Αποστολέας Θέμα: Ρητίνη και η ασφάλεια μας  (Αναγνώστηκε 999 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Ρητίνη και η ασφάλεια μας
« στις: Μαΐου 16, 2020, 04:13:08 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Όπως λέει και ο τίτλος το θέμα είναι η εποξική ρητίνη και ο χειρισμός της με ασφάλεια.Προσπάθωντας να μάθω καινούριες τεχνικές είδα και αρκετά βίντεο οπού χρησιμοποιούν βελτιωτικά προφανώς απο ρητίνη και ξέρω οτι είναι τοξική τόσο κατά την παρασκευή της όσο και κατά την κατεργαξία της.Θεώρησα λοιπόν φρόνιμο να ανοίξω το θέμα για να λύσουμε όσον το δυνατό περισσότερες απορίες με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την υγεία μας
Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Ρητίνη και η ασφάλεια μας
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 17, 2020, 12:27:51 πμ »
μάλλον εννοείς την πολυουρεθανική ρητίνη, νομίζω όλα τα βελτιωτικά από αυτή γίνονται.
Σίγουρα είναι απαραίτητο να μην εισπνέεις την σκόνη που δημιουργέιται όταν πχ. τρίβεις ή πριονίζεις τα κομμάτια για να τα καθαρίσεις. Μπορείς (ή μάλλον πρέπει έτσι κι' αλλιώς) να φοράς μάσκα αλλά αυτό νομίζω δεν αρκεί. Αυτό που επίσης πρέπει να αποφύγεις είναι η δημιουργία σωματιδίων σκόνης ρητίνης που θα αιωρούνται στον αέρα και θα κάτσουν στις γύρω επιφάνειες.
εγώ ακολουθώ τα εξής :
α) φροντίζω να κάνω σχεδόν κάθε εργασία με ρητίνη σε ανοικτό χώρο (μπαλκόνι)
β) όταν τρίβω τα ντουκόχαρτα/λίμες είναι πάντα βρεγμένα, επιπλέον όταν αφαιρώ τα μπλόκ της χύτευσης με πριονάκι συνήθως το κάνω μέσα σε μια λεκάνη με νερό
γ) όταν τελειώσεις και το κομμάτι είναι έτοιμο καθαρισμένο το πλένεις σε άφθονο νεράκι όπως και χέρια εργαλεία κλπ. Στο νεράκι βάλε και λίγο σαπούνι πχ. απορυπαντικό πιάτο να αφαιρέσει τυχόν αποκολλητικό που έχει μείνει πάνω στην επιφάνεια της ρητίνης από τη χύτευση.

δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις. Αν πάλι καλουπώνεις οι αναθυμιάσεις υποθέτω δεν είναι και ότι πιο υγειινό αλλά προσωπικά όσες φορές καλούπωσα ήταν μικρά κομμάτια οπότε δεν παρατήρησα κάτι έντονο. Απλά μόλις τελείωνα ένα καλούπι το έβγαζα σε ανοιχτό χώρο.

Αποσυνδεδεμένος hellenicopter

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Τί Λωζάννη, τί Κοζάνη...
  • A.S.A.P.: As Scale As Possible
    • Hellenicopter
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 17, 2020, 10:16:04 πμ »
Καλημέρα,

Για την χρήση ρητινών είναι καλό, εκτός της προστασίας του αναπνευστικού όπως αναφέρθηκε ήδη, να προστατεύει κανείς και το δέρμα με γάντια (χρησιμοποιώ γάντια από nitril).

Όπως αναφέρουν όλες οι εταιρείες παρασκευής ρητινών, υπάρχει κίνδυνος ευαισθητοποίησης της επιδερμίδας από παρατεταμένη επαφή με ρητίνες και την ανάπτυξη δυσανεξίας στο υλικό (ερεθισμός, κνησμός κτλ).

Οπότε η προστασία του δέρματος είναι πολύ σημαντική επίσης.
Καλές κατασκευές,

::salut::

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 17, 2020, 12:22:52 μμ »
Καλημέρα σε όλους
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το θέμα της μάσκας,τι μάσκα?είναι απαραίτητη από την αρχή?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 17, 2020, 04:34:34 μμ »
  φυσικά και χρήση  γαντιων όπως λέει ο sodamast, παράλειψή μου να μην το αναφέρω. Αν και προσωπικά τα βάζω μόνο όταν είναι να ανακατέψω ρητίνη για χύτευση.Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να κάνεις το ίδιο όταν καθαρίζεις ένα βελτιωτικό.

αν έχεις μάσκα όπως της 3M με τα αποσπώμενα φίλτρα είναι το καλύτερο. Εγώ βάζω τις απλές μίας χρήσης αλλά όπως σου είπα στο προηγούμενο ποστ κάνω τα τριψίματα σε εξωτερικό χώρο και πάντα με βρεγμένα εργαλεία. Η ουσία είναι να εκμηδενίσεις  ή έστω να αποφύγεις την δημιουργία σκόνης ρητίνης που θα αιωρείται στο χώρο, εκτός των άλλων θα πάει και στα ρούχα σου οπότε δεν φτάνει μόνο η μάσκα.

Tags: resin