Αποστολέας Θέμα: Καλησπέρα  (Αναγνώστηκε 2537 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giorgosgr

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Καλησπέρα
« στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 01:41:47 μμ »
Καλησπέρα σε όλους έχω να ασχοληθώ με το μοντελισμό 20 χρόνια και τώρα που μεγάλωσε λίγο ο γιος λεω να ξεκινήσω πάλι βρήκα τοον αερογραφο θα ξεκινήσω με ένα bf 109 της 1/32 κλίμακας τώρα τελειώνω το κομπρεσέρ silence αλλά από ότι βλέπω έχουν αλλάξει πάρα πολλά μέχρι σήμερα τα μοντέλα σε μεγάλες κλίμακες έχουν πάρει 10 φορές πάνω παλιά υπήρχαν μόνο γραφιτουχα χρώματα τώρα βλέπω ακριλικα και άλλα διάφορα..... 🤔🤔🤔🤔🤔
Υ. Γ θέλω αν μπορεί κάποιος και έχει χρόνο να μου λύσει μερικές απορίες για το βαψιμο

Αποσυνδεδεμένος montelakias

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: κορυδαλος
  • Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τα έργα μας.
Απ: Καλησπέρα
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 02:45:59 μμ »
 ::welcome_model::
Καλώς ήρθες στην παρέα Γιώργο αν μαντεύω σωστά το όνομα σου. :
Και αν μαντεύω πάλι σωστά ασχολείσαι με αεροπλάνα σε μεγάλη κλίμακα.
Για το βάψιμο και γενικά για ότι απορία έχεις ρωτά όποτε θέλεις και εμείς μόλις έχουμε
χρόνο θα σου απαντήσουμε. ::salut:: ::salut::

Χάρης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 04:41:30 μμ »
Συγνώμη εκτεταμένη ταχύτητα λέγομαι Γιώργος και είμαι από Χανιά. Ποιο πολύ μου αρέσει τα μεγάλα μοντέλα όλου του είδους γενικά ποιο πολύ στρατιωτικά
Λοιπόν τα ποιο πολλά χρώματα που έχω είναι enamel αρεωνουν με white spirit σωστά? Για βερνίκι είδα πολλούς και πέρνουν από το πλαίσιο μετά για wash? Λάδια με white spirit δεν θα σηκωσει βερνίκια χρώματα από κάτω? Επειδή έχω καμία 50αρια χρώματα είναι όλα enamel και λέω να τελειώσω πρώτα αυτά και μετά να πάρω ακρυλικά που αρεωνουν με νερό και είναι ποιο εύκολα και άοσμα για βαψιμο με αερογραφο οι δοσολογία αρέωσεις είδα στο φόρουμ διάφορες επιλογές το ίδιο και στα χρώματα μπορείς να μπερδεύεις το βάψιμο με  ακρυλικό και enamel σε ένα μοντέλο?

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 06:42:06 μμ »

Για τις ερωτήσεις σου και για αρχή ρίξε μια ματιά στο παρακάτω:

https://www.modelclub.gr/forums/index.php?action=tags

Θα βρεις λέξεις κλειδιά και τα αντίστοιχα θέματα στα οποία εμφανίζονται. Σίγουρα θα μπορέσεις να βρείς αρκετή πληροφορία. ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 07:55:09 μμ »
Παράθεση
Λοιπόν τα ποιο πολλά χρώματα που έχω είναι enamel αρεωνουν με white spirit σωστά?
Σωστά. Αραιώνεται και με lacquer thinner. πχ της Tamiya ή της Mr Hobby.

Παράθεση
Για βερνίκι είδα πολλούς και πέρνουν από το πλαίσιο μετά για wash?
Προτείνω  ALC-600.

Παράθεση
Λάδια με white spirit δεν θα σηκωσει βερνίκια χρώματα από κάτω?
Προτείνω κάτι ποιο ιποιο πχ τουρπετίνη. Αν βάλεις white spirit φροντισε να ειναι white spirit ή καποια μάρκα όχι τοσο δυνατή. Μάρκες με μάρκες μπορει να διαφέρουν και να εχεις προβλήματα. Για σιγουρια αφηνεις να στεγνωσει καλά το ακρυλικό βερνίκι!

Παράθεση
Επειδή έχω καμία 50αρια χρώματα είναι όλα enamel και λέω να τελειώσω πρώτα αυτά και μετά να πάρω ακρυλικά που αρωνουν με νερό και είναι ποιο εύκολα και άοσμα για βαψιμο με αερογραφο οι δοσολογία αρέωσεις είδα στο φόρουμ διάφορες επιλογές το ίδιο και στα χρώματα μπορείς να μπερδεύεις το βάψιμο με  ακρυλικό και enamel σε ένα μοντέλο?
Ναι μπορείς. Τα περισσότερα ακρυλικά θέλουν και το διαλυτικό τους. Δυστυχώς με το νεράκι δε θα έχεις καλά αποτελέσματα.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 07:59:58 μμ »
Τσέκαρε και αυτή τη λίστα!

www.youtube.com/playlist?list=PL706C8AC17E31F500

Προσοχή με το διαλυτικό body όμως που προτείνει. Δε στο προτείνω!

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 08:44:42 μμ »
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 09:07:06 μμ »
Παρακαλούμε! Έχεις τίποτα κιτάκια κρατημένα-άφτιαχτα από το παρελθόν να μας δείξεις; :mrgreen:

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 09:11:49 μμ »
Καλά θα ήτανε είχα και μάλιστα και αφτίαχτα 3-4 αλλά ο πατέρας που δεν ήξερε τα πέταξε όλα προλάβα και έσωσα τον αερογραφο και λίγα χρώματα,😢😢😢😢

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 09:15:02 μμ »
Ohh my.. Τον αερογράφο τον ειδε για εργαλειο μαλλον γ'αυτο και δεν τον πέταξε...όχι οτι τον πρόλαβες  ::glossa::

Τα κιτακια θα τα είδε για παιχνίδια - παζλ  :lol: Τι κιτ ήταν θυμάσαι;

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 09:42:02 μμ »
Πάντως υπάρχουν πλέον αρκετά «ακρυλικά» wash ή wash με βάση το νερό (ενδεικτικά τα flory), που μπορείς να δουλέψεις πάνω από τα enamel, χωρίς να ρισκάρεις με τα νέφτια και τις τουρπεντίνες...

Κατά την ταπεινή μου άποψη, καλό θα ήταν να επενδύσεις στην αγορά ακρυλικών, που αραιώνονται με λιγότερο τοξικά διαλυτικά, προκειμένου να μην επιβαρύνεις την υγεία σου και το περιβάλλον του σπιτιού (αν βάψεις με χρώμα αραιωμένο με νέφτι ή body κ.ο.κ. θα βρωμίσει όλο το σπίτι και σε βλέπω έξω από την πόρτα)...

Γενικός κανόνας είναι τα «ζουμιά», που θα ρίξεις μετά τα βασικά χρώματα να είναι αντίθετης σύνθεσης: Αν τα βασικά είναι enamel, τα ζουμιά να είναι ακρυλικά και αν τα βασικά είναι ακρυλικά, τότε τα ζουμιά enamel... Και φυσικά, κάθε «στρώμα», σφραγίζεται με βερνίκι, ανάλογης σύνθεσης, με βάση τον κανόνα...

Και προπαντώς  ΜΑΣΚΑ. Ιδιαίτερα αν προχωρήσεις με τα χρώματα που ήδη έχεις...

::hi::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 09:53:05 μμ »
Από ότι θυμάμαι γιατί πάει και καιρός είχα 1 ελικόπτερο και 2 αεροπλάνα σε μεγάλες κλίμακες 1/24 και 1/32 πάνε τώρα αυτά 😢😢😢😢😢
Όσο για το βάψιμο Voroshilov λίγα μλ white spirit θα μυρίζει τόσο πολύ? Γιατί με βλέπω να κοιμαμε στο μπαλκόνι δεν θυμάμαι να μύριζε τόσο παλιά

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 10:02:57 μμ »
Όσο για το βάψιμο Voroshilov λίγα μλ white spirit θα μυρίζει τόσο πολύ? Γιατί με βλέπω να κοιμαμε στο μπαλκόνι δεν θυμάμαι να μύριζε τόσο παλιά
Αν βάψεις μεγάλης κλίμακας αεροσκάφος, θα χρειαστείς αρκετά ml από white και πίστεψέ με θα βρωμίσει πολύ...
Εδώ wash με λάδια και πινέλάκι αν κάνεις, η φωνή ακούγεται σχεδόν αμέσως που ανοίξεις το μπουκάλι: «Τί μυρίζει έτσι;;;» (την συνέχεια μπορείς να την φανταστείς)...
Πέρα από την πλάκα, εκτός από το θέμα της μυρωδιάς, είναι και θέμα υγείας, γιατί είναι πολύ βλαβερό το white και το body... Όχι πως και τα διαλυτικά των ακρυλικών δεν είναι, αλλά είναι «λιγότερο»...

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 11:14:42 μμ »
Tα flory ποιος τα φέρνει Ελλάδα?

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 11:22:06 μμ »
Πολύ καλά τα λέει ο συνάδελφος.

Με οτι και να βάψεις θα χρειαστείς spray booth και μάσκα.

Αν πας στα ακρυλικά θα χρειαστείς πριμερ σας βάση που ειναι λάκερ. Οπότε πάλι δε τη γλιτώνεις.

Αλλά εντάξει, όταν ασταρωθεί το μοντέλο και βάφεις με τα ακρυλικά δε θα μυρίζει από εκεί και μετά.

Τα σμάλτα, λίγο το μπουκαλάκι ανοίγεις και μυρίζει όλο το δωμάτιο  :mrgreen:

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 11:24:27 μμ »
Μόνο τα ακριλικα θέλουν primer σωστά? Και spray booth ποτέ δεν. Είχα

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 11:33:02 μμ »
Σωστά.

Αν μιλήσουμε τεχνικά, τα σμάλτα λιώνουν και γραπώνουν πάνω στο πλαστικό πράγμα που τα ακρυλικά δε το κάνουν.

Πολλοί μοντελιστές όταν δεν έχουν πριμερ περνάνε ένα flat γκρίζο σμάλτο.

Βεβαία το σμάλτο δεν τρίβετε τόσο καλά όσο ένα πρίμερ, ούτε στεγνώνει τόσο γρήγορα. Αλλά αν δεν έχεις τα υλικά, τότε είναι ένας φτηνός τρόπος να δεις ατέλειες από τα στοκαρίσματα και να μια φτιάξεις φλατ βάση για να πέσουν τα ακρυλικά απο πάνω.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2018, 11:47:21 μμ »
Ποιος είχε τότε; Τα βασικά μας υλικά ήτανε μπογιές, κόλα και κόφτης. Εγω στόκο και γυαλόχαρτο είχα πάρει πολύ μετά!  :lol:

Ειναι must το spray booth. Από τοτε που πήρα απορώ πως εβαφα τοσο καιρό χωρίς αυτό. Και παράθυρο να μην έχεις και μονο που θα τα μαζεύει ολα τα αέρια πάνω στο φίλτρο κάνει δουλεια. Προστατεύει και σε σενα και την οικογένεια σου απο τα σωματίδια.

Καλά για μάσκα δε το συζητάμε. Δεν ξεκινάς βάψιμο σμάλτα χωρίς μάσκα. Στην Καλιφόρνια τα σμάλτα τα χρώματα τα ειχαν συνδέσει άμεσα με τον καρκίνο.

Μάσκα δε βάζω καμιά φορά όταν έχω το sprayboth ανοιχτό και βάφω ακρυλικά. Αλλά και πάλι θα φορέσω τη ψιλή τη νοσοκομειακή.

Αποσυνδεδεμένος montelakias

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: κορυδαλος
  • Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τα έργα μας.
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2018, 09:44:19 πμ »
Εγώ φίλε Γιώργο δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο με κάλυψαν πλήρως οι συνάδελφοι. ::agree::
Μονό θέλω να προσθέσω την προσωπική μου καθαρά άποψη ότι όταν θα στραφείς προς τα ακρυλικά
να προτιμήσεις τα gunze και τα tamiya είναι άπλα τα κορυφαία ακρυλικά.
Exω δοκιμάσει vallejo και model master δεν κακά χρώματα άλλα προσωπικά πάντα δεν με έχουν ικανοποιήσει το ίδιο.

Χάρης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2018, 10:29:58 πμ »
Με λίγα λόγια κάνεις δεν βάφει με σμάλτα πλέων?

Αποσυνδεδεμένος stef51

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2018, 10:48:47 πμ »
Οχι βεβαια , οταν εχεις 200+ χρωματα σε σμαλτα δε πας σε ακρυλικα οπως επισης οταν εισαι στην επαρχια οπου δε τα βρισκεις , εννοειται οτι συνεχιζεις με αυτα.Εσυ που δεν εχεις πολλα χρωματα αλλα εισαι στην επαρχια εισαι στο 50-50.Προσωπικα δεν αλλαζω τα σμαλτα , ελαχιστα ειναι τα καλα ακρυλικα αλλα και εγω δε τα βρισκω.Και δε μπορω να κανω παραγγελιες τρια τρια , πεντε πεντε + μεταφορικα ή οτι αλλο για να βαψω ενα μοντελο.Μεγαλωσα με τα σμαλτα και δε τα αλλαζω με τιποτα!

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2018, 10:51:30 πμ »
Μην νομίζεις και σε μαγαζί που πήγα εδώ έχει ακρυλικά τις ak σμάλτα πάρα πολύ λίγα 🤔🤔🤔🤔🤔

Αποσυνδεδεμένος stef51

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2018, 11:05:45 πμ »
Για αυτο σου λεω δε γινεται ετσι , θα προσαρμοστεις με τις συνθηκες της πολης σου  , χωρις να σημαινει βεβαια αυτο οτι ποιοτικα θα χασεις ή θα υποβαθμισεις τη δουλεια σου λογω συνθηκων.. :wink:

Υ.Γ.γραφιτουχα τι ειπες τωρα τα προλαβα δε τα προλαβα...

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2018, 11:08:32 πμ »
Τα mig  ποιος τα φέρνει Ελλάδα?

Αποσυνδεδεμένος stef51

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr