Αποστολέας Θέμα: Τρενακιας αναζητει Αερογραφο!  (Αναγνώστηκε 2683 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
  • modelclub.gr
Τρενακιας αναζητει Αερογραφο!
« στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 03:16:50 μμ »
Γεια σας! ::salut:: ::salut::

Χρόνια πινελας εχω φαει στην μαπα πινελατο βαψιμο ακρυλικων/εναμελ.(Ακομα βλεπω εφιαλτες με Humbrol  :twisted:)Τωρα τελευταια και βερνικια velejo. :oops:Αυτο που μου λειπει ειναι ενας καλος μεσαιας κατηγοριας αερογραφος..
Ο Αερογραφος θα χρησιμοποιηθεί για weathering και project μετατροπής τροχαίου υλικού.Πάντα σε κλιμακα HO 1:87.
Τρέχω ήδη project μετατροπής ντιζελαμαξας η οποια εχει ηδη ξεβαφτεί με iσσοπροπυλικη και εχει ασταρωθεί με TAMIYA Surface primer σπρει..(Πολυ κάλο  για σπρει παρεμπίπτοντος)
Η πρώτη χρήση που θα δει ο αερογραφος είναι το βάψιμο του παραπάνω μοντέλου με σμαλτα χρώματα (Γερμανικα Εlita modelle life colors)
Γενικα θελω εναν all around αερογραφο για χρωματα-βερνικια-weathering..να καλύπτει..να μην μπουκώνει ευκολα..(Όλα δικά σου ρε μάστορα! :lol:) Δεν θα βαφω στρατιωτικές παραλλαγές παντως  ::glossa::
Ειμαι ανάμεσα σε 2 μοντέλα Iwata.
Τον Eclipse HP-CS 0.35mm και τον Revolution HP-CR 0.5mm...
Για τον ΗP-CS 0.35 διαβασα πολυ καλα λογια εδω και οτι ειναι ενας πολυ καλος all-around αερογραφος...Ειναι αρκετα πιο ακριβός όμως απο τον Revolution 0.5 που μπορει να ειναι υπεραρκετός για την δουλειά που τον θέλω και η 0.5 βελόνα είναι μαλλον πιο User friendly για αρχάριους.Θα ειναι αρκετός ομως?Μπορει να μην τον θελω για military μοντελα και απαιτητικες paintjobs αλλα σιγουρα κάποια στιγμη θα κληθεί να βγάλει εις πέρας και λεπτοδουλεια...Για 1:87 μιλάμε εξαλου.
Πολύ θα ήθελα και την δικη σας γνώμη επί του θέματος!
 ::ketten_006::

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Απ: Τρενακιας αναζητει Αερογραφο!
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 04:28:24 μμ »
ΗP-CS 0.35 και μονο που δεν θα πρεπει να βιδωνεις και να ξεβιδωνεις το μπεκ με φοβο να σου χαλασει φτανει ,στον
ΗP-CS δεν ειναι βιδωτο

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 06:34:10 μμ »
Ψηφίζω eclipse HP-CS 0,35 να κάνεις επένδυση από την αρχή σε καλό και αξιόπιστο εργαλείο.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 06:55:48 μμ »
Κι εγώ υπέρ του HPCS 0.35. Τον χρησιμοποιώ πολλά χρόνια και έχει γίνει προέκταση του χεριού μου. Μόλις μπω στο εργαστήρι μου, ανοίγω το κομπρεσεράκι και ψεκάζω στον αέρα χωρίς χρώμα σαν ρουτίνα για να πιάσω τον αερογράφο. Ακόμη και αν δεν έχω σκοπό να βάψω εκείνη την ημέρα. Θα δώσεις μια φορά τα λεφτά και μετά θα ξεχάσεις ότι τα έδωσες γιατί θα απολαμβάνεις ένα εξαιρετικό εργαλείο. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με τον Revolution γιατί δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Πάντως η διαφορά του βιδωτού μπεκ που είπαν οι συνάδελφοι είναι πολύ σημαντική. Μόλις μου χάλασε κατά το καθάρισμα και το βίδωμα ένα μπεκ σε άλλο αερογράφο που τον είχα πάρει για δεύτερο.

Θα σου βάλω όμως και δύο τρία "αλλά".
  • 1. Καθάρισμα. Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις άλλον αερογράφο και βάφεις με πινέλο μέχρι τώρα. Θα πρότεινα να πάρεις πρώτα έναν φτηνό μέχρι να τον συνηθίσεις στο καθάρισμα γιατί στην αρχή θα έχεις ατυχήματα και είναι κρίμα να συμβούν στον HPCS. Ο HPCS έχει ακριβά ανταλλακτικά. Βέβαια οι φτηνοί αερογράφοι είναι πιο εύθραυστοι και πιο δύσκολοι στο καθάρισμα.
  • 2. Καθάρισμα. Τα enamel ψεκάζονται ωραία αλλά σίγουρα ο αερογράφος καθαρίζει πιο δύσκολα από τα ακρυλικά γιατί πλένεις με διαλυτικό και όχι με νερό.
  • 3. Καθάρισμα. Ένας μοντελιστής έχει σλόγκαν 'life is too short for airbrush cleaning". Συμφωνώ ότι αφιερώνει κανείς πολύ χρόνο για το καθάρισμα του αερογράφου αλλά ταυτόχρονα το ίδιο το καθάρισμα είναι μια διαδικασία που προσφέρει ικανοποίηση από ένα σημείο και μετά. Όταν μιλάμε για καθάρισμα, εννοούμε συνεχές λύσιμο-δέσιμο του αερογράφου για να αποφεύγεις τα μπουκώματα και τα κολλήματα.

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 09:31:50 μμ »
Kostis Pap
Kαλα κατάλαβες..Δεν είχα ξανά αερογραφο..Θα ειναι ο πρώτος..Τι ατυχήματα ενοεις?Να στραβωσω πχ την βελονα? ::mastigoma::Έχεις δίκιο πάντως θέλει προσοχή στο καθάρισμα αλλά υπάρχουν τοσα κατατοπιστικά βίντεο στον σωλήνα για το θέμα που καθαρίσματος..Βέβαια αλλο το βλεπω και αλλο το κανω..Εδω να κάνω μια παρένθεση και να πω οτι ουτε με spray είχα ξαναασχοληθει στην ζωη μου και μάλιστα στο πρώτο χέρι που πέρασα με το αστάρι ειχα ενα ατυχηματακι σε ενα σημείο με τρέξιμο..Η εφτυσε το σπρει η εγω χάζεψα..Αλλα έχοντας κάνει την εντριβή μου στο youtube επι του θεματος αφαίρεσα τα χοντρά με διαλυτικό, τρίψιμο με 1000αρι sponge και ολα καλα..2ο χερι πιο προσεχτικά και ουτε γάτα ουτε ζημιά.

Αυτο με το βιδωτό μπεκ του Revolution δεν το ηξερα και βλέποντας το αντίστοιχο του Eclipse oμολογω πως φαίνεται άπειρα πιο robust.Αν και για καποιο λόγο βλέπω να προτείνουν τον Revolution για αρχάριους...Λογω 0.5 βελονας?(Αν και παιζει και σε 0.3)

Βεβαία στους αερογραφους και γενικα στα μοντελα δεν θέλει ζόρια και οτι δεν κουμπώνει παει να πει οτι το βάζεις λάθος..Θελει αγαπη και προδερμ  ::shower::
BTW compreσερακι θα αγοραστει καποιο μοντελιστικο με δεξαμενη 3L
https://www.pla.gr/compressor/4068-kompreser-tc-20tf.html

Αποσυνδεδεμένος The Saint

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κορυδαλλός
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 11:31:37 μμ »
Και εγώ με τη σειρά μου σου προτείνω τον HP-CS 0,35 που μπορώ να πω λόγω εμπειρίας ότι είναι ένα αξιόπιστο πολυεργαλείο! Ναι χρειάζεται σχετική προσοχή στην διαχείριση, αλλά ποιος στο επίπεδό του δεν τη χρειάζεται? ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ ατου το μπεκ τύπου σταγόνας που ΔΕΝ είναι βιδωτό....(ναι ηχεί σαν μουσική στα αυτιά μου).
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".
Πολύβιος, Ιστορίαι 1.14.4-7

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 13, 2020, 11:37:17 μμ »
Βασίλη,
τι εννοώ με ατυχήματα. Πρώτον, να στραβώσεις τη βελόνα (αυτό ψιλοφτιάχνει αν δεν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά). Δεύτερον και χειρότερο, το μπεκ (είτε μπροστά είτε το σπείρωμα στα βιδωτά). Τρίτον, την κορώνα, ή όπως το λεν αυτό μπροστά από το μπεκ (αυτό είναι σχετικά μικρό το κακό). Το ενδιαφέρον είναι πώς συμβαίνουν αυτά. Ο αερογράφος είναι συνδεδεσμός με το γ...λάστιχο που δίνει τον αέρα από το κομπρεσέρ. Πρέπει να τον καθαρίζεις μετά από κάθε χρώμα ελαφρά και να τον λύσεις και δέσεις τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ίσως και περισσότερες. Στην αρχή προσέχεις και όλα πάνε καλά. Μόλις του πάρεις τον αέρα (το λογοπαίγνιο δεν είναι από πρόθεση), και νιώθεις λίγο άνετα, αρχίζουν τα ατυχήματα. Δεν τον αποσυνδέεις από το λάστιχο και εκεί που πάς να ακουμπήσεις το μπουκάλι με το διαλυτικό και δεν είσαι συγκεντρωμένος, μπλέκεται το λάστιχο στο κομπρεσέρ, σου φεύγει ο αερογράφος και πέφτει στο πάτωμα, να η μια ζημιά. Έχεις βγάλει την βελόνα να την καθαρίσεις, έχει μετατοπιστεί λιγο η σκανδάλη, πας να τη βάλεις από συνήθεια με λίγη περισσότερη δύναμη, να που στράβωσε η βελόνα. Έχεις βγάλει το μπεκ να το καθαρίσεις και επειδή είσαι λίγο άνετος δεν είναι τα χέρια σου με το μπεκ πάνω από τον πάγκο ακριβώς, σου γλιστράει το μπεκ, πέφτει στο πάτωμα, σπάει η άκρη, πάει για πέταμα. Έχει στεγνώσει άσχημα κάποιο χρώμα (συνήθως κάποιο αστάρι ή κάποιο lacquer ή τέλος πάντων έμεινε περισσότερο το χρώμα και κόλλησε) βάζεις λίγο περισσότερη δύναμη, πάει το μπεκ. Στα βιδωτά μπεκ, βάζεις λίγη περισσότερη δύναμη στο βίδωμα, πάει το σπείρωμα. Έχεις χιλιοκαθαρίσει τον αερογράφο και πάλι για κάποιο γ...λόγο άγνωστο επιμένει να μην ψεκάζει σωστά, τον ξαναματακαθαρίζεις και κάπου από τα νεύρα σου βάζεις περισσότερη δύναμη κάπου που δεν πρέπει και να η ζημιά. Τα ατυχήματα αυτά γίνονται στη φάση μόλις έχεις εξοικειωθεί με το εργαλείο και χαλαρώνεις την προσοχή αλλά πριν να σου γίνουν όλες αυτές οι κινήσεις ψιλοαυτόματες. Δεν θέλω να πω ότι θα συμβούν όλα αυτά τα ατυχήματα υποχρεωτικά αλλά τα έχω πάθει και είμαι και λεπτολόγος, δεν είμαι ουργκ. Το πιο βασικό μάθημα που έχω πάρει είναι ότι δεν λύνω ποτέ τον αερογράφο παρά μόνο αν έχει βγει από το λάστιχο και είμαι πλέον όχι στο σημείο που βάφω αλλά στον πάγκο εργασίας με τους αγκώνες μου πάνω στον πάγκο και τον αερογράφο στο μέσον του πάγκου. Ώστε αν πέσει το μπεκ, να πέσει από τα δύο εκατοστά στην μαλακή επιφάνεια εργασία και όχι από το ένα plus μέτρο στο μάρμαρο. Και όπως είπες, όλες οι κινήσεις μαλακές, ό,τι δεν κουμπώνει είναι λάθος.

Μετά από κάποιο διάστημα οι κινήσεις αυτές γίνονται ψιλοαυτόματα. Ο HPCS μου είναι πεντακάθαρος σαν να αγοράστηκε χθες και τον έχω κοντά δέκα χρόνια και χωρίς ατυχήματα. Ατύχημα είχα πρόσφατα με τον φθηνό αερογράφο με το βιδωτό μπεκ. Και ο φθηνός αερογράφος βάφει καλά, ίσως και εξίσου καλά στις δουλειές με μικρές έως μεσαίες απαιτήσεις, αλλά η διαφορά είναι στο πόσο γυαλισμένα είναι όλα τα μέταλλα (στα λειτουργικά μέρη εννοώ, όχι τα διακοσμητικά), στο πόσο ανθεκτικά είναι τα μέταλλα, και το κυριότερο, στο πόσο καλά είναι ζυγισμένος στο χέρι.

Σημείωση: η άκρη του μπεκ του HPCs ξεβιδώνει αλλά αυτό χρειάζεται να γίνει πολύ σπάνια, όταν έχει λερωθεί αρκετά άσκημα. Αυτό είναι πλεονέκτημα σε σχέση και με τα απλά σταγόνας και με τα μόνο βιδωτά γιατί σου δίνει το πλεονέκτημα να μπορείς να καθαρίσεις καλά το μπεκ σε κάποιες καταστάσεις που οι άλλοι δεν στο επιτρέπουν ή διακινδυνεύεις ατύχημα (δες στο 8.30 στο βίντεο που έβαλες).

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 14, 2020, 12:05:00 πμ »
Kωστη κατατοπιστικότατος! ::handshake:: ::kerasma:: Ναι παντα εκει γινεται η ζημια..Οταν εχεις χαλαρωσει και νομιζεις οτι εχεις παρει τον αερα (  :mrgreen:) η κατι σου εχει σπασει τα νευρα και αρχιζουν οι αποτομες σπασμοδικες κινησεις...
+Η κατασταση γινεται πιο πολυπλοκη οταν θελουν να σε εξορισουν στο μπαλκονι..Κανενας σεβασμος στον μοντελιστη..:evil: :(
Μετα το σετ αερογραφο κομπρεσορα, η επόμενη αγορά θα ειναι πτυσσόμενο spray booth..Αυτα του πλαστιμοντελισμο...Διαβάζω οτι κάνουν δουλίτσα...

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 14, 2020, 08:52:59 πμ »
Καλύτερα πήγαινε απ' ευθείας σε αγορά Iwata. ʼλλωστε η ζημιά, αν είναι να γίνει θα γίνει και μετά από τρία πχ. χρόνια που θα έχεις περάσει τότε πλέον από τον αρχικό φτηνό σε Iwata. Η διαφορά των Iwata που ανέφερες σε σχέση με τους κινέζικους φτηνούς (αγορασμένους είτε από Ελλάδα είτε απ' έξω) είναι από αρκετά σημαντική έως χαώδης, σε όλους τους τομείς. Ποιότητα κατασκευής, ευκολία βαψίματος, ευκολία καθαρίσματος, αντοχή σε "σκληρά" διαλυτικά και καθαριστικά κλπ κλπ κλπ. Τώρα ανάμεσα στους δύο που ανέφερες, ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα του. Ο Revolution λόγω μεγάλου μπέκ θα σου "δώσει χέρι" σε γυαλιστερά και μεταλλικά που πιθανώς θα χρησιμοποιήσεις στη βαφή τροχαίου υλικού. Με τον Eclipse λόγω μικρότερου μπέκ, θα μπορείς να πετύχεις πιο εύκολα ψιλοβαψιματάκια κατά την παλαίωση οχημάτων. Έχοντας χρησιμοποιήσει τον Revolution για καμιά δεκαετία και με 0.3 και με 0.5 μπέκ, μπορώ να σου πώ πως είναι εξαιρετικό εργαλείο, εύκολος και αλεξίσφαιρος σε κακομεταχείριση (σε λογικά πλαίσια πάντα). Για τον Eclipse, παρόλο που έχω βάψει μία μόνο φορά, με ενός φίλου, σύμφωνα με την άποψη τριών φίλων που τον δουλεύουν χρόνια, είναι κι αυτός εξαιρετικό εργαλείο. Τέλος σκέψου και την περίπτωση, να πάρεις τον Revolution με 0.3 μπέκ, καθώς είναι σαφώς φθηνότερος από τον Eclipse :wink: :mrgreen:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 14, 2020, 08:20:59 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους!Οι γνώμες σας θα με βοηθήσουν να πάρω την τελική απόφασιν! :mrgreen: ::kerasma:: ::kerasma::

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 24, 2020, 10:29:09 μμ »
Γεια σας και παλι!!Eιμαι πλεον κατοχος ενος Eclipse hp-cs!Σας ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις/συμβουλες σας!
Ενα θεματακι(?) Αυτο που θα δειτε στο συντομο βιντεο που τραβηξα κατα την δοκιμη του αερογραφου με νερακι του θεου ειναι νορμαλ?
Δηλαδη ανα σχεδον 2-3 δευτερα μια απειροελαχιστη διακοπη στην ροη.Η πλακα ειναι οτι με αδειο τον Iwata δεν ακουω διακοπες στην ροη.
Το κομπρεσερ ειναι το TC-20TF καινουριο και αυτο και η δοκιμη ειναι με 15PSI.Ο αερογραφος χρωμα ακομα δεν εχει δει!Μονο λυσιμο/Δεσιμο με αγαπη και προδερμ για εξασκηση..

Αποσυνδεδεμένος Trex

• Τυραννόσαυρος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Όπου γης και πατρίς
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 25, 2020, 12:16:00 πμ »
Μεγειά τον Iwata.
Έλεγξε ότι οι ενώσεις της κεφαλής (nozzle cap) με το κυρίως σώμα είναι σφιγμένες καλά, χωρίς όμως να τις πιέσεις παραπάνω από εκεί που τερματίζουν.

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 25, 2020, 12:22:52 πμ »
UPDATE... :wink: Τον ελησα τον εδεσα -μα ολα ενταξει φαινονται λεω.. ξενερωμενος τον εβαλα στο κουτι του...Με ετρωγε αναψα τσιγαρο..Δεν ειναι φισιολογικο μλκ Bill λεω..Γαμωτο θα τον τρεχω πισω ειπα..Τo Japan σας μεσα ::violent1:: Τα ξαναναστηνω γεμιζω ψεκαζω...Και....ψεκαζε βελουδο...Πενα  ::moshi44x42:: ::Laie_41:: ::drumstel:: ::danseuse::
Εχανε αερα απο καπου?Τπτ κανενα σκουπιδακι?!  :roll: Eσφηξα με το κλειδακι το καπακι του nozzle αλλα και που το χαλαρωσα λιγο ενω ψεκαζε δεν ειδα να ξανακανει διακοπες...
ΒΤW στο παρθενικο λυσιμο ειχε κολησει το μπρουτζινο Nozzle στο σωμα και δεν εβγαινε...Το επιασα με ενα πανακι και εκανα δουλιτσα..Ειπα να ξηγηθω πενσακι αλλα πρυτάνευσε η λογικη... :mrgreen: Πλεον μπενοβγαινει ελευθερα οπως προβλεπεται...

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 25, 2020, 01:10:16 πμ »
Χρόνια πολλά και με γεια. Έκανες άψογη αγορά και μην τρελαίνεσαι. Ξεχάσαμε να σου πούμε ότι τέτοια κουλά είναι στο πρόγραμμα. Χωρίς λογική εξήγηση αλλά λύσιμο-δέσιμο και ξανά λύσιμο-δέσιμο και όλα φτιάχνουν. Κάποιο σκουπιδάκι συνήθως που δεν φαίνεται με τίποτα. Αλλά μακριά τα πενσάκια (αυτά τα είπαμε). Όλα με το μαλακό. Καλά βαψίματα!

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 25, 2020, 01:34:35 πμ »
Αλλά μακριά τα πενσάκια (αυτά τα είπαμε). Όλα με το μαλακό. Καλά βαψίματα!
Ευχαριστω για τα καλορίζικα!
Eνοειται.Αστειευομουν. :lol: Παντως παροτι νεοπας απο αερογραφο τον βρησκω πολυ ανετο στο κρατημα και την αισθηση της σκανδαλης..
Σιγα σιγα θα μπει το νερο στο αυλακι.

Καλα Χριστουγεννα σε ολους! ::kerasma::

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 25, 2020, 11:52:36 πμ »
Καλά Χριστούγενα και καλοδούλευτο το μανάρι :!:

Κάπου δεν ήταν σφιγμένο κάτι σωστά και έπαιρνε αέρα. Μη μασάς. Κοίτα να του πιείς το αίμα :mrgreen: :wink:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 28, 2020, 10:51:52 μμ »
Eβαλα σημερα το πρωτο χρωμα για μια δοκιμη σε κολα A4..Eνα model air Vallejo (που ειναι και ακακο) αραιωμενο με νερο..(ισως και λιγο παραπανω αραιωμενο).
Συνεχομενη λεπτη δεσμη δεν καταφερα να ψεκασω γιατι εκανε dry tip αμεσως..Καθαριζα την βελονα με πινελακι αντε παλι τα ιδια..(Σας βλεπω που γελατε  :oops: )
Ευρυ ψεκασμα απο ~20 ποντους σχετικα καλα.
Τα psi στα 15.
Mευα εριξα και το πρωτο εκτενες καθαρισμα αλλα το νερο δεν εκανε εις βαθος καθαρισμα.Το Χ20Α της Τamiya παλι μια χαρα καθαρισε τα υπολείμματα.

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 28, 2020, 11:43:33 μμ »
Δεν ξεκίνησες τις δοκιμές με τα ιδανικότερα χρώματα αδελφε...

Τα βαγιεχο παρότι είναι μια χαρά χρώματα και έχουν πάρα πολλές αποχρώσεις , έχουν ένα θεματάκι. Στεγνώνουν πολύ γρήγορα και δημιουργούν βουλώματα. Τι να κάνουμε έτσι είναι φτιαγμένα. Χρειάζονται οπωσδήποτε το Retarter της βαγιέχο για να μην στεγνώνουν τόσο γρήγορα και να δουλεύονται. Υπάρχει και ένα άλλο ζουμι που λέγεται Flow Improver (δεν το έχω δοκιμάσει).
Προσωπικά χρησιμοποιώ βαγιέχο μόνο σε μονόχρωμα καμουφλάζ. Για πιο απαιτητικές δουλείες παραλλαγές, σκιές, ανοίγματα κτλ κτλ ΜΟΝΟ γκουνζε και με το δικό τους διαλυτικό....ΒΕΛΟΥΔΟ
"...ούτως εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον αυτής ανωφελές γίνεται διήγημα".

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 28, 2020, 11:44:44 μμ »
Παράθεση
Το Χ20Α της Τamiya παλι μια χαρα καθαρισε τα υπολείμματα.

Δοκίμασε και ΑΖΑΧ για τα τζάμια, το κλασικό. ::salut::

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 29, 2020, 12:19:53 πμ »
Κάμποσα χρόνια τώρα χρησιμοποιώ κυρίως τα Model Air της Vallejo. Στην αρχή είχα θεματάκια με dry tip. Τώρα πια όχι. Αλλά δεν ξέρω γιατί (και ναι, γελάω). Θεωρητικά είναι έτοιμα για αερογράφο από το μπουκάλι τους. Μερικές φορές βάζω το flow improver και λίγες σταγόνες νερό ή το airbrush celaner ή thinner της Vallejo. Το retarder δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Συνήθως με λίγο νεράκι και χαμηλή πίεση αποδίδουν καλύτερα. Φυσικά πάντα μικρές ποσότητες και αμέσως ξέπλυμα-καθάρισμα. Στο καθάρισμα πρώτα άφθονο νερό και μετά πάντα AZAX ή φθηνό οινόπνευμα φωτιστικό ή και τα δύο. Η θεωρία λέει ότι στα vallejo model air χρησιμοποιούμε το airbrush cleaner για thinner αντί για το airbrush thinner (σε μπέρδεψα;) Το cleaner το χρησιμοποιούμε για thinner και για cleaner χρησιμοποιούμε το AZAX. Καμιά φορά χρησιμοποιούμε και το AZAX για thinner όχι μόνο για cleaner (σε μπέρδεψα εντελώς;)

Πίεση και απόσταση θα τα βρεις σιγά σιγά με την εμπειρία. Π.χ. για πολύ λεπτή γραμμή κολλάς τον αερογράφο στο μοντέλο στα 2 mm, ρίχνεις την πίεση στο ελάχιστο, φουλ τη σκανδάλη κάτω για αέρα και ελάχιστο χρώμα.

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 29, 2020, 12:51:54 πμ »
Azax ναι ενοειται παιζει μπαλα μια χαρα.. απλως ειχα μπροστα μου το Tamiya..(Σπαταλεεε)
Κατα τα αλλα ειπα να ξεκινησω με το air να ζησω την dry tip εμπειρια.. :lol: :lol: Εχω και καμια 10αρια model color που τα εχω ζησει με το πινελο που στεγνωνουν αστραπιαια..Δεν περιμενα και τιποτα διαφορετικο απο το air, που το αγορασα τωρα με τον Iwata για οταν θα χρειαστει για κανενα weathering(burnt umber γαρ)....μαζι με αρκετα gunzotamiya που προσθεσα και ειχα και που προτιμω απο vallejo και με το πινελο..να τα λεμε και αυτα.. :mrgreen:

Κostas Pap οχι δεν με μπερδεψες...Ισουν σαφεστατος  ::salut:: Μαλλον οι Ισπανοι κατι πινουν και δεν μας το λενε.. :lol:

Πίεση και απόσταση θα τα βρεις σιγά σιγά με την εμπειρία. Π.χ. για πολύ λεπτή γραμμή κολλάς τον αερογράφο στο μοντέλο στα 2 mm, ρίχνεις την πίεση στο ελάχιστο, φουλ τη σκανδάλη κάτω για αέρα και ελάχιστο χρώμα.
  ::salut:: ::salut::

YΓ:Ο Ισπανος σε βιντεο του λεει ψεκασε τα air μεταξυ 1.5 και 2.0 ΒΑR αναραιωτο oπως ειναι και θα ειναι ΟΚ...Χμμμμ :roll:

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 29, 2020, 06:00:51 πμ »
Δυστυχώς όλα τα βινυλικά, έχουν άθλια συμπεριφορά στον αερογράφο και χρειάζονται ένα σκασμό ματζούνια μέσα για να λειτουργήσουν κάπως αξιοπρεπώς. Μια καλή μέση λύση είναι τα κλασσικά ακρυλικά (Tamiya, Gunze, AK Real Colors) αραιωμένα με το διαλυτικό τους (αλκοόλη ουσιαστικά) ή οινόπνευμα και τα απόλυτα χρώματα είναι τα enamel και τα lacker (ή/και τα κλασσικά ακρυλικά που ανέφερα πιο πρίν, αλλά αραιωμένα με lacker, leveling ή διαλυτικό πολυουρεθάνης). Για να πεί κάποιος ότι θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον αερογράφο και να μπορεί να βάφει ελεύθερο χέρι, ψιλές δέσμες και με πολύ χαμηλές πιέσεις, απλά ξεχνάει τα βινυλικά  :wink:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος BasilisG

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 29, 2020, 12:59:56 μμ »
Blitz-X  ::thumbleft:: ::thumbleft::

Κατι αλλο...Εσεις το λαδωνετε το εργαλειο?? :oops:

Ακομα δεν του εχω ριξει lube αλλα νομιζω οτι θελει... Για την βελονα ειδικα γιατι οπως την βαζω απο πισω( :oops:) συνανταω μια μικρη αντισταση απο τα γκασκετακια/τεφλον..

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 29, 2020, 02:17:02 μμ »
Μετά από κάθε session βαψίματος. Ιδίως αν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό οργανικός διαλύτης, ή ΜΕΚ :!:

ΜΦΧ

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 29, 2020, 03:46:03 μμ »
Αρχικά έβαζα κάθε φορά, τώρα μία στις (κάθε πολλές) τόσες ή, με άλλα λόγια, στη χάση και τη φέξη.