Αποστολέας Θέμα: Vallejo Model color με αερογραφο - Πρόβλημα  (Αναγνώστηκε 2670 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
Vallejo Model color με αερογραφο - Πρόβλημα
« στις: Μαρτίου 08, 2017, 08:34:46 πμ »
Συνάδελφοι, δοκίμασα να βάψω με αερογράφο το sky blue της Vallejo απο την σειρά Model color . Αραίωση με το thinner της εταιρείας και σε αναλογία +/- 50%-50% . Το βάψιμο έγινε σε ένα Trabant 1/24 . Το έχω βάψει 2 φορές δοκιμάζοντας 2 διαφορετικούς αερογράφους  Iwata Eclipse αναρόφησης 0,5μπέκ & Κινέζικο επίσης 0,5 μπέκ αλλά βαρύτητας. Επίσης δοκίμασα 2 διαφορετικά μπουκαλάκια και διάφορες πιέσεις απο 0,5-0.9 bar. Το κίτ ήταν προηγουμένως περασμένο με αστάρι Hycote. Και τις 2 φορές το στρώσιμο ήταν ελεεινό και το χρώμα είχε δυσκολία να περάσει μέσα απο τα μπέκ αλλά όταν το αραίωνα λίγο περισσότερο , έχανε την καλυπτικότητά του. Έχω βάψει δεκάδες φορές και πρώτη φορά συναντώ κάτι τέτοιο. Προφανώς κάνω κάτι λάθος αλλά δεν ξέρω τι. Διάβασα κάποιες περιπτώσεις εδώ στο forum και δεν καταλαβαίνω τι πάει στραβά σε εμένα. Να βάλω μπέκ 0,8 ? Να περάσω 2-3 ελαφρά χέρια ? Έχει κανείς χριστιανός κάποια "συνταγή" που να δουλέυει ? Βοήθεια γιατί βαρέθηκα να βάφω -τρίβω-ξεβάφω....
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Giorgosv78

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
  • modelclub.gr
Απ: Vallejo Model color με αερογραφο - Πρόβλημα
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 08, 2017, 10:20:42 πμ »
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι κάποια απο τα model color απλά σου βγάζουν την πίστη(να το πώ όμορφα)...Το συγκεκριμένο δεν το χω δουλέψει αλλά τα παρακάτω κάνω εγώ για όσα απο αυτά με παιδεύουν... Πρώτο βάλε μέσα στο μπουκαλάκι του χρώματος μια μπίλια/ βίδα κλπ να σε βοηθήσει να ανακατέψεις το χρώμα σωστά. Στις περιπτώσεις αυτές ψεκάζω ένα μίγμα airbrush cleaner + βερνίκι vallejo (gloss για την περίπτωση σου) + vallejo glaze medium + (κάποιες φορές) λίγο vallejo retarder  και τέλος λίγο απο το χρώμα τόσο ώστε να πάρει την σωστή απόχρωση το μίγμα... Mέχρι τώρα έχει κάνει δουλεια (με .2 και .3 μπέκ). Απο εδώ για το αν είναι σωστά αραιομένο ή να δώ τι χρειάζεται να ρυθμίσω https://www.youtube.com/watch?v=jH5OHYfSq5A  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία στα προηγούμενα απλά να βγαίνει σωστά αραιωμένο το μίγμα και να δουλεύται. Στην ουσία ψεκάζω περισσότερο χρωματισμένο βερνίκι..

Το άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι αραίωση με levelling thinner (μέχρι τώρα εγώ δεν τα έχω δουλέψει έτσι)

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 08, 2017, 10:42:40 πμ »

Σε ευχαριστώ πολύ. Θα περιμένω και τυχόν άλλες τοποθετήσεις και το Σάββατο θα το μπουμπουνίσω με το χαρμάνι που προτείνεις ::salut::
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 08, 2017, 11:47:41 πμ »
Θέλουν αρκετή αραίωση με το διαλυτικό τους (ίσως και περισσότερο απο 50:50) και πέρασμα σε πολλές αραιές στρώσεις.
Βάφεις καθε φορά μία πολύ αραιή στρώση, στεγνώνεις το χρώμα ψεκάζοντας μόνο αέρα και περνάς την επόμενη. Μην βάλεις retarder γιατί τοτε δεν θα στεγνώνουν ωστε να μπορέσεις να ρίξεις την επόμενη στρώση επι τόπου.
Το μυστικό είναι:
-να μην αφήνεις την επιφάνεια "υγρή" απο το χρώμα γιατί δεν κάνουν self levelling όπως τα gunze ή τα tamiya.
-να έχεις ένα πινέλο βρεγμένο με το cleaner και να καθαρίζεις όποτε χρειαστεί τη βελόνα απο το χρώμα που στεγνώνει επάνω της.
Δες αυτό το βίντεο
είναι για τα MIG που είναι τα ίδια.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 08, 2017, 01:09:25 μμ »

Σε ευχαριστώ θείε. Νομίζω οτι βρήκα τον ένα λόγο που δεν μου έστρωνε καλά καθώς προσπαθούσα να πετύχω κάλυψη απο το 1ο χέρι. Και το βίντεο πολύ επεξηγηματικό.

Όντας απελπισμένος θα δοκιμάσω και τις 2 προτάσεις , Σας ευχαριστώ και τους 2  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Giorgosv78

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 08, 2017, 03:57:08 μμ »
Βαγγέλη να διευκρινίσω ότι δεν είναι ακριβώς δύο διαφορετικές προτάσεις για το ίδιο θέμα. Το ένα έχει να κάνει με το πως θα κάνεις το κατάλληλο ψέκασμα. Αυτό που σου έγραψα εγώ είναι η προετοιμασία του χρώματος στην οποία έχω καταλήξει, όταν απλά δεν μπορεί με απλή χρήση διαλυτικού να ετοιμαστεί σωστά το χρώμα... και αυτό για κάποια χρώματα απο την σειρά model colour (που δεν ξέρω αν είναι αυτό που χρησιμοποιείς)- άλλα της σειράς πχ το μαύρο τους, ψεκάζονται μια χαρά και με μόνο νεράκι μέσα.

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 31, 2017, 11:36:35 μμ »
Τα model colour θελουν περισσοτερη αραιωση απο 1/1 (τοσο αραιωνω τα air). Χοντρικα θελουν αραιωση μεχρι το σημειο που θα κανεις μια πινελια στο τοιχωμα του αερογραφου (ή δοχειου αναμιξης) και το χρωμα θα ρεει προς τα κατω ανετα αλλα θα ''γραφει''. Αν το δεις να μην κανει μια αδιασπαστη πινελια αλλα να συμπεριφερεται οπως το νερο και να μαζευεται, τοτε αραιωσες πολυ. Αν στεκεται και δεν κατεβαινει το τοιχωμα λιγο.
ΜΗΝ χρησιμοποιεις airbrush cleaner για αραιωση. Το cleaner διασπα το χρωμα. Το σωστο ειναι το δικο τους airbrush thinner με την προσθηκη flow improver (περιπου 2 σταγονες στο κυπελο αρκουν) και ΑΝ θες λιγο retarder (oχι πανω απο 25%). Μια καλη εναλλακτικη που επεσε στα χερια μου αλλα λογω δυσκολιας ανευρεσης στην Ελλαδα σε λογικη τιμη δεν την προτεινω ειναι το airbrush medium της liquitex ή της Golden.
Eγω εχω ενα μικροτερο μπουκαλακι οπου κανω ενα mix thinner+flow improver+retarder ωστε να ειναι ετοιμο το μιγμα και αραιωνω αναλογα το χρωμα απο 2/1 και πανω. Τα εχω ψεκασει με HP C + 0,3 και eclipse 0,35.
Eχω ενα κομματακι σφουγγαρι ποτισμενο σε cleaner και καθαριζω την βελονα και το μπεκ οποτε δω οτι μαζευεται πραμα

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 01, 2017, 04:27:57 μμ »
 mix thinner+flow improver+retarder

με τι αναλογια τα βαζεις στο μπουκαλακι για να ειναι ετοιμο;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 01, 2017, 05:33:45 μμ »

Το thinner το χρησιμοποιω αντι νερου οποτε ειναι ο κυριος ογκος. Το flow improver ειναι γυρω στο 10% και το retarder στα 30 ml γυρω στις δεκα σταγονες. Με αυτο το μειγμα αραιωνω τουλαχιστον 2/1 με χρωμα. Αν ειναι καποιο δυσκολοτερο χρωμα (πχ χρωμα που εχει αρκετο λευκο μεσα) αυξανω την αναλογια μεχρι να δω με το ματι οτι το χρωμα ειναι οκ.

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 01, 2017, 07:51:11 μμ »
ατα 30 ml μιγματος ή thinner , 10 σταγονες;
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 03, 2017, 02:40:50 μμ »

στα 30 μειγματος αλλα μην ανησυχεις, retarder μπορει να μπει μεχρι 25% (μετα δεν στεγνωνει το χρωμα ποτε)

Tags: vallejo