Αποστολέας Θέμα: F-15J (Tamiya 1/48)  (Αναγνώστηκε 2598 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
F-15J (Tamiya 1/48)
« στις: Απριλίου 30, 2020, 02:45:22 μμ »
Καλησπέρα σε όλους

Συνέχεια λοιπόν,μετά το Mirage,με το F-15J της Tamiya.Αν και Tamiya τα όργανα στο cockpit δίνονται σε χαλκομανία ενώ τα ηλεκτρονικά βάφτηκαν με χρώμα ΄δικής΄μου παρασκευής (ανάμειξη δύο Humbrol) και δεν ξέρω εάν είναι τόσο πετυχημένη τελικά η απόχρωση.Όπως φαίνεται στις φώτο δοκίμασα να κάνω pre-shading (εάν το λέω σωστά).Κάπου εδώ όμως ξεκινάνε οι ερωτήσεις....
Έπρεπε να είμαι πιο ακριβής στην τεχνική?Έπρεπε να επιμείνω περισσότερο με το μαύρο?
Όταν θα βάψω τα χρώματα της παραλλαγής θα πρέπει να μην καλύψω εντελώς την μαύρη γράμμωση,σωστά?
Αφού βαφτεί η παραλλαγή θα τονίσω πάλι τις γραμμώσεις με μαύρο ή όχι?
Ευχαριστώ εκ των πρότερων

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
Απ: F-15J (Tamiya 1/48)
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 01, 2020, 10:02:45 μμ »
Καλησπέρα!

Για το pre-shading δεν χρειάζεται η απόλυτη ακρίβεια στις γραμμώσεις και δεν θα πρέπει να καλύψεις τελείως το μάυρο που έχεις ρίξει από κάτω. Αυτό που θελει να πετύχει η τεχνική είναι ένα πιο σκούρο τόνο του βασικού χρώματος στις γραμμώσεις. Θα πρέπει να έχεις καλά αραιωμένο βασικό χρώμα και να προσπαθήσεις να μην επιμείνεις τόσο πολύ στις γραμμώσεις που έχεις ρίξει το μαύρο, καλύπτοντας σταδιακά περισσότερο την επιφάνεια όσο απομακρύνεσαι από την γράμμωση. Στην επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνικής θα έχεις μία επιφάνεια με το βασικό χρώμα έχοντας δημιουργήσει 2 βασικές τονικότητες, μία πιο σκούρα στην γράμμωση σαν σκιά και μία πιο ανοικτή στο κέντρο των πανελ.

Αυτά στη θεωρία, γιατί είναι δυσκολότερο να το πετύχεις με τη μία και είναι πιο έυκολο να καλυφθούν τα μαύρα τελείως ή να καταλήξεις σε κάτι που δεν θα είναι καθόλου ρεαλιστικό μιας και μπορεί να φαίνονται αρκετά τα μαύρα από κάτω δημιουργώντας μεγάλη αντίθεση. Όπως το παρακάτω:

Οπότε καλύτερα πειραματίσου πρώτα.

Υπάρχουν πολλές απόψεις και διάφορες τεχνικές στις οποίες μπορείς να ρίξεις μια ματιά πάντως και από εκεί και πέρα να πειραματιστείς και να προχωρήσεις στις φθορές σου με βάση αυτό που σε βολεύει. Και ίσως το καλύτερο, ένας συνδυασμός όλων ή μέρος αυτών αργότερα, ο οποίος μπορεί να σου δώσει ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Μπορείς να κοιτάξεις αν δεν το έχεις κάνει ήδη σε βίντεο/τεχνικές που καλύπτουν και το ξεθώριασμα/fading και το post-shading.

Παράθεση
Αφού βαφτεί η παραλλαγή θα τονίσω πάλι τις γραμμώσεις με μαύρο ή όχι?

Εξαρτάται τι εννοείς. Να ξαναπεράσεις με μαύρο, με τον αερογράφο, μετά το βασικό βάψιμο, όχι. Αφού τελειώσει το βάψιμο συνήθως περνιέται ένα gloss υπόστρωμα με βερνίκι και στη συνέχεια ενα wash στις εγχάρακτες λεπτομέρεις για να τονισθούν, αν κάποιος δεν θέλει να κάνει πολλά-πολλά με φθορές. Το wash δεν είναι απαραίτητο να είναι μαύρο μιας και μπορεί να είναι πολύ έντονο πάνω σε διάφορα χρώματα.

Φυσικά αναφορικά με τις φθορές, υπόκεινται στον καθένα να αποφασίσει αν, τι είδους, με τι μέσα και σε τι έκταση θα το κάνει. Αλλοι κάνουν απλά ένα wash. ʼλλοι συνδυάζουν διάφορες τεχνικές. Αν πχ. ξαναπεράσεις τις γραμμώσεις από πάνω με πιο σκούρα απόχρωση του βασικού θα έχεις κάνει post-shade.

::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 02, 2020, 01:52:46 μμ »
Καλησπέρα
Spook ειλικρινά σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες,λύθηκαν πολλές απο τις απορίες μου
Όσον αφορά το μαύρο στις γραμμώσεις αναφερόμουν στο wash (δεν το έχω ακόμα με τους τεχνικούς όρους) και η απορία που έχω είναι η εξής,έαν περάσω και μαύρο wash η αντίθεση σαν τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ακόμα πιο έντονη?

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 02, 2020, 03:04:09 μμ »
 ::salut::

Το τελικό αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, θα είναι ανάλογο και της έντασης με την οποία θα έχεις εφαρμόσει τις τεχνικές.

Επειδή μόλις τώρα το κοιτούσα, ρίξε μια ματιά για παράδειγμα στο παρακάτω Fw-190 του Stef

https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,35677.0.html

Αυτό είναι κατά τη διάρκεια του βαψίματος οπότε και θεωρώ ότι διακρίνω pre-shade

Και αυτό στο τέλος με το wash και φυσικά με τα βερνίκια

::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 02, 2020, 03:52:46 μμ »
Κοιτώντας το τελικό αποτέλεσμα αυτό που μένει σε εμένα είναι το εξής
Με το pre shading επιτυγχάνεις μια απεικόνιση των φορτίσεων στον σκελετό του αεροσκάφους και με το wash την φθορά στα διάφορα πάνελ,οπότε θεωρώ οτι το wash θα πρέπει να είναι επιλεγμένο και οχι σε όλες τις γραμμώσεις.Σωστά???

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 02, 2020, 05:10:22 μμ »
Δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος.

To wash θεωρητικά προσπαθεί να δώσει την σκίαση των πανελ εκεί που εφάπτονται το ένα με το άλλο συν την όποια βρώμα συγκεντρώνεται εκεί από την χρήση.  Για το pre-shade δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που να ισοδυναμεί στην πραγματικότητα. Μία ψευδαίσθηση φθορών και σκιάσεων υπό κλίμακα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για να μην είναι τελείως επιπεδο το τελικό φινίρισμα. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.

Αν μπορείς να πάρεις μία τεχνική και να την προσαρμόσεις ανάλογα με την περίσταση ώστε να βγάλεις υπο κλίμακα ένα αποτέλεσμα που να ισοδυναμεί στο τέλος με κάτι αντίστοιχο στην πραγματικότητα, θα έχεις πετύχει τον σκοπό σου.

Και το wash θεωρητικά επιλεκτικά θα μπορούσε να γινόταν, αλλά πρακτικά είναι πολλούς βαθμούς πιο δύσκολο να φτάσεις σε ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα υπο κλίμακα κάνοντας επιλεκτικά wash σε τμήματα γραμμώσεων. Και ειδικά αν το wash έχει γίνει μόνο του χωρίς άλλες φθορές με χρήση και άλλων τεχνικών και χωρίς να δημιουργείται ένα σύνθετο, πολύπλοκο αποτέλεσμα.

Ξεκίνα από τα βασικά και κάνε το wash όπως συνήθως γίνεται, δες και εφάρμοσε τεχνικές και ανάλογα τις προσαρμόζεις στο μέλλον.

::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 02, 2020, 05:30:07 μμ »
Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 09, 2020, 01:37:40 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Μερικές φώτο από την πρόοδο μέχρι στιγμής.Ελπίζω να διακρίνεται κάτι από το pre shading

Αποσυνδεδεμένος LEFTERIS1979

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 10, 2020, 11:28:06 μμ »
Ωραίο γίνεται. Στην κάτω επιφάνεια οι γραμμώσεις φαίνονται. Στην επάνω λιγότερο. Γυαλίζει όμως και δεν είμαι σίγουρος. Η παραλλαγή έχει αποδοθεί ωραία. Και οι επιφάνειες αλουμινίου έχουν ωραία γυαλαδα. Προχωρά ακάθεκτος. Είναι νωρίς ακόμα αλλά όταν έρθει η ώρα φόρτωσε του κουφέτα φουλ. Σηκώνει μεγάλη δύναμη πυρός ο αετός. Δίνει και βόμβες το κιτ;

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 10, 2020, 11:50:35 μμ »
Σε ευχαριστώ για τα σχόλια,η αλήθεια είναι οτι γυαλίζει αρκετά και το φλάς έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα,ευελπιστώ με το βερνίκι να στρώσει.Η J έκδοση είναι ουσιαστικά το C κατασκευασμένο όμως απο την Mitsubishi οπότε δεν κουβαλάει βόμβες,θα του βάλω μόνο τέσσερις AIM-9 στους πτερυγικούς φορείς

Αποσυνδεδεμένος Scrat

• Τρελοκαμπέρος!
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Road to nowhere, leads to me!
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 11, 2020, 04:52:02 μμ »
Ωραίος ως τώρα, απο εδώ και πέρα, αν θες έξτρα αποτέλεσμα:
Wash με λάδια αραιωμένα με white spirit/ νέφτι είτε με
"Wash"  με μαρκαδόρο λεπτής (μεταλλικής) μύτης, αυτά των 0,5 ή 0,7. Ή και με μολύβι αν θες, αναλόγως το πως θα σφραγίσεις το χρώμα μετά.

Αποσυνδεδεμένος LEFTERIS1979

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 11, 2020, 06:12:13 μμ »
Ωραίος ως τώρα, απο εδώ και πέρα, αν θες έξτρα αποτέλεσμα:
Wash με λάδια αραιωμένα με white spirit/ νέφτι είτε με
"Wash"  με μαρκαδόρο λεπτής (μεταλλικής) μύτης, αυτά των 0,5 ή 0,7. Ή και με μολύβι αν θες, αναλόγως το πως θα σφραγίσεις το χρώμα μετά.
Πολύ προσοχή στο white spirit. Είχα χρησιμοποιήσει ένα και ήταν πολύ επιθετικό και έσκασε το βερνίκι και έγινα καλοκαιρινός. Εγώ δουλεύω με ασφάλεια με λάδια Newtown και το άοσμο διαλυτικό τους που μόνο άοσμο δεν είναι. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα προσφέρουν τα tamiya panel liners με το x20 thinner.

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 11, 2020, 08:11:49 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το wash της tamiya (το έχω δεί σε αρκετά βιντέο πάντως),στο προηγούμενο μοντέλο έβαλα λάδια ζωγραφικής και αραίωσα με τουρμπεντίνη (έαν το λέω σωστά) και είχα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα,οπότε μάλλον θα κάνω το ίδιο και τώρα

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 11, 2020, 09:13:03 μμ »
...Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το wash της tamiya (το έχω δεί σε αρκετά βιντέο πάντως),στο προηγούμενο μοντέλο έβαλα λάδια ζωγραφικής και αραίωσα με τουρμπεντίνη (έαν το λέω σωστά) και είχα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα,οπότε μάλλον θα κάνω το ίδιο και τώρα
Της Tamiya τα wash απλά τα σπάνε :!:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 11, 2020, 10:03:11 μμ »
Blitz θα κάνω μια μάλλον χαζή ερώτηση...είναι περισσότερα απο ένα τα wash της tamiya????

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 11, 2020, 10:58:02 μμ »
Από όσο  ξέρω είναι τρία..καφέ, μαύρο και γκρι.
Δες κι εδώ..

Αυτό που δεν ξέρω είναι αν μπρείς να τα αναμίξεις (όπως τα ζουμιά τoy florry)  και να φτιάξεις την  απόχρωση που θέλεις. .. φαντάζομαι πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα αλλά καλό είναι να  το επιβεβαιώσει κάποιος

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 11, 2020, 11:38:56 μμ »
dsk ευχαριστώ για την απάντηση,απο το λίγο που το έψαξα υπάρχουν και σε 2 τόνους γκρί εκτός απο αυτά που αναφέρεις.
Τα ζουμιά του flory εννοείς τον άγγλο μοντελιστή? (Flory models εαν δεν κάνω λάθος)

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 12, 2020, 02:52:45 πμ »
Τα ζουμιά του flory εννοείς τον άγγλο μοντελιστή? (Flory models εαν δεν κάνω λάθος)

Ναι σωστά..
ειναι πολύ καλά,  δεν.μυρίζουν, καθαρίζονται με νεράκι και συγχωρούν λαθη ακομα και μετα απο 1-2 μέρες αρκεί να περαστούν σε  γυαλιστερό υπόστρωμα.. 

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 12, 2020, 09:55:13 πμ »
Blitz θα κάνω μια μάλλον χαζή ερώτηση...είναι περισσότερα απο ένα τα wash της tamiya????
Απ' όσο γνωρίζω υπάρχουν 7 αποχρώσεις. Οι παρακάτω:

Έχω το light grey και το Dark Brown και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Δουλεύουν καλύτερα από οποιοδήποτε ετοιματζίδικο ή φτιαχτό από μένα με λάδια wash έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα.
Να σημειώσω πως αυτά δουλεύονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σαν pin wash και όχι όπως του Flory που τα περνάμε σε όλες τις επιφάνειες του μοντέλου και αφού στεγνώσουν τις σκουπίζουμε. Του Flory δεν είναι enamel όπως τα Tamiya, αλλά σαν χρωστική περιέχουν ένα είδος πηλού, ο οποίος μετά το στέγνωμα/σκούπισμα μένει στις γραμμώσεις :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 12, 2020, 01:02:32 μμ »
Blitz ευχαριστώ για τις πληροφορίες,θα τα δοκιμάσω σε πρώτη ευκαιρία σε κάποιο απο τα επόμενα μοντέλα  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 12, 2020, 11:16:36 μμ »
Πολύ όμορφο βάψιμο!!!

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 13, 2020, 01:06:32 μμ »
PanPan σε ευχαριστώ  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 13, 2020, 03:33:21 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Η κατασκευή βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της.Έχουν μπει οι χαλκομανίες και έγινε wash και τα ΄τρεξίματα΄με λάδια ζωγραφικής και μένουν κάποιες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του,σας ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 13, 2020, 09:30:22 μμ »
Πραγματικά υπέροχο!  Και στο βάψιμο και στις φθορές!

Έχεις πετύχει και τα πιο έντονα σημεία με το wash και έχει γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η εικόνα στο πάνω μέρος. Από κάτω αν θες να το πιέσεις θα μπορούσες να επιμείνεις λίγο παραπάνω με τα τρεξίματα αλλά έτσι και αλλιώς άλλα F-15 τα βλέπεις λίγο περισσότερο καθαρα και άλλα όχι.

Αυτό που κάνει κάποια διαφορά, είναι το κάτω μέρος των stabilators που φαίνεται αρκετά καθαρό σε σχέση με την υπόλοιπη ατρακτο. Είναι ανάγλυφες οι γραμμώσεις;

Καλά τελειώματα! ::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Gundam

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 13, 2020, 10:01:28 μμ »
Spook σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Συμφωνώ μαζί σου για τις κάτω επιφάνειες αλλά συγκρατήθηκα αρκετά αφενός μεν λόγω της απειρίας μου και αφετέρου από την έλλειψη φώτο Ιαπωνικών F 15 με εκτεταμένες φθορές.Οι γραμμώσεις στα stabilators για κάποιο λόγο είναι ανάγλυφες οπότε δεν έκανα καθόλου φθορές

Tags: