Αποστολέας Θέμα: Γιατί αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε βελτιωτικά μοντέλων ??  (Αναγνώστηκε 4929 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
Απ: Γιατί αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε βελτιωτικά μοντέλων ??
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 23, 2007, 12:08:16 μμ »
Προσωπικα δεν πολυσυμπαθω τα ΡΕ αλλα οπως και να το κανεις σου δινουν αλλη εικονα στο κιτ!
Προσπαθω να βελτιωθω οσο μπορω στην ιδιοκατασκευη αφενος γιατι ειναι η πιο δημιουργικη ωρα του μοντελισμου για μενα,
αφετερου για να μην "πεφτω στην αναγκη τους" :wink:

Υπαρχουν σημεια ομως που το ΡΕ ειναι μονοδρομος,βλεπε δεστρες για εργαλεια,στροφυγγες ,πινακας οργανων,αντιολισθητικες πλακες κλπ.
Ειναι 3 φορες πιο λεπτα απο το λεπτοτερο πλαστικο και 10 φορες καλυτερα! :roll:
Οσο για τα ρητινενια δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε και μεχρι στιγμης δεν μου χρειαζονται!

Αλλος ενας μονοδρομος με τα βελτιωτικα ειναι οι ερπυστριες....
Δεν ειναι δυνατον να συζητας για ρεαλιστικη κατασκευη και παλαιωση μοντελου και ξαφνικα να συνειδητοποιεις οτι οι ερπυστριες ειναι απλα...ΛΑΘΟΣ... :?
Και δεν ειναι κατι που μπορεις να διορθωσεις :shock:
(το ιδιο ισχυει για οποιοδηποτε αλλο βασικο κομματι ενος κιτ πχ η καλυπτρα ενος Α/Φ)
Οποτε.....aftermarket is the way to go :wink:

Υ.Γ.ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ τους τυπους που βαζουν εκατονταδες βελτιωτικα σε ενα κιτ.....
Ειναι καραγκιοζιλικι να βαζεις ΡΕ κομματια για αντικατασταση ενος κομματιου που πχ με 2' τριψιμο εχεις το ιδιο αποτελεσμα!!!!!!! :evil:

Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 23, 2007, 12:37:20 μμ »
Προσωπικά έχω κάνει 2 μοντέλα αεροσκαφών στην 1/72 με βελτιωτικά και ένα άρμα στην 1/72 super detailing.
ʼποψη μου: Χαμένος χρόνος και λεφτά.
Η κλίμακα είναι μικρή και πολλά από αυτά δεν φαίνονταν καν!!! ακόμα και με ανοικτή την καλύπτρα - Βππ γαρ.

Μένει μόνο η δική μας τρέλα για το πόσο "ακριβές" θα θέλεις να είναι το μοντέλο σου με την πραγματικότητα....
Όσο για το μοντέλο του άρματος, έχει πάει στα σκουπίδια εδώ και καιρό (αν και πολλοί με παρότρυναν να το πάω στην έκθεση).
Αιτία; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ.
Μου το επέβαλαντα περιοδικά και τα μοντέλα κάποιων άλλων "θεών" του χώρου...
Από τότε κάνω ότι ΕΓΩ θέλω και όπως ΕΓΩ νομίζω πάνω στα μοντέλα.

ʼλλωστε ακόμα και 10 ευρώ παραπάνω ανά μοντέλο δεν έχει και τόση σημασία - ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 70.
Τα μοντέλα είναι απείρως καλύτερα από εκείνη την εποχή και ΑΚΟΜΑ και τα ρητίνης είναι εξαίσια...

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 24, 2007, 07:42:28 μμ »
Επειδή η ευχαρίστηση  από την ενασχόληση με τον  Μοντελισμό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, οι απόψεις μου για το θέμα των βελτιωτικών είναι καθαρά προσωπικές-υποκειμενικές.
Με τα βελτιωτικά από τη μια  ανταλλάσσω χρήμα με χρόνο (μάσκες για καλύπτρες, καμουφλαζ, βαμμένα φωτοχαραγμένα κ.λ.π.) και από την άλλη μου αρέσει να βελτιώνω περιφερειακά το Μοντέλο (κοκπιτ, τροχοί, εξατμίσεις, κάνες, φωλλέες σ/π  κ.λ.π.) τόσο σε εμφάνιση όσο και σε ιστορική πιστότητα. Βελτιωτικά που αφορούν κινητήρες, ανοικτά panels κ.λ.π δεν με πολυενδιαφέρουν καθώς και χρονοβόρα είναι και χαλάνε την αεροδυναμική ομορφιά των Α/Φ. Το θέμα του κόστους τους δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς φτιάχνω 2-4 Μοντέλα το χρόνο και δεν αγοράζω μοντέλα για στοκ, οπότε μικρή η (οικονομική) ζημιά. Τέλος, για μένα τα βελτιωτικά βοηθάνε στο να μπορεί κάποιος που δεν έχει κανένα ταλέντο στις κατασκευές (όπως εγώ :( :( :( ) να φτιάχνει αξιοπρεπή Μοντέλα :) :).   
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 24, 2007, 08:17:06 μμ »
Εγω παλι δεν ξερω.Αν υπαρχουν τα βαζω αν οχι δεν θα πεθανω...Περισσοτερο ειναι η περιεργια που με κανει να τα χρησιμοποιω πχ Α καλο ειναι αλλα πως θα ηταν αν εβαζα κι αυτο?
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 25, 2007, 11:03:27 πμ »
Προσωπικά έχω αγοράσει  3 σετ χαλκομανιών και 2 σετ βελτιωτικών PE όλα και όλα. Eνα για το Τ-37 της academy - τραγικό μοντελο- και ενα για το F9F4 της Matchbox.  Ολα τα βελτιωτικά αφορύν κλίμακα 1/72.
Ο λόγος που τα πήρα -> Δεν μπορούσα να φτιάξω/ βάψω αυτό που ήθελα και προκειμένου να κατέστρεφα και να πέταγα πάλι στα σκουπίδια κάτι, προχώρησα στην αγορά τους. (βλεπετε και σχετική μου απάντηση στο θεμα "μοντελα που μας έχουν στοιχειώσει).

Μοντελο άρματος δεν έχω φτιαξει ποτέ μου, αλλά κρίνοντας από τις 702 ήμερες της θητείας μου στα Τ/Θ, πιστεύω οτι στα άρματα τα βελτιωτικά είναι πολύ χρήσιμα, αν θέλουμε πιστή απόδοση σε 1/35 κλίμακα. Εδώ είναι πιό σωστό να απαντήσει αρματάς.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να θεσω ένα σχετικό ερώτημα : Οτι κατασκευάζουμε, πρέπει να είναι 35 (ή 72 ή 48 ή 24) φορές μικρότερο του πραγματικού ή να φαίνεται όπως φαίνεται το πραγματικό από 35m?

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 25, 2007, 11:09:06 πμ »
Απαντώντας στο ερώτημά σου φίλλε Γιάννη, πολύ σωστά όταν κατασκευάζεις κάτι σε 1:35 κλίμακα π.χ. :

τοποθετείς το έτοιμο μοντέλο σε απόσταση 1μ. από το μάτι σου. Πρέπει να βλέπεις ακριβώς ότι θα έβλεπες αν είχες το πραγματικό σε απόσταση 35μ.
Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τις λοιπές κλίμακες 72, 48, 24 κλπ.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 25, 2007, 11:26:53 πμ »
Νικο μάλλον δεν διατύπωσα το ερώτημα μου σωστά.
Αν θελουμε να κατασκεάσουμε  σμικρυνση ενός  πιλοτήριου αεροσκάφους στην 1/72, χρειαζόμαστε τα βελτιωτικά για να πετύχουμε την κατασκευή.
Εαν θελουμε να αποδώσουμε το πως φαίνεται το πιλοτήριο από 72 μετρα, δεν μας χρειάζεται το βελτιωτικό (δεν μιλάμε για κιτ Airfix ή Matchbox).

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 25, 2007, 11:34:24 πμ »
 Φίλοι μου εγώ προσωπικά το θέμα με τα βελτιωτικά το βλέπωι όπως το θέμα με το photoshop, δλδ το photoshop στην αρχή το χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες φωτογράφοι για κανα ρετουσάρισμα κυρίως σε γάμους λόγω δυσκολίας του θέματος. Ξαφνικά όλοι μα όλοι "παίζουν" με το photoshop και "κάνουν" φωτος που ΔΕΝ "βγαίνουν" με τπτ ακόμα και με την καλύτερη επαγγελματική dslr των δεκάδων mps!!!!! Οπότε "χάσαν την μπάλα" κοινώς.....τους δίνεις μηχανάρες και δεν μπορούν να βγάλουν μια σωστή φώτο...και ποιοί παρακαλώ....φωτογράφοι επαγγελματίες!!!! Βρήκαν την λύση photoshop και δεν ξέρουν να φωτομετρούν ή τί χρειάζεται κάθε περίπτωση φωτογράφησης.
 Έτσι και τα βελτιωτικά, ναι μεν αλλά δεν είναι η "πανάκεια των μοντέλων".....βολευόμαστε με τα βελτιωτικά και ξεχνούμε να μοντελάρουμε. Βάζουμε τα βελτιωτικά "τούμπανο" και δεν μπορούμε να scratchάρουμε, και νομίζω οτι όλοι μας λίγο πολύ μπορούμε να scratchάρουμε και τελικά να φτάσουμε σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Δεν νομίζω οτι είναι ΜΟΝΟ να "τουμπανιάσουμε" τα μοντέλα μας και να δείξουμε στους άλλους τί κάνουμε αλλά  ΚΑΙ για να γλυτώσουμε χρόνο και κόπο απο το να το κάνουμε scratch.
     Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος papasmurf

• Modelclub.gr
  • Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 25, 2007, 02:20:07 μμ »
συμφωνω με τον raw shooter ολα χριαζονται μετρο και πανω απο ολα να διασκεδαζοθμε με το hoby οσο για το photoshop φιλε κανεις λαθος.μια λαθος και ασχημη φωτο δεν επανερχετε ,με τιποτα με το προγραμμα μπορεις να εχεις ενα αποτελεσα για να μελετησεις μια φωτο αλλα αυτο δε συμενει οτι θα ειναι και καλη.επισεις υπαρχει ενα θεμα στις συσκευες που ονομαζετε επικοινωνια χρωματων  δηλαδη αλλο κοκκινο γραφει η φωτομηχανη αλλο κοκκινο δειχνει η οθονη και αλλο κακκινο τυπωνεις εσυ στον εκτθπωτη σου και αλλο ο φωτογραφος (αυτο ειναι μονο ενα μικρο προβλημα).για να μην υπαρξη παρεξηγηση πιστευω οτι το παντα ειναι θεμα ευχαριστησης  ο μοντελισμος η φωτογραφια οι καταδυσεις τα παντα αν φτανει κανεις να αγχωνετε και να αγωνια για να κανει αυτα που αγαπα νομιζω ειναι λαθος.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 25, 2007, 09:01:42 μμ »
Χαίρομαι που σε μια απλή ερώτηση και προσωπική μου απορία, δόθηκαν τόσες πολλές και ωραίες απαντήσεις.
Το "γιατί" της αρχικής μου ερώτησης πρέπει να πω ήταν πιο "απλό" ή "απλοϊκό" αλλά έλαβα και πολύ πιο ψαγμένες ή φιλοσοφημένες απαντήσεις.
Η δική μου απάντηση ουσιαστικά καλύφθηκε από τους κ.κ. mastoras, wildcat, nino1969, leopard, rafael και hartman αλλά θα την ξαναδιατυπώσω:
Θέλοντας να αναπαραστήσω περισσότερη/σωστότερη/πιστότερη/λεπτότερη λεπτομέρεια στο μοντέλο μου, καταφεύγω στο βελτιωτικό για να..γλιτώσω χρόνο.
Σίγουρα, πολλά από αυτά που "βελτιώνω" - όχι όλα - θα μπορούσα να τα φτιάξω scratch αλλά θα έπερνε πολύ κόπο και χρόνο.
Δίνοντας κάποια χρήματα για το έτοιμο σετάκι, εξαγοράζεις χρόνο (ειδικά στη σημερινή εποχή που είναι πολύτιμος για όλους) και αυξάνεις την παραγωγικότητα σου (εάν υφίσταται κάτι τετοιο στο μοντελάρισμα)
Τόσο απλά.
Σ.Σ.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 26, 2007, 09:34:44 πμ »
Πιστεύετε οτι είναι και λίγο μόδα? (fashion P/E modellers victims)

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 26, 2007, 10:15:24 πμ »
Πιστεύετε οτι είναι και λίγο μόδα? (fashion P/E modellers victims)

Οχι,δεν είναι μόδα ,είναι εξέλιξη της μοντελιστικής τεχνολογίας.

Αποσυνδεδεμένος ss4gogeta

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 27, 2007, 11:12:28 μμ »
 Καλησπέρα αγοράζουμε βελτιωτικά ίσως για να έχουμε αποτελέσματα που να μην μπορούμε να έχουμε φτιάχνοντας κάτι μόνοι μας ίσως από την άλλη απλά να βαριόμαστε, να μην έχουμε ακόμα την εμπειρία να κάνουμε κάτι τέτοιο.... ʼλλες φορές άπλα παθιαζόμαστε για την τέλεια λεπτομέρεια. Όπως και να έχει το πράγμα ότι και να φτιάχνουμε πρέπει πάνω από όλα να αρέσει σε εμάς τους ίδιους είτε με την χρήση βελτιωτικών είτε χωρίς...
Καλό βράδυ σε όλους :D

Παναγιώτης Μπιλάλης

Tags: