Αποστολέας Θέμα: Θέμα ασφαλείας κομπρεσέρ.  (Αναγνώστηκε 1899 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
Θέμα ασφαλείας κομπρεσέρ.
« στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 12:22:53 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.
Έχω να ανοίξω νέο θέμα πάρα πολλά χρόνια λόγω απομάκρυνσης μου από το χόμπι.
Τώρα λοιπόν που αποφάσισα ας πούμε να επανέλθω μου μπήκε στο μυαλό το αν το κομπρεσέρ μου
λειτουργήσει ή εκραγεί στα πόδια μου. Έχει να λειτουργήσει 15 χρόνια περίπου.
Γνωρίζει κάποιος φίλος αν μπορώ να το λειτουργήσω???
Η στάθμη του λαδιού είναι καλή πάντως και δεν έχει χάσει από πουθενά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Ορέστης.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Απ: Θέμα ασφαλείας κομπρεσέρ.
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 07:35:05 μμ »
Αν έχει λαστιχένια σωληνάκια πίεσης που συνδέουν μοτέρ με αεροφυλάκιο και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, κάνε έναν οπτικό έλεγχο ότι δεν έχουν εμφανείς ρηγματώσεις. Αν δεν φαίνονται να έχουν κάποιο θέμα, "ταλαιπώρησε" τα λίγο με το χέρι σου, να δείς μήπως έχουν σκληρύνει και σου σπάσει κάποιο ή ραγίσει. Αν και μετά από αυτό δεν διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα, νομίζω ότι θα είσαι εντάξει. Μετά από τα παραπάνω, την πρώτη φορά που θα το ανάψεις έχε το νού σου στο μανόμετρο, να δείς ότι όντως η βαλβίδα/πρεσοστάτης θα κόψει το μοτέρ στα PSI που έκοβε και παλιότερα. Αν δεις και δεν κόβει σβήστο και έλεγξε μήπως έχει κολλήσει από την απραξία.
Καλή επανεκκίνηση :!:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Wild Bill

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 07:43:41 μμ »
Καλησπέρα Ορέστη και καλή επάνοδο στο χόμπυ!

Με πρόλαβε ο Μάνος  ::thumbleft::

Αν το κομπρεσερ ηταν αποθηκευμενό σε εξωτερικό χώρο (π.χ μπαλκόνι) ή γενικά σε χώρο με μη ιδανικές συνθήκες πολύ προσοχή σε:

1) Ενδεχόμενη διαβρωση κυρίως της δεξαμενής
2) Τρωκτικά που μπορεί να έχουν φάει καλώδια

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 07:43:54 μμ »
Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Με εξειδικευμένο κατάστημα που μίλησα μου είπαν ότι μήπως από την υγρασία που έχει μείνει μέσα
στην φιάλη έχει σκουριάσει αυτή εσωτερικά και έτσι αυτή κατά κάποιο τρόπο έχει αποδυναμωθεί!!
Ορέστης.

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 07:46:42 μμ »
Καλησπέρα Ορέστη και καλή επάνοδο στο χόμπυ!

Με πρόλαβε ο Μάνος  ::thumbleft::

Αν το κομπρεσερ ηταν αποθηκευμενό σε εξωτερικό χώρο (π.χ μπαλκόνι) ή γενικά σε χώρο με μη ιδανικές συνθήκες πολύ προσοχή σε:

1) Ενδεχόμενη διαβρωση κυρίως της δεξαμενής
2) Τρωκτικά που μπορεί να έχουν φάει καλώδια

Όχι φίλε μου. Το κομπρεσέρ ήταν πάντα μέσα σε δωμάτιο κάτω από τον πάγκο μου και σκεπασμένο.

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 07:55:52 μμ »
ΑΨΟΓΑ.

Δεν μιλάμε για μηχάνημα λοιπόν αλλά για "έπιπλο" :)....όπως και το δικό μου λόγω της ακμάζουσας ανεπροκοψιάς  :lol:

Προσοχή σε αυτό που σου είπε ο Μάνος για την πρώτη εκκίνηση!

Επίσης, χωρίς να επείγει, με πρώτη ευκαιρία που θα έχεις διαθέσιμο χρήμα, χρόνο και όρεξη ίσως είναι μια καλή ιδέα να αλλάξεις τα λαδάκια του. Αλλά δεν επείγει σε καμία περίπτωση.

Καλή επάνοδο και πάλι!!!!

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 08:23:06 μμ »
ΑΨΟΓΑ.

Δεν μιλάμε για μηχάνημα λοιπόν αλλά για "έπιπλο" :)....όπως και το δικό μου λόγω της ακμάζουσας ανεπροκοψιάς  :lol:

Προσοχή σε αυτό που σου είπε ο Μάνος για την πρώτη εκκίνηση!

Επίσης, χωρίς να επείγει, με πρώτη ευκαιρία που θα έχεις διαθέσιμο χρήμα, χρόνο και όρεξη ίσως είναι μια καλή ιδέα να αλλάξεις τα λαδάκια του. Αλλά δεν επείγει σε καμία

Καλή επάνοδο και πάλι!!!!

Το κομπρεσέρ είναι σε άριστη κατάσταση εξωτερικά και δεν ήταν και από τα φτηνά όταν το πήρα...τότε!!
Έχει όμως μόνο ένα μανόμετρο για ένδειξη πίεσης στην έξοδο για αερογραφο. Την πίεση της δεξαμενής δεν μπορώ να την δω.

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 08:37:46 μμ »

Αυτό είναι.
Επι την ευκαιρία έμαθα και πως ανεβάζουμε φωτό,μετά από τόσα χρόνια!! Ωραία.

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 08:57:41 μμ »
Αυτό είναι.

::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

Ορέστη έτσι όπως το βλέπω είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσεις πρόβλημα!

Αν θες να έχεις μια, έστω μπακαλίστικη, εποπτεία της πίεσης στη δεξαμενή κατά την πρώτη εκκίνηση, γύρνα αρκετες στροφές δεξιόστροφα το ρυθμιστή σου. Θεωρητικά πάντα, έχοντας θέσει το ρυθμιστή σε πολύ μεγάλη πίεση αυτός θα δείχνει την πίεση της δεξαμενής.

Σχετικά με αυτό, ας περιμένουμε και την άποψη του Μάνου.

Και κάτι τελαυταίο μιας και βλέπω είσαι στη Θεσσαλονίκη:

Να φανταστώ ΑΡΗΣ???  :lol: :lol:

::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 06, 2024, 09:10:13 μμ »
Ναι φίλε μου Θεσσαλονίκη!!!
Το ποδόσφαιρο όμως για εμένα τελείωσε και βγήκε από το μυαλό μου κάπου μέσα στο 1987.
Πάντως τότε....ΠΑΟΚ.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 07, 2024, 08:47:43 πμ »

Αυτό είναι.
Βλέποντας το κομπρεσέρ σου και διαβάζοντας αυτά που έγραψες, μπορώ να σου πώ πως κατά 99,9% δεν θα έχεις πρόβλημα. Όχι να σου σκάσει στα μούτρα, αλλά ούτε καν πρόβλημα λειτουργίας.
Όπως πολύ σωστά σου έγραψε ο Βασίλης, καλό θα είναι να προγραμματίσεις κάποια στιγμή μια αλλαγή στο ψυκτέλαιο του συμπιεστή, γιατί με τον καιρό τα λάδια μπορεί να έχουν πολυμεριστεί.
Κατά τα άλλα το κομπρεσέρ σου δείχνει πολύ καλής ποιότητας, με όλα του τα εξαρτήματα υψηλής ποότητας και καλή σχεδίαση/κατασκευή, οπότε θα φχαριστηθείς να βάφεις :wink:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 07, 2024, 12:41:26 μμ »
Μάνο σε ευχαριστώ πολύ και πάλι!!
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!!!

Ορέστης.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 08, 2024, 09:56:43 μμ »
Μάνο σε ευχαριστώ πολύ και πάλι!!
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!!!

Ορέστης.
Νά 'σαι καλά και καλά βαψίματα :!:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 11, 2025, 07:43:56 μμ »
καλησπέρα,
για να μην ανοιγω νεο θεμα βαζω εδώ το πρόβλημα που αντιμετωπίζω.
Μετα από χρονια βαφτικής απραξίας ειπα να τεσταρω κομπρεσερ και αερογραφους να δω αν ειναι ΟΚ. Διαπιστωσα λοιπόν πως το κομπρεσερ Silair έχει εμφανίσει δυο κάθετες ρωγμες στον ρυθμιστή πίεσης στα σημεία που φαινονται στις φωτο που παραθετω.
Το προβλημα το παρατήρησα μόνο μετα την έναρξη της λειτουργίας του καθώς από την πάνω ρωγμη χάνει αέρα.

1-  υπάρχει θέμα ασφάλειας ; ή μπορεί να λειτουργησει ετσι ;
2-  αν χρειάζεται αλλάγη πρεπει να βαλω το ανταλακτικό της εταιρίας ; ΄μπορώ να το βρω καπου ; το είδα Αγγλια γυρω στις 50 λίρες.... Ταιριάζει άλλο παρόμοιο από αυτά που βλεπω στα ελληνικά καταστήματα ;

, ,

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 11, 2025, 08:25:55 μμ »
Καλησπέρα Βασίλη  ::salut::

Θεωρώ οτι οι ρωγμές είναι αποτέλεσμα υπερβολικού σφιξίματος του συνδέσμου του 1/4" που φαίνεται φάτσα φόρα στις φωτογραφίες κι όχι αποτέλεσμα γήρανσης. Το κορμί του ρυθμιστή είναι πλαστικό???? :evil: :evil: :evil: :evil:

Σχετικά με τις ερωτήσεις σου:

1) Ναι υπάρχει θέμα ασφάλειας. Όχι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι.

α) Η πίεση στο συγκεκριμένο σημείο είναι μικρότερη της πίεσης της δεξαμενής καθώς παρεμβάλεται ο ρυθμιστής, οπότε φαινομενικά τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις από έκρηξη λόγω της ενδεχόμενης εξέλιξης των ρωγμών.
Τι θα γίνει όμως αν κατά λάθος σκοντάψεις στο σωληνάκι του αερογράφου που πιάνει στο σύνδεσμο του 1/4"???
Πολύ απλά ο σύνδεσμος κινδυνεύει με "φτύσιμο" από το κορμί του ρυθμιστή, το οποίο όσο μικρή κι αν είναι η πίεση, θα σε τρομάξει και μπορεί να προκαλέσει κάτι άλλο δυσάρεστο.

β) Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι διότι η συνεχής απώλεια αέρα που προκύπτει από τις ρωγμές θα σου "κάψει" το μοτέρ σε κλάσμα του χρόνου της κανονικής λειτουργίας. Μη το αφήσεις, είναι κρίμα.

2) Αν δεν κάνω κάποιο τραγικό (...ή γελοίο) λάθος ο ρυθμιστής αυτός δεν είναι κάτι το εξειδικευμένο σαν εξάρτημα και τον βρίσκεις πολύ εύκολα στο εμπόριο. ΟΧΙ, μην πάρεις γνήσιο, ειδικά αν είναι πλαστικό το κορμί :evil: :evil:. Επίσης με 50 λίρες, παίρνεις στο ελληνικό εμπόριο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ρυθμιστή.

Ελπίζω να βοήθησα.
Ας περιμένουμε και σχετικές απαντήσεις από τους πιο έμπειρους.

Υ.Γ: Αν είναι όντως πλαστικός ο ρυθμιστής σε κομπρεσέρ των 400EUR..... :evil: :evil: :evil:

:lol: :lol: :lol: :lol:

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 11, 2025, 08:31:17 μμ »
Και για να είμαι πιο πλήρης, ορίστε δύο ενδεικτικά παραδείγματα:

https://www.skroutz.gr/s/34802297/RYTHMISTIS-AEROS-YDATOPAGIDA-GHIOTTO-FR1-1-4.html

https://www.skroutz.gr/s/25372770/Bulle-mini-Rythmistis-me-Ydatopagida.html

... αν με ρώτάς, θα πήγαινα καρφί στον δεύτερο

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 11, 2025, 09:25:30 μμ »
Συμφωνώ 100% με τον Wild Bill. Πρέπει να αλλάξεις τον ρυθμιστή άμεσα και λογικά μπορείς να τον αντικαταστήσεις με έναν του εμπορίου. Θα σου συνιστούσα να μιλήσεις με κάποιο από τα γνωστά μοντελιστικά καταστήματα (fasmamodels, plastimodellismo κλπ) ή με το airbrushstudio που θα σε εξυπηρετήσουν υπεύθυνα.
π.χ. στο φάσμα ρυθμιστής

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 11, 2025, 10:18:17 μμ »
Βασίλη @GRmodeler αυτά που σου γράψανε παραπάνω τα παιδιά είναι απόλυτα σωστά :!:

Στην θέση σου, θα τον ξεβίδωνα από την δεξαμενή και θα πήγαινα καρφί στον Λυντιρίδη κρατώντας τον στο χέρι. Και θα του ζήταγα έναν αντίστοιχο, καλής ποιότητας, ίδιων χαρακτηριστικών λειτουργίας, σπειρωμάτων και εξωτερικών διαστάσεων.

https://g.co/kgs/6MBL4SN

https://www.lindiridis.gr/product/exartimata-aeros/proparaskevastes-aeros-frl/

ΜΦΧ

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 11, 2025, 10:25:06 μμ »

Στην θέση σου, θα τον ξεβίδωνα από την δεξαμενή και θα πήγαινα καρφί στον Λυντιρίδη κρατώντας τον στο χέρι. Και θα του ζήταγα έναν αντίστοιχο, καλής ποιότητας, ίδιων χαρακτηριστικών λειτουργίας, σπειρωμάτων και εξωτερικών διαστάσεων.

ΜΦΧ

Αυτό είναι οτι καλύτερο  ::thumbleft:: ::thumbleft::

Προσοχή στο βίδωμα του νεου ρυθμιστή στη δεξαμενη μη τυχόν κάποιο "βαρυ χέρι" προκαλέσει βλάβη στη δεξαμενή.
Απομακρυσμένο σενάριο, αλλά ας προσέχουμε για να έχουμε.

::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος LYBCO

• Scale 1/144
  • *

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 12, 2025, 08:09:00 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 12, 2025, 08:24:35 μμ »
Αυτόν φοράει ο silair από το εργοστάσιο. Ίσως είναι overkill, το λέω για την τιμή.

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 12, 2025, 08:39:09 μμ »
Αν είναι ο μανίσιος πάω πάσο.

Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με το κόστος.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 12, 2025, 10:54:04 μμ »
 ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες.

- Wild Bill αυτό που λες στο 1α)  φοβόμουν και γω, γι' αυτό είπα να ρωτήσω για σιγουρα . Το 1β) δεν είναι και τόσο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομπρεσερ γιατι είναι το "απλό"  μοντέλο που δεν έχει αυτόματο ON/OFF. Οπότε το κλείνω χειροκίνητα κάθε φορά που γεμίζει και μέχρι να πέσει η πίεση.

για τα ανταλλακιτικά που έβαλες δεν ειχα κοιτάξει καν στο σκρουτζ, μονο αυτά που εχουν τα μοντελιστικά καταστήματα ειχα κατα νου όπως αυτό που έβαλε ο Kostis Pap
 ο πλαστικός ρυθμιστής είναι πρόβλημα; οι περισσότεροι τέτοιοι μου φαίνονται

-τον ρυθμιστή που έβαλε ο LYBCO εχει το Silair, τουλάχιστον οπτικά είναι ιδιοι. Και πωλουνται χωρίς το μανόμετρο. Ετσι το βρηκα σε αγγλικο μαγαζι, 51 λιρες ο ρυθμιστής και καπου 12 το μανομετρο....

- Μανο το κατάστημα που έβαλες είναι πιο εξειδικευμένο ;

λοιπόν να βάλω μερικά ακομη στοιχεία και απορίες μιας και είστε πολύ πιο έμπεροι
το κομπρεσερ το έχω σχεδόν 20 χρόνια και το πήρα (ελαφρα) μεταχειρισμενο οποτε συνολικά μάλλον αγγιζει 25ετια.
Τα τελευταία 15 χρόνια έβαψα μόνο δυο προχειρα κιτ για να παιξει ο ανιψιος μου + ένα ασταρι σε δικό μου κιτ . Και μια φορα το χρονο ξεσκονίζω το κουτί του pc  :lol:
δεν ήταν εκτεθειμένο σε ήλιο κλπ. καταπονήσεις .

1- εχουν διάρκεια ζωής τα κομπρεσερ ανεξαρτήτως χρήσης ; το μοτέρ τους ή άλλο μέρος τους ;

2- δικαιολογειται  η εμφανιση των ρωγμων στο σωμα του ρυθμιστη μονο λόγω πολυκαιρίας ; και με την ελάχιστη χρήση που έχω κάνει ; δεν θυμάμαι να έχει φάει κάποιο χτύπημα ή ζορισμα

3- χρειαζεται να το πάω σε ειδικό να κάνει κάποιον γενικό έλεγχο; στα υλικα και τη λειτουργία του ;

4- το υπάρχον  λάδι πρέπει να το αφαιρέσω ; και πως γίνεται η αφαιρεση ; πριν 10+ χρόνια απλά ειχα συμπληρώσει μέχρι την ένδειξη που λενε οι οδηγίες

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 13, 2025, 09:04:57 πμ »
...

-τον ρυθμιστή που έβαλε ο LYBCO εχει το Silair, τουλάχιστον οπτικά είναι ιδιοι. Και πωλουνται χωρίς το μανόμετρο. Ετσι το βρηκα σε αγγλικο μαγαζι, 51 λιρες ο ρυθμιστής και καπου 12 το μανομετρο....

- Μανο το κατάστημα που έβαλες είναι πιο εξειδικευμένο ;

λοιπόν να βάλω μερικά ακομη στοιχεία και απορίες μιας και είστε πολύ πιο έμπεροι
το κομπρεσερ το έχω σχεδόν 20 χρόνια και το πήρα (ελαφρα) μεταχειρισμενο οποτε συνολικά μάλλον αγγιζει 25ετια.
Τα τελευταία 15 χρόνια έβαψα μόνο δυο προχειρα κιτ για να παιξει ο ανιψιος μου + ένα ασταρι σε δικό μου κιτ . Και μια φορα το χρονο ξεσκονίζω το κουτί του pc  :lol:
δεν ήταν εκτεθειμένο σε ήλιο κλπ. καταπονήσεις .

1- εχουν διάρκεια ζωής τα κομπρεσερ ανεξαρτήτως χρήσης ; το μοτέρ τους ή άλλο μέρος τους ;

2- δικαιολογειται  η εμφανιση των ρωγμων στο σωμα του ρυθμιστη μονο λόγω πολυκαιρίας ; και με την ελάχιστη χρήση που έχω κάνει ; δεν θυμάμαι να έχει φάει κάποιο χτύπημα ή ζορισμα

3- χρειαζεται να το πάω σε ειδικό να κάνει κάποιον γενικό έλεγχο; στα υλικα και τη λειτουργία του ;

4- το υπάρχον  λάδι πρέπει να το αφαιρέσω ; και πως γίνεται η αφαιρεση ; πριν 10+ χρόνια απλά ειχα συμπληρώσει μέχρι την ένδειξη που λενε οι οδηγίες

Κατ' αρχάς μανόμετρο, αν και δεν φαίνεται καλά στις φωτογραφίες το σημείο προσαρμογής του στον ρυθμιστή, δεν θα χρειαστείς. Θα βγεί από τον παλιό και θα μπεί στον καινούριο.

Ναι. Το κατάστημα είναι απολύτως εξειδικευμένο με εφαρμογές πεπιεσμένου αέρα.

• Πρακτικά όχι. Εφόσον, όπως γράφεις, σχεδόν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει και το είχες φυλαγμένο σε καλές συνθήκες. Απλά καλό θα είναι να του κάνεις έναν γενικότερο οπτικό έλεγχο, για τυχόν ρωγμές σε σωληνάκια, την εξωτερική κατάσταση της δεξαμενής και τυχόν διαρροές λαδιού του μοτέρ.
  • Ναι δικαιολογείται. Μάλλον οφείλεται σε πολυμερισμό του πλαστικού λόγω παλαιότητας.
  • Και ναι και όχι. Αν δεν νιώθεις καθόλου σίγουρος ότι έχεις μια ελάχιστη τεχνική επιδεξιότητα, αυτό που λέμε "να πιάνουν λίγο τα χέρια σου", ναι καλύτερα να το πάς σε κάποιον πιο σχετικό και για την αλλαγή των εξαρτηματων. Αν νομίζεις ότι κόβει λίγο το μάτι σου για να το ελέγξεις οπτικά και ότι μπορείς να μονώσεις με ταινία τεφλόν και να βιδώσεις δύο σπειρώματα, τότε όχι δεν χρειάζεται και μπορείς να το ελέγξεις-φτιάξεις μόνος σου.
  • Λογικά δεν έχει πρόβλημα. Αν θες να είσαι πολύ λεπτολόγος, μπορείς να το αδειάσεις και να βάλεις καινούριο. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να το γυρίσεις ανάποδα και να το αδειάσεις από την υποδοχή συμπλήρωσης λαδιού. Απλά επειδή μπορεί λόγω υποπίεσης μέσα στο μοτέρ να μην τρέχει, ίσως χρειαστεί να ξεβιδώσεις και κάποιο άλλο εξάρτημα από κάποιο άλλο port του μοτέρ, ώστε να μπορέσει η βαρύτητα να δουλέψει. Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να μην το αλλάξεις το λάδι. Επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης είναι στη σωστή ένδειξη. Αν δεν είναι συμπλήρωσε λάδι και μετά ξεκίνησε να το δουλεύεις. Αν διαπιστώσεις, μετά από ώρα λειτουργίας, κάποιο εντονότερο από τον κανονικό θόρυβο (σαν υψίσυχνο τρίξιμο), ή ότι ζεσταίνεται υπερβολικά το μοτέρ, τότε προχωράς σε αλλαγή του λαδιού.

ΜΦΧ

Tags: