Αποστολέας Θέμα: California, 1960s, HO Scale μακέτα.  (Αναγνώστηκε 2041 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Yankee

• Scale 1/144
  • *
California, 1960s, HO Scale μακέτα.
« στις: Μαρτίου 22, 2017, 08:43:16 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,

Τράβηξα μερικές πρόχειρες φωτογραφίες από την μακέτα που φτιάχνω. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά better than nothing που λένε. Αποτελεί μια προσωρινή μακέτα που κύριο σκοπό έχει το να είναι πειραματόζωο τεχνικών και χώρος προπόνησης / εκμάθησης railroad operations. Μέχρι τώρα στα του σχεδιασμού και της κατασκευής με έχει βοηθήσει και μάθει πολλά πράγματα που θα μου φανούν χρήσιμα στην 2η μόνιμη και αρκετά (ελπίζω) μεγαλύτερη μακέτα.

Στα τεχνικά της μακέτας. Καλιφόρνια, μέσα δεκαετίας 1960, Atchison Topeka and Santa Fe Railroad, κάπου βόρεια του Σαν Ντιέγκο. Γραμμές peco code 83, ελάχιστη ακτίνα στροφών γύρω στα 70εκ. Σχέδιο τύπου folded dogbone με τις δύο αναστροφές να είναι η μια πάνω από την άλλη (κρυμμένες) αναπαριστώντας τα σημεία Α και Β (βορράς και νότος). Ψηφιακό σύστημα DCC (marklin mobile station).

Μιας και η επιλογή τοποθεσίας  (βόρεια του Σαν Ντιέγκο) άλλαξε απο τότε που ξεκίνησε η κατασκευή της μακέτας, δυστυχώς αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το να υπάρχουν σημεία άσχετα με την γεωμορφολογία της περιοχής. Πχ τα τούνελ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν (λόγω υπεδάφους και σεισμών στην περιοχή...). Παθαίνεις και μαθαίνεις... (το σχέδιο της 2ης μακέτας έχει ευτυχώς τελειώσει πολύ πριν ξεκινήσει η κατασκευή της).

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Ελπίζω σύντομα σε καλύτερες φωτό.

Γιάννης

Το βασικό σχέδιο της μακέτας
Click to see the original size.

Γενική άποψη του κύριου εμπορικού δρόμου

Η περιοχή του ζυθοποιείου πάνω στον λόφο

Τμήμα του λόφου στα αρχικά στάδια κατασκευής

Ο ίδιος λόφος σε μεταγενέστερο στάδιο

Τούνελ ύπο κατασκευή

Τούνελ ύπο κατασκευή 2

Συρμός που πλησιάζει την κύρια αστική περιοχή μετά τα τούνελ

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Απ: California, 1960s, HO Scale μακέτα.
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 22, 2017, 11:27:08 μμ »
Ωραία πράγματα Γιάννη :!:
Δώσε κι άλλες φωτό να χαζεύουμε (μιάς που τα δύο ανθυπομακετίδια μου έχουν μείνει στη μέση και απλά σκονίζονται) :mrgreen:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Tifonous

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Νέα Σμύρνη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 23, 2017, 03:06:21 πμ »
Φανταστικό φαίνεται! :D

::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 23, 2017, 01:47:23 μμ »
Αυτή είναι η..."προσωρινή";    ::thumbleft::

Πολύ ωραίο το σχέδιο και η μέχρι τώρα υλοποίηση.
Μήπως να έβαζες επιπλέον  κλειδί(ά) στο κομμάτι που είναι ο σταθμός και η αποθήκη για να έχεις περισσότερες επιλογές-δυνατότητες στο χειρισμό και στην αλλαγή γραμμών των συρμών

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 23, 2017, 09:18:30 μμ »
Καλή επιτυχία στην κατασκευή.

Αποσυνδεδεμένος Yankee

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 24, 2017, 09:35:22 πμ »
Καλημέρα,

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια!

Μάνο έχεις πουθενά φωτό από τις μακέτες;

Komo: Είναι προσωρινή 2η μακέτα*, μιας και νοικιάζω... συν του ότι σε νέο δικό μου χώρο εκτός από μεγαλύτερη αρκετά θα κοιτάξω να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του νέου χώρου, με τελείως άλλη φιλοσοφία σχεδιασμού πάλι Καλιφόρνια δεκαετία 60, (ήδη έχω ολοκληρώσει το σχέδιο).

Για το έξτρα κλειδί (crossover) που λές υπάρχει εκεί που είναι το highway underpass. Στην ουσία υπάρχει μέριμνα ώστε να αλλάζει γραμμή ένα επιβατικό τρένο όταν ένα άλλο κάνει ελιγμούς για να εξυπηρετήσει τις βιομηχανίες, είτε το επιβατικό έρχεται από το σημείο Α είτε από το Β.

Το σχέδιο της μακέτας έχει ήδη τροποποιηθεί (ξανά  :evil:) και ελπίζω τις επόμενες μέρες να κάνω τις αλλαγές στις γραμμές. Στην ουσία αφαίρεσα την 3η γραμμή**και άλλαξα την αποθήκη με νέα μεγαλύτερη βιομηχανία, συν αλλαγή θέσεων σε 2 άλλες βιομηχανίες. Στο τέλος του ποστ επισυνάπτω νέο σχέδιο. Επίσης σκέφτομαι να αλλάξω θέσεις το ζυθοποιέιο με την 3η βιομηχανία.

* Υπήρξε και 1η μακέτα με σύστημα maerklin, με χρήση κομματιών της ίδιας ξυλείας, που δεν κράτησε πολύ μιας και αν και ξεκίνησα με 3-γραμμό εντός λίγων μηνών πέρασα σε 2-γραμμο. Μου έμειναν αρκετά maerklin βέβαια αλλά τι να κάνεις...

** Η τρίτη γραμμή που αφαιρώ ήταν γραμμή αφίξεων / αναχωρήσεων ενός σταθμού διαλογής που και αυτός με την σειρά του αφαιρέθηκε (θα ξαναμπεί ως πρέπει σε νέα μακέτα). Τώρα που έφυγε ο σταθμός διαλογής, μάλλον χώρο πιάνει η 3η γραμμή.

Το νέο σχέδιο

Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο / απαντήσεις / σχόλια / προτάσεις!
Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 24, 2017, 05:05:18 μμ »
Εμένα πάλι μου άρεσε πολύ το κομμάτι του δρόμου. Πάρα πολύ ωραίο, φυσικό κι εντελώς αμερικάνικο. ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 24, 2017, 06:57:07 μμ »
...
Μάνο έχεις πουθενά φωτό από τις μακέτες;
...
Κάτι ψιλά από τη μία μόνο (πριν έξι εφτά χρόνια με ένα αρχαίο κινητό):

90cm x 90cm, HOe κλίμακα, για τραπεζάκι σαλονιού. Αναπαράσταση ορυχίου με end to end γραμμή με μία διακλάδωση για μηχανοστάσιο, με light sensors στις τρείς άκρες της γραμμής για αυτόματη αλλαγή φοράς. Από το στάδιο που βλέπεις στις φωτό, έχω τελειώσει και τα ηλεκτρικά (γραμμής, φωτισμούς κλπ), το ανάγλυφο στα foam, σύν κτίρια και οχήματα ορυχίου, συν ballasting.

Από την άλλη δεν έχω καθόλου, μιάς και την έχω μόνο για δοκιμές τροχαίου υλικού. 50cm x 80cm, N κλίμακα, ένα απλό oval με μία διακλάδωση, ένα βουνό με τούνελ στη μια άκρη και μια λίμνη. Κι αυτή με ηλεκτρικά και τα foam τελειωμένα. Έχω ήδη φτιάξει άλλο benchwork (της προκοπής) 1,50 x 70, για να κανιβαλίσω κάποια υλικά και να την μετακομίσω/μετασχηματίσω.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεμουχλιάσω και να τις προχωρήσω :roll: :oops: :mrgreen:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Yankee

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 25, 2017, 11:36:56 πμ »
Με το καλό Μάνο!

Ωραία φαίνεται από όσο μπορώ να καταλάβω η HOe! Είναι πολύ ωραίο θέμα το narrow gauge με ορυχεία!

Τώρα με έπιασε να προσπαθήσω να εξαφανίσω τα τουνελ με χρήση γεφυρών/αυτοκινητοδρόμων προκειμένου να πλησιάσω λίγο την περιοχή που μοντελάρω...

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 25, 2017, 03:07:00 μμ »
Με το καλό Μάνο!

Ωραία φαίνεται από όσο μπορώ να καταλάβω η HOe! Είναι πολύ ωραίο θέμα το narrow gauge με ορυχεία!

Τώρα με έπιασε να προσπαθήσω να εξαφανίσω τα τουνελ με χρήση γεφυρών/αυτοκινητοδρόμων προκειμένου να πλησιάσω λίγο την περιοχή που μοντελάρω...
Ευχαριστώ Γιάννη, νά 'σαι καλά :!:

Καλούλα είναι (όπως έχει προχωρήσει). Κι αν πέσουν χώματα, γρασίδια, δέντρα και τα κτίρια μόνιμα στις θέσεις τους, θα είναι ακόμα καλύτερη. Δε μπορώ και να βγάλω πιο επίκαιρες φωτό αν δεν την ξεθάψω από την αποθήκη :roll:

Σκέφτεσαι αντί να χρησιμοποιήσεις tunnel portals, να καμουφλάρεις τα tunnel mouths κάτω από γέφυρες :?:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος STEINER

• ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: BUGATSUANA
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 25, 2017, 03:36:46 μμ »
    Γιάννη, πολύ ωραία αναπαράσταση της ξεραίλας στα ολοκληρωμένα σκηνικά μέρη, θα έχει και  και καμία ατμομηχανή? ε,  δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί ειδικοί AT&SF  εδώ γύρω, αν και ξέρω ότι είσαι της ακρίβειας.... ::salut::  Μάνο, κρυφό ταλέντο πουλάκι μου, δε μας τάλεγες αυτά :lol: ::salut::
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποσυνδεδεμένος Yankee

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 25, 2017, 04:53:31 μμ »
Μάνο εξαιρετική θα γίνει μόλις πέσουν υλικά η μακέτα σου! Ναι σκέφτομαι να διορθώσω το θέμα με τα τούνελ. Θα ποστάρω σχετικό σχέδιο / φώτο σύντομα με πρόπλασμα που έχω φτιάξει για το πως θα φαίνεται.

Θόδωρε σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Πρέπει να προσθέσω λίγους πράσινους θάμνους και δέντρα για να είμαι οκ με την χλωρίδα της περιοχής (κοντά στο Σαν Ντιέγκο είναι σαν Ελλάδα περίπου). Ναι φυσικά θα έχει και ατμομηχανές (oil tender) σε τουριστικά τρένα. Πρέπει να αντικαταστήσω κάτι maerklin diesel στο ρόστερ με δίγραμμη ατμομηχανή/ες (4-6-2, 4-8-4, 2-8-2...)

Tags: