Αποστολέας Θέμα: Καλός σας βρήκα & Επιλογή αερογράφου!  (Αναγνώστηκε 8744 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Panos Aware

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Δυτικά Προάστια, Greece
Καλός σας βρήκα & Επιλογή αερογράφου!
« στις: Αυγούστου 29, 2017, 08:10:12 πμ »
Χαιρετώ το Forum ως Nέο μέλος....
θα μακρηγορήσω λίγο οποτε να ευχαριστήσω όσους μπορέσουν να διαβάσουν το Post!

Εν συντομία μια γρηγορη εισαγωγή για μένα πριν περάσω στο κύριος θέμα.
Ασχολήθηκα με το μοντελισμό από μικρή ηλικία δημοτικού και σταμάτησα λίγο πριν το στρατό. Ενώ είμαι καλός στα καλλιτεχνικά - χειρωνακτικά (Επαγγελματίας γραφίστας) θεωρώ ακόμα τον ευατό μου στο μοντελισμό αρχάριο διότι ποτε δε κατάφερα να αποδώσω ένα μοντέλο σωστά όπως θα ήθελα η όπως θαυμάζω ορισμένα σε  φωτογραφίες που βλέπω.
Όλα αυτά τα χρονια αρκέστηκα στο να αγοράζω νέα μοντέλα και να μη κατορθώσω ποτε να τα φτιάξω!
Ο λόγος που ήρθα στο Modelclub.gr ήταν στην ουσία για να πουλήσω ορισμένα μοντέλα μέσα από την σελίδα των αγγελιών και συγκεκριμένα από το 15αύγουστο που μας πέρασε.
Όμως σιγά σιγά με τις μέρες άρχισα να ενθουσιάζομαι με διαφορες δημιουργίες και χρήσιμα κείμενα από έμπειρους και μη που είδα και διάβασα εδώ στο forum και τελικά κατέληξα ότι πλέων στα 40+ είναι μια καλή ώρα να ξαναμπώ στο παιχνίδι ποιο διαβασμένος και ποιο εμπεριστατωμένος με στόχο να καλύψω το παλιό απωθημένο του να αποδώσω επιτέλους σωστά στατικό μοντελισμό.
Τα kit με τα οποία θα ασχοληθώ στο νέο μου κύκλο θα είναι ως επί το πλείστον αεροσκάφη στην 1/72 κλίμακα (έχω πρόβλημα χώρου για να μπορέσω να ασχοληθώ σε μεγαλύτερη κλίμακα) και πολιτικά οχήματα στην 1/24.

Επιλογή αερογράφου.

Θεωρώ ότι εφόσον ήρθε η ώρα να κάνω το "Come Back" σωστά θα χρειαστώ αερογράφο, για επιλογή κομπρεσέρ θα ανοίξω ανάλογο post στο εγγυής μέλλον οποτε για αρχή ας επικεντρωθούμε μονο στο μοντέλο αερογράφου.
Αφού λοιπών έκανα μια ολοήμερη ερευνα γύρο από το κόσμο του αερογράφου με πολύ σημαντικό άθρο για μένα εδώ >>
http://www.kalfakis.gr/aSCALEMODELS/tips/what_airbrush.htm (Τουλάχιστον με βοήθησε να κατανοήσω τα βασικά)
και πήρα μια ιδέα στο τι χρειάζομαι για τις κλίμακες που θα δουλέψω κατέληξα ότι σίγουρα δεν θα αγοράσω κάτι μη επώνυμο και ας είναι και ο πρώτος μου αερογράφος, άλλωστε είμαι υπέρ της φιλοσοφίας στο να αγοράσω κάτι εν μέρη ποιο ακριβό και ποιοτικό παρα κάτι εν μέρη οικονομικότερο με χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής και ελλιπής υποστήριξη ανταλλακτικών (από Ελλάδα).
Σίγουρα θα διαβάσω από πόλους εδώ στο forum (και έμπειρους) ότι για τα χρήματα τους ορισμένοι αξίζουν την προσπάθεια και συγκεκριμένα να πω ότι έκανα εκτενή ερευνα εδώ μέσα για τον διαβόητο BD-183K ο οποιος είναι ένας ανώνυμος αξιόπιστος "all round" αερογράφος σε ελκυστική τιμή και ραμμένος στα μετρα μου αλλα από την άλλη είδα ότι ακόμα και ο ποιο μεγάλος υποστηρικτής του διέθεσε πολλές ώρες και χρόνο σε post για να μπορέσει να βρει τα πατήματα του και τις ιδιοτροπίες του μέχρι να φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα (φιλικότατα).

Πριν συνεχίσω να πω ότι η επιλογή μου θα γίνει ΜΟΝΟ μέσα από τις αγγέλλεις του φόρουμ τόσο για το οικονομικό του θέματος όσο και για την φιλοσοφία μου στο να στηρίξω τους χρηστες με μεγαλύτερη χαρά απ ότι έναν έμπορο, οποτε αν έχετε να μου προτείνετε κάποιο μοντέλο ρίξτε και μια ματια στην σελίδα των αγγελιών.

Τελικά κατά τη άπειρη γνώμη μου έφτασα στο συμπέρασμα ότι ένας Badger 150 καλύπτει τις ανάγκες μου και όχι μονο, είναι ένας αερογράφος διπλής λειτουργίας με τροφοδοσία αναρρόφησης. καλύπτει μεγάλο εύρος χρήσης λόγο των τριών διαφορετικών μπέκ και βελονών που παρέχει και από τι διάβασα είναι και από τους ποιο αξιόπιστους, επίσης στην ίδια περίπου κατηγορια πωλείται στα μισά χρήματα του ο Iwata Eclipse HP-BCS με ένα μπέκ και βελόνα στα 0.5mm και πραγματικά αν καλύψει θετικά κάποιες απορίες μου κλείνω προς αυτόν.
Έχω σκοπό για αρχή να ξεκινήσω με Enamel χρώματα μιας και έχω μια σχετική εμπειρία και για αστάρια να χρησιμοποιήσω έτοιμα σπρέυ.

Και εδώ ξεκινούν οι απορίες!

1. Ένας αερογράφος αναρρόφησης μπορεί να αποδώσει αερογραφία σε 1/72 κλίμακα με 0.3mm μπεκ/βελόνα σε χαμηλά bar/psi η θα χρειαστεί να ανεβάσω πίεση και να μη μπορώ να κάνω εν τέλη αερογραφια;
2. Με 0.5mm μπεκ/βελόνα μπορώ να αποδώσω αερογραφία σε 1/72 κλίμακα ή το μπέκ είναι "μπουρί";
3. Με 0.5mm μπεκ/βελόνα μπορώ να αποδώσω σωστό βάψιμο και βερνίκι σε οχήματα στην 1/24 κλίμακα;
4. Η Iwata υποστηρίζει εδώ στην ελλάδα ανταλλακτικά δηλ θα βρω εύκολα μπεκ/βελόνες;
5. Διάβασα ότι μπορείς να προσαρμόσεις βελόνα 0.3mm σε μπεκ 0.5mm ισχύει δοκιμασμένα σωστά ή θα έχω μη σωστή εφαρμογή/απώλειες και φθορά στα εξαρτήματα του αερογράφου;

Αυτά τα "ολίγα" για αρχή αναμένω με αγωνια απόψεις - προτάσεις και πάλι σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
Απ: Καλός σας βρήκα & Επιλογή αερογράφου!
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 29, 2017, 09:01:37 πμ »
Καλωσήρθες στο φόρουμ και καλή επανεκίνηση με τον μοντελισμό ::salut:: ::salut::

Απο τους αερογράφους που αναφέρεις, έχω τον BD-183K και τον  Iwata Eclipse HP-BCS. Δεν θα σου πώ αναλυτικά τι κάνει ο ένας ή τι κάνει ο άλλος γιατί και για τους 2 έχουν γραφτεί πολλά εδώ στο φόρουμ.  Με 2 λόγια και οι δύο πολύ καλοί με τον Iwata να υπερτερεί σε ποιότητα κατασκευής/αξιοπιστία και σε καλύτερη (σχετικά) δέσμη. Ωστόσο τείνω να χρησιμοποιώ όλο και περισσότερο τον BD-183K γιατί με βολεύει καλύτερα στο χέρι, καθαρίζει πανεύκολα και μπορώ σε π.χ. 1 ώρα να ψεκάσω 2 και 3 διαφορετικά χρώματα με ενδιάμεσα καθαρίσματα, πολύ άνετα. Όλοι οι αερογράφοι έχουν τα χούγια τους και όλοι απαιτούν να τους μάθεις. Απαξ και γίνει αυτό θα μπορείς να βάφεις άνετα και ωραία με όλα τα χρώματα και με ελάχιστες στραβές. Για την 1/72  (και 1/24 γαι οχήματα) που σε ενδιαφέρει  , η γνώμη μου είναι οτι ο BD-183K είναι καταλληλότερος καθώς περιλαμβάνει 3 διαφορετικά μπεκ/βελόνες. Εναλλακτικά προτείνω τον Iwata Eclipse HP-CS που είναι κι αυτός βαρύτητας αλλά εδώ θα χρειαστείς επιπλέον ένα μπέκ/βελόνα 0,5 για τα πολιτικά οχήματα που μπορεί να είναι και μονόχρωμα (οπότε θές μεγάλη κάλυψη).

Για τις απορίες σου , θα έλεγα για τις #1 έως και #4 η απάντηση είναι ναι αλλά με προυποθέσεις. Εγώ για παράδειγμα με βελόνα 0,5 μπορώ να κάνω 1/72 καμουφλάζ μόνο με μασκάρισμα ενώ κάποιοι τα καταφέρνουν και με ελέυθερο χέρι. Το 0,5 είναι οκ για πολιτικά οχήματα καί βερνίκια αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι αρκεί μόνο η διάμετρος του μπέκ για να σου εξασφαλίσει σωστό αποτέλεσμα.Θα διαπιστώσεις οτι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Αν θές να κάνεις καλή αρχή , δώσε βάρος στο κομπρεσερ.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος makedon

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 29, 2017, 10:40:02 πμ »
Εγω εχω τον Iwata Eclipse Hp-CS απο τον οποιο εχω μεινει εκπληκτος επειτα απο χρονια παιδεματος με Badger. Η βελονα του ειναι υπεραρκετη για καλυψη σε 1:35 πχ (ποσο μαλλον σε 1.72) ενω μπορει καλλιστα να κανει καμουφλαζ σε 1:72 (πχ mottling για Luftwaffe-ΜΕ262 που έκανα πρόσφατα). Επειδη δεν ειναι και εξαιρετικα λεπτη  δεν εχει και τα προβληματα μπουκωματος που εχουν αλλοι με πιο ψηλες βελονες, οι οποιες πιο πολυ βολευουν γραφιστες που χρησιμοποιουν μελανη . Αρχισα και εγω πιστευοντας οτι θελω πολυ ψηλη βελονα για αναλογη δεσμη αλλα αποδειχθηκε οτι το 0.35 του HP-CS είναι χρυσή τομή για μοντελιστικες μπογιες με το μέγεθος κόκκου που έχουν. Αναλογως της μπογιας  που εχεις και της αραιωσης της μπορεις να δουλεψεις εξαιρετικα μικρες πιέσεις (Lifecolour πχ εξαιρετικα μικρες πιέσεις- tamiya + Mr hobby κατιτις μεγαλυτερο )
Καθαρίζεται πολύ εύκολα και αξιζει τα λεφτα του. Δεν πιστευα οταν τον πηρα οτι θα ειχε τοσο μεγαλη διαφορά με τον παλιο μου αλλά έχει.  Ανταλλακτικά υπάρχουν.  Ωραιοι οι κλώνοι αλλα οι λεπτομερειες κανουν την διαφορά και εγω σαν και σενα δεν φανταζομουν ποσο μεγαλο βήμα ειναι ο iwata σε σχεση με τον παλιοτερης γενιας αερογραφο που ειχα. Πιστεψε με δεν τα γραφω ολα τα παραπανω με νοοτροπια "το δικο μου εινα ικαλύτερο επειδη το αγόρασα". Εαν δεν ημουν ικανοποιημενος, θα ημουν αδέκαστος στο να εξασκήσω κριτική. Μην επιμενεις πολυ στην πολυ μικρη βελόνα γιατι εκει ειναι πολυ πιο δυσκολα τα θεματα με αραίωση/ειδος χρώματος/πίεση/βουλώματα, το 0.35 του CS δεν ειναι τυχαίο τελικά.  Ακουσε και τις άλλες γνώμες φυσικα.

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 29, 2017, 03:52:27 μμ »
Καλως τον συναδελφο. Καλα κανεις και επιστρεφεις στο χομπυ γιατι απο το πολυ κομπιουτερ θα καουμε στο τελος.
Επι του θεματος. Καλα κανεις και θελεις να ξεκινησεις με κατι ποιοτικο. Δεν χρειαζεται στην αρχη να πολεμας και με το εργαλειο. Εχεις ενα σωρο θεματα να λυσεις. Συγχρονισμο, σταθεροτητα, αραιωση για καθε διαφορετικο τυπο/μαρκα χρωματος κτλ.

Προσωπικα δεν θα συμβουλευα να παρεις αερογραφο αναρροφησης. Δεν ειναι τοσο το οτι δεν θα κανεις δουλεια, η παραπανω πιεση που απαιτειται ειναι ελαχιστη (τουλαχιστον αυτη ειναι η προσωπικη μου εμπειρια με τον Vega), αλλα θα εχεις ελαχιστα περισσοτερη καταναλωση σε χρωμα, ειδικα αν δεν χρησιμοποιεις side cup και σιγουρα πολυ μεγαλυτερη καταναλωση σε καθαριστικο + περισσοτερο χρονο στο καθαρισμα.

O eclipse ειναι η καλυτερη all around λυση, αλλα αν θες να κανεις πολυ ψιλοδουλειες θα χρειαστεις στο μελλον κατι καλυτερο. Ειναι πολυ ευκολος στο καθαρισμα και εχει και σετ μετατροπης σε 0.5 οποτε καθαριζεις και με πιο χοντρες εφαρμογες. Το 0.35 ειναι αρκετο για ενα καλο βαθμο λεπτομερειας και αρκετα μεγαλο ωστε να ψακαζεις ανετοτερα ακρυλικα. Βεβαια οι πιθανες προτασεις αλλαζουν αναλογα με το τι εχεις σκοπο να κανεις.

Στις αποριες.

1 αναλογα τον αερογραφο, αλλα ναι
2 αναλογα τι θες να κανεις, παντως ειναι μεγαλουτσικο
3 ναι, αλλα το ιδιο μπορεις και με μικροτερο μπεκ εως τα 0.3 (μετα σφιγγουν τα πραγματα πολυ)
4 ναι υπαρχουν ανταλλακτικα, αν και θα βρεις καλυτερες τιμες σε καταστηματα του εξωτερικου
5 εχω διαβασει ενα αρθρο μετατροπης iwata revolution με μερη του hp-c+, το οποιο αν θυμαμαι καλα το φιλοξενουσε και η εταιρεια στο site της, oποτε λογικα ειναι εφικτο, αν και πρεπει να αλλαξεις ολο το εσωτερικο εκτος του περιβληματος. Σιγουρα πιο φθηνο απο το να αγορασεις ΚΑΙ ενα hp-c+ εχεις ηδη revolution, αλλα οχι και τζαμπα.

Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα, αλλα αν δεν εχεις ηδη στοκ εναμελ (τα οποια δεν εχουν γινει κερακια), θα σου ελεγα να μην πας και δωσεις πανω κατω τα ιδια λεφτα που κοστιζουν ακρυλικα που δεν θα σου βρωμισουν το σπιτι, δεν θα επιβαρυνουν την υγεια σου (δεν ειμαστε 13 χρονων πια) και δεν θα ειναι αιτια εκτοξευσης του υπεροπλου Γ.Κ.Ρ.Ι.Ν.Ι.Α.

Για να απαντησω και στο ερωτημα σου περι αγορας απο το market. Aπο τα διαθεσιμα, εγω αν ηθελα να παρω μονο ΕΝΑΝ αερογραφο θα επελεγα αυτον.
http://www.modelclub.gr/market/index.php?page=item&id=15843

Ομως, θελει προσοχη, να βεβαιωθεις οτι δεν υπαρχει καποιο ελαττωμα απο κακο χειρισμο πχ ραγισμενο μπεκ, στραβωμενη βελονα ή ψεγαδι στο φινιρισμα εσωτερικα στο κυπελο. Πχ εγω πηρα σε παρα πολυ καλη τιμη τον Vega για χρηση σε χοντροδουλειες απο βερνικια μεχρι πλαστικο χρωμα. Ομως η βελονα ηταν ελαφραστραβωμενη απο τον προηγουμενο χρηστη (απορω πως τα καταφερε γιατι ηταν 0.7 ταβανοπροκα) και επισης ειχε να τον καθαρισει απο την Πλειστοκαινο. Το προβλημα του καθαρισμου λυθηκε ευκολα γιατι ο αερογραφος δεν εχει orings κτλ oποτε λιγο διαλυτικο νιτρου εξαφανισε τα παντα. Η βελονα διορθωθηκε αλλα αφου ηθελα και το μικροτερο 0.4 σετ, παραγγελθηκαν αμφοτερα απο amazon σε πολυ χαμηλη τιμη. Οποτε αν μπορεις παρε καποιον μαζι που να κατεχει λιγο ή μαθε πως λυνει ο αερογραφος απο το youtube και τσεκαρε τον εσυ οπωσδηποτε.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 30, 2017, 09:13:02 πμ »
Καλημέρα και ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
Παρακάτω θα επαναλάβω κάποια από τα σχόλια σας επίσης θα προσθέσω πιο αναλυτικά κάποια πράγματα για μένα για να κατανοήσετε ακόμα καλήτερα το τρόπο που θα ασκήσω το χόμπι. θα ξεκινήσω με τους αερογράφους που έχουν αναφερθεί και θα προχωρήσω και στα συμπεράσματα...

Grapho-Tech Kyoto BD-183K (0.3mm - 0.5mm - 0.8mm)
Ίσος ο ποιο Aνώνυμος αξιόπιστος αερογράφος Value for Money, Αll Round λόγο 3ων σετ μετατροπής, εύχρηστος και ευέλικτος λόγο τροφοδοσίας που το καθιστά εύκολο στο καθαρισμό.

Εδώ να προσθέσω ότι για το πρώτο χρόνο που θα ασκώ το χόμπι δεν θα είμαι παραγωγικός λόγο έλλειψης χρόνου και λόγο ανάγκης πειραματισμού και γνωριμίας με τα νέα χρώματα και εργαλεία. εν ολίγης βάζω προτεραιότητα το Practice για αρχή, ζήτημα να κατορθώσω να φτιάξω 3 kit μέσα στο έτος.
Ωστόσο όπως προείπα ελκυστικός μεν αλλα κατ εμέ kinder έκπληξη! διάβασα σε άλλες συζητήσεις ότι μερικές φορες τον ίδιο αερογράφο υπάρχει περίπτωση να το έχουν φτιάξει 3 διαφορετικά εργοστάσια, οποτε δε θέλω να ρισκάρω και να ειμαί με το φόβο αν εμενα μου έκατσε η προβληματική παρτίδα.

Iwata Eclipse HP-BCS (0.5mm)
Υπερτερεί σε ποιότητα κατασκευής/αξιοπιστία και σε καλύτερη (σχετικά) δέσμη. Μειονεκτεί σε ευελιξία λόγο τροφοδοσίας και απαιτεί μεγαλυτερη καταναλωση σε καθαριστικο + περισσότερο χρόνο σε καθάρισμα.

Οποτε καταλαβαίνω ότι οι παραπάνω λόγοι τον καθιστούν λιγότερο παραγωγικό αλλα αυτό όπως ανέφερα για αρχή δε θα με ενοχλήσει, επίσης είχα σκοπό να αγοράσω διαλυτικά επώνυμα για τις αραιώσεις και από το χρωματοπωλείο ένα ποιο οικονομικό για το καθαρισμό του αερογράφου. 
Δε σας κρύβω όμως ότι η αγγαρεία και η ώρα που θα διαθέσω για τον καθαρισμό του με βάζει σε σκέψεις και ας μην έχω σκοπό να τρελαθώ στα βαψίματα.

Προτάθηκε  Iwata Eclipse HP-CS (0.35mm)

Εναλλακτικά προτείνω τον Iwata Eclipse HP-CS που είναι κι αυτός βαρύτητας αλλά εδώ θα χρειαστείς επιπλέον ένα μπέκ/βελόνα 0,5 για τα πολιτικά οχήματα που μπορεί να είναι και μονόχρωμα (οπότε θές μεγάλη κάλυψη).

Εγω εχω τον Iwata Eclipse Hp-CS ηβελονα του ειναι υπεραρκετη για καλυψη σε 1:35 πχ (ποσο μαλλον σε 1.72) ενω μπορει καλλιστα να κανει καμουφλαζ σε 1:72. Επειδη δεν ειναι και εξαιρετικα λεπτη  δεν εχει και τα προβληματα μπουκωματος που εχουν αλλοι με πιο ψηλες βελονες. Αποδειχθηκε οτι το 0.35 του HP-CS είναι χρυσή τομή για μοντελιστικες μπογιες με το μέγεθος κόκκου που έχουν. Αναλογως της μπογιας  που εχεις και της αραιωσης της μπορεις να δουλεψεις εξαιρετικα μικρες πιέσεις. Καθαρίζεται πολύ εύκολα και αξιζει τα λεφτα του. Ανταλλακτικά υπάρχουν.

Ιδομενέας αν κατάλαβα μιλούσες για το εν λόγο μοντέλο HP-CS
O eclipse ειναι η καλυτερη all around λυση, αλλα αν θες να κανεις πολυ ψιλοδουλειες θα χρειαστεις στο μελλον κατι καλυτερο. Ειναι πολυ ευκολος στο καθαρισμα και εχει και σετ μετατροπης σε 0.5 οποτε καθαριζεις και με πιο χοντρες εφαρμογες. Το 0.35 ειναι αρκετο για ενα καλο βαθμο λεπτομερειας και αρκετα μεγαλο ωστε να ψακαζεις ανετοτερα ακρυλικα. Βεβαια οι πιθανες προτασεις αλλαζουν αναλογα με το τι εχεις σκοπο να κανεις.

"Εχει και σετ μετατροπης σε 0.5" >> Εννοείς ότι μπορώ να το αγοράσω extra και δε περιλαμβάνεται στο αρχικό κουτί...

Για το παραπάνω αερογράφο θα πω ότι με πείθετε στα επιχειρήματα σας και έχει συζητηθεί πολλές φορες εδώ στο forum ο HP-CS  απλά δεν είχα καταλάβει ΑΚΡΙΒΩΣ γιατί είναι τόσο δημοφιλές, απλά θέλετε να με κάνετε να ανεβάσω το badget κατά 100EUR περίπου! μιας και είχα σκοπό να ξεμπερδεύω με αερογράφο - κομπρεσέρ στα 200EUR

Ιδομενέας απορρίπτω την πρόταση σου για τον high line HP-CP λόγο του ότι με τα ίδια ακριβώς χρήματα αγοράζω τον HP-CS στη ζελατίνα! αποφεύγοντας έτσι το άγχος και τους φόβους που περιέγραψες παρακάτω. Ωστόσο μιας έκανες λόγο για side cup έχω μια αντιπρόταση, τι λες για αυτόν εδώ;
http://www.modelclub.gr/market/index.php?page=item&id=11802

Συμπερασματικά πέρα από την κάλυψη των αποριών μου κρατάω τα έξεις:

Όλοι οι αερογράφοι έχουν τα χούγια τους και όλοι απαιτούν να τους μάθεις. Απαξ και γίνει αυτό θα μπορείς να βάφεις άνετα και ωραία με όλα τα χρώματα και με ελάχιστες στραβές.
Αν θές να κάνεις καλή αρχή , δώσε βάρος στο κομπρεσερ.

Αποδειχθηκε οτι το 0.35 του HP-CS είναι χρυσή τομή για μοντελιστικες μπογιες με το μέγεθος κόκκου που έχουν. Μην επιμενεις πολυ στην πολυ μικρη βελόνα γιατι εκει ειναι πολυ πιο δυσκολα τα θεματα με αραίωση/ειδος χρώματος/πίεση/βουλώματα, το 0.35 του CS δεν ειναι τυχαίο τελικά. 

Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα, αλλα αν δεν εχεις ηδη στοκ εναμελ (τα οποια δεν εχουν γινει κερακια), θα σου ελεγα να μην πας και δωσεις πανω κατω τα ιδια λεφτα που κοστιζουν, τα ακρυλικα που δεν θα σου βρωμισουν το σπιτι, δεν θα επιβαρυνουν την υγεια σου (δεν ειμαστε 13 χρονων πια) και δεν θα ειναι αιτια εκτοξευσης του υπεροπλου Γ.Κ.Ρ.Ι.Ν.Ι.Α.

Το υπεροπλο Γ.Κ.Ρ.Ι.Ν.Ι.Α. δεν υφίστανται ακόμα στη ζωή μου μιας και έχω σχέση και όχι ακόμα συζυγία, αλλα στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω και με αφορμή των ακριλικών δημιουργήθηκε ακόμα μια απορία.
Μπορώ να με ακριλικά χρώματα να πετύχω γυαλάδα βερνικιού σωστά στην 1/24; η τα enamel κατέχουν εδώ το πρώτο ρολό;

Ευχαριστώ.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 30, 2017, 10:46:25 πμ »
Πανο πρεπει να παρεις 2 βασικες αποφασεις.
1) Με τι χρωματα θα βαψεις. Ολα εχουν πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα. Πχ τα laquer εχουν το καλυτερο στρωσιμο, ο φορεας της χρωστικης ειναι παραλληλα και διαλυτης οποτε πρακτικα εχεις ελαχιστο tip dry. Aλλα ειναι σκετος καρκινος και το σπιτι σου θα βρωμα σαν φαναρτζιδικο. Τα enamel ομοιως λιιιιιιιγο πιο ηπια. Τα ακρυλικα απο την αλλη ειναι πιο δυσκολα απο την αποψη οτι παντα θα δημιουργηθει tip dry το ζητημα ειναι ποσο θα το καθυστερησεις. Χρειαζονται παντα ασταρι για να πιασουν και πιο προσεκτικη αραιωση. Ομως ειναι πρακτικα αοσμα, καθαριζουν πολυ πιο ευκολα, δεν κοβουν ευκολα. Οπως προειπα περι ορεξεως...

2) Αν θα αγορασεις αερογραφο αποκλειστικα απο το χωρο αγγελιων εδω ή οπουδηποτε.

Εισαι λιγο ατυχος γιατι μεχρι πριν 3 χρονια περιπου οι τιμες των iwata στην Ελλαδα ηταν παρα πολυ καλες σε σημειο που να μην αξιζει το ρισκο να παραγγειλεις απ' εξω. Για παραδειγμα, αγορασα τον hp-c+ 145 ευρω. Ο revolution ειχε 99, ο eclipse γυρω στα 120 και ο high line 220 αν θυμαμαι καλα. Τωρα οι τιμες εχουν εκτοξευτει. Δεν γνωριζω αν αυτο εχει να κανει με την εταιρεια ή την ελληνικη αγορα.

Αν λοιπον θες οπωσδηποτε αγορα απο τις αγγελιες η προταση που σου εκανα ειναι η καλυτερη. Ο High line ειναι πρακτικα ο HP-C+ συν την ενσωματωμενη βαλβιδα ρυθμισης του αερα (πολυ εξυπηρετικη). Η τιμη του τωρα ειναι 320. Αν το εργαλειο ειναι ενταξει ειναι παρα πολυ καλη ευκαιρια δεδομενου οτι ειναι ανωτερος του eclipse. Oποτε εγω προσωπικα αυτο θα επελεγα. Οι HP ηταν παντα το κλασσικο εργαλειο εικονογραφων και γραφιστων.

Αν ξεφυγουμε απο τις αγγελιες υπαρχουν πολλες λυσεις. Μια εναλλακτικη ειναι ο revolution. Υπαρχει αυτο το ενδιαφερον αρθρο που λεει πως μπορεις να χρησιμοποιησεις την βελονα του HP η οποια εχει ομαλη διαβαθμιση στην αιχμη και οχι ''σκαλοπατια''/σταδια οπως οι βελονες των revolution και eclipse οποτε ειναι πιο ομαλη η μεταβαση απο στενη σε ανοικτη δεσμη.
http://www.iwata-medea.com/resources/how-to-modifying-equipment/

Ο eclipse 0.35 ειναι επισης μια πολυ καλη λυση. Επειδη τον εχω θα σου πως πως απο τους τρεις αερογραφους μου (ΗP-C+, Eclipse, Vega 2000) ειναι αυτος που χρησιμοποιω περισσοτερο. Ο Hp-C+ αποδιδει καλυτερα σε λεπτομερεια, εχει καλυτερο ζυγισμα και ψεκασμα, αλλα με τα ακρυλικα τυπου Vallejo μπουκωνει ευκολοτερα και λογω του μικροσκοπικου μπεκ το λυσιμο δεσιμο θελει λιγη προσοχη στο βιδωμα. Ο Vega ειναι σκυλι του πολεμου, ψεκαζει απο λεπτη δεσμη οσο o eclipse (αλλα δεν μπορει να πεσει τοσο σε πιεση) μεχρι πλαστικο χρωμα τοιχου. Αλλα εχει χειροτερη αισθηση στο χερι και βαριεμαι το καθαρισμα του. Σημειωση καθαριζω τους αερογραφους μεχρι να γινουν του κουτιου μετα απο καθε χρηση.

Οσο για την ερωτηση σου με το βερνικι. Αν το ζητουμενο ειναι η γυαλαδα ναι βεβαιως γινεται. Δεν ειμαι αυτοκινητας αλλα εχω δει βιντεακια οπου για να πετυχουν σωστο φινιρισμα ακολουθουν μια διαδικασια με διαδοχικα ψεκασματα και τριψιμο με ντουκοχαρτο, ουσιαστικα παρομοια με την πραγματικη.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 30, 2017, 10:55:51 πμ »
Με έχεις καλύψει αρκετά μπορώ να πω και θα λάβω όλες τις παραμέτρους που μου γραφεις υπ όψιν.
ʼλλωστε δε βιάζομαι και αν αν αποφασίσω να ανεβάσω το badget αυτομάτως παρατείνω το χρόνο αγοράς.
Απλά μου άφησες ένα κενό, δεν μου απάντησες για την αντιπρόταση που παρέθεσα στο παραπάνω link μιας και έχει βελόνα/mpek στα 0.35 είναι side cup και εχει πολύ χαμηλή τιμή.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 30, 2017, 11:45:25 πμ »

Ξεχασα.

0.35 σιγουρα? Νομιζω πως ειναι η εκδοση του HP με τροφοδοσια απο το πλαι, οποτε ειναι 0.2 ή 0.3 αλλα μπορει να κανω και λαθος. Ειναι πολυ καλη λυση. Επειδη βλεπω πως ειναι το παλιο μοντελο, νομιζω πως δεν εχει oring απο τεφλον. Στα ακρυλικα δεν σε επηρρεαζει, αλλα τα χρωματα νιτρου και λοιπα πυρηνικα αποβλητα τα φθειρουν. Αυτο λυνεται ευκολα με προμηθεια αλλων ή αν ταιριαζουν στο παλιο σωμα  παιρνεις ενα σετ απο τα καινουρια της Iwata και καθαριζεις πολυ φθηνα. Γενικα αν δεν εισαι διατεθημενος να ανοιχτεις με τον high line ή καποια αλλα μοντελα, αυτη την στιγμη ειναι η πιοι καλη λυση απο οικονομικης αποψεως και ετη φωτος μπροστα απο οποιαδηποτε κινεζια ποιοτικα.

ΥΓ τωρα που το σκεφτομαι μαλλον 0.2 ειναι. Eιναι η side feed εκδοση του HP-B

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 30, 2017, 12:32:57 μμ »

Ναι η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να το περιορίσω το οικονομικό και να μην ανοιχτώ.
ʼλλωστε όπως είπες και συ χτες "Δεν χρειαζεται στην αρχη να πολεμας και με το εργαλειο" Το practice έχω ανάγκη και το πειραματισμό τώρα αν είμαι τυχερός και μπορέσω να καλύψω την ανάγκη μου με 50EUR - 80EUR με εναν επώνυμο μέτριο και όχι hi-end αερογράφο θα είμαι ευχαριστημένος για αρχή.

Έχω στείλει PM σχετικά με το μέγεθος βελόνας και τα Orings στην αγγελία.
Έψαξα στα γρήγορα στο Google να δω ποια καταστήματα έχουν αναλώσιμα για αερογράφους και μου φαίνεται ότι εδώ από Ελλάδα περιορίζομαι ...αλλα θα έρθει η ώρα που θα το ψάξω εκτενέστερα. αν έχεις υπ όψιν κάτι ανάλογο ως προς ανταλλακτικά θα σου είμαι εύνομον.

Και να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρων σου και τη βοήθεια.

Αποσυνδεδεμένος piaggio250

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
  • Modelling for fun not for passion.
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 31, 2017, 01:29:24 μμ »
Απαντώ εδώ στο p.m σου για τον hp-sb, ο αερογράφος έχει πουληθεί, τώρα για το μπέκ είναι 0.2mm και από o-ring έχει μόνο εσωτερικά στή βίδα που περνάει η βελόνα πρίν το κύπελλο του χρώματος μέσα στο σώμα του αερογράφου. Δεν είναι από τεφλόν αλλά κάποτε που το άλλαξα μου έδωσαν από το Plastimodelismo καμιά δεκαριά τζάμπα οπότε μην σε προβληματίζει το αν θα έχει αυτό το o-ring λαστιχένιο αυτός που θα πάρεις. Η γνώμη μου για την 1/72 που αναφέρεις είναι το μέγιστο μπεκ να είναι 0.3mm και το ιδανικό το 0.2mm, γνωστός Έλληνας μοντελιστής ψεκάζει μέχρι και υγρό στόκο με 0.21 (sotar). Εγώ δουλεύω κλίμακες 1/48, 1/35, 1/12 και έχω βολευτεί με ένα tamiya 0.2 μπεκ, έχω τον bd-183 που χρησιμοποιώ σπάνια για βερνίκια με το 0.5 μπεκ και τον HP-CS με το 0.35 μπεκ μόνο για βερνίκια και κάποιες φορές για δύσκολα χρώματα. Πήρα πριν καιρό και ένα HP-BP(0.2) επειδή τον βρήκα σε καλή τιμή, καινούργιο από Ιαπωνία, αλλά μένει αχρησιμοποίητος στο κουτί του λόγω του βολέματος με τον Tamiya. Δεν ξέρω αν σε μπέρδεψα  αλλά αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς όσο ζητάς γνώμες, τελικά είναι ότι βολέψει τον καθένα. Τέλος θεωρώ ότι το ποσό των 200EUR που αναφέρεις φτάνει για κομπρεσέρ καινούργιο και για επώνυμο, μεταχειρισμένο όμως, αερογράφο. ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 01:35:58 μμ »
Πανο κανε ενα τσεκ εδω πριν ξανανεβει η λιρα
https://www.air-craft.net/cgi-bin/bb000001.pl?ACTINIC_REFERRER=https://www.air-craft.net/cgi-bin/bb000001.pl&PRODUCTPAGE=Airbrushes.html

https://www.air-craft.net/cgi-bin/bb000001.pl?ACTINIC_REFERRER=https://www.air-craft.net/cgi-bin/bb000001.pl&PRODUCTPAGE=Harder-Steenbeck-Airbrushes-p1.html

ο ultra 2 σε ενα (0.2+0.4), ειναι οτι πρεπει για σενα πιστευω.

για κομπρεσερι περνα μια βολτα απο το thread με τις ιδιοκατασκευες, αν αποφασισεις να ασχοληθεις μπορεις να εχεις με τα λεφτα που κανει ενα κινεζικο μπρικι που θα χαλασει σε ενα, δυο χρονια, ενα αθορυβο αρκετα παρομοιο με αυτα που πουλανε για 300-400 ευρω.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 02:33:41 μμ »
https://www.air-craft.net/cgi-bin/bb000001.pl?ACTINIC_REFERRER=https://www.air-craft.net/cgi-bin/bb000001.pl&PRODUCTPAGE=Harder-Steenbeck-Airbrushes-p1.html

ο ultra 2 σε ενα (0.2+0.4), ειναι οτι πρεπει για σενα πιστευω.

Πολύ καλός THX... Παρεπιπτόντως κοίταζα αυτόν εδώ στο youtube και χρησιμοποιοιεί την ίδια μάρκα!
https://www.youtube.com/channel/UCnBrlyzYWaLQoyuiofgwmSw

86.79EUR τελικο ποσό. Χωρα προέλευσης απο Γερμανία.
με φοβίζει λίγο το 0,2 λόγο απειρίας αλλα θα το παλέψω θέλοντας και μη, το κακό είναι πως αν την κάνω την αγορά θα είναι η πρώτη φορα που παραγγέλνω από εξωτερικό! και θα έχω τις αγωνίες μου αλλα ξεπερνιούνται.

για κομπρεσερι περνα μια βολτα απο το thread με τις ιδιοκατασκευες, αν αποφασισεις να ασχοληθεις μπορεις να εχεις με τα λεφτα που κανει ενα κινεζικο μπρικι που θα χαλασει σε ενα, δυο χρονια, ενα αθορυβο αρκετα παρομοιο με αυτα που πουλανε για 300-400 ευρω.

Θα αρκεστώ μέχρι τη βόλτα δε θα ασχοληθώ ως προς τη κατασκευή δεν έχω καμια στοιχειώδη γνώση γύρο από αυτά αφενός και αφετέρου πρέπει να αρχίσω να ψάχνω και παλιά ψυγεία... άσε που μπορεί στο τέλος να μου κάνει κάνα ΜΠΑΜ! ...το αφήνω σε ποιο τολμηρούς.

και μιας και γίνετε αναφορά για κομπρεσέρ ...από τις αγγελίες έχεις να προτείνεις κάποιον η και γενικά... (Αθόρυβο)

THX again!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2017, 03:38:27 μμ »

Εχει 2 σετ μεσα. Ενα 0.2 και ενα 0.4 δηλαδη θα εχεις δυο αερογραφους ουσιαστικα. Εντωμεταξυ η συνδεσμολογια των συγκεκριμενων ειναι παρα πολυ ευκολη. Οσο για την κατασκευη, ουτε εγω ειχα καμια γνωση τεχνικη, το μονο πλεονεκτημα ηταν οτι λογω δουλειας ο πατερας μου εφτιαξε την δεξαμενη απο ανοξειδωτη καραβισια λαμαρινα, οποτε δεν θα εχω ποτε θεματα με σκουριες. Αλλα και ενας πυροσβεστηρας μπορει να κανει μια χαρα δουλεια. Το μοτερ ψυγειου το πηρα απο τον Πειραια, 60 ευρω καινουριο. Τα υπολοιπα συνεργα πανε κανενα 50ρι πανω κατω. Τιποτα δεν παιρνεις με αυτα τα λεφτα. Ακομα και αυτα τα μπρικακια αν εχουν δεξαμενουλα, πιο πολυ στοιχιζουν.