Αποστολέας Θέμα: Tamiya 1/72 F-16CJ 77th Sqd. - Πρώτη κατασκευή  (Αναγνώστηκε 2528 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tripialos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Tamiya 1/72 F-16CJ 77th Sqd. - Πρώτη κατασκευή
« στις: Αυγούστου 18, 2021, 03:02:12 μμ »
Καλησπέρα παιδιά

Δεν άντεξα άλλο τα δοκιμαστικά κιτ και αποφάσισα να μάθω δουλεύοντας στο "καλό" κιτ. Παρόλο που πολλά πήγαν στραβά χαίρομαι διότι έμαθα αρκετά πράγματα τα οποία όσο και να διαβάσεις αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Εντύπωση μου έκανε το πόσες τεχνικές πληροφορίες μαθαίνεις για ένα αεροσκάφος όταν φτιάχνεις ένα κιτ (τι είναι το IFF , τί είναι τα ΑΟΑ probes κ.λ,π).

Σας παραθέτω τι έχω κάνει μέχρι στιγμής και αναμένω σχόλια/συμβουλές σχετικά με τα λάθη που έγιναν και ίσως τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να διορθώσω κάποια απο αυτά.

Κίτ: Tamiya F-16 CJ Block 50 with Full Equipment - Tamiya 60788
Χρώματα: Κυρίως Vallejo Model Air και Alclad II (για την εξάτμιση)

Aftermarket:
Twobobs Decals Shaw Vipers - 72-033
Εκτινασσόμενο κάθισμα - Eduard 672047
Αερόφρενα - Eduard 672065
Τροχοί Block 50 - Eduard 672040
Εξάτμιση -Eduard 672045
Βόμβες CBU-105 -Eduard 72129
Pitot tube & AoA probes

Κάθισμα.

Το εκτινασσόμενο κάθισμα νομίζω πήγε καλά. Πέρα απο ένα ατύχημα που είχα όταν έκοβα την βάση του Resin (δεν είχα πριονάκι οπότε το έκοψα με hobby knife) που μου έσπασε ο ένας πυλώνας όλα τα υπόλοιπα δεν με δυσκόλεψαν ιδιαίτερα. Μεγάλη βοήθεια τα μεγεθυντικά γυαλιά και το Vallejo MA στο βάψιμο με πινέλο. Στις φωτό πού βλέπεται του έχω περάσει Βερνίκι Gloss (Ammo titans Σπρέι) και για κάποιο λόγο φαίνεται χάλια. Πριν το βερνίκι αλήθεια σας λέω φαινόταν πολύ ωραίο (στα μάτια τα δικά μου τουλάχιστον).

Ο Ντάν. (Dan Hampton).

Ο πιλότος μας που θα μπει στο αεροσκάφος να κάνει βόλτα. Εκκρεμεί βερνίκι, weathering, βερνίκι.

Πιλοτήριο.

Εδώ τα βρήκα λίγο σκούρα με τα Photo etch. Μικροσκοπικά πολύ, μου έφευγαν συνέχεια από την τσιμπίδα άλλα το μεγαλύτερο θέμα ήταν στην κόλληση. Με κυανοακρυλική δεν προλάβαινα να κολλήσω η δεν προλάβαινα να το τοποθετήσω σωστά. Με PVA για κάποιο λόγο δεν μου κολλούσε καλά και εκτός αυτού μου έκανε κάτι σαν ένα στρώμα κάτω από το ΦΧ. Το χειρότερο δε είναι το HUD στο οποίο το ΦΧ είχε ένα διαφανές φύλλο το οποίο το έχασα. Προσπάθησα να βάλω ένα άλλο αλλά πάλι είχα θέμα με την κόλλα. Το αποτέλεσμα δεν ξέρω αν φαίνεται άλλα είναι ένα διαφανές HUD γεμάτο με σημάδια από κόλλα :-( . Δεν ξέρω αν διορθώνεται κάπως η κάποια πατέντα που μπορεί να γίνει στο HUD.

Α/Φ.

Εδώ έχω θέμα με τον στόκο. Είχα κάποια κενά τα οποία δημιουργήθηκαν λογικά από λάθος τοποθέτηση ή μη αρκετής πίεσης κατά την κόλληση. Βάζω στόκο αλλά κάτι κάνω λάθος και είτε θα φαίνεται ο στόκος μετά το βάψιμο είτε θα έχει κενά - τρύπες

Αερόφρενα

Εδώ η απόλυτη τραγωδία. Για κάποιο λόγο δεν εφάρμοζαν σωστά τα φρένα με αποτέλεσμα αυτό που βλέπετε στις φωτό. Σκέφτομαι να το ρημάξω στο ντουκόχαρτο μέχρι να έρθει στα ίσια του.

Προς το παρών προχωράω με τον οπλισμό και το βάψιμο της εξάτμισης...
When you have a hammer everything starts looks like a nail...

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Απ: Tamiya 1/72 F-16CJ 77th Sqd. - Πρώτη κατασκευή
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 18, 2021, 04:27:23 μμ »
Με τί το έχεις ψεκάσει το μοντέλο και σου βγήκε σαγρέ? Αν ψέκασες με Vallejo Air, με τι τα αραίωσες, με τι πίεση έβαφες και πόσα χέρια πέρασες?
Επίσης μια συμβουλή. Ξέχνα στο επόμενο μοντέλο, όσο καλό ή κακό και να είναι από μόνο του , τα κάθε είδους βελτιωτικά, όπως επίσης και το weathering ή τις πιο προηγμένες τεχνικές και φτιάχτο από το κουτί, καθαρό και όσο πιο καλά συναρμολογημένο γίνεται. Στα επόμενα μοντέλα, σιγά σιγά εφάρμοζε νέες τεχνικές. Μην προσπαθείς να κάνεις από το πρώτο σου μοντέλο, όλες τις τεχνικές που σε έμπειρους μοντελιστές τους πήρε χρόνια να κάνουν σωστά :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 18, 2021, 05:24:36 μμ »
Με τί το έχεις ψεκάσει το μοντέλο και σου βγήκε σαγρέ? Αν ψέκασες με Vallejo Air, με τι τα αραίωσες, με τι πίεση έβαφες και πόσα χέρια πέρασες?
Επίσης μια συμβουλή. Ξέχνα στο επόμενο μοντέλο, όσο καλό ή κακό και να είναι από μόνο του , τα κάθε είδους βελτιωτικά, όπως επίσης και το weathering ή τις πιο προηγμένες τεχνικές και φτιάχτο από το κουτί, καθαρό και όσο πιο καλά συναρμολογημένο γίνεται. Στα επόμενα μοντέλα, σιγά σιγά εφάρμοζε νέες τεχνικές. Μην προσπαθείς να κάνεις από το πρώτο σου μοντέλο, όλες τις τεχνικές που σε έμπειρους μοντελιστές τους πήρε χρόνια να κάνουν σωστά :wink:

ΜΦΧ

Νομίζω πως η ζημιά με το σαγρέ έγινε με το αστάρι της βαλέχο σε σπρέι και μετά συνεχίστηκε με τα Model Air.  To αστάρι σε σπρέι οταν το ψέκασα είδα οτι δεν είχα λεία επιφάνεια και το καταλάβαινα πολύ στην αφή. Θεώρισα οτι αυτή την μορφή πρέπει να έχει οποτε το άφησα έτσι δεν ήξερα οτι μπορούσα να το περάσω με ντουκόχαρτο.

Τα VMA τι να σου πώ ... μετά απο άπεριο clogging και tip dry πλέων για να κάνω δουλειά τα αραιώνω 50/50 (5 χρώμα / 3 W&N Retarder + 1 improver + 1 cleaner) με 15 psi. Πόσα χέρια το πέρασα; Το πάνω μέρος έφαγε αναγκαστικά  3-4 χέρια παραπάνω  (έφυγε χρωμα μετα απο μασκάρισμα, έπεσε cleaner  κ.λ.π)...σύνολο  καμιά δεκαριά ....  :/

Το κάτω μέρος το έχω περάσει 3-4 χέρια. Με τον αερογράφο είμαι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλα οκ καμία σχέση με πριν 5 μήνες

Αποσυνδεδεμένος stef51

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 18, 2021, 06:18:05 μμ »
 :? προσωπικα βλεπω πολυ πανικο στα γραφομενα σου και στις εικονες σου...... :roll:
clogging , 3-4 χερια , 10αρια περασματα ,  λαθη , κολλησεις κακες , στοκοι λαθος ενας πραγματικος χαμος !!!!!

1/72 κλιμακα ειναι τι 4 και 10 χερια σε ενα μονοχρωμο σκαφος....ακομα και το ασταρωμα για εμενα ειναι περιττο σε αυτη τη κατασκευη.

Φτιαξε ενα καθαρα κολλημενο μοντελο , ο στοκος θελει δουλιτσα δεν ειναι και τοσο ευκολος καποιες φορες.

Οσο αναφορα το βαψιμο , πολλα υλικα πολλες αναλογιες αν ειναι δυνατον , απλοποιησε το βαψιμο σου.Ενα χρωμα παρε και ενα αραιωτικο οοοοοοοοοολα τα αλλα ειναι κλαιν μαιν :mrgreen:.Να μπορεσεις ετσι να διαχειριζεσαι τον αερογραφο σου ανετα.Και αυτα τα και καλα modelair προσωπικα ειναι μονο για το καδο ανακυκλωσης! Βρες αλλα χρωματα γιατι ταλαιπωρεισαι και ως αρχαριος και πολυ μαλιστα και ειναι κριμα....μη τα παρατας  ::salut:: :wink:

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 19, 2021, 02:12:50 πμ »
Νομίζω πως η ζημιά με το σαγρέ έγινε με το αστάρι της βαλέχο σε σπρέι και μετά συνεχίστηκε με τα Model Air.  To αστάρι σε σπρέι οταν το ψέκασα είδα οτι δεν είχα λεία επιφάνεια και το καταλάβαινα πολύ στην αφή. Θεώρισα οτι αυτή την μορφή πρέπει να έχει οποτε το άφησα έτσι δεν ήξερα οτι μπορούσα να το περάσω με ντουκόχαρτο.

Τα VMA τι να σου πώ ... μετά απο άπεριο clogging και tip dry πλέων για να κάνω δουλειά τα αραιώνω 50/50 (5 χρώμα / 3 W&N Retarder + 1 improver + 1 cleaner) με 15 psi. Πόσα χέρια το πέρασα; Το πάνω μέρος έφαγε αναγκαστικά  3-4 χέρια παραπάνω  (έφυγε χρωμα μετα απο μασκάρισμα, έπεσε cleaner  κ.λ.π)...σύνολο  καμιά δεκαριά ....  :/

Το κάτω μέρος το έχω περάσει 3-4 χέρια. Με τον αερογράφο είμαι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλα οκ καμία σχέση με πριν 5 μήνες
Το σαγρέ σου δημιουργήθηκε γιατί ψέκασες από πολύ μεγάλη απόσταση με το σπρέυ, ή/και ήταν εξαιρετικά υψηλή η θερμοκρασία όταν ψέκασες.

Δύο συμβουλές:

Κατ' αρχάς, άσε τα βινυλικά χρώματα στην άκρη και χρησιμοποίησε χρώματα της προκοπής (Enamels ή ακρυλικά Tamiya/Gunze/AK Real Colors).

Στη συνέχεια δες τα δύο παρακάτω βίντεο από το κανάλι μας και θα ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα στο μυαλό σου γενικότερα :wink:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 20, 2021, 07:53:18 μμ »

Δύο συμβουλές:

Κατ' αρχάς, άσε τα βινυλικά χρώματα στην άκρη και χρησιμοποίησε χρώματα της προκοπής (Enamels ή ακρυλικά Tamiya/Gunze/AK Real Colors).

Στη συνέχεια δες τα δύο παρακάτω βίντεο από το κανάλι μας και θα ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα στο μυαλό σου γενικότερα :wink:

ΜΦΧ

Συμφωνώ με το 95% των παραπάνω.
Το αστάρι της Vallejo είναι για πέταμα όταν το χρησιμοποιείς σε αεροσκάφη ή γενικά σε κατασκευές που θα χρειαστούν διορθώσεις ή μασκαρίσματα. Σε φιγούρες πχ δεν παίζει να έχει τόσο θέμα.

Με το αστάρωμα πετυχαίνουμε τρία πράγματα:
1. βρίσκουμε τυχόν ατέλειες στην κατασκευή μας και τις διορθώνουμε. Εδώ το αστάρι αυτής της εταιρείας ξεφλουδίζει.
2. Αποκτά το χρώμα που θα ψεκάσουμε μια βάση να "γραπώσει" και να μη μας φύγει με μασκαρίσματα, weathering κτλ. Εδώ και πάλι το αστάρι αυτό είναι άχρηστο, μιας που πολλές φορές έχει καταστρέψει δουλειές μοντελιστών.
3. Το μοντέλο μας αποκτά ένα ενιαίο χρώμα πριν βάψουμε και έτσι δεν υπάρχουν αντιθέσεις. Σκέψου να είχες ένα κιτ με σκούρο γκρι πλαστικό, στοκαρισμένο με άσπρο στόκο, ρητίνες κιτρινωπού χρώματος και να πρέπει να το βάψεις πχ λευκό (F-16 Thunderbirds). Θα αποκτούσες τόσες διαφορετικές αποχρώσεις.

Αν δε θέλεις μυρωδιές δοκίμασε το MIG One Shot ή το Badger Stynylrez. Είναι το ίδιο προϊόν, αλλά δυστυχώς παίζει να σου τύχει ελλαττωματική παρτίδα και στα δύο.  Παρακάτω δες τη διαφορά καλής παρτίδας Stynylrez με κακή παρτίδα One shot. Μπορεί άνετα να σου τύχει το ανάποδο.

Όπως και να έχει και τα δύο τρίβονται με ντουκόχαρτο δίχως να ξεφλουδίζουν.

Τώρα πέραν των παραπάνω βίντεο που σου έβαλε ο αγαπητός Μάνος, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το κανάλι του Περικλή Σαλεσιώτη, βάζοντας τα βίντεο από τα παλιά προς τα νεότερα. Οι κατασκευές των Ελληνικών και Ισραηλινών F-16, του F-14 και πολλών άλλων δείχνει όλες τις τεχνικές. Είναι πραγματικός θησαυρός συγκεντρωμένος σε ένα κανάλι. Όσο προχωράς σε νεότερα βίντεο δε θα δεις τεχνικές, μιας που δεν χρειάζεται να τις παρουσιάζει σε κάθε κατασκευή.

https://www.youtube.com/c/PerisModels/videos?view=0&sort=da&flow=grid

Όταν ο Περικλής χρησιμοποιεί Tamiya και Gunze, τα αραιώνει με leveling thinner, lacquer μυρωδάτο.
Εσύ αν δεν θέλεις μυρωδιές, μπορείς να αραιώσεις αυτά τα χρώματα με το δικό τους διαλυτικό, Azax διάφανο το original, Ισοπροπυλική αλκοόλη, φαρμακευτικό οινόπνευμα.
Για τα AK Real Colors θα σου πρότεινα το δικό τους, το AK Real colors high compatibility thinner, που προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο "μαμά" διαλυτικό πριν πάμε σε "μυρωδάτα" lacquer thinners. Κάνει μάλιστα και για τα Gunze, Tamiya.

Σε όλα τα χρώματα πρέπει να φοράς μάσκα, ασχέτως αν μυρίζουν ή όχι. Τα enamel όπως και τα αυθεντικά λάκερ (ή ακόμα και τα Gunze/Tamiya/AK αραιωμένα με lacquer thinners) μυρίζουν αρκετά. Στα μεν λάκερ ο καλός εξαερισμός διώχνει τη μυρωδιά, αλλά στα enamel η βρώμα ποτίζει τον χώρο, όπως στα παλιά χρόνια σε σπίτια που πέρναγε ελαιοχρωματιστής.
Spoiler (hover to show)

Αυτά από εμένα.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 20, 2021, 09:01:32 μμ »
...
Το αστάρι της Vallejo είναι για πέταμα όταν το χρησιμοποιείς σε αεροσκάφη ή γενικά σε κατασκευές που θα χρειαστούν διορθώσεις ή μασκαρίσματα. Σε φιγούρες πχ δεν παίζει να έχει τόσο θέμα.
...
Λέων, ο συνάδελφος αστάρωσε με Vallejo, αλλά όχι το βινυλικό (στο μπουκαλάκι). Με το σπρέυ που είναι laquer, άρα μπορεί να του κάνει μετά ότι θέλει (τριψίματα, στοκαρίσματα, διορθώσεις, κλπ. κλπ).

ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 21, 2021, 05:35:47 μμ »
Καταρχάς παιδιά να σας πω οτι εγώ μέχρι στιγμής παρόλα τα στραπάτσα που έχουν γίνει περνάω καλά. Το περίμενα οτι θα έβγαινε σαρδάμ το πρώτο μου και σε καμία περίπτωση δεν έβαλα στόχο να βγάλω αποτέλεσμα επιπέδου αντάξιου του δικού σας. Στην παρούσα φάση απλά απολαμβάνω την όλη διαδικασία. Π.Χ το αστάρωμα , στοκάρισμα το βάψιμο .. και ας μου βγήκε σαγρέ το αστάρι και ας είναι γεμάτο τρύπες ο στόκος :-) .

Ήδη απο τα λάθη και απο τις απαντήσεις σας ξέρω τι πρέπει να προσέξω για το επόμενο.

Το σαγρέ σου δημιουργήθηκε γιατί ψέκασες από πολύ μεγάλη απόσταση με το σπρέυ, ή/και ήταν εξαιρετικά υψηλή η θερμοκρασία όταν ψέκασες.

Δύο συμβουλές:

ΜΦΧ

Νομίζω έχεις πέσει μέσα και στα δύο. Παίζει να είχε καμιά 40άρα βαθμούς έξω όταν ψέκασα και παραπάνω απόσταση απο αυτό που έλεγε. Τα βαλέχο πλέον τα έχω βάλει στην άκρη γιατί σαν αρχάριος με δυσκολεύει πάρα πολύ. Έχω πάρει Tamiya και AK RC να τα δουλέψω στο επόμενο. Βασικά τα δοκίμασα σε ενα πρόχειρο με κλασικές ρυθμίσεις (15psi , 50/50 αραίωση ) και ευχαριστήθηκα βάψιμο. Μισή ώρα χωρίς clogging και tip dry ..απίστευτο μου φάνηκε ...

Αν δε θέλεις μυρωδιές δοκίμασε το MIG One Shot ή το Badger Stynylrez. Είναι το ίδιο προϊόν, αλλά δυστυχώς παίζει να σου τύχει ελλαττωματική παρτίδα και στα δύο.  Παρακάτω δες τη διαφορά καλής παρτίδας Stynylrez με κακή παρτίδα One shot. Μπορεί άνετα να σου τύχει το ανάποδο.

Τώρα πέραν των παραπάνω βίντεο που σου έβαλε ο αγαπητός Μάνος, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το κανάλι του Περικλή Σαλεσιώτη, βάζοντας τα βίντεο από τα παλιά προς τα νεότερα. Οι κατασκευές των Ελληνικών και Ισραηλινών F-16, του F-14 και πολλών άλλων δείχνει όλες τις τεχνικές. Είναι πραγματικός θησαυρός συγκεντρωμένος σε ένα κανάλι. Όσο προχωράς σε νεότερα βίντεο δε θα δεις τεχνικές, μιας που δεν χρειάζεται να τις παρουσιάζει σε κάθε κατασκευή.
.
.
.
Το perismodels το ανακάλυψα τυχαία και την πρώτη φορά ειδικά παίζει να έφαγα κανα τετράωρο στην καρέκλα να χαζεύω τα βίντεό του. Έχω κρατήσει αρκετές σημειώσεις αλλά από τις τελευταίες κατασκευές του όχι απο της πρώτες όπως προτείνεις που δείχνει τεχνικές. Είμαι ήδη στο κανάλι του να δω τα πρώτα του βίντεο :)

Το Badger Stynylrez το είχα διαβάσει και απο άλλους εδώ στο φόρουμ αλλά δεν το βρήσκω πουθενά. Έλεγα να δοκιμάσω Mr. Surfacer 1500 με τον αερογράφο. Εχθές αγόρασα μάσκα με προ-φίλτρο/φίλτρο γιατι με κάτι λάκερ που έκανα δοκιμές μετά απο 5 λεπτά την άκουσα στερεοφωνικά.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 21, 2021, 07:44:51 μμ »
Το Badger Stynylrez το είχα διαβάσει και απο άλλους εδώ στο φόρουμ αλλά δεν το βρήσκω πουθενά. Έλεγα να δοκιμάσω Mr. Surfacer 1500 με τον αερογράφο. Εχθές αγόρασα μάσκα με προ-φίλτρο/φίλτρο γιατι με κάτι λάκερ που έκανα δοκιμές μετά απο 5 λεπτά την άκουσα στερεοφωνικά.

https://airbrushstudio.gr/?s=Stynylrez&post_type=product

https://airbrushstudio.gr/?s=AMMO+ONE+SHOT+PRIMER&post_type=product

Σε περίπτωση που δε σου βγει λεία η επιφάνεια, μπορείς να τρίψεις ελαφρά με ντουκόχαρτα 2000 βαθμών και πάνω.
Πρόσεξε πως οι οδηγίες του Stynylrez, που είναι το original προϊόν, λένε να το ψεκάζεις κατευθείαν από το μπουκάλι με αερογράφο με 0,4mm μπεκ ή παραπάνω και πίεση 25-30psi. Μερικοί το αραιώνουν με vallejo airbrush cleaner για να χαμηλώσουν την πίεση.

Επίσης το Mr. Surfacer 1500 αραιωμένο με Mr Leveling thinner 40/60 ή ακόμα και 30/70 υπέρ του διαλυτικού είναι πολύ καλή λύση.
Εγώ το προτιμούσα μέχρι που είδα το stynylrez. Πάντως με το Surfacer δε θα έχεις ποτέ το πρόβλημα αν σου τύχει καλή ή κακή παρτίδα. Απλά βρωμάει μιας που είναι λάκερ.

Στο μέλλον, αν ο πάγκος σου είναι δίπλα σε παράθυρο, προγραμμάτισε να πάρεις ένα spray booth. Βοηθάει πάρα πολύ.

Αποσυνδεδεμένος Basilisk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 23, 2021, 01:27:28 μμ »
Όμορφη κατασκευή μέχρι στιγμής και δύο απορίες
Τα βελτιωτικά είναι απαιτητικά στην διαχείριση τους??
Ώς αστάρι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα οποιοδήποτε γκρί?? (διαφορετικό φυσικά απο το γκρί της παραλλαγής)

Αποσυνδεδεμένος The Saint

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κορυδαλλός
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 23, 2021, 04:18:55 μμ »

"...το αστάρι της Vallejo είναι για πέταμα όταν το χρησιμοποιείς σε αεροσκάφη ή γενικά σε κατασκευές που θα χρειαστούν διορθώσεις ή μασκαρίσματα. Σε φιγούρες πχ δεν παίζει να έχει τόσο θέμα...."

Συνάδελφε εδώ θα παρατηρήσω ότι είσαι τουλάχιστον υπερβολικός. Καθόλου για πέταμα! Απλά είναι και τι βολεύει τον καθένα να χρησιμοποιεί. Ο φίλος μας θα κάνει τις δοκιμές του, θα κάνει πολύ υπομονή και θα καταλήξει στα υλικα που γουστάρει, χωρίς να περιμένει να κάνει παπάδες με την πρώτη.
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".
Πολύβιος, Ιστορίαι 1.14.4-7

Αποσυνδεδεμένος stef51

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 23, 2021, 05:23:28 μμ »
Kαλα  , δε ν ειναι σωστο να τα βαζουμε ολα σε ενα καλαθι αλλα τα βινυλικα της vallejo ειναι για πεταμα ειδικα τα air και καλα.... :mrgreen: :lol: :lol: , περα απο τη πλακα ειναι οντως τι βολευει το καθενα , αλλα αυτα ειναι δυσχρηστα!

Οσο αναφορα το ασταρι Basilisk , ναι σε αναγκη λεμε τωρα ενα οποιαδηποτε γκρι κανει , αν και εγω δε ασταρωνω , οοοταν ομως χρειαστει ασταρωνω με το 1 της humbrol που το βρισκω και ευκολα λογο επαρχιας! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Basilisk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 23, 2021, 07:05:53 μμ »
Χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χώρο του post θα σχολιάσω οτι το θέμα της χρήσης ασταριού στην επιφάνεια ενός πλαστικού μοντέλου δεν με πείθει,τουλάχιστον όπως έχω την χρήση του ασταριού στο μυαλό μου

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 23, 2021, 08:10:42 μμ »
"...το αστάρι της Vallejo είναι για πέταμα όταν το χρησιμοποιείς σε αεροσκάφη ή γενικά σε κατασκευές που θα χρειαστούν διορθώσεις ή μασκαρίσματα. Σε φιγούρες πχ δεν παίζει να έχει τόσο θέμα...."

Συνάδελφε εδώ θα παρατηρήσω ότι είσαι τουλάχιστον υπερβολικός. Καθόλου για πέταμα! Απλά είναι και τι βολεύει τον καθένα να χρησιμοποιεί. Ο φίλος μας θα κάνει τις δοκιμές του, θα κάνει πολύ υπομονή και θα καταλήξει στα υλικα που γουστάρει, χωρίς να περιμένει να κάνει παπάδες με την πρώτη.
Αυτό σε μπουκάλι (το βινυλικό) που είναι για αερογράφο είναι τουλάχιστον για πέταμα, όπως και όλα τα βινυλικά αστάρια. Από τη στιγμή που δεν τρίβεται, αν χρειαστεί κάποια διόρθωση το μοντέλο, παρά βγαίνει σε πέτσες και που η πρόσφηση του στο πλαστικό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, μπορούμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε παντελώς άχρηστο σαν αστάρι.
Αντιθέτως το αστάρι, τα βερνίκια και τα χρώματα σε σπρέυ (laquer) της Vallejo, είναι απλά κορυφαία. Έχω χαλάσει 3-4 spray συνολικά από διάφορα που έχω και είναι εξαιρετικά σε όλα τους.
Όσο για αυτό που λές για το τι βολεύει τον καθένα, αφού υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία, θα ήταν κρίμα να μην την μεταδώσουμε σε κάποιον, ώστε να αποφύγει έξοδα και ταλαιπωρία :wink:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος The Saint

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κορυδαλλός
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 23, 2021, 08:32:50 μμ »
Αυτό σε μπουκάλι (το βινυλικό) που είναι για αερογράφο είναι τουλάχιστον για πέταμα, όπως και όλα τα βινυλικά αστάρια. Από τη στιγμή που δεν τρίβεται, αν χρειαστεί κάποια διόρθωση το μοντέλο, παρά βγαίνει σε πέτσες και που η πρόσφηση του στο πλαστικό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, μπορούμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε παντελώς άχρηστο σαν αστάρι.
Αντιθέτως το αστάρι, τα βερνίκια και τα χρώματα σε σπρέυ (laquer) της Vallejo, είναι απλά κορυφαία. Έχω χαλάσει 3-4 spray συνολικά από διάφορα που έχω και είναι εξαιρετικά σε όλα τους.
Όσο για αυτό που λές για το τι βολεύει τον καθένα, αφού υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία, θα ήταν κρίμα να μην την μεταδώσουμε σε κάποιον, ώστε να αποφύγει έξοδα και ταλαιπωρία :wink:

ΜΦΧ
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω τουλάχιστον όσον αφορά τα ασταρια. Τα χρησιμοποιώ συνεχώς χωρίς να μου έχουν ξεφτισει ποτέ. Ούτε να φεύγουν σαν πετσες. Φυσικά πριν τα ρίξω πλένω πολύ καλά με σαπούνι και οινόπνευμα ή αλκοόλη την επιφάνεια που είναι για ασταρωμα. Ο καθένας χρησιμοποιεί ότι τον βολεύει και τον εμπνέει να δουλέψει. Η προσωπική μας εμπειρία δεν μπορεί να θεωρηθεί κανόνας. Μόνο συμβουλευτικά πρέπει να μιλάμε.
Τώρα από την αλλη και εγώ όταν θέλω να κάνω κάποιο απαιτητικό βάψιμο χρησιμοποιώ χρώματα gunze. Έτσι έμαθα τα χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπι, αυτά έμαθα να λειτουργώ και να βγάζω το καλύτερο από αυτά στο μοντέλο μου.
Δεν θεωρώ όμως για πέταμα τπτ άλλο.
Φυσικα μιλαμε φιλικά και χωρίς εμπάθεια, απλά προσωπικά δεν μου αρέσει να αφοριζω συλλήβδην πράγματα και καταστάσεις .
Λέω απλά ότι εγώ δεν μπορώ να τα δουλέψω, δεν μου κάθονται καλά, δεν τα γουστάρω σε τελική.
Φιλικά πάντα.
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".
Πολύβιος, Ιστορίαι 1.14.4-7

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 24, 2021, 01:47:42 πμ »
Βασίλη Κ ή Βασιλίσκε (δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό), το αστάρι είναι πολύ χρήσιμο στο μοντελισμό για διάφορους λόγους. Ο πρώτος προφανής λόγος είναι για καλύτερη πρόσφυση του τελικού χρώματος στο πλαστικό, ο δεύτερος είναι για να στοκαριστούν μικροατέλειες (ιδίως αν χρησιμοποιείς αστάρια τύπου στόκου όπως το Mr. Surfacer) και τέλος για να ενοποιηθεί η εικόνα (ιδίως αν το μοντέλο έχει διαφορετικά υλικά με διαφορετικά χρώματα, π.χ. βελτιωτικά ή σκρατσιές) αλλά και να φανούν κάποια προβλήματα που θα απαιτήσουν περαιτέρω στοκάρισμα ή τρίψιμο. Φυσικά μπορείς και να φτιάξεις ένα μοντέλο χωρίς αστάρι αλλά με αστάρωμα φτάνεις ευκολότερα σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χώρο του post θα σχολιάσω οτι το θέμα της χρήσης ασταριού στην επιφάνεια ενός πλαστικού μοντέλου δεν με πείθει,τουλάχιστον όπως έχω την χρήση του ασταριού στο μυαλό μου

Αποσυνδεδεμένος Basilisk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 24, 2021, 10:26:32 πμ »
Βασίλη Κ ή Βασιλίσκε (δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό), το αστάρι είναι πολύ χρήσιμο στο μοντελισμό για διάφορους λόγους. Ο πρώτος προφανής λόγος είναι για καλύτερη πρόσφυση του τελικού χρώματος στο πλαστικό, ο δεύτερος είναι για να στοκαριστούν μικροατέλειες (ιδίως αν χρησιμοποιείς αστάρια τύπου στόκου όπως το Mr. Surfacer) και τέλος για να ενοποιηθεί η εικόνα (ιδίως αν το μοντέλο έχει διαφορετικά υλικά με διαφορετικά χρώματα, π.χ. βελτιωτικά ή σκρατσιές) αλλά και να φανούν κάποια προβλήματα που θα απαιτήσουν περαιτέρω στοκάρισμα ή τρίψιμο. Φυσικά μπορείς και να φτιάξεις ένα μοντέλο χωρίς αστάρι αλλά με αστάρωμα φτάνεις ευκολότερα σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλημέρα,το Basilisk είναι το nickname,το όνομα μου είναι Νίκος.Υπάρχουν άρθρα που αναφέρουν όλα όσα λες με την επισήμανση οτι τα σύγχρονα μοντελιστικά χρώματα είναι σχεδιασμένα να εφαρμόζουν στο πλαστικό χωρίς primer,το αναφέρει ακόμα και η vallejo στην σελίδα της,με την προυπόθεση οτι εχει προετοιμαστεί σωστά η επιφάνεια του πλαστικού.Βέβαια εαν πρόκειται για μεταλλικές επιφάνειες ή επιφάνειες ανομοιογενείς τότε μάλλον ειναι απαραίτητο αλλά ακόμα και εκεί θέλει προσοχή στην εφαρμογή τους

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 24, 2021, 12:21:39 μμ »
Φίλτατοι,
Το αστάρωμα ή όχι είναι -όπως και όλες οι μοντελιστικές τεχνικές - προαιρετικό. 'Αμα θες το κάνεις , ωστόσο απο τότε που το εφαρμόζω ανελειπώς σε όλες τις κατασκευές μου , η ποιότητα του βαψίματος έχει  βελτιωθεί κατακόρυφα. Με weathering, μασκαρίσματα και λοιπές κακοποιήσεις δεν είχα ποτέ θέμα να μου σηκωθεί το χρώμα ( οτι και αν ήταν αυτό) . Για την ιστορία χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά τα Hycote . Για τους νεότερους που ίσως δεν το γνωρίζουν, προορίζεται για αστάρωμα πλαστικών μερών αυτοκινήτων και η   φιάλη έχει περι τα 8 ευρώ απο χρωματοπωλεία. https://www.hycote.co.uk/product/plastic-primer-grey/
Προσωπικά λοιπόν θα συνιστούσα αστάρωμα χωρίς πολλές κουβέντες με την προυπόθεση οτι μιλάμε για πραγματικό αστάρι.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Basilisk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 24, 2021, 01:06:14 μμ »
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμων σε θέματα μοντελιστικά,εξέφρασα απορίες και προβληματισμούς μιας και είμαι στο ξεκίνημα και θέλω να βάλω σωστές βάσεις
Θα παρακολουθώ τα post του συναδέλφου και για δική μου βελτίωση

Υ.Γ απο ότι κατάλαβα πάντως όλα είναι θέμα trial and error

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 24, 2021, 01:35:40 μμ »
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμων σε θέματα μοντελιστικά,εξέφρασα απορίες και προβληματισμούς μιας και είμαι στο ξεκίνημα και θέλω να βάλω σωστές βάσεις
Θα παρακολουθώ τα post του συναδέλφου και για δική μου βελτίωση

Υ.Γ απο ότι κατάλαβα πάντως όλα είναι θέμα trial and error

Όλοι μαθαίνουμε κάτι τις απο τον φιλόξενο χώρο του modelclub και ναι, το trial and error παίζει πολύ (στην αρχή ειδικά) μέχρι να καταλήξεις σε κάτι που εμπιστεύεσαι και θα εφαρμόζεις με κλειστα τα μάτια στην συνέχεια ( και θα ....λοξοκοιτάς πού και που κάθε τι καινούργιο...)
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 24, 2021, 11:56:52 μμ »
    tripialos  όσο ελκυστικά και εντυπωσιακά είναι τα σύγχρονα υλικά/τεχνικές την ίδια στιγμή δημιουργούν και ένα τεράστιο και αχρείαστο μπέρδεμα σε κάποιον που ξεκινάει το χόμπυ όπως εσύ. Ειλικρινά σου λέω (όπως  και ο stef51 στα αρχικά ποστ) το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις με τα βασικά του μοντελισμού (συναρμολόγηση-βάψιμο) και μετά να δεις τι από όλα αυτά τα έξτρα χρειάζεσαι.  Δεν χρειάζεται να μάθεις να τα κάνεις όλα μαζί, ή θα χασεις χρόνο και χρήμα ή θα μπερδευτείς και θα απογοητευθείς αν δεν βγει το αποτέλεσμα που βλέπεις στα περιοδικά και στο νετ.

όλη αυτή τη συζήτηση που προηγήθηκε περί χρωμάτων κλπ.  αν και έγινε καλοπροαίρετα προσωπικά θεωρώ δύσκολο να την αφομοιώσεις γιατί η πληροφορία είναι υπερβολική για κάποιον που ξεκινάει τώρα. Μετά από τόσα χρόνια που μοντελάρω και τα περισσότερα από αυτά τα σύγχρονα υλικά, οι τεχνικές κλπ. μου φαίνονται ακόμη και τώρα άγνωστα ή δεν χρειάστηκε να ασχοληθώ.

να ρωτήσω και γω κάτι με τη σειρά μου σχετικά με τα Vallejo: (αν και έχω χρόνια να βάψω  :oops: :oops: ) σε πολλά μοντέλα έχω βάλει ως αστάρι το Modelair 71097 Gris Base (τώρα δεν υπάρχει ή του έχει αλλάξει όνομα, εγώ τα αγόραζα περι το 2005-2010)  και δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα, γιατί λέτε ότι ξεφλουδίζει ; και γενικώς όσα Modelair είχα χρησιμοποιήσει σκέτα ή σε αναμίξεις με τα ακρυλικά της modelmaster (πάντα σε ασταρωμένο μοντέλο) δεν είχα διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα. Έχει αλλάξει η σύνθεσή τους από τότε ; (τα Modelair εννοώ)

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 25, 2021, 10:33:12 πμ »
   να ρωτήσω και γω κάτι με τη σειρά μου σχετικά με τα Vallejo: (αν και έχω χρόνια να βάψω  :oops: :oops: ) σε πολλά μοντέλα έχω βάλει ως αστάρι το Modelair 71097 Gris Base (τώρα δεν υπάρχει ή του έχει αλλάξει όνομα, εγώ τα αγόραζα περι το 2005-2010)  και δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα, γιατί λέτε ότι ξεφλουδίζει ; και γενικώς όσα Modelair είχα χρησιμοποιήσει σκέτα ή σε αναμίξεις με τα ακρυλικά της modelmaster (πάντα σε ασταρωμένο μοντέλο) δεν είχα διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα. Έχει αλλάξει η σύνθεσή τους από τότε ; (τα Modelair εννοώ)

Για αυτή τη σειρά λέω, σε όποιο χρώμα και συσκευασία βγαίνει.

Πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω πως στο χόμπι μας έχουν βγει πλέον πάρα πολλά υλικά που προκαλούν σύγχυση.
Επίσης σύγχυση δημιουργούμε άθελά μας και εμείς μεταξύ μας. Λέω πχ πως βάφω με Gunze χωρίς αστάρι χωρίς πρόβλημα, αλλά δε σου λέω πως έχω αραιώσει με κάποιο lacquer thiner. Πας μετά να βάψεις εσύ, βάζοντας άζαξ ή κάποιο ήπιο διαλυτικό και παίρνεις τα @@.

Δεν υπάρχουν κανόνες, μπορεί να βάλει ο καθένας ότι τον βολεύει και να ευχαριστηθεί την κατασκευή του.
Για παράδειγμα άλλος βάφει με ακρυλικά τύπου Vallejo, Life color χωρίς μυρωδιές αλλά με μπουκώματα, άλλος βάφει άνευ προβλήματος με MRP έχοντας κάνει την ατμόσφαιρα σαν φαναρτζίδικο.
Ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα γίνεται στα βερνίκια.... ʼλλο μακελειό εκεί.
Τα παραπάνω είναι επιλογές καθαρά προσωπικές και σεβαστές.
Κάποια πράγματα όμως είναι αντικειμενικά σκάρτα και πρέπει να το αναφέρουμε για να γλιτώσουμε κάποιον νέο στο χόμπι φίλο από την απογοήτευση.
Ένα και ίσως το μοναδικό υλικό που θεωρώ πως είναι σκάρτο, είναι αυτό το αστάρι της Vallejo.
Υπάρχουν ένα σωρό άλλα, Hycote, Surfacer, Citadel, MRP, Mr Hobby, Tamiya, Humbrol σε σπρέι ή σε άλλη μορφή να δοκιμάσει και να επιλέξει κανείς.

Συγγνώμη για το spam στο θέμα του φίλου.

Αποσυνδεδεμένος Basilisk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 25, 2021, 10:54:47 πμ »
Για αυτή τη σειρά λέω, σε όποιο χρώμα και συσκευασία βγαίνει.

Πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω πως στο χόμπι μας έχουν βγει πλέον πάρα πολλά υλικά που προκαλούν σύγχυση.
Επίσης σύγχυση δημιουργούμε άθελά μας και εμείς μεταξύ μας. Λέω πχ πως βάφω με Gunze χωρίς αστάρι χωρίς πρόβλημα, αλλά δε σου λέω πως έχω αραιώσει με κάποιο lacquer thiner. Πας μετά να βάψεις εσύ, βάζοντας άζαξ ή κάποιο ήπιο διαλυτικό και παίρνεις τα @@.

Δεν υπάρχουν κανόνες, μπορεί να βάλει ο καθένας ότι τον βολεύει και να ευχαριστηθεί την κατασκευή του.
Για παράδειγμα άλλος βάφει με ακρυλικά τύπου Vallejo, Life color χωρίς μυρωδιές αλλά με μπουκώματα, άλλος βάφει άνευ προβλήματος με MRP έχοντας κάνει την ατμόσφαιρα σαν φαναρτζίδικο.
Ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα γίνεται στα βερνίκια.... ʼλλο μακελειό εκεί.
Τα παραπάνω είναι επιλογές καθαρά προσωπικές και σεβαστές.
Κάποια πράγματα όμως είναι αντικειμενικά σκάρτα και πρέπει να το αναφέρουμε για να γλιτώσουμε κάποιον νέο στο χόμπι φίλο από την απογοήτευση.
Ένα και ίσως το μοναδικό υλικό που θεωρώ πως είναι σκάρτο, είναι αυτό το αστάρι της Vallejo.
Υπάρχουν ένα σωρό άλλα, Hycote, Surfacer, Citadel, MRP, Mr Hobby, Tamiya, Humbrol σε σπρέι ή σε άλλη μορφή να δοκιμάσει και να επιλέξει κανείς.

Συγγνώμη για το spam στο θέμα του φίλου.

Καλημέρα σε όλους,παραγωγική η συζήτηση άλλα για νέους όπως εγώ δημιουργούνται περισσότερες απορίες,για παράδειγμα ποιά είναι τα lacquer thinner??της εταιρίας?ή πρέπει να τα αναζητήσω σε μη μοντελιστικά καταστήματα??

Υ.Γ Μήπως θα έπρεπε να γίνει απο τους πιο έμπειρους μια θεματική ενότητα με τις απόψεις και τις εμπειρίες τους??

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 25, 2021, 02:08:06 μμ »
...
...
x1000

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 25, 2021, 02:21:13 μμ »
Έλα μου που το χρησιμοποιώ μια χαρά το πολυουρεθανικο ασταρι της vallejo.
Σκαρτο δεν θα το έλεγα.  Απλά δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις.

Tags: