Αποστολέας Θέμα: Trumpeter M901 Launching Station & AN/MPQ-53 Radar set of MIM-104 Patriot SAM  (Αναγνώστηκε 1679 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Trumpeter M901 Launching Station & AN/MPQ-53 Radar set of MIM-104 Patriot SAM
« στις: Ιανουαρίου 28, 2021, 08:26:32 μμ »
Καλησπέρα. Πρόσφατα αποφάσισα να (ξανά) ασχοληθώ με τον μοντελισμό και με το υπόψη κιτ και με την βοήθεια επιτέλους αερογράφου. Το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι προσωπικά με ικανοποιεί για σαν εισαγωγική κατασκευή σε πιο "ώριμες" και αληθοφανείς κατασκευές. Το κάλυμμα του Radar έγινε ιδιοκατασκευή. Τα σχόλια σας και η εμπειρία σας καλοδεχούμενη για όλα όσα έχουν πάει "στραβά" ή επιδέχονται βελτίωση στο μοντέλο. Να σημειώσω, πως το ήθελα αρκετά ταλαιπωρημένο καθώς τα υπόψη Radar της Π.Α. δουλεύουν διαρκώς και κάτω από όλες τις συνθήκες (έχω την τύχη να τα υπηρετώ  ::salut:: ) Σύντομα θα τελειώσει και ο εκτοξευτής του κιτ και επομένως, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις σας θα με βοηθήσουν να αποφύγω τα ίδια λάθη που έχει αυτό το μοντέλο.
Δυστυχώς οι φωτογραφίες είναι από κινητό.
Τα χρώματα που χρησιμοποίησα είναι τα Model Air της Vallejo (Nato Black, Nato Brown, Nato Green) και για το weathering το Enamel Wash της ΑΚ για Νατοϊκό καμουφλάζ, και δύο ακόμα washes European Dust & Grey της Vallejo.
Ευχαριστώ πολύ εκ' των προτέρων.
 ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Απ: Trumpeter M901 Launching Station & AN/MPQ-53 Radar set of MIM-104 Patriot SAM Sy
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 29, 2021, 04:00:29 πμ »
Όμορφο αποτέλεσμα, χωρίς ψεγάδια ή εμφανή καραμπινάτα λάθη, όσο τουλάχιστον μπορούν να φανούν από φωτογραφίες. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς το ότι είναι το πρώτο σου μοντέλο μετά από επανεκκίνηση και μάλιστα πρώτη σου επαφή με αερογράφο :!:

Μια γενικότερη προτροπή μου είναι στο επόμενο μοντέλο, ίσως όχι στον εκτοξευτή μιά που θα σταθούν δίπλα δίπλα στο ράφι σου και θα πρέπει να είναι "κοντά" οπτικά, να δοκιμάσεις Lacquer based (πχ. Gunze Mr. Hobby color, Akan laquer, Tamiya laquer, MRP κλπ.), ή acrylic enamels (πχ. Tamiya, Gunze Aqueous color, AK Real Color), ή και enamels (Humbrol, White Ensign κλπ.), αντί για τα βινυλικά χρώματα που χρησιμοποίησες (πχ. Vallejo, AK, Mig Ammo, Modelmaster κλπ). Θα δείς τεράστια διαφορά στη συμπεριφορά με τον αερογράφο και σίγουρα πολύ πολύ καλύτερα αποτελέσματα βαφής, ιδίως σε βαψίματα με ελέυθερο χέρι όπως το συγκεκριμένο camo :wink:

Καλή συνέχεια στην επανεκκίνηση σου :!:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Trumpeter M901 Launching Station & AN/MPQ-53 Radar set of MIM-104 Patriot SAM Sy
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 29, 2021, 07:35:32 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Επειδή δεν είχα τίποτα από τα συγκεκριμένα χρώματα και washes αρχικά πήρα τα πιο προφανή. Αλλά όπως είπες κι εσύ διαπίστωσα διάφορα θεματάκια με τον αερογράφο και την χρήση τους, οπότε η πρόταση για τα επόμενα θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μόλις ολοκληρωθεί και το Launcher θα το ανεβάσω. Ευχαριστώ και πάλι για την συμβουλές.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 29, 2021, 08:20:36 πμ »
Ακριβώς το ίδιο παθαίνουν όλοι όσοι επανεισέρχονται στο χόμπυ,
με τα ακρυλικά χρώματα νερού που είναι πλέον της μόδας. Ότι
επεσήμανε λοιπόν ο Μάνος σχετικά. Το μοντέλο φαίνεται αρκετά
προσεγμένο, χωρίς να γνωρίζω τεχνικές λεπτομέρειες του πραγμα-
τικού. Πολύ καλή και η απόδοση του καλύματος. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 29, 2021, 09:06:14 πμ »
Είναι αλήθεια αυτό. Και ειδικά αν δεν έχεις δουλέψει στο παρελθόν καθόλου τεχνικές παλαίωσης και γενικά οπτική βελτίωση του μοντέλου. Ακόμα το ψάχνω και οι γνώσεις των παλαιότερων και έμπειρων μοντελιστων είναι πολύ χρήσιμες.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 29, 2021, 03:55:35 μμ »
Το φόρουμ προσφέρει πληθώρα γνώσεων που δεν βρίσκεις
στα σόσιαλ όπως το ΦΒ, καθώς επίσης και μέλη πρόθυμα να
βοηθήσουν.
Welcome back.

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 30, 2021, 08:15:17 πμ »
Πολύ μου αρέσει το μοντέλο σου!!!
Πες μας πώς έκανες το πίσω κάλυμμα του ραντάρ που μου φαίνεται πολύ αληθοφανές!!!
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 01, 2021, 07:46:55 πμ »
Πολύ μου αρέσει το μοντέλο σου!!!
Πες μας πώς έκανες το πίσω κάλυμμα του ραντάρ που μου φαίνεται πολύ αληθοφανές!!!
 ::salut::

Καλημέρα. Ο σκελετός έγινε από σύρμα συνδετήρων που είχα πρόχειρο και ταιριάζει με την κλίμακα. Κολλήθηκαν τα διάφορα μέρη με καλάι για μεγαλύτερη αντοχή. Τέλος το κάλυμμα είναι από χαρτοπετσέτα εμποτισμένη σε μίγμα νερού-ξυλόκολλας (50-50). Με πρόχειρο πινέλο το διαμόρφωσα στις γωνίες να "κάτσει". Έχει μερικές ατέλειες το πανί κυρίως λόγω της λεπτής χαρτοπετσέτας που χρησιμοποίησα αλλά την επόμενη φορά θα ξέρω καλύτερα  :D . Δίνει πάντως μεγαλύτερη αληθοφάνεια στο μοντέλο και το φέρνει πιο κοντά στο αληθινό μιας και το συγκεκριμένο κάλυμμα προστατεύει το radar από παρεμβολές στη πραγματικότητα και δεν είναι απλά ένα πανί.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 01, 2021, 08:29:51 πμ »
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα, προσεγμένο βάψιμο και πραγματικά το κάλυμμα του ραντάρ πολύ αληθοφανές. Κολλάν οι συνδετήρες με καλάι;

Να πω και την contrarian άποψη-εμπειρία μου με τα χρώματα: με τα ακρυλικά νερού, και ειδικά με τα vallejo model air, έχω βολευτεί πάρα πολύ και παίρνω τα αποτελέσματα που θέλω. Με τα enamel έχανα πολύ περισσότερο χρόνο στο καθάρισμα. Σε enamel πλέον χρησιμοποιώ μόνο τα xtreme metal της AK, επειδή είναι πολύ ξεχωριστά και σε ειδικές περιπτώσεις.

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 01, 2021, 08:46:47 πμ »
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα, προσεγμένο βάψιμο και πραγματικά το κάλυμμα του ραντάρ πολύ αληθοφανές. Κολλάν οι συνδετήρες με καλάι;

Να πω και την contrarian άποψη-εμπειρία μου με τα χρώματα: με τα ακρυλικά νερού, και ειδικά με τα vallejo model air, έχω βολευτεί πάρα πολύ και παίρνω τα αποτελέσματα που θέλω. Με τα enamel έχανα πολύ περισσότερο χρόνο στο καθάρισμα. Σε enamel πλέον χρησιμοποιώ μόνο τα xtreme metal της AK, επειδή είναι πολύ ξεχωριστά και σε ειδικές περιπτώσεις.

Με λίγο κόπο και βούτηγμα στην αλοιφή ναι κάνεις δουλειά. Όχι πάντα πεντακάθαρη οπότε με ένα dremel καθάριζα μέχρι να πάρω το αποτέλεσμα που θέλω. Για τα χρώματα που λες, κι εγώ ξεκίνησα με τα Vallejo Air για λόγους ευκολίας μιας και είναι η πρώτη επαφή με αερογράφο και ομολογώ πώς δεν με δυσκόλεψαν. Έχω αρκετά enamel από την παλαιότερη ενασχόληση μου με το hobby αλλά μόνο με πινέλο τα είχα δουλέψει. Επειδή λοιπόν ήθελα ευκολία στη χρήση καθώς όλο το βάψιμο και η κατασκευή γίνεται στα κλεφτά στο τραπέζι της κουζίνας με αυτοσχέδιο spray booth από χαρτόκουτο και εξαερισμό custom από ανεμιστήρα pc, καταλαβαίνεται όλοι το πόσο με βόλεψε το γεγονός πως τα συγκεκριμένα χρώματα είναι σχεδόν έτοιμα για χρήση και κυρίως δεν μυρίζουν έντονα. Σίγουρα στο μέλλον αν αποκτήσω προσωπικό χώρο θέλω να δοκιμάσω και άλλα χρώματα και τεχνικές σε επόμενα μοντέλα.

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 01, 2021, 08:51:47 πμ »
Και να κάνω και μια ερώτηση με την ευκαιρία. Ο αερογράφος που βρήκα και δούλεψα είναι ένας Devilbliss DAGR. Πόσο δύσκολο είναι να βρω μικρότερη βελόνα? Θα χρειαστεί και άλλο ακροφύσιο με μικρότερη βελόνα?

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 01, 2021, 09:05:50 πμ »
... καθώς όλο το βάψιμο και η κατασκευή γίνεται στα κλεφτά στο τραπέζι της κουζίνας ...
Μην το συζητάς, τότε. Αν έχεις προβλήματα με τα Model Air, δοκίμασε να βάλεις λίγο flow improver της ίδιας σειράς. Παρόλο που είναι έτοιμα για αερογράφο, συχνά είναι καλύτερα να τα αραιώνεις και λίγο είτε με τα διαλυτικά της δικής τους σειράς (airbrush thinner ή airbrush cleaner) ή AZAX ή και νερό. Σε αυτήν την περίπτωση χαμηλώνεις και άλλο την πίεση του κομπρεσέρ.
Και να κάνω και μια ερώτηση με την ευκαιρία. Ο αερογράφος που βρήκα και δούλεψα είναι ένας Devilbliss DAGR. Πόσο δύσκολο είναι να βρω μικρότερη βελόνα? Θα χρειαστεί και άλλο ακροφύσιο με μικρότερη βελόνα?
Χρειάζεσαι και βελόνα και ακροφύσιο. Αλλά ο συγκεκριμένος βλέπω ότι έχει βελόνα 0.35 που είναι μια χαρά για το 99% των εφαρμογών. Μην τρελαίνεσαι με τις λεπτές βελόνες. Ακόμη και με 0.5 ή 0.8 μπορείς να πάρεις πολύ λεπτή γραμμή με τις σωστές ρυθμίσεις και προσοχή. Βάζεις αρκετά αραιωμένο χρώμα, όσο πιο χαμηλή πίεση γίνεται και βγάζεις την άκρη του αερογράφου (το τελευταίο προστατευτικό) και πλησιάζεις σε χιλιοστά από την επιφάνεια που θέλεις να βάψεις. Τότε παίρνεις γραμμή σε πάχος μολυβιού. Αλλά πόσο συχνά μπορεί να χρειαστείς κάτι τέτοιο;

Αποσυνδεδεμένος Sgxsas

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 01, 2021, 09:11:44 πμ »
 Επειδή το έψαξα πριν καταλήξω στα χρώματα αυτά, πήρα όντως το airbrush thinner της vallejo και κάνει άψογη δουλειά στο αραίωμα.
 Ευχαριστώ και για την απάντηση για τον αερογράφο. Όντως δεν χρειάζεται αλλαγή η βελόνα, απλά σκέφτομαι να πάρω για να έχω spare και βελόνα και ακροφύσιο.

Tags: