Αποστολέας Θέμα: 1/72 μηχανοκίνητη λέμβος scratch  (Αναγνώστηκε 2925 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
1/72 μηχανοκίνητη λέμβος scratch
« στις: Απριλίου 10, 2016, 10:30:30 μμ »
Σε εξέλιξη η κατασκευή μιας ακόμη μικρής λέμβου, αυτή τη φορά μηχανοκίνητης. Όλη scratch από πλαστικό (evergreen). Κλίμακα 1/72, μήκος περίπου 11 εκατ. 

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γιαννιτσά
  • go ahead punk make my day
Απ: 1/72 μηχανοκίνητη λέμβος scratch
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 11, 2016, 12:29:45 πμ »
Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έχεις σχέδια για 1/35?

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 11, 2016, 08:01:06 πμ »
Ευχαριστώ. Έχω ένα βασικό σχέδιο το οποίο μετατρέπω κατά βούληση (επέκταση κατά μήκος και διαφορές στις λεπτομέρειες) και το οποίο το έχω κατασκευάσει και στην 1/35. Για παράδειγμα η βάρκα στο διόραμα Ναυάγιο είναι φτιαγμένη στην 1/35 πάνω στο ιδιο βασικό σχέδιο αλλά με παραλλαγή στην πρύμνη. Στην 1/35 έχω ακόμη τα σχέδια για χανιώτικη γαϊτα από το naftotopos.gr και έχω ετοιμάσει τα σχέδια για μια ισπανική palangera (ψαρόβαρκα) που δεν την έχω φτιάξει ακόμη. Αν σε ενδιαφέρει κάτι από αυτά, πες μου.

Αποσυνδεδεμένος nikosmadakis

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά
  • model addict
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 11, 2016, 12:28:50 μμ »
κι εμένα μου αρέσει πολύ και δεν με πείραζε να δοκιμάσω. Μήπως έχεις κι άλλες φωτό της κατασκευής; 1/72 με ενδιαφέρει. H ισπανική που αναφέρεις πως είναι;
24 ώρες δεν φτάνουν...

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 11, 2016, 03:39:10 μμ »
Με ενδιαφέρει να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε σκρατσιά. Μια βάρκα μπορεί να δώσει ενα ωραίο μοντέλο ή διόραμα και σε 1/35 ειδικά για να βλέπω τι φτιάχνω (μέχρι να επισκεφθώ οφθαλμίατρο για να μπορώ να δουλέψω και μικρότερες κλίμακες)

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 11, 2016, 04:58:02 μμ »
Νίκο, παρακολουθώ τη δουλειά σου με το U-boot και έχω εντυπωσιαστεί. Φωτογραφίες από αυτή τη βάρκα δεν έχω αλλά μπορείς να δεις εδώ φωτό από μια παρόμοια στην ίδια κλίμακα με την ίδια τεχνική. Η ίδια έχει γίνει και με ξύλο (βλέπε στο τέλος του thread). Η ισπανική είναι αυτή εδώ:

Δημήτρη, μια βάρκα όντως μπορεί να δώσει ωραίο μοντέλο και διόραμα.

Μπορώ να στείλω και στους δύο σχέδια για την 1/72 και την 1/35 καθώς και ό,τι βοήθεια θέλετε σε οδηγίες είτε δουλέψετε με evergreen είτε με πλαστικό. Συνήθως τυπώνω το σχέδιο σε διαφανές αυτοκόλλητο χαρτί ειδικό για εκτυπωτή, το κολλάω στο κόντρα πλακέ ή στο evergreen και μετά κόβω. Αφού μοντάρω το σκελετό, αρχίζω και κτίζω σιγά σιγά το πέτσωμα. Μετά στοκάρισμα, συνήθως μπόλικο, και πρόσθεση των λεπτομερειών (σκαρμοί για κουπιά, δέστρες, καπάκια κλπ.)

• Scale 1/48
  • *
  • model addict
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 11, 2016, 05:06:33 μμ »
Κώστα ευχαριστώ!
Θα μελετήσω το κατασκευαστικό thread, στο μεταξύ στείλε μου τα σχέδια για 1/72.
Είναι φοβερό πως όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζουν να με ενδιαφέρουν πράγματα που ούτε θα έριχνα δεύτερη ματιά παλιότερα. Ελπίζω να δείχνει ότι βελτιώνομαι  :D

καλή συνέχεια φίλε
24 ώρες δεν φτάνουν...

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 11, 2016, 05:23:55 μμ »
Ευχαριστώ για την εικόνα. Θα με ενδιέφερε σχέδιο στην 1/35 αν μπορείς

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 11, 2016, 07:29:03 μμ »
Στις φωτό αυτές ακολουθούν τρεις εκδοχές της λέμβου με ίδιο πλάτος και διαφορετικό μήκος (κανονικό, long και extra long)

Στη φωτό αυτή βλέπετε τη σειρά των νομέων για την κανονική και αντίστοιχα πρέπει να προσθέσετε έναν ή τρεις ακόμη του νομέα με αριθμό 4 στις δύο μακρύτερες εκδοχές.

Οι νομείς 3 και 5 θα πρέπει να κοπούν και αυτοί στη μορφή που έχει ο 4, αν θέλετε η λέμβος να είναι τελείως ανοικτή. Αν θέλετε να κλείνει (όπως στη μηχανοκίνητη), μένουν ως έχουν και μπαίνει από πάνω καπάκι.

Πρόκειται για ένα βασικό σχέδιο που μπορείτε να τροποποιήσετε κατά βούληση. Όσον αφορά την κλίμακα, το τυπώνετε στο μέγεθος που θέλετε. Αν τυπωθεί στο 100% το μήκος της x-long θα είναι 11,5 εκατ, δηλαδή 8,30 μέτρα με κλίμακα 1/72. Αν τυπωθεί στο 200% θα είναι 23 εκατ. δηλαδή περίπου 8,05 μέτρα στην 1/35. Στην πρώτη περίπτωση η καρίνα και οι νομείς θα πρέπει να μεταφερθούν σε evergreen ή κόντρα πλακέ πάχους 1mm και στη δεύτερη πάχους 2mm. Το πέτσωμα θα πρέπει να γίνει με πιο λεπτό υλικό, 0,5 και 1mm αντίστοιχα.

Γενικά θέλει να δώσει κανείς πολύ προσοχή στη συμμετρία των νομέων πριν προχωρήσει στο πέτσωμα. Στο πέτσωμα η δυσκολία είναι να κόψει κανείς τα σανιδάκια στις άκρες ώστε να πάρουν σφηνοειδές σχήμα (στην πράξη θα φανεί τι εννοώ). Στο κατασκευαστικό thread που έδωσα παραπάνω φαίνονται σε γενικές γραμμές όλα αυτά καθώς και πώς στην αρχή μοιάζουν όλα να πηγαίνουν χάλια και σιγά σιγά παίρνει σχήμα με τη βοήθεια μπόλικου στόκου. Μετά οι πρόσθετες λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά (δέστρες, κλπ.)

Για την ισπανική διαπίστωσα ότι έχω αυτή τη στιγμή μόνο το ναυπηγικό σχέδιο και όχι το μοντελιστικό. Όταν το φτιάξω θα το ανεβάσω και αυτό.

Το σχέδιο της χανιώτικης γαίτας μπορείτε να το βρείτε στο naftotopos. Δίνει δύο σχέδια, ναυπηγικό και μοντελιστικό. Μας ενδιαφέρει το δεύτερο. Αλλά από τη σύγκριση θα καταλάβετε πώς πάμε από το ένα στο άλλο (έχει και σχετικό tutorial σε άλλο σημείο του site).

• Scale 1/48
  • *
  • model addict
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 11, 2016, 07:31:04 μμ »
ʼπαιχτος! Ευχαριστούμε!
24 ώρες δεν φτάνουν...

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 11, 2016, 11:35:21 μμ »
Πολύ καλό. Ευχαριστούμε

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 14, 2017, 11:27:44 μμ »
Σχεδόν έτοιμη εδώ και λίγο καιρό αλλά δεν είχε φωτογραφηθεί. Μένουν κάποια τελειώματα για να μπει σε καμία βινιετούλα.

Αποσυνδεδεμένος Νικολαος Κουζινης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 18, 2017, 08:57:10 μμ »
 ::salut:: ::salut:: ::salut::Ωραία δουλεια παιδια. Τα σχεδια γυμναζουν το μυαλο να βλεπει τρισδιαστατα . 

Love everybody, but never sell your sword. Paulo Coelho

Tags: