Αποστολέας Θέμα: "Θησαυρος στο παταρι" Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι.  (Αναγνώστηκε 4452 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αγιος Δημητριος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Θεσσαλονικη
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Ανοιγω αυτο το topic με αφορμη  την συμπληρωση εφετος 30 χρονων ενασχολησης με αυτο το θαυμασιο χομπυ. Προσφατα ετυχε να αναζητησω καποια πραγματα στο παταρι στο πατρικο μου σπιτι και ανακαλυψα τις χαρτοκουτες που ειχα αποθηκευμενα τα περισοτερα απο τα μοντελα που κατασκευασα σε ολη την μοντελιστικη μου καριερα που ξεκινησε περιπου στην ηλικεια των 7με 8 χρονων στα τελη της 10ετειας του 70. Δυστοιχως δεν σωζονται τα πρωτα 5 η 6 που σε καποια κριση "οριμοτητας" στην ηλικεια των 8 χρονων τα μιρασα στα μικροτερα παιδια της γητονειας.
Οι κατασκευες οπως καταλαβαινετε δεν εχουν καμια σχεση με καποιες αντιστοιχες πρωτες κατασκευες απο σημερινα παιδια που ξεκινουν τα πρωτα τους βηματα στο χομπυ, μιας και τοτε καποια πραγματα οπως στοκος, υγρη κολα χρωματα μοντελιστικα, αερογραφος, βιβλιογραφια , Cocpit κ.α. δεν υπηρχαν ουτε καν στο λεξηλογιο μας ποσο μαλλον στα εργαλια μας.
Αν και αεροπλανας θα ξεκινησω πρωτα απο καποια αρματα που ειχα φταξει μιας και ειναι ποιο βολικα για την φωτογραφηση, ολα ειναι φτιαγμενα  στο διαστημα μεταξυ 1978-1981 αν δεν κανω λαθος.
Παραλλυλα θα παραθετω και τα κουτια απο τα κιτ μιας που ειχα σκευτει να τα κοβω και να τα κολαω σε ενα τετραδιο!!!
καθως και τα σχεδια τους που και αυτα τα ειχα κρατημενα.
Πιστευω πως σε αρκετους απο εσας πιθανον να ξυπνησω καποιες αναμνησεις που ομως ειναι καλο να τις θημομαστε καπου καπου.

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Ε ρε matchbox αθανατη!!! Το επομενο ειναι απο μια Ιταλικη εταιρεια ονοματη Polystil δεν ξερω αν την θημαστε εβγαζε λιγα αρματα και λιγα αεροπλανανα ολα στην 1/72. Εγω ειχα φτιαξει τα 3 απο τα 4 συνολικα αρματα που εβγαζε και σας τα παραθετω παρακατω. Αν γνωριζει κανεις κατι για αυτην σημερα θα ηθελα πολυ να μαθω.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Αν αυτές είναι οι πρώτες σου προσπάθειες, σκέψου τι θα γινόταν αν τα έφτιαχνες τώρα...

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Πραγματικά για πρώτα κομάτια είναι πολύ καλά!!
Φαντάζομαι οτι αυτά τα μοντέλα έχουν για εσένα
συναισθηματική αξία ανάλογη των φωτογραφιών
που έχεις από εκείνα τα χρόνια. :) :)

Παναγιώτης Ελ Σισι

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Ενταξη ειχαν προηγηθει καποια αεροπλανα πρωτα, αλλα σε αυτα ειχα βρει την χαραμου οταν ειχα διαβασει σε καποιο περιοδικο μαλον στην πτηση η και στο Μοντελο δεν ειμαι σιγουρος, για το στεγνο πινελο και οπως βλεπετε το εφαρμοσα κατα κορον και μαλιστα κατοπιν εορτης. Δηλαδη τοδοκιμασα στο τελευταιο μοντελο που εφτιαχνα και συγκεκριμενα στο Panther και μιας και μου αρεσε περασα και στα υπολοιπα τα φτιαγμενα ενα χερι με Silver για να τονισω οτι ηταν μεταλικα. Ευτυχος που ειναι αρματα και σηκωνουν τατοιες εικαστικες παρεμβασεις.

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Αυτα ειναι!
Μακαρι να χα και γω ακομη το πρωτο μου μοντελο...Ενα F-20 Tigershark της Matchbox νομιζω...
Eιχε το σχημα του F-5 αλλα με ενα ακροφυσιο για αυτο λεω το F-20...Κατα 99% θυμαμαι καλα....
Ειναι ωραιο συναισθημα να εχεις στην βιτρινα το πρωτο σου μοντελο παρεα με τα νεωτερα...
Δυστυχως στην δικη μου συλλογη δεν εχω τα πρωτα μου μοντελα...συνηθως τα παλια καταληγουν σαν testers.... :(

8)

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Αν αυτές είναι οι πρώτες σου προσπάθειες, σκέψου τι θα γινόταν αν τα έφτιαχνες τώρα...

Πραγματικά για πρώτα κομάτια είναι πολύ καλά!!
Φαντάζομαι οτι αυτά τα μοντέλα έχουν για εσένα
συναισθηματική αξία ανάλογη των φωτογραφιών
που έχεις από εκείνα τα χρόνια. :) :)
Για την συναισθηματικη αξια δεν χρειαζετε να το συζητησω αυτος ειναι και ο λογος που με εκανε να τα βαλω στο φορουμ απλα για τις φωτογραφιες θα ηθελα να διευκρινισω οτι τις τραβαω τωρα και τα αρματα επειδη ηταν σε ενα μικρο κουτι  τα εφερα σπιτι  πρωτα και τα τραβηξα φωτο. Θα ακολουθησουν και τα υπολοιπα αλλα αυτο θελει λιγο χρονο.

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
Αυτά είναι ιστορία μοντελιστικης ζωής.... :o :!:
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Α ρε dimis τι μου έκανες! 30+ χρόνια πίσω με έστειλες! Αναμνήσεις από ξένιαστα καλοκαίρια, που τα συγκεκριμένα μοντέλα έκαναν 50 δρχ έκαστο, που η κατασκευή διαρκούσε μία το πολύ ώρα και έξω στη μάχη με τα στρατιωτάκια της Airfix, που η C++ ήταν κάτι σαν κινέζικη παροιμία και το deadline ήταν απλώς μία γραμμή που τα τίναξε!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Farao Mike

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Εξαρχεια
  • modelclub.gr
Μηπως -λεω μηπως -εμεις οι παλαιοτεροι θα ηταν καλο να ξεκινησουμε μια ανδρομη,κατι σαν Η ιστορια του μοντελισμου στην Ελλαδα,στην αρχη  οτι θυμαται ο καθενας να το ποσταρει εδω -επισης και φωτο απο παλια κιτ- καταστηματα που υπηρχαν τοτε, οχι απαραιτητα μοντελιστικα μονο αλλα και ο,τι αλλο εχει να πει καποιος για τοτε οτι κ αν ειναι αυτο κατα προτιμηση με ημερομηνιες και στη συνεχεια να κανει καποιος  ενα "ξαφρισμα" και να μπει ενα τοπικ με αυτα που θα μαζευτουν,κατι σαν ζωντανο ημερολογιο δηλαδη...
Εμενα παντως οι αναμνησεις μου ξεκινουν απο τοτε που εβρισκες κιτ με 10! δρχ -φιλε gkontog

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Γιατι οχι?? Καπος ετσι το σκευτικα και εγω ριχτε οτι εχετε και οτι θυμαστε.
Εγω παντος τα πρωτα μου κιτ τα αγοραζα απο το φαρμακιο!!!!!!!!!!!! της γειοινιας μου , το πρωτο κιτ το αγορασε η μανα μου για τον αδερφο μου απο το φαρμακιο νομιζοντας πως ειναι παιχνιδι για να τον καλοποιασει για να παει στον γιατρο και οντος τα καταφερε, οταν ομως γυρισανε στο σπιτι και ο μικρος το ανοιξε και ειδε οτι ηταν κοματια εβαλε τα κλαματα. Εγω τοτε σαν μεγαλυτερος αδερφος ανελαβα να το φτιαξω. Ηταν το 1975 η 1976  και ημουν εξι η εφτα χρονων.
το κιτ ηταν της Matchbox ενα καραβι νομιζω στην 1/700 και αν θημαμε καλα πρεπει να ηταν το Graff Spe η καπος ετσι πρεπει να το ελεγαν.
Ετσι ξεκινησε η μοντελιστικη μου καριερα που διαρκει αισιως μεχρι σημερα.

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Το Τ-34 ηταν το πρωτο μοντελο που εβαψα με αερογραφο , πρεπει να ηταν γυρο στα1980-1981 αγωρασμενος απο το ποιο παλιο αποκληστικα πλαστικομοντελιστικο καταστημα της Θεσσαλονικης απο τον Σαββα τον Καλπιδη, καταστημα που υπηρχε στην Διαγωνιο μεχρι και περιση.
Ο αερογραφος δεν ηταν αλλος απο τον Badger Basic spray gan και φυσικα αναβαθμισε το μοντελιστικο μου επιπεδο.
Παρατητιστε στο μοντελο την ελειψη φθορων, την ελειψη στοκου, την ελειψη βερνικιου και τις κιτρινισμενες χαλκομανιες, πιθανων απο την ελευση τοσω ν χρονων μεσα στο σκοταδι.

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Συνεχιζουμε με το τριτο και τελευταιο κιτ της Polystill to Leopard.

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Scale 1/35
  • *
Ανασκαφές στο πατάρι...βγάζουν αρχαία...

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Πραγματι!!! Και που εισαι ακομα φιλε Δημητρακη, 2 αρματακια και τελειωνω με τα ερπετα και μετα αρχιζουν τα πτηνα, εκει θα πεσει πολυ κλαμα. Mutchbox, Airfix, Revell, Esci, Heller, Testors,κ.α. ολα 72αρια και φυσικα τα περισοτερα καταργημενα εδω και πολα χρονια. :wink: :wink: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Scale 1/35
  • *
Το Hawk της Mutchbox... :?:

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Φυσικα!!!! και μαλιστα Red Arrows τι αλλο.

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Scale 1/35
  • *
Αυτό ακριβώς...
Τέτοια εποχή το είχα πάρει... με την είσπραξη από τα κάλαντα.... :P

• Scale 1/48
  • *
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Βασικο εσοδο για την αγωρα μοντελων τοτε ηταν η εισπραξη απο τα καλαντα, ειχα αποκτησει και εγω αρκετα μοντελα με αυτον τον τροπο.
και για να σε φταξω λιγο παραπανω παρε μια μικρη αναμνηστικη δοση.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Εντυπωσιακό να ξαναβλέπεις τις πρώτες σου δουλειές... Ούτε για reset δε σκέφτεσαι...

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
Γι'αυτό λέω και εγώ, το reset είναι πολύ κακό πράγμα... σκοτώνει τις αναμνήσεις σου... :roll: :(
Απο εδώ κι εμπρός, reset μόνο σε πρόσφατα ανεπιτυχή μοντέλα... κι άν :wink:

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
Το πρώτο μοντέλο που είχα πάρει με τις εισπράξεις απ΄τα κάλαντα ήταν το Canadair... :P
(και το δίλημα τότε ήταν Canadair ή πειρατικό καράβι Playmobil :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:)

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
Μα γιατί μου ξυπνάτε αναμνήσεις και ξεθάβω κουτιά από το παρελθόν;

Μοντέλα ορόσημο:
1.Απ'αυτό το κουτί ξεκίνησαν όλα. USS San Diego της Matchbox στην 1/700 αγορασμένο το '82 από παιχνιδάδικο και φυσικά κολλημένο με UHU.
2.Boeing 747 της Revell στην 1/144. Το αγαπημένο μου πολιτικό αεροπλάνο δε θα μπορούσε να μου ξεφύγει εκείνα τα αθώα χρόνια.
3.F-14A της Revell στην 1/48. Aπό 'δω και πέρα ξεκινάει η αρρώστια...
4.Μirage F-1 της Εsci στην 1/48.Αγορασμένο από τον Καλφάκη στη Σταδίου, το πρώτο μοντέλο που έβαψα με αερογράφο παραμονές Πανελληνίων...
5.Μ48Α3 της Εsci στην 1/72. Η μοναδική μέχρι τώρα αρματική μου προσπάθεια.
6.F-105 της Monogram στην 1/48. Κερδίθηκε σε κλήρωση και αφού αποφάσισα πως δε θα το 'φτιαχνα καταστράφηκε σε δοκιμές βαψίματος...
7.Το μοντέλο που με έκανε να στραφώ στην 1/72. F-14A "Su-22 killer" της Fujimi. Η τιμή του: 5200δρχ το '90!!! Το ακριβότερο κιτ που είχα αγοράσει μέχρι τότε..

Ωραίες εποχές... Αγοράζαμε και φτιάχναμε... Γιατί τώρα...:

:? :? :?

Αποσυνδεδεμένος Heater

• Don't phuck with the niners
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: inside a purple haze
Παντως βλεπω οτι απο το στοκ σου λεπει ενα σημαντικο αεροπλανο. Παρε βρε συ και κανενα F-4 Phantom....τοσες εκδοσεις εχει το κακομοιρο για να φτιαξεις!!!!  :):):)
1/32 F-16D 52+
1/32 TA-7C

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
Παντως βλεπω οτι απο το στοκ σου λεπει ενα σημαντικο αεροπλανο. Παρε βρε συ και κανενα F-4 Phantom....τοσες εκδοσεις εχει το κακομοιρο για να φτιαξεις!!!!  :):):)
:lol: :lol: :lol:

Tags: