Modelclub.gr Φόρουμ

Revell Colonial Viper MkII (περίπου 1/33 - Η πρώτη φορά είναι σαν την πρώτη φορά (Αναγνώστηκε 1300 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αλέξιος Κονίδης

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 193
Μεταφορά από τις κριτικές που μάλλον έβαλα λάθος το θέμα.  :twisted: :oops: ::eusa_whistle::

Καλησπέρα σας,

Το θέμα αφορά το αμπάρι συντήρησης του Galactica στο οποίο γίνεται συντήρηση σε ένα viper σε δική μου απόδοση.
Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με sci-fi και αυτό γιατί είχα απωθημένο να φτιάξω ένα κάτιτις σε industrial meta apocalypse και ανάλογο τεςπαν.
Εικονίτσες από την έναρξη της κατασκευής συνοδεύουν το θέμα. Τώρα θα με πείτε ε και? Το ζουμί όλης της υπόθεσης που παρουσιάζω εδώ ως ξεκίνημα
είναι ότι, ότι βλέπετε στις εικόνες συμπεριλαμβανομένων των φιγούρων (γιατί δεν έβρισκα στάσεις στα έτοιμα) εκτός από τα κεφάλια των φιγουρών
και του viper βέβαια (Revell γαρ) είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σε 3d εκτυπωτή. Υπάρχουν άπειρα έτοιμα royalty free αρχεία
στο διαδίκτυο και απαιτούν βέβαια παρέμβαση (3dmax, Magics, Meshmixer, 123D Design κλπ.).

Η σκάλα δεν θα πάει εκεί αλλά θα αποτελέσει τμήμα σκαλωσιάς για να ανεβαίνουν στο σκάφος. Υπάρχουν ακόμα έτοιμες 3-4 φιγούρες
εργατών για να γεμίσει ο τόπος και αρκετά κουτιά, πυροσβεστήρες, δοχεία αερίων κλπ. και ότι λείπει θα κατασκευαστεί στον εκτυπωτή.
Επίσης με 3D pen θα μπούν και καλωδιώσεις στο πάτωμα και συνδέσεις σε panel πάνω στο Viper. Αλλά αυτά αργότερα...


Με εκτίμηση
Αλέξης

Voroshilov

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *****
 • MC crew
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3394
3d printing λοιπόν...
Ενδιαφέρον!!!
Στα μαύρα «κουτιά», είναι εμφανείς οι γραμμές της εκτύπωσης... Είναι βαμμένα, ή με το βάψιμο αυτές θα χαθούν??
Γενικά, παρατηρήσεις,εντυπώσεις από τις εκτυπώσεις???
Και τί υλικό χρησιμοποιείς για την εκτύπωση??

Αλέξιος Κονίδης

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 193
Αγαπητέ Voroshilov,
το 3d printing είναι μεγάλη φασαρία αν δεν έχεις επαρκή προϋπολογισμό να αγοράσεις έναν εκτυπωτή μέτριας ποιότητας (περί τα 2500 €) και με ένα ακροφύσιο. Αν πάμε στα δύο ανεβαίνουμε!!!. Με απλούς της τάξεως των 400-700 € (όπως ο δικός μου Wanhao i3 Duplicator) έχει πολύ μεγάλη φασαρία, μεγάλο χρόνο εκμάθησης και προσαρμογών και κυρίως χρόνο εκτύπωσης (καμιά φορά φτάνει τις 10 ώρες). Μετά ξύσιμο, αστάρωμα, στοκάρισμα κλπ. Το θέμα της γράμμωσης έχει λυθεί ως επι το πλείστον με υλικά που παρέχουν οι εταιρείες αναλωσίμων και μοιάζουν με το putty της Humbrol στο πράσινο σωληνάριο που είναι αρκετά ρευστό και καλύπτει με αυτοεπιπέδωση και μπορείς να το απλώσεις με το δάκτυλο. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τα αφήσει κανείς στο σκηνικό (προσωπική επιλογή). Το ζουμί είναι ότι πρακτικά απαιτεί γνώσεις υπολογιστή για να φτιάξεις το 3d μοντέλο αν και υπάρχουν έτοιμα άπειρα royalty free στο δίκτυο για να κατεβάσεις. Δεν έχω προτίμηση στο υλικό - χρησιμοποιώ το PLA που είναι το φθηνότερο και μάλιστα ένα χρώμα (μαύρο ή λευκό αφού θα βαφτεί - υπάρχουν ωστόσο άπειρες επιλογές χρωμάτων αλλά δεν βρίσκω το λόγο εκτός και άν έχει κανείς παιδιά και θέλει να φτιάξει παρδαλά πράγματα!!). Στα windows 8 (νομίζω) και πάνω, η Microsoft έχει το λογισμικό 3dmodel που κάνει πολύ καλή δουλειά και κυρίως εύκολη. Επίσης το δωρεάν της Autodesk 123D που είναι ικανοποιητικό αλλά λίγο σπαστικό στη λειτουργία.

Σε γενικές γραμμές, η 3d εκτύπωση είναι κόλλημα που δεν σε αφήνει με τίποτα. Από τότε που τον έχω, έχω φτιάξει και για το εργαστήριο άπειρα πράγματα (πχ. τμήματα μοντέλων, ρόδες, σακιά, τραπέζια, καρέκλες, σπιτάκια [θα ανεβάσω κάποια στιγμή ένα διόραμα που έχω ξεκινήσει με θέμα Αφγανιστάν και επιχείριση απομάκρυνσης Αμερικανών που τους κυνηγάνε Ταλιμπάνοι όπου όλο το σκηνικό θα είναι 3d], πέτρες, κομμένα δέντρα, βάσεις για τους αερογράφους, εργαλεία [κατσαβίδια], κουμπιά για ηλεκτρονικά και πολλά άλλα τέτοια) για διοράματα που σε τελική ανάλυση, θα μου έρχονταν ακριβότερα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβεις γιατί χαλάει στο δρόμο αλλά ανάλογα με το χρήμα ανάλογη και η ποιότητα. Εξ ού και οι γραμμώσεις που δεν είναι εμφανείς σε ποιοτικότερους εκτυπωτές που μπορούν να τυπώσουν στα 0,06 mm αντί του 0,17-0,2 mm που είναι το άριστο για τον δικό μου. Βέβαια όταν βλέπεις το διόραμα κανονικά (όχι με φωτο) τότε οι γραμμές δεν φαίνονται ιδιαίτερα ή και καθόλου. Τώρα ετοιμάζομαι να φτιάξω με τον εκτυπωτή αυτό ένα 3d σαρωτή που θα μπορεί να αντιγράφει τα πάντα πρακτικά και να τα μετατρέπει σε αρχείο προς εκτύπωση.

Αν χρειαστείς κάτι με λές. Ελπίζω να σε κάλυψα στις ερωτήσεις σου.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αλέξιος Κονίδης

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 193
Μπορώ να στείλω φωτο και από άλλα πράγματα που μπορείς να φτιάξεις με τον εκτυπωτή αν υπάρχει ενδιαφέρον - σχετικά με τα μοντελιστικά εδώ και κατ' ιδίαν σε άλλα.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Voroshilov

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *****
 • MC crew
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3394
Ενδελεχείς απαντήσεις και σε ευχαριστώ!!!
Τώρα αυτό το
Παράθεση
Τώρα ετοιμάζομαι να φτιάξω με τον εκτυπωτή αυτό ένα 3d σαρωτή
με έστειλε λιγάκι αδιάβαστο, αλλά θα συνέλθω...
Καλή συνέχεια και περιμένω να δω την εξέλιξη!!

Αλέξιος Κονίδης

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 193
Αγαπητέ Voroshilov  ::salut::

αν ψάξεις στο δίκτυο για σχέδια 3d σαρωτή είναι εξαιρετικά εύκολο (και χωρίς εκτυπωτή) να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο πράμα. Στην ουσία είναι ένα πλατώ (σαν πικαπ) που περιστρέφεται είτε με βηματικό μοτέρ και arduino (το πλέον δύσκολο κεφάλαιο στους σαρωτές αλλά για χομπίστες του είδους που ασχολούνται με arduino, raspberry και τα τοιάυτα) είτε με μανιβέλα. Σε μια μεριά έχει φώτα και στην άλλη τη φωτογραφική σου μηχανή (έχω δεί και σχέδια με κινητό). Το ζουμί είναι να βγούν μερικές εκατοντάδες διαδοχικές φωτό (όσο περισσότερες τόσο καλύτερα με μόνο περιορισμό την ισχύ του υπολογιστή) από το επίπεδο της βάσης έως την κορυφή και κυκλικά. Αυτές μετά μπαίνουν πακέτο σε ειδικό πρόγραμμα που τις ενώνει και τα μετατρέπει σε ένα γενικώς ακατέργαστο 3d αντικείμενο που σώζεται σαν STL (στερεολιθογραφία) και μπορεί να εκτυπωθεί. Υπάρχουν βέβαια και εμπορικοί 3d scanners με δύο βασικά χαρακτηριστικά: κόστος δύσκολο για τον μέσο Έλληνα και 'κόλλημα' απίστευτου μεγέθους (δεν ξεκολλάς με τίποτα). Παράδειγμα στη φωτό:
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αλέξιος Κονίδης

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 193
Περισσότερα στο ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ
Με εκτίμηση
Αλέξης