παντως εγω 72αρι δεν το γυρναω με τιποτα.
η λεπτομερια που προδιδει η 48αρα δεν με καλυπτει στην 72 παρόλο που δεν βαζω τρελη λεπτομερια.
όσο για τις τιμες μερικες φορες οτι δίνεις περνεις. μην περιμενετε να παρετε κιταρα με 40 ευρω. τοσο εχουν τα χρεπια που τοσο καιρο αγοραζαμε αν το εχετε αντιληφθει. δεν αντιλεγω οτι δεν περισευουν αλλα ενα κιτ με 80 ευρω εχεις ψυχικη ηρεμια οτι θα παει σχετικα καλα η κατασκευη και δεν θα γινεις φαναρτζης.
Πάντως προσωπικά δεν θεωρώ ότι με 80EUR κιτ έχεις απαραίτητα ψυχική ηρεμία. Το παν είναι σαν μοντελιστές-καταναλωτές να έχουμε αγοραστική συνείδηση. Ο καθένας ιεραρχεί διαφορετικά τα κιτ (Λεπτομέρεια, Ευκολία κατασκευής, πιστότητα, Τιμή κτλ) αλλά νομίζω πως το value for money λίγο πολύ όλους θα έπρεπε να μας αφορά. Προσωπικά θα έδινα τα χρήματα για ένα πιο ακριβό και ποιοτικό κιτ για ένα θέμα που με ενδιαφέρει όπως τα F-14 της Tamiya και AMΚ (αλλά καταλαβαίνω απόλυτα όσους θέτουν ταβάνι). Όμως δεν θα τα έδινα για κιτ που ζητούν ανάλογα ποσά μην προσφέροντας την αντίστοιχη ποιότητα σε όλους τους τομείς όπως τα κιτ της Kitty Hawk και πολλές από τις πρόσφατες κυκλοφορίες της Kinetic ή της Hobbyboss (εταιρία η οποία κατά τα άλλα έχει πολλά εξαιρετικά value for money κιτ).
Πάντως, πέρα από του το ορισμό έχει ο καθένας για την κιτάρα υπάρχουν παραδείγματα πολύ καλών έως εξαιρετικών κιτ στο price range των 40 ευρώ, με πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό τη σειρά των Mig-21 της Eduard (αν και είναι πιο μικρό σχετικά αεροσκάφος). Επίσης θυμίζω ότι κάποιος μπορεί να βρει τα weekend edition (δηλαδή χωρίς photoetched και μασκες που έτσι κι αλλίως δεν έχουν αλλα κιτ) του Spitfire της Eduard στην 1/48 (από τα κορυφαία κιτ WWII) πio φθηνά από όσο κοστίζουν τα επίσης καλα κίτ αλλά με θεματάκια των Tamiya και Airfix. Τα συγκεκριμένα τα αναφέρω ωστέ να μην θεωρούμε σαν μοντελιστές αυτονόητο ότι θα πρέπει να πληρώνουμε δυσανάλογα πολλά για την ποιότητα μοντέλων που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει.