Αποστολέας Θέμα: Ένας πολύ ιδιαίτερος General Electric F110  (Αναγνώστηκε 1870 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
Ένας πολύ ιδιαίτερος General Electric F110
« στις: Απριλίου 29, 2020, 07:03:25 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!

Ψάχνοντας πληροφορίες για ένα Tomcat του φίλτατου @HARTMANN7 προέκυψε κάτι ενδιαφέρον με την φωτογραφία που φαίνεται παρακάτω

Είναι ένα F-14B της VF-103 τον Οκτώβριο του 1997 με BuNo 163224 (πλήρες link: https://www.airfighters.com/photo/186998/M/USA-Navy/Grumman-F-14B-Tomcat/163224/?fbclid=IwAR20LLhexd2eLLeqpR2ENlSjSRjZaXV0VGHjVTGV4ht0zll_mK0yH6xFRSU )

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται κάτι περίεργο. Με πιο προσεκτική ματιά όμως, διακρίνονται τα ακροφύσια των GE έχοντας μία πιο σκούρα απόχρωση απ'ότι συνήθως.

Ενώ νομίζω σε όλους όσους ασχολούνται με σύγχρονα jet, η αναμενόμενη εικόνα του GE είναι η εξής

Αυτό ήταν ιδιαίτερο οπότε έκανα ερώτηση σε ένα Facebook group για τα F-14 και είχα την τύχη να μου απαντήσει κάποιος ο οποίος δούλευε στα αεροσκάφη εκείνη περίπου την εποχή. Αυτό που ανέφερε ήταν ότι όταν βρισκόταν στην VF-101 είχε δει αεροσκάφος το οποίο όντως φόραγε αυτούς τους ιδιαίτερους F110 και οι οποίοι είχαν πέταλα από ανθρακόνημα. Του έκανε εντύπωση και επειδή δεν τα είχε ξαναδεί θεωρεί ότι ήταν κάτι πειραματικό το οποίο εν τέλει δεν προχώρησε σε πιο εκτεταμένη κλίμακα. Ο άνθρωπος αυτός (μιας και το ζήτησε ο ίδιος και έδωσε την άδεια, το όνομά του είναι Justin Macezinskas) είχε την ευγενή καλοσύνη να παραθέσει τις παρακάτω φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν λεπτομέρειες του ακροφυσίου από πολύ κοντά:

Δυστυχώς πέραν του αεροσκάφους με σειριακό 163224 τον Οκτώβριο του 1997, το οποίο φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία δεν προέκυψε κάποιο άλλο με συγκεκριμένο σειριακό και χρονική στιγμή. Για το αεροσκάφος της 101 επίσης δεν δόθηκε σειριακός. Σαν σημείωση το F-14B 163224 μπορεί να το βρει κάποιος και με την συνήθη διαμόρφωση πριν ή μετά τον 10/1997.

Είναι περίεργο θέμα και πολύ ενδιαφέρον μοντελιστικά αφού οι GE φέρονται ευρέως και από τα F-16 οπότε αν κάποιος έχει φωτογραφίες αντίστοιχες είτε απο F-14 είτε από F-16 θα ήταν ενδιαφέρον να τις παρέθετε για συγκέντρωση πληροφοριών.

Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο και δεν θυμάμαι να διαθέτω άλλη αντίστοιχη φωτογραφία είτε από F-14 είτε από F-16 εκτός και αν δεν την έχω προσέξει .... κάτι που δεν θεωρώ απίθανο. :mrgreen:

Ανδρέας

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Albert83

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Lay down your souls to the gods rock n' roll!
Απ: Ενας πολύ περίεργος General Electric F110
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 29, 2020, 07:42:35 μμ »
Πάρα πολύ ενδιαφέρον Ανδρέα, να και τα καλά του facebook! Στα B&D οι δακτύλιοι ακριβώς πρίν το ακροφύσιο είναι απο ανθρακονήματα, carbon fiber exhaust nozzles δεν είχα δει ποτέ σε F110.Πάντως carbon fiber πέταλα έχουν οι τελευταίες εκδόσεις του F100, νομίζω πως και τα δικά μας F-16 Block 52 advanced έχουν ανθρακονήματα.

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
Απ: Ενας πολύ ιδιαίτερος General Electric F110
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 29, 2020, 07:50:24 μμ »
Σωστά. Αλλά και εμένα μου κίνησε το ενδιαφέρον γιατί GE με ανθρακόνημα δεν είχα δει ποτέ. Και απ'όσο καταλαβαίνω πρέπει να δοκιμάστηκε σε πολύ περιορισμένη έκταση.

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 29, 2020, 10:22:43 μμ »
Κάτι που δε είχα δει ποτέ και μάλλον είχε περιορισμένη εφαρμογή. Μπήκα και στην πρίζα να ψάξω ότι φωτο έχω από Tomcat χωρίς να εντοπίσω κάτι.
Επ' ευκαιρία όμως έχω να καταθέσω παρόμοια δική μου εμπειρία από GΕ404. Σε ελβετικό που φωτογράφισα το '15, να έχει στον αριστερό τουλάχιστον, πέταλα δυο μεταλλικών αποχρώσεων τοποθετημένα εναλλάξ:

Μάλλον αυτοί που τον συναρμολόγησαν πρόσεξαν ότι είχαν να κάνουν με κομμάτια από διαφορετικές παρτίδες και φρόντισαν για το εικαστικό του θέματος...

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 30, 2020, 10:54:05 πμ »
Πολύ ενδιαφέρον θέμα και μπράβο Ανδρέα για την παρατηρητικότητα και στον Justin Macezinskas για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

Σίγουρα θα ήταν σε πειραματική μορφή για να μελετήσουν από την GE την εφαρμογή των ανθρακονημάτων. Περίπου την ίδια εποχή πρέπει να γινόταν το ίδιο και στην P&W όπου και τελικά εφαρμόστηκε στους μετέπειτα F100.
Το θέμα είναι πως και δεν εφαρμόστηκε μετά τις δοκιμές? Δεν προέκυπτε άραγε κάτι θετικό?

Νίκο πολύ ενδιαφέρουσα και η δική σου φωτογραφία η οποία δείχνει το ίδιο σε GE404 και μάλιστα ελβετικό!!
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 30, 2020, 11:07:12 πμ »
Νίκο πολύ ενδιαφέρουσα και η δική σου φωτογραφία η οποία δείχνει το ίδιο σε GE404 και μάλιστα ελβετικό!!
Μέταλλα είναι και στις δυο αποχρώσεις, μπορώ να το δω στο πλήρες μέγεθος της φωτογραφίας. Δε θα είχε νόημα να είναι μισό-μισό με ανθρακόνημα.
Μου δίνει όμως ιδέες για την 1/32...

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 30, 2020, 11:56:13 πμ »
Κάτι που δε είχα δει ποτέ και μάλλον είχε περιορισμένη εφαρμογή. Μπήκα και στην πρίζα να ψάξω ότι φωτο έχω από Tomcat χωρίς να εντοπίσω κάτι.
Επ' ευκαιρία όμως έχω να καταθέσω παρόμοια δική μου εμπειρία από GΕ404. Σε ελβετικό που φωτογράφισα το '15, να έχει στον αριστερό τουλάχιστον, πέταλα δυο μεταλλικών αποχρώσεων τοποθετημένα εναλλάξ:

Μάλλον αυτοί που τον συναρμολόγησαν πρόσεξαν ότι είχαν να κάνουν με κομμάτια από διαφορετικές παρτίδες και φρόντισαν για το εικαστικό του θέματος...

Ενδιαφέρουσα η λεπτομέρεια! Θα ήταν ωραία αλλαγή σε μοντέλο σε οποιαδήποτε κλίμακα.

Παράθεση
Το θέμα είναι πως και δεν εφαρμόστηκε μετά τις δοκιμές? Δεν προέκυπτε άραγε κάτι θετικό?

Ποιος ξέρει... Εφαρμόστηκε και στα F-16 που ηταν μεγαλύτερος ο όγκος ή να ήταν καθαρά θέμα Ναυτικού; Πάντως βρήκα ακόμη μερικά αεροσκάφη, η αλήθεια είναι περισσότερα απ'ότι περίμενα. Ενω φαίνεται πως οι δοκιμές - αν είναι σωστές οι ημερομηνίες στις φωτογραφίες - πρέπει να έγιναν στο διάστημα 1996-2001 τουλάχιστον.

F-14B   BuNo 161860   VF-102 Diamondbacks - 12/10/1996

F-14B   BuNo 162922   VF-102 Diamondbacks - 24/04/1997

F-14B   BuNo 162922   VF-102 Diamondbacks - 25/04/1997

F-14B   BuNo 163224   VF-103 Jolly Rogers - 11/1997

F-14B   BuNo 162920   VF-102 Diamondbacks - 25/05/1998

F-14D   BuNo 163899   VF-213 Black Lions - 11/1999

F-14D   BuNo 163414   VF-213 Black Lions - 10/2000

F-14D   BuNo 164348   VF-213 Black Lions - 12/05/2001

Και ακόμη μία που δόθηκε στο FB είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μιας και πρόκειται για αεροσκάφος σε αεροπλανοφόρο το οποίο φοράει και τους δύο κινητήρες. F-14D της VF-213 και είναι το αεροσκάφος της τελευταίας φωτογραφίας από πάνω, σε άλλη χρονική στιγμή. Στην παρακάτω φωτογραφία πάντως, ημερομηνία δεν δίνεται. Μοντελιστικά θα είχε μία έξτρα πινελιά η προσθήκη του I♥ NY. Βέβαια, συνήθως τέτοια μηνύματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε αεροσκάφη και σε οπλισμό μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001 οπότε υποθέτω ότι και αυτή η φωτογραφία είναι από εκείνη την περίοδο.

Και αυτό μάλλον επιβεβαιώνεται από την παρακάτω φωτογραφία του ίδιου αεροσκάφους, η οποία φαίνεται να τραβήχτηκε στις 24/02/2002 το οποίο φέρει διακριτικά ρίψεων από την συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (Operation Enduring Freedom - OEF). Σε αυτή την συγκεκριμένη φωτογραφία φέρει τουλάχιστον εναν κινητήρα χωρίς ανθρακόνημα ενώ εμφανίζεται το I♥ NY στο κάθετο σταθερό.

F-14D   BuNo 164348   VF-213 Black Lions - 24/02/2002

Ανδρέας

::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 30, 2020, 12:55:10 μμ »
Ανδρέα εξαιρετική η αναζήτησή σου!!
Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες τις είχα ξαναδεί, πχ αυτή με το ΑΒ114 των Diamondbacks, αλλά δεν μου είχαν κάνει εντύπωση οι κινητήρες. Ίσως θεώρησα ότι είναι παιχνίδι του ήλιου και φαίνονται έτσι, πάντως σίγουρα δεν είχα προσέξει καν ότι ίσως να είναι διαφορετικά τα πέταλα.

Μας άνοιξες τα μάτια με την ανακάλυψή σου!!  ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 30, 2020, 01:13:40 μμ »
Ανδρέα εξαιρετική η αναζήτησή σου!!
Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες τις είχα ξαναδεί, πχ αυτή με το ΑΒ114 των Diamondbacks, αλλά δεν μου είχαν κάνει εντύπωση οι κινητήρες. Ίσως θεώρησα ότι είναι παιχνίδι του ήλιου και φαίνονται έτσι, πάντως σίγουρα δεν είχα προσέξει καν ότι ίσως να είναι διαφορετικά τα πέταλα.

Μας άνοιξες τα μάτια με την ανακάλυψή σου!!  ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

Κάποιες από αυτές τις έχω στο αρχείο και τις είχα ξαναδεί και εγώ αλλά αν δεν ψάχνεις ηθελημένα αυτή τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια, την χάνεις. Γιατί όπως είπες μπορείς να το περάσεις εύκολα για διαφορετική τονικότητα/σκιά λόγω του φωτός και δεν ασχολείσαι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή του θα πρέπει να υπολογίζεται πάρα πολύ περιορισμένη και η λογική λέει ότι μόνο συγκεκριμένα αεροσκάφη που εμφανίζονται σε φωτογραφίες όπως αυτές που δόθηκαν πριν, θα πρέπει να θεωρούνται ότι είχαν εγκατεστημένους τους κινητήρες και μόνο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό ήταν και ο λόγος για τον οποίον μπήκαν τα συγκεκριμένα σειριακά και οι ημερομηνίες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο νορμαλ F110 θα πρέπει να θεωρείται η μόνη επιλογή.  :wink: :)

::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!

Tags: F110 F14 tomcat F16