Αποστολέας Θέμα: Προβλημα με βερνικι Vallejo polyurethane gloss varnish  (Αναγνώστηκε 2520 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
Προβλημα με βερνικι Vallejo polyurethane gloss varnish
« στις: Μαΐου 14, 2017, 09:53:16 μμ »
Πηρα πριν  λιγες μερες το συγκεκριμενο βερνικι

Πριν απο αυτο χρησιμοποιουσα το απλο gloss βερνικι της vallejo, αλλα ειπα να το δοκιμασω. Εχω βαψει με gunze ακρυλικα, εχουν στεγνωσει καλα για πανω απο 2 μερες και ειμαι ετοιμος για να ετοιμασω το εδαφος για χαλκομανιες στο 72αρι bf 109 που εκανα reset μετα απο προηγουμενο ατυχημα με αντιδραση ασταριου και σπιτικου διαλυτικου.  Αρχικα περασα ενα χερι χωρις αραιωση. Το ψεκασα με 0.4 μπεκ και πιεση γυρω στα 30 psi γιατι ειναι αρκετα χοντρο. Δεν εμεινα ικανοποιημενος απο το στρωσιμο μιας και εκανε φλοιο πορτοκαλιου. Αφησα να στεγνωσει για καμια ωρα, ετσι κι αλλιως ηταν ελαφρυ χερι και επανηλθα αυτη τη φορα αραιωνοντας με λιγο airbrush thinner της Vallejo. Aυτη τη φορα εστρωσε καλυτερα αλλα μετα απο λιγα δευτερολεπτα αρχισε ενα περιεργο φαινομενο. Θολωσαν τα παντα και η επιφανεια φανηκε σαν να κρακελαρει καπως. Πηρα ενα πινελο και πειραξα μια ακρη. Το βερνικι κινουνταν σαν να ηταν μια πολυ λεπτη μεμβρανη ενω υπηρχαν ελαφρα ιχνη χρωματος. Τρεχω το μοντελο στο νιπτηρα και με ενα μαλακο σφουγγαρακι και λιγο υγρο πιατων αρχισα να τριβω απαλα και το βερνικι εβγαινε απο πανω σε μεγαλα κομματια αλλα σε διαφορα σημεια ειχε σηκωσει χρωμα σε σημειο που να φαινεται καθαρα απο κατω το preshading. Ευτυχως καταφερα να το αφαιρεσω ολο. Δυστυχως θα πρεπει να κανω επιδιορθωσεις στο χρωμα εκει που νομιζα οτι εχω τελειωσει.

Εχει συναντησει κανεις αυτο το προβλημα ξανα? Τα gunze δεν ειναι τα χρωματα που βαψω συνηθως, εχω λιγα χρωματα και ετυχε να τα χρησιμοποιησω στο συγκεκριμενο θεμα. Αφου κανω τις απαραιτητες επισκευες (κλαιω απο τωρα το preshading) μπορω να περασω το clear της Humbrol που ειναι πολυ λεπτορευστο ή θα εχω καμια αλλη χημικη αντιδραση παλι? Η επομενη διαθεσιμη επιλογη ειναι το future.

Αποσυνδεδεμένος piaggio250

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
  • Modelling for fun not for passion.
Απ: προβλημα με βερνικι Vallejo polyurethane gloss varnish
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 14, 2017, 10:28:10 μμ »
Από τα καλύτερα χρώματα τα Gunze ειδικά για αερογράφο, αλλά ανάλογα την απόχρωση και τις καιρικές συνθήκες κάποια θέλουν πολύ..... υπομονή στο στέγνωμα. Εχω πάθει παρόμοιο πρόβλημα με βερνίκι Winsor πάνω από olive drab, που έκανε αιώνες να στεγνώσει αλλά και κρακελάρισμα σε άλλες αποχρώσεις ανοιχτόχρωμες(π.χ κίτρινο). Επίσης και με το Clear της Humbrol είχα θέμα αλλά νομίζω ότι και σε άλλλα ποστ αναφέρουν το πρόβλημα ασυμβατότητας του Clear ::eusa_naughty:: με τα Gunze. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Μιχαλης Βλαχακης

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Μαγούλα Αττικής
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 14, 2017, 11:55:01 μμ »
Μη βάλεις clear της Humbrol πανω απο Gunze γιατί σίγουρα θα κρακελάρει εκατό τοις εκατό όσο χρόνο και να αφήσεις να στεγνώσει  το χρώμα  Gunze.
Εάν έχεις το Levelling thinner της Gunze πέρασε με τον αερογράφο ενα υγρό χέρι με σκέτο διαλυτικό  άφησε να στεγνώσει ένα μισάωρο και μετά τρίψε το με ένα μαλακό πανί, εάν είναι σατινέ το χρώμα θα γίνει καθρέφτης εάν είναι μάτ θα γίνει σατινέ και ετσι θα μπορείς να περάσεις τα σήματα.
Για εμένα το καλύτερο Gloss βερνίκι είναι το ακρυλικό της Gunze εάν το περάσεις με την πιο πάνω διαδικασία σου δίνει την καλύτερη γυαλάδα.

Αποσυνδεδεμένος Μιχαλης Βλαχακης

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Μαγούλα Αττικής
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 15, 2017, 12:03:43 πμ »
Ξέχασα να πώ ότι  η διαδικασία που προανέφερα πρέπει όλα τα χρώματα να είναι Gunze από κάτω αλλιώς πρέπει να ψεκάσεις βερνίκι.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 15, 2017, 12:15:14 πμ »
Ηταν απολυτα στεγνο το χρωμα, δεν υπαρχει αμφιβολια σε αυτο. Και οι στρωσεις γενικα ηταν πολυ λεπτες. Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι το βερνικι σηκωσε χρωμα κατα τοπους. Freehand η παραλλαγη εντωμεταξυ, αλλα ευτυχως επανω θελει λιγα μπαλωματα, στο rlm 76 εγινε ο χαμος. Tωρα θυμηθηκα οτι εχω και αυτο το gloss βερνικι της Vallejo που ειναι για την μεταλλικη σειρα της.

Aυτο ειναι πολυ ρευστο, καμια σχεση με το αλλο. Το εχει δοκιμασει κανεις ή να περασω μια future για να σφραγισει τα μη μου απτου Gunze να τελειωνουμε?

Levelling thinner και λοιπα δηλητηρια δεν χρησιμοποιω απο επιλογη, ας κανουν την καλυτερη δουλεια.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 15, 2017, 12:16:03 πμ »
Επισης το κιτρινο στην ουρα και το spinner ειναι vallejo.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 16, 2017, 12:30:49 μμ »

...εστρωσε καλυτερα αλλα μετα απο λιγα δευτερολεπτα αρχισε ενα περιεργο φαινομενο. Θολωσαν τα παντα και η επιφανεια φανηκε σαν να κρακελαρει καπως. Πηρα ενα πινελο και πειραξα μια ακρη...

Μήπως βιάστηκες;
Αν το άφηνες να στεγνώσει ίσως όλα αυτά τα να εξαφανίζονταν...

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 16, 2017, 04:19:44 μμ »
Την πάτησα κι εγώ με gunze. Ξέβαψα όλο το μοντέλο γιατί μου έγινε σκ... το χρώμα. Πρώτα άρχισε το βερνίκι να μαζεύεται στις κρες και να φαίνεται σαν να ψέκασα γάλα και τελικά, μόλις πήγα να το πάρω έφυγε και το χρώμα. Δεν πείραξε όμως το αστάρι της vallejo που ήταν από κάτω. Τελικά το ξανάβαψα και την επομένη το πέρασα με πολύ προσοχή και χωρίς να επιμείνω (σαν σπρευ) ξανά με το ίδιο και δεν είδα πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 16, 2017, 04:41:11 μμ »
Eιναι πολυ απλο. Οταν το ψεκασες χωρις αραιωση ουσιαστικα εριξες πανω στο μοντελο πολλαπλασια ποσοτητα βερνικιου απο αυτη που επρεπε. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να αργησει να στεγνωσει τοσο ωστε να κανει ζημια στα χρωματα. Μετα εριξες και το δευτερο,αραιωμενο χερι,μαλακωσε το βερνικι του αρχικου περασματος που δεν ειχε στεγνωσει εντελως και αρχισε να ξεκολαει. Αυτο που εκανε λοιπον ολη την ζημια ειναι το αρχικο ψεκασμα. Μιλαμε για αρκετα πηχτο βερνικι. Θελει καλη αραιωση και οπως ολα τα βερνικια ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ! 30psi ειναι παρα πολλα για οποιαδηποτε μοντελιστικη εργασια. Το σωστο ειναι +/- 15 και αυτο με την σωστη αραιωση.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 16, 2017, 05:00:08 μμ »
Eιναι πολυ απλο. Οταν το ψεκασες χωρις αραιωση ουσιαστικα εριξες πανω στο μοντελο πολλαπλασια ποσοτητα βερνικιου απο αυτη που επρεπε. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να αργησει να στεγνωσει τοσο ωστε να κανει ζημια στα χρωματα. Μετα εριξες και το δευτερο,αραιωμενο χερι,μαλακωσε το βερνικι του αρχικου περασματος που δεν ειχε στεγνωσει εντελως και αρχισε να ξεκολαει. Αυτο που εκανε λοιπον ολη την ζημια ειναι το αρχικο ψεκασμα. Μιλαμε για αρκετα πηχτο βερνικι. Θελει καλη αραιωση και οπως ολα τα βερνικια ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ! 30psi ειναι παρα πολλα για οποιαδηποτε μοντελιστικη εργασια. Το σωστο ειναι +/- 15 και αυτο με την σωστη αραιωση.
Γενικα ψεκαζω γυρω στο 12-14, αλλα ειδα οτι ηταν αρκετα πηχτο το βερνικι και αυξησα την πιεση. Σαν στρωμα ηταν αρκετα ελαφρυ το πρωτο. Νομιζα οτι επειδη ειναι πολυουρεθανης αν το αραιωσω θα αποδυναμωθει το βερνικι και επισης οτι τελικα θα ειναι self levelling οπως το ασταρι της Vallejo ή το ασταρι της Badger που ειναι πολυ πηχτο μεν αλλα αμεσως στρωνει μετα τα πρωτα 5 λεπτα. Θα τεσταρω σε κανενα πειραματοζωο με αραιωση πριν την επομενη χρηση.

@ Theios Nontas
Ισα ισα νομιζω οτι η ενεργεια μου εσωσε το μοντελο, γιατι καταφερα να αφαιρεσω το βερνικι πριν καταστρεψει τα παντα. Φαινοταν το πραγμα οτι παει ΠΟΛΥ στραβα.

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Προβλημα με βερνικι Vallejo polyurethane gloss varnish
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 16, 2017, 10:18:11 μμ »
Πάντως εγώ το είχα αραιώσει με το διαλυτικό για αερογράφο της Vallejo.
Απλά τη δεύτερη φορά ήμουν σχολαστικός.

Αποσυνδεδεμένος Panos Aware

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Δυτικά Προάστια, Greece
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 06:31:35 πμ »
Spoiler (hover to show)

Tags: