Αποστολέας Θέμα: Χρωματα που αρχιζουν να σκληραινουν,μπορουν να επανελθουν?  (Αναγνώστηκε 2771 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος greg

• Scale 1/144
  • *
Γεια χαρα παιδια ειμαι καινουργιος στο site,αλλα ασχολουμε με μοντελισμο παρα πολλα χρονια και με διαφορα θεματα.
Πιστευω πως θα ηταν καλο να υπηρχε κι αυτο το θεμα,νομιζω δεν το ειδα να αναφερεται καπου αλλου.
Ισως ολοι εχουμε αγορασει χρωματα 'η αλλα υλικα (στοκους κτλ)για καποια στιγμη που θα τα χρειαστουμε,να μην τρεχουμε τελευταια στιγμη.
Τι γινεται ομως οταν ανακαλυπτουμε οτι εχει αρχισει και ξεραινεται και ειναι Σαββατο απογευμα ολα κλειστα και τι θα κανεις μεχρι τη Δευτερα?Υπαρχει σωτηρια?
Εχω βρει λυση με διαλυτικο νιτρου,οχι σε πολυ πετρωμενο χρωμα,αλλα που δεν εκανε δουλεια το white spirit.
χρησιμοποιω enamel της Humbrol,απλα γιατι τα εχω συνιθησει.
Επισεις μια και το ανεφερα παραπανω στην περιπτωση του στοκου γινεται κατι να μαλακωσει ξανα?(ενοειται οτι δεν ειναι πετρα,απλα οχι και οπως στην αρχικη του μορφη)
Θα ηθελα να ρωτησω και κατι για μενα.
Μετα απο περιπου 4 μηνες απο τη στιγμη που ανοιχτηκε η maskol της hambrol στεγνωνει αμεσως και τραβιεται σαν τσιχλα με αποτελεσμα να μη γινεται δουλεια.υπαρχει τροπος επαναφορας της (καποιο διαλυτικο,μηπως αν τη ζεστανω).Χαλαει τοσο γρηγορα 'η απλα το δικο μου μπουκαλακι ηταν ελατωματικο?

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
Απ: χρωματα που αρχιζουν να σκληραινουν,μπορουν να επανελθουν?
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 22, 2006, 03:49:29 μμ »
Επισεις μια και το ανεφερα παραπανω στην περιπτωση του στοκου γινεται κατι να μαλακωσει ξανα?(ενοειται οτι δεν ειναι πετρα,απλα οχι και οπως στην αρχικη του μορφη)
Ο στόκος μαλακώνει και αραιώνεται με υγρή κόλλα.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 22, 2006, 04:06:37 μμ »
επικίνδυνες καταστάσεις και δεν είναι να παίζεις με τετοια πράγματα.
μπορεί να "δουλέψει¨μια φορά αλλά όχι πάντα.
παρόλο που προσωπικά χρησιμοποιώ ακόμη και κουτάκια 10ετίας (κυριολεκτικά), γενικά πιστεύω ότι το φρέσκο χρώμα δουλεύεται καλύτερα και έχει πιο καλό αποτέλεσμα.
το ίδιο και ο στόκος σε ότι αφορά τα λεπτομερειακά στοκαρίσματα.
για δουλειές τύπου zimmerit, το αραίωμα δουλεύει μια χαρά.
για το συγκεκριμένο μασκόλ, δοκίμασε αμμωνία αλλά κάνε πρώτα μια δοκιμή σε μια καλύπτρα για πέταμα.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
Απ: Χρωματα που αρχιζουν να σκληραινουν,μπορουν να επανελθουν?
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 22, 2006, 11:42:47 μμ »
Eιχα βρει ενα αρθρο ακριβως για τα Humbrol οταν στεγνωσουν(ανεφερε και επαναφορα εντελως ξερου χρωματος....) και εδινε λυση με laquer thinner(ας μας πει καποιος τι ειναι αυτο!!)
Θα το κοιταξω τις επομενες μερες και θα το ποσταρω γιατι εδινε αναλογιες αυτου του διαλυτικου σε συνδιασμο με enamel thinner........
Οποτε,λιγη υπομονη greg...
Οσο για το Maskol,απ'οσο ξερω δεν εχει γυρισμο :roll: και παει για το καλαθι.Εκτος αν κανενας συναδελφος εχει δοκιμασει καμια πατεντα....
Εμενα δεν εχει χαλασει ακομα αλλα εισαι το πεμπτο ατομο που αναφερει το....malfunction :mrgreen: του υλικου,οποτε περιμενω κι εγω την σειρα μου..
Ελπιζω μονο να μην ειναι Σαββατο απογευμα :shock: :mrgreen: :mrgreen:
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 24, 2006, 07:34:06 μμ »
Το βρηκα εδω....
Ας μας πει καποιος τι ειναι το laquer thinner ομως :roll:

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=80517&page=1
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 24, 2006, 07:55:49 μμ »
Είναι κάπως γενικός ο όρος... καί το νέφτι (νέφτης) και το διαλυτικό νίτρου ή ακόμα και πολυουρεθάνης "μεταφράζονται" ως laquer thinner στα ελληνικά... :? Μάλλον εννοεί διαλυτικό νίτρου... :roll:

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 24, 2006, 08:00:35 μμ »
To laquer υποθέτω ότι είναι αυτό που οι επιπλοποιοί ονομάζουν "λάκα". Δεν ξέρω τη χρήση του, ίσως θα μπορούσε να βοηθείσει ο Αστραπόγιαννος.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 25, 2006, 11:24:46 πμ »
Είναι διαλυτικό Νίτρου.
Διαλύει σχεδόν τα πάντα,και ίσως κάνει για ξερό χρώμα.
Παλιότερα είχα δοκιμάσει με καλά αποτελέσματα,να αραιώσω αρχικά με ΜΕΚ(στην ουσία η υγρή κόλλα) ένα κουτάκι Humbrol που είναι κάνει κρούστα και μέσα ήταν πάρα πολύ πηχτό έτοιμο να στερεοποιηθεί...
Ενώ το αραίωσε μια χαρά και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί την επόμενη φορά που δοκίμασα είχε "κόψει" το χρώμα και ήταν πρακτικά άχρηστο....
Όλα τα μασκόλ έχουν συγκεκριμένο διαλύτη(νερό,αμμωνία,οινόπνευμα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο είναι νωπά για αραίωση και ακόμη και για ψέκασμα με αερογράφο!
Αν όμως στερεοποιηθεί ή πλησιάζει την στερεοποίηση νομίζω δεν γίνεται τίποτα....
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος greg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 30, 2006, 12:36:35 μμ »
Κατ αρχην χρονια πολλα σε ολους.
Δοκιμασα την υγρη κολα στο στοκο και λειτουργησε αψογα.
Οσο για τη maskol της Humbrol την αραιωσα με λιγη αμμωνια(απο το φαρμακειο) και ειχα απιστευτα αποτελεσματα.
Ηταν λιγο πριν σκληρινη για τα καλα, κι ομως μεσα σε πολυ λιγη ωρα ηταν ετοιμη να τη δουλεψεις σαν καινουργεια.
Σας ευχαριστω.Humbrol κι εγω εχω πολλων χρονων και δουλευονται ανετα.καποια ασπρα η κιτρινα μου ξεραινονται πιο γρηγορα.
Βασικα ειχα το 108 της Humbrol και ηταν λιγο ξερο,αλλα επειδη ειχε σταματησει να παραγεται(ετσι μου ειπαν τουλαχιστον)
αρχισα τα πειραματα.Το επανεφερα και εβαψα ενα διπλανο 1/72 μια χαρα.
Ευχαριστω και παλι για τα φωτα σας.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 31, 2006, 05:15:24 μμ »
επικίνδυνες καταστάσεις και δεν είναι να παίζεις με τετοια πράγματα.
μπορεί να "δουλέψει¨μια φορά αλλά όχι πάντα.
παρόλο που προσωπικά χρησιμοποιώ ακόμη και κουτάκια 10ετίας (κυριολεκτικά), γενικά πιστεύω ότι το φρέσκο χρώμα δουλεύεται καλύτερα και έχει πιο καλό αποτέλεσμα.
το ίδιο και ο στόκος σε ότι αφορά τα λεπτομερειακά στοκαρίσματα.
για δουλειές τύπου zimmerit, το αραίωμα δουλεύει μια χαρά.
για το συγκεκριμένο μασκόλ, δοκίμασε αμμωνία αλλά κάνε πρώτα μια δοκιμή σε μια καλύπτρα για πέταμα.
Σ.Σ.
Εγω στην τελευταια μου κατασκευη,ενα ΑΒΑΚ της AIRFIX χρησιμοποιησα ενα κουτακι Humbrol που το ειχα ξαναχρησιμοποιησει πριν 8 χρονια περιπου,τα χρωματα αν τα κλεινεις καλα δεν χαλανε και κρατανε πολλα χρονια

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 13, 2007, 04:56:52 πμ »

μην χρησιμοποιείς ποτέ White Spirit για αραίωμα των Enamel (Humbrol κλπ).
Γι' αυτό σου χαλάνε !
Εχω χρώματα στο ντενεκάκι για πάνω από 10 χρόνια, και είναι ακόμη εντάξει.
STARFIGHTER

Tags: