Αποστολέας Θέμα: Παλιά στρατιωτικά οχήματα  (Αναγνώστηκε 1858 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Παλιά στρατιωτικά οχήματα
« στις: Ιανουαρίου 03, 2007, 05:54:09 μμ »
Πρόσφατα ήρθαν στα χέρια μου κάποιες φωτογραφίες σχετικά με τα πρώτα στρατιωτικά οχήματα και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τα πολλά και περίεργα έως εξωφρενικά σχέδια. Βούτηξα λίγο στη βιβλιογραφία όπου νέα έκπληξη με περίμενε. Το ξέρατε ότι η πρώτη πρόταση για μηχανοκίνητο ελκυστήρα πυροβολικού (ατμοκίνητο) έγινε το 1769 προς το γαλλικο στρατό από τον Nicolas-Joseph Cugnot; Το όχημα δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε! Το 1855 στην Αγγλία ο James Cowen πρότεινε έναν ατμοκίνητο ελκυστήρα οπλισμένο με πυροβόλα που ονόμασε Battle Car αλλά η ιδέα απορρίφθηκε ως... βάρβαρη! Κατά τον αμερικανικό εμφύλιο (1861-1865) κατασκευάστηκε για το στρατό των νοτίων από τον Charles S. Dickinson ένας ατμοκίνητος ελκυστήρας οπλισμένος με πυροβόλα ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε μάχη. Το 1900 κατά τον πόλεμο των Boer στάλθηκαν στη Ν. Αφρική από τους άγγλους θωρακισμένοι μηχανοκίνητοι ελκυστήρες Fowler για προστασία εφοδιοπομπών. Και εγώ που νόμιζα ότι κάπου στο 1915 άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες!

Το όχημα του Frederic Sims σε επίδειξη το 1899 στο Richmond Park. Iπποδύναμη; 1.5 ίπποι!

Μ-113άρηδες προσοχή! Ο παππούς των παπιών!  :) Οχημα του Frederic Sims το 1902. Το όχημα διέθετε θωράκιση (6mm), οπλισμό και μπορούσε να μεταφέρει εσωτερικά 12 στρατιώτες. Το όνομα αυτού Motor War Scout, ιπποδύναμη 16 ολόκληροι ίπποι, μέγιστη ταχύτητα 16 km/h. Προσέξτε την επικληνή θωράκιση!

Tεθωρακισμένο όχημα Armstrong-Whitworth του 1906. Ναι, οι τροχοί είναι ξύλινοι!

Το Sizaire-Berwick Wind-Wagon, πειραματικό όχημα του RNAS (Royal Navy Air Service!) to 1915. Διέθετε έναν 110 ίππων Sunbeam αεροπορικό κινητήρα και είχε σχεδιαστεί για κίνηση σε αμμώδη εδάφη. Μπορεί να ακούγετε παράξενο αλλά το RNAS έχει μεγάλο μερίδιο στην ανάπτυξη των τεθωρακισμένων οχημάτων και μάλιστα είχε εν ενεργεία μία μονάδα στη Γαλλία από τον Αύγουστο του 1914 για προστασία των αεροδρομίων.

Ισως το μικρότερο όχημα με θωράκιση και 4 τροχούς, το Autocarrier του RNAS του 1915 σε δοκιμές στο Aldershot. Κυβισμός 1500cc, ιπποδύναμη 10 ίπποι.

Αν σας ενδιαφέρουν και θέλετε να ποστάρω και τίποτα άλλα παράξενα, πείτε μου.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Tags: