Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση για το Stug IIIg της Tamiya  (Αναγνώστηκε 1219 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Ερώτηση για το Stug IIIg της Tamiya
« στις: Απριλίου 26, 2020, 06:20:44 μμ »
 1-   Το κιτ  της Tamiya το αγόρασα πριν λίγο καιρό  και όπως γράφει και στο κουτί  το θεωρεί Frühe version δηλαδή early σε απλά ελληνικά  :mrgreen:. Με μια σύγκριση των λεπτομερειών στις φωτό που ακολουθούν σε σχέση με φωτό του πραγματικού και  βιβλία (κυρίως το Achtung Panzer) δείχνει να ταιριάζει σχεδόν σε όλα με mid.

τα γκρι κομμάτια είναι από Stug IIIG early της Dragon. Στην τελευταία φωτό από το σχέδιο η βιδωτή θωράκιση (a) κανονικά δεν πρέπει να μπει αν όντως είναι mid το κιτ.
Η απορία μου λοιπόν είναι αν όντως πρόκειται για mid αντί για early οπότε έκανε λάθος η Tamiya στην ονοματολογία. Αν είναι έτσι τόσα χρόνια που κυκλοφορεί το κιτ πως και δεν το έχει επισημάνει κάποιος ; (τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα κάτι στο διαδίκτυο) .

2-  Επίσης μια δεύτερη ερώτηση σχετική με το Stug IIIG. Η Dragon σε όλα τα κιτ Stug IIIG που κυκλοφορεί (ενδεικτικά : https://www.1999.co.jp/eng/image/10102372) περιλαμβάνει ένα πλαίσιο το (D) που έχει φτερά για το άρμα που δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα κιτ του Stug IIIG . Αυτά έχουν ένα σκαλοπάτι όπως φαίνεται στις φωτό που ακολουθούν :

ξέρει κάποιος αν χρησιμοποιούνται σε κάποιο τύπο του Stug IIIG τα συγκεκριμένα; ή απλά έκανε λάθος η Dragon και δεν τα αφαίρεσε ποτέ από το πλαίσιο ;

παντζερολόγοι του φόρουμ παρακαλώ τα φώτα σας  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
Απ: Ερώτηση για το Stug IIIg της Tamiya
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 27, 2020, 06:31:39 μμ »
Καλησπέρα.
Bασικά το άρμα είναι early, αλλά όχι early-early ( !! ), αλλά ούτε και mid ( αθάνατη Tamiya, έχεις " κάψει" κόσμο !  ). Τα StuG 40 G είναι συνέχεια των F και F/8. ΄Αρα στους πρώιμους τύπους χρησιμοποιούνται απάρτια από τα προηγούμενα, ενώ δοκιμάζονται και διάφορες αιτήσεις από τα πληρώματα της πρώτης γραμμής. Στα F/8 είχε αυξηθεί η πρόσθια θωράκιση με βιδωτές πλάκες 30χιλ. Αυτό συνεχίζεται και στο G ως το καλοκαίρι του '43, οπότε και αρχίζουν να χρησιμοποιούνται πλάκες 80χιλ. Στα πρώτα G χρησιμοποιούνται λίγες πλάκες οροφής από F/8 με την φτερωτή απαγωγής αερίων του πυροβόλου. Από τον Ιανουάριο '43 η φτερωτή συτή μετατίθεται στην πίσω κάθετη πλάκα. Τα καπνογόνα υπάρχουν και αυτά μέχρι τον Μάρτιο του '43. Ως τον Μάρτιο υπάρχει και η ιδιόμορφη πλάκα θωρακίσεως στον οδηγό. Υπάρχει ένα κόψιμο για την περισκοπική διόπτρα του οδηγού. Και αυτή καταργείται.

Το ένα άρμα είναι late F/8, το άλλο είναι G early στην τρίτη μάχη του Χαρκόβου. Μάρτιος 1943. Στην 3η φώτο φαίνεται ένα mid production StuG 40 G. Πρόσεξε την πλάκα του οδηγού.
Κατά την γνώμη μου η Tamiya ( παρ' όλο που δεν της έχω καμμία εμπιστοσύνη ) προσφέρει ένα θεμιτό G early. Αν μάλιστα κοπεί λίγο η πλάκα θωρακίσεως του οδηγού, τότε θα έχουμε ένα StuG 40 G early του Μαρτίου 1943.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 28, 2020, 12:49:35 πμ »
  ΟΚ ευχαριστώ για τη βοήθεια αλλά είσαι σίγουρος ότι είναι early το κιτ της  Tamiya ; Αν θες ρίξε μια ματιά στις αρχικές φωτό τις τροποποίησα για να τονίσω τα επίμαχα σημεία. Με βάση όσα γράφει το Achtung Panzer Νο.5 που παρουσιάζει τις διαφορές σε early-mid-late/last (αν βέβαια τα λέει σωστά) δεν μπορεί να είναι early, μόνο με mid ταιριάζει. Και σε δύο άλλα βιβλία που έριξα μια ματιά, το Walk around της Squadron για το G  και του Spielberger σε αυτό το συμπέρασμα με οδηγούν.  Αναλυτικά :

1-η μπροστινή θωράκιση στο Tamiya δείχνει να είναι 80mm (άρα τουλάχιστον mid με βάση το Achtung Panzer Νο.5 ) σε αντίθεση με το early Dragon που είναι 50mm + την βιδωτή. Αν είναι έτσι τότε σίγουρα είναι λάθος αυτό που δείχνει η Tamiya στις οδηγίες να κολληθεί το κομμάτι D30.

2- στο deck του κινητήρα οι πλαϊνές συγκολλήσεις ακολουθούν ευθεία γραμμή στα early και μαίανδρο στα μετέπειτα, άρα και εδώ το Tamiya δίνει λεπτομέρεια mid

3- στην οροφή του κιτ της Τamiya υπάρχουν δύο λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν mid όχημα σύμφωνα με το Achtung Panzer Νο.5  : τα μπουλόνια σε αντίθεση με τις βίδες που υπήρχαν στα early. Επίσης τα τρια σημεία στήριξης του γερανού στο Achtung Panzer Νο.5 γράφει ότι αυτά μπήκαν στα late (Ιούλιο-Σεπτ. '44).

Επίσης τα κιτ για το G που έχει κυκλοφορήσει η Dragon είναι εναρμονισμένα στις λεπτομέρειες με το Achtung Panzer Νο.5 :
https://www.1999.co.jp/eng/image/10102372
https://www.1999.co.jp/eng/image/10268878
https://www.1999.co.jp/eng/image/10202792
https://www.1999.co.jp/eng/image/10221163

αν έχεις επισημάνει άλλες λεπτομέρειες που συνηγορούν στο χαρακτηρισμό του ως early ή κάποια πηγή στο ιντερνετ πχ. ευχαρίστως να τις δω. Δεν σου κρύβω πάντως ότι το κιτ το είχα πάρει αρχικά για να το κάνω late μιας και τα αντίστοιχα της Dragon ή δεν κυκλοφορούν πια ή είναι απαγορευτικά στην τιμή τους... Στην πορεία βλέπω πιο εύκολο να αλλάξω μερικές λεπτεμέρεις για να βγει mid (αν βέβαια ισχύουν τα παραπάνω).

Για τα φτερά από τα κιτ της Dragon που ρωτούσα στο αρχικό ποστ έχεις καμιά ιδέα ; αυτό το "τσάκισμα" που κάνουν υπάρχει σε καμιά φωτό από πραγματικό ή είναι πατάτα της Dragon ;
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Periklis74

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ιωαννινα
  • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 28, 2020, 01:12:02 πμ »
Εγώ παιδιά δεν έχω γνώσεις για να βοηθήσω πάνω στο θέμα.... το μόνο που έχω να πω είναι  ότι με δύο τρία αλλά τέτοια ποστ μαζί  και σε συνδυασμό  με την οικογένειά των stug του Dimitris72 και θα ξέρουμε τα πάντα για τα stug  . Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα για την γνώση που μοιράζεστε μαζί μας ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 28, 2020, 03:06:28 πμ »
Λυπάμαι, δεν είχα καταλάβει τί ακριβώς ζητούσες. Οι απορίες τώρα, με τις υποσημειώσεις, είναι καθαρές.
Στα G έχουμε πρόσθετη βιδωτή θωράκιση στις αρχές μόνο. Από τον Μάιο του  '43 η εταιρεία Alkett τοποθετεί πλάκες θωρακίσεως 80χιλ. Το Οκτώβριο του '43 ακολουθεί και η εταιρεία MIAG με 80χιλ. πλάκες ( Αυτές οι 2 εταιρείες κατασκεύαζαν Stug. H MIAG τα λιγώτερα. ).Οι πλάκες αυτές ( σωστότερα: ελάσματα ) των 80χιλ. είναι μόνον για το πρόσθιο μέρος του πήγματος. Στην υπερκατασκευή μένουν οι δύο πλακες των 30χιλ. βιδωτές απάνω από τα 50χιλ. της βασικής πλάκας. Οπότε, ναι, η Tamiya κάνει εδώ λάθος και η Dragon είναι σωστή.
¨Εχεις απόλυτο δίκιο και στο θέμα της ηλεκτροσυγκολλήσεως. Η εταιρεία Alkett χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο ηλ/σεως από το φθινόπωρο του '43, ενώ η MIAG ακολουθεί από το καλοκαίρι του '44. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βάσεις του γερανού.
΄Αρα μάλλον έχεις ένα πολύ ωραίο middle production StuG 40 G. Για late δεν νομίζω. Χρειάζεσαι γουρουνοκεφαλή. Φυσικά εκείνη την εποχή όλα ήταν πιθανά.
Εγώ έχω κόψει παρτίδες με την Tamiya,  από τότε που κυκλοφόρησε το Horch typ 108 με γωνιακές τις πίσω πόρτες βασισμένη σε αυτήν την φώτο. Βαρέθηκα και τα Τ34 της με τους μεταλλικούς άξονες και τις τρύπες από κάτω για μοτέρ και μπαταρίες.
Για τα φτερά ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν φαίνονται σε κανένα Panzer III ή παράγωγό του.

Δεν ξέρω αν η εταιρεία δίνει τις δίδυμες περισκοπικές διόπτρες του οχήματος.  Αν όχι, η προσθήκη τους είναι εύκολη. Υπ 'οψιν ότι ο πυργίσκος του αρχηγού είναι κινούμενος ως τον Οκτώβριο του '43. Μετά ακίνητος, ως τον Οκτώβριο του '44 και μετά πάλι κινούμενος. Σε όλα σχεδόν τα Stug φαίνεται ο αρχηγός πληρώματος να χρησιμοποιεί δίδυμη περισκοπική διόπτρα. Το άρμα είχε μόνο μία περισκοπική σκοπευτική διόπτρα για τον σκοπευτή. Ο αρχηγός είχε μόνο τα κιάλια του και αυτή την διόπτρα.

Φαίνεται το άνοιγμα για την διόπτρα του αρχηγού.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 28, 2020, 03:54:42 μμ »
αυπνίες είχες ;  :mrgreen:
και πάλι ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες.
λοιπόν ξεκινώντας ανάποδα :

-  αυτό με τον πυργίσκο ότι για κάποια περίοδο ήταν σταθερός δεν το ήξερα, τη δίδυμη διόπτρα τη δίνει οπότε είμαι ΟΚ.

-  μάλλον την έχεις πάρει με στραβό μάτι την Tamiya. Αυτό που μπορώ να πω τουλάχιστον για το Stug που το έχω μπροστά μου είναι πως έχει πολύ καλή αποτύπωση των λεπτομερειών, μπουλόνια βίδες κλπ. είναι άψογα, γαζιά συγκολλήσεων μου φαίνονται πιο αληθοφανή από της Dragon. Γενικα απέναντι στο Dragon που βγήκε 10+ χρόνια μετά μου φαίνεται ότι είναι ισάξιο στα περισσότερα σημεία. Τώρα για λάθη που κάνει κάθε εταιρία ως προς το πραγματικό ΟΚ ουδείς άσφαλτος  :mrgreen: :mrgreen:

-  αρχικά το πλάνο μου όπως έγραψα και χθες ήταν να το κάνω late ή last με τις αντίστοιχες αλλαγές στην οροφή κυρίως και σε μερικά άλλα σημεία που δεν θέλουν και πολύ δουλειά. Γουρουνοκεφαλή, late κινητήριο τροχό και μεταλλικούς επιστροφής έχω ήδη, καθώς και την σφηνοειδή προσθήκη θωράκισης στην θυρίδα του αρχηγού. Επίσης το σκεφτόμουν για StuH 42 Ausf. G με το ζίμμεριτ στυλ βάφλας (έχω ήδη κάννη μου λείπει το ζίμμεριτ). Θα μου πεις γιατί να μπαίνεις στον κόπο. Κανονικά θα έπαιρνα το αντίστοιχο late της Dragon αλλά αφενώς δεν υπάρχουν πουθενά ή/και αν τα βρω οι τιμές τους έχουν ξεφύγει (70+ ευρώ για μοντέλο άρματος απλά δεν τα δίνω) άσε που πλέον σε αυτές τις τιμές σου δίνει DS ερπύστριες οπότε θες και επιπλέον aftermarket.
   Η θα πάω στην πιο απλή λύση να το κάνω mid, έτσι όπως το δίνει η Tamiya ταιριάζει με αυτό της Dragon : https://www.1999.co.jp/eng/image/10268878
 ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 28, 2020, 04:09:56 μμ »
Εγώ παιδιά δεν έχω γνώσεις για να βοηθήσω πάνω στο θέμα.... το μόνο που έχω να πω είναι  ότι με δύο τρία αλλά τέτοια ποστ μαζί  και σε συνδυασμό  με την οικογένειά των stug του Dimitris72 και θα ξέρουμε τα πάντα για τα stug  . Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα για την γνώση που μοιράζεστε μαζί μας ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

καλά μη νομίζεις προσωπικά δεν τα πολυψάχνω τα θέματα ακρίβειας πιστότητας κλπ. Απλά στο συγκεκριμένο το κίνητρο για να αναρωτηθώ αν όντως είναι mid ήταν περισσότερο οικονομικό : η προοπτική να πάρω ένα κιτ οριακά 30 ευρώ που έχει to Tamiya και να φτιάξω κάτι που σε Dragon θα μου κοστίσει 70+... οπότε ναι ψάχνω και την τελαυταία βίδα  :mrgreen: . Επίσης επειδή οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες και βαριέμαι το διάβασμα, συνήθως απλά τσεκάρω σε όποια βιβλία έχω τις οπτικές λεπτομέρειες. Και επειδή συχνά το μυαλό λειτουργεί με "παρωπίδες" δηλαδή καταλήγεις να "βλέπεις" αυτό που ελπίζεις να είναι, θέτω τις ερωτήσεις μου δημοσίως για να μην καταλήξω να κάνω πατάτες.

τελειώνοντας με τα παραπάνω επουσιώδη μια παρατήρηση πανω στα ουσιώδη της ζωής σε κάτι που έγραψες στο δικό σου θέμα : προβατίνα και ξερό ψωμί, τα υπόλοιπα είναι απλές οδοντόκρεμες που λέγανε και οι παλιοί  ::thumbleft:: ::proskino::

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 28, 2020, 05:06:33 μμ »
Δυό-τρεις μικρές λεπτομέρειες για τα Stug. Μπορεί ορισμένοι να τις βρουν χρήσιμες.
Μέχρι τον Ιανουάριο του '44 τα άρματα αυτά ονομάζοντο Sturmgeschutz ή StuG ausf ( = ουσιαστικά: τύπος ) A, B, C, D, E. Με την τοποθέτηση του τροποποιημένου ΡΑΚ 40 ( ΚwΚ 40 ) η ονοματολογία άλλαξε σε StuG 40 F. F/8 και G. Στις 23 και 26 Νοεμβρίου 1943 το εργοστάσιο κατασκευής των Stug της Alkett βομβαρδίζεται βαριά. Από 255 άρματα τον Οκτώβριο, τον Δεκέμβριο παραδίδει μόνο 24. Με απόφαση του Χίτλερ στις 6 Δεκεμβρίου η Krupp σταματά την παραγωγή του Panzer IV J και στα πήγματα του Panzer IV τοποθετεί υπερκατασκευές από τα Stug . Παράγεται λοιπόν ένα καινούργιο όχημα, το StuG IV. Τότε, και για να μην υπάρχει μπέρδεμα, αλλάζει η ονοματολογία του άρματος σε StuG III G.
Το πυροβόλο KwK 40 τοποθετήθηκε πρώτα με μήκος κάννης 43 διαμετρήματα και μετά με 48. Το κανονικό ΡΑΚ 40 είχε κάννη 46 διαμετρημάτων. ΄Αξιο προσοχής είναι ότι οι οβίδες του KwK 40 των αρμάτων και του Α/Τ ΡΑΚ 40 δεν ήταν ανταλλάξιμες. Το KwK 40 είχε μικρότερες σε μήκος. 75χιλ. Χ 495χιλ. ενώ το ΡΑΚ 40 75χιλ.Χ 714χιλ. ( η ίδια ιστορία και με τα 88άρια των Tiger και των Α/Α και Α/Τ 8,8 εκατ. ).
Η περισκοπική διόπτρα των StuG, Hetzer, Nashorn κλπ. ήταν η Sfl.zf 5Χ8. ΄Οπου 5 η μέγιστη μεγέθυνση και 8  το εύρος σε μοίρες. Το μικρό εύρος έκανε απαραίτητη την ύπαρξη δεύτερης διόπτρας για τον αρχηγό πληρώματος. Γι' αυτό τον λόγο στα StuG κλπ. χρησιμοποιούσαν την δίδυμη περισκοπική διόπτρα A.F 14 zG  8X10.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 29, 2020, 10:14:48 μμ »
ζωντανή εγκυκλοπαίδεια είσαι  ::thumbleft:: .Επιφυλάσσομαι  όταν το βάλω στον πάγκο να επανέλθω με μερικές ακόμη απορίες, θα εξαρτηθεί από το ποιά έκδοση θα κάνω τελικά.

Λόγω καραντίνας πάντως έκαστα και έψαξα αρκετά ακόμη κιτ-θέματα που έχω στα υπόψιν για μελλοντικές κατασκευές οπότε τις επόμενες μέρες θα ανοίξω 2-3 ακόμη θρεντάκια με απορίες  ::salut::

Tags: