Αποστολέας Θέμα: MIG 29A FULCRUM A - ACADEMY 1/48  (Αναγνώστηκε 1415 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nickon

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
MIG 29A FULCRUM A - ACADEMY 1/48
« στις: Ιανουαρίου 27, 2016, 11:50:08 μμ »
Χαιρετώ την παρέα σας και όλους τους συνμοντελιστές
Είμαι νέος στο forum όπως καθώς νέος και στον μοντελισμό! Βέβαια σαν παιδί και εγώ(10 ετών) είχα φτιάξει 1-2 μοντελάκια και μπορώ να πω ότι με γοήτευσε το άθλημα! Τώρα πια αφου μεγάλωσα αρκετά και ένεκα οτι η δουλεία μου ειναι ακριβώς πάνω απο τα γνωστά μαγαζιά της ιπποκράτους αποφάσισα να ξανα ασχοληθώ με το σπόρ! Για να μην τα πολυλογώ, πήγα ψώνισα οσα μπορούσα απο τα απαραίτητα εργαλεία όπως καθώς και το πρώτο μου μοντέλο!! Ένα MIG 29A FULCRUM της ACADEMY σε κλίμακα 1/48. Το κιτ η αλήθεια είναι οτι δεν ήταν και από τα καλύτερα και με δυσκόλεψε αρκετά, αποφάσισα όμως να μην το βάλω κατω και να το φτάσω στο τέλος του, με τα καλύτερα δυνατα για έναν αρχάριο αποτελέσματα. Έριξα πολύ διάβασμα μέσα στο forum σας και έτσι ξεκίνησα... Μιας και γράφτηκα (στο forum) πολυ πρόσφατα δεν έχω να σας δείξω φωτογραφίες απο τα στάδια κατασκευής, ώστε να μου επισημάνετε τα άπειρα λάθη, τα οποία και μόνος μου διαπίστωσα στη πορεία ότι έκανα, αλλά και να με βοηθήσετε όσοι θέλετε να τα αποφύγω. Ήρθε όμως ώρα να δειτε την προσπάθεια μου ελπίζω χωρις να με κράξετε αρκετά  :) ελπίζωντας παράλληλα να με βοηθήσετε στα τελευταία μου βήματα.
Αφού στόκαρα (όπως κατάφερα) τα σημεία που έπρεπε έβαψα το μοντέλο με πινέλο (αφου για πρώτη απόπειρα το θεώρησα άσκοπο να πάρω και αερογράφο) με χρώματα enamel της humbrol. Στη συνέχεια βερνίκωσα με ακρυλικο gloss της vallejo (πάλι με πινέλο, αν και διάβασα οτι το βερνίκωμα γίνετε μονο με αερογράφο η με σπρευ, κάνοντας έτσι ένα απο τα μεγαλύτερα λάθη μου στην κατασκεύη) πέρασα χαλκομανίες και στη συνέχεια πάλι ένα χερι βερνίκι gloss. Αφού έκανα όλα αυτά είπα σήμερα να δοκιμάσω να κάνω και ένα wash ώστε να τονιστούν οι γραμμώσεις!!! Τι το ήθελα και εγώ ο άσχετος??????? Το wash προπάθησα να το κάνω με μάυρο ματ της humbrol αραιωμένο αρκετά με το διαλυτικό της humbrol με αποτέλεσμα οι γραμμώσεις να βγούν αρκετα γκρι και να μην μείνει αυτή η ωραία απόχρωση που έβλεπα και εγώ στα διάφορα tutorials του youtube. Και επίσης όταν σκούπιζα το επιπλέον χρώμα με την μπατονέτα κατάφερα να σηκώσω και το βερνίκι αλλά και σε ενα μικρό σημείο το χρώμα!! Εκέι λοιπόν είναι που έπαθα και το μικρό εγκεφαλικό!! Τι εκανα τόοοοσοοοοο λάθος???? Και πως μπορώ να το σώσω???
Σας ευχαριστω πολυ και με συγχωρείται για το τεράστιο post...

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
Απ: MIG 29A FULCRUM a
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 28, 2016, 12:42:07 πμ »
Καλώς ήλθες! καλή μοντελιστική επάνοδο!

Ο αερογράφος θεωρω οτι κάνει ποιο ευκολη τη δουλεια στο βάψιμο σε σχέση με το πινέλο και με τα λεπτά στρώματα που βάφει, σου επιτρέπει να κανεις και όλες αυτες τις τεχνικές που αναφέρεις.

Το πινελο θέλει μαεστρια οποτε χτύπα κανα αερογραφο να βρεις την υγειά σου.

Ο αερογραφος σου δινει τη δυνατοτητα να παίξεις ποιο ευκολα στις διαβαθμισεις του χρώματος.

Δεν ξέρω αν στο μοντέλλο σου σκόπευες να κάνεις φθορές  ή κάποιο paneling  αλλά τώρα βλέπω ένα "παιδικό" βάψιμο. Εχεις ωραία κοψίματα αλλά τα χρωματα ειναι παχιά και ατοφια πάνω. Δεν υπαρχει paneling η καποια διαβάθμιση στις αποχρώσεις.

::salut::

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 28, 2016, 01:08:38 πμ »

Αφού στόκαρα (όπως κατάφερα) τα σημεία που έπρεπε έβαψα το μοντέλο με πινέλο (αφου για πρώτη απόπειρα το θεώρησα άσκοπο να πάρω και αερογράφο) με χρώματα enamel της humbrol. Στη συνέχεια βερνίκωσα με ακρυλικο gloss της vallejo (πάλι με πινέλο, αν και διάβασα οτι το βερνίκωμα γίνετε μονο με αερογράφο η με σπρευ, κάνοντας έτσι ένα απο τα μεγαλύτερα λάθη μου στην κατασκεύη) πέρασα χαλκομανίες και στη συνέχεια πάλι ένα χερι βερνίκι gloss. Αφού έκανα όλα αυτά είπα σήμερα να δοκιμάσω να κάνω και ένα wash ώστε να τονιστούν οι γραμμώσεις!!! Τι το ήθελα και εγώ ο άσχετος??????? Το wash προπάθησα να το κάνω με μάυρο ματ της humbrol αραιωμένο αρκετά με το διαλυτικό της humbrol με αποτέλεσμα οι γραμμώσεις να βγούν αρκετα γκρι και να μην μείνει αυτή η ωραία απόχρωση που έβλεπα και εγώ στα διάφορα tutorials του youtube. Και επίσης όταν σκούπιζα το επιπλέον χρώμα με την μπατονέτα κατάφερα να σηκώσω και το βερνίκι αλλά και σε ενα μικρό σημείο το χρώμα!! Εκέι λοιπόν είναι που έπαθα και το μικρό εγκεφαλικό!! Τι εκανα τόοοοσοοοοο λάθος???? Και πως μπορώ να το σώσω???

Καλησπέρα, καλώς ήρθες και καλή αρχή στον μοντελισμό!  ::hi::

Θεωρητικά εφόσον έχεις ένα ακρυλικό υπόστρωμα (vallejo σε αυτήν την περίπτωση) δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί από το wash με διαλυτικό σμάλτου (Humbrol). Το θέμα είναι:

-Πόσο ανθεκτικό είναι το ακρυλικό υπόστρωμα κάτι το οποίο έχει σχέση και με το ίδιο το υλικό (άλλη αντοχή μπορεί να έχει το βερνίκι της Vallejo και άλλη το βερνίκι της Tamiya) αλλά και με το πόσο χέρια έχει περαστεί και τι αραίωση είχε.
-Πόσο ισχυρό είναι το διαλυτικό που χρησιμοποιείται.

Τα παραπάνω μπορεί να το μάθεις είτε μετά από πειραματισμούς είτε από κάποιον άλλον που τα έχει χρησιμοποιήσει ήδη. Απ'ότι φαίνεται το Vallejo απλά δεν άντεξε το διαλυτικό της Humbrol και με λίγο παραπάνω πίεση που άσκησες με την μπατονέτα το σήκωσε ενώ το χρώμα μιας και ήταν σμάλτο ήταν ευκολότερη υπόθεση για το ίδιο το διαλυτικό του.  :mrgreen: Ειδικότερα αν έχεις σμάλτο χρώμα και περνάς ακρυλικό βερνίκι με σκοπό να κάνεις wash με σμάλτο, πέρνα και ένα χέρι παραπάνω βερνίκι για να είσαι καλυμμένος.

Επίσης όπως καταλαβαίνεις όποτε πέρνεις καινούρια υλικά καλό θα ήταν να κάποιες δοκιμές πρώτα σε ένα κομμάτι πλαστικού ή κάποιο κιτ που θα έχεις για αυτή τη περίπτωση ώστε να μην έχεις δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω σε αυτό που φτιάχνεις εκείνη την στιγμή.  :wink:

Γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις τρίβεις τις περιοχές που σηκώθηκε το βερνίκι/χρώμα μέχρι να τις εξομαλύνεις, βάφεις όπου έχει φύγει και βερνικώνεις ξανά. Για σένα εδώ, σαν αρχή κιόλας, ίσως να ήταν καλύτερα να αφήσεις το τρίψιμο και να βάψεις/βερνικώσεις απευθείας. Ευτυχώς δεν φαίνεται να έχεις πολλά σήματα σε αυτά τα σημεία του μοντέλου τουλάχιστον.

Επίσης καλό θα ήταν για wash να μην χρησιμοποιείς μαύρο αλλά ίσως κάποιο σκούρο γκρι ή σκούρο καφέ (ή αναμίξεις) έστι ώστε να μην έχεις μεγάλες αντιθέσεις.

Καλή συνέχεια! ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος Nickon

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 28, 2016, 11:12:30 πμ »
Καλώς ήλθες! καλή μοντελιστική επάνοδο!

Ο αερογράφος θεωρω οτι κάνει ποιο ευκολη τη δουλεια στο βάψιμο σε σχέση με το πινέλο και με τα λεπτά στρώματα που βάφει, σου επιτρέπει να κανεις και όλες αυτες τις τεχνικές που αναφέρεις.

Το πινελο θέλει μαεστρια οποτε χτύπα κανα αερογραφο να βρεις την υγειά σου.

Ο αερογραφος σου δινει τη δυνατοτητα να παίξεις ποιο ευκολα στις διαβαθμισεις του χρώματος.

Δεν ξέρω αν στο μοντέλλο σου σκόπευες να κάνεις φθορές  ή κάποιο paneling  αλλά τώρα βλέπω ένα "παιδικό" βάψιμο. Εχεις ωραία κοψίματα αλλά τα χρωματα ειναι παχιά και ατοφια πάνω. Δεν υπαρχει paneling η καποια διαβάθμιση στις αποχρώσεις.

::salut::

Φίλε Amen φταντάζομαι οτι με τον αερογράφο θα ειναι αρκετα πιο εύκολα τα πράγματα!!! Εχω σκοπό να πάρω άλλωστε. Απλά για πρώτη προσπάθεια  στον μοντελισμο αποφάσισα να μην επικεντρωθώ στα βαψίματα. Τώρα όσο αφορα το βάψιμο μου εγώ θα το έλεγα "μωρουδίστικο" όχι απλα "παιδικό" αλλα κάνω τα πρώτα βήματα!! Και από οτι φαίνεται εχω πολλά ακομα να μάθω!

Αποσυνδεδεμένος Nickon

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 28, 2016, 11:18:25 πμ »

Καλησπέρα, καλώς ήρθες και καλή αρχή στον μοντελισμό!  ::hi::

Θεωρητικά εφόσον έχεις ένα ακρυλικό υπόστρωμα (vallejo σε αυτήν την περίπτωση) δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί από το wash με διαλυτικό σμάλτου (Humbrol). Το θέμα είναι:

-Πόσο ανθεκτικό είναι το ακρυλικό υπόστρωμα κάτι το οποίο έχει σχέση και με το ίδιο το υλικό (άλλη αντοχή μπορεί να έχει το βερνίκι της Vallejo και άλλη το βερνίκι της Tamiya) αλλά και με το πόσο χέρια έχει περαστεί και τι αραίωση είχε.
-Πόσο ισχυρό είναι το διαλυτικό που χρησιμοποιείται.

Τα παραπάνω μπορεί να το μάθεις είτε μετά από πειραματισμούς είτε από κάποιον άλλον που τα έχει χρησιμοποιήσει ήδη. Απ'ότι φαίνεται το Vallejo απλά δεν άντεξε το διαλυτικό της Humbrol και με λίγο παραπάνω πίεση που άσκησες με την μπατονέτα το σήκωσε ενώ το χρώμα μιας και ήταν σμάλτο ήταν ευκολότερη υπόθεση για το ίδιο το διαλυτικό του.  :mrgreen: Ειδικότερα αν έχεις σμάλτο χρώμα και περνάς ακρυλικό βερνίκι με σκοπό να κάνεις wash με σμάλτο, πέρνα και ένα χέρι παραπάνω βερνίκι για να είσαι καλυμμένος.

Επίσης όπως καταλαβαίνεις όποτε πέρνεις καινούρια υλικά καλό θα ήταν να κάποιες δοκιμές πρώτα σε ένα κομμάτι πλαστικού ή κάποιο κιτ που θα έχεις για αυτή τη περίπτωση ώστε να μην έχεις δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω σε αυτό που φτιάχνεις εκείνη την στιγμή.  :wink:

Γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις τρίβεις τις περιοχές που σηκώθηκε το βερνίκι/χρώμα μέχρι να τις εξομαλύνεις, βάφεις όπου έχει φύγει και βερνικώνεις ξανά. Για σένα εδώ, σαν αρχή κιόλας, ίσως να ήταν καλύτερα να αφήσεις το τρίψιμο και να βάψεις/βερνικώσεις απευθείας. Ευτυχώς δεν φαίνεται να έχεις πολλά σήματα σε αυτά τα σημεία του μοντέλου τουλάχιστον.

Επίσης καλό θα ήταν για wash να μην χρησιμοποιείς μαύρο αλλά ίσως κάποιο σκούρο γκρι ή σκούρο καφέ (ή αναμίξεις) έστι ώστε να μην έχεις μεγάλες αντιθέσεις.

Καλή συνέχεια! ::salut::

Το περίεργο που μου φάινεται εμένα είναι ότι το πέρασα 2 χέρια το βερνίκι πριν προσπαθησω να κάνω το όποιο wash! Μήπως έπρεπε να το αφήσω να στεγνώσει και άλλο? Η μήπως το αράιωσα πάρα πολύ?

Αποσυνδεδεμένος montelakias

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: κορυδαλος
  • Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τα έργα μας.
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 29, 2016, 07:20:34 πμ »
Φίλε μου η θεωρία από την πράξη διαφέρει. Ήταν επόμενο να σου σηκώσει το βερνίκι αφού έβαλες για διαλυτικό αυτό
της (Humbrol) που είναι πολύ δυνατό. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε άοσμο white spirit που είναι λιγότερο
δυνατό, άλλα και πάλι μην φαντάζεσαι ότι θα το ποτίζεις με αυτό. Θέλει στεγνωμένη μπατονέτα σε απορροφητικό χαρτί
και ελαφρά σκουπίσματα με την βοήθεια από ένα χαρτί κουζίνας.
Πάντως αν θέλεις την γνώμη μου αντικατέστησε το βερνίκι της  vallejo με ένα tamiya η παρκετίνη Long Shine χωρίς
κερί. Αν μπορούσες να βρεις και παρκετίνη future που είναι το απόλυτο υλικό για αυτή τη δουλειά θα ήσουν σούπερ. ::salut::

Χάρης

Αποσυνδεδεμένος Nickon

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 29, 2016, 10:53:14 πμ »
Οκ θα δοκιμασω με ακόμα πιο ελαφριες κινήσεις και αυτη τη φορά με white spirit να δω τα αποτελέσματα!

Αποσυνδεδεμένος montelakias

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: κορυδαλος
  • Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τα έργα μας.
Απ: MIG 29A FULCRUM A - ACADEMY 1/48
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 29, 2016, 08:41:41 μμ »
Πρόσεξε το  white spirit να είναι άοσμο, διαφορετικά με το κανονικό white spirit θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. :?

Χάρης

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
Απ: MIG 29A FULCRUM A - ACADEMY 1/48
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 30, 2016, 02:58:06 πμ »
Δίκιο έχει ο Μοντελάκιας και σκέψου οτι τα "white spirit" διαφέρουν, αξίζει να διαβάσεις αυτο το thread http://modelclub.gr/forums/index.php/topic,20255.0.html και δες και εδώ το πινακάκι https://en.wikipedia.org/wiki/White_spirit

Εγω εχω αυτό http://www.plaisio.gr/zografiki-diy/zografiki/voithitika-xromata-ylika/Winsor-and-Newton-Sansodor-250ml-2940964-3039757.htm

Κάτι σχετικά με τα άοσμα που πρέπει να προσέξεις είναι ότι παρόλο  που έχουν αφαιρεθεί οι ουσίες που προκαλούν τη μυρωδιά δεν παύουν να είναι επιβλαβή και θέλουν αεριζόμενο χώρο κατά τη χρήση. Οπότε ίσως  να ειναι ποιο επικίνδυνα από τα κλασικά γιατί δεν παίρνεις χαμπάρι τη μυρωδιά και πόσο έχει μολυνθεί ο χώρος.

Tags: