Επειδη απο τις φωτο δεν πολυκαταλαβα, η εντυπωση σου απο την μαυροασπρη τεχνικη σε σχεση με το μοδουλεισον ποια ειναι?
Η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες, αδικούν το θέμα και επιφυλάσσομαι για καλύτερες (βασικά άλλος θα τις τραβήξει γιατί εγώ δεν...)
Στο θέμα μας. Η τεχνική αυτή στα «χέρια», μου αποδεικνύει, πόσο «ανεκτική» είναι στα λάθη και τις τσαπατσουλιές, ενώ παράλληλα, δίνει ένα υπόβαθρο για περαιτέρω παιχνίδι, με τα λάδια και τα φίλτρα.
Μόλις περαστεί το βασικό χρώμα (βασική προϋπόθεση, είναι το χρώμα να περνιέται σε λεπτά, αρκετά αραιωμένα χέρια, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος ως προς την κάλυψη), υπάρχει εξαρχής μια διαφοροποίηση στο βασικό χρώμα, κυρίως στις ανάγλυφες λεπτομέρειες. Εδώ βοήθησε το γεγονός ότι το βασικό (Gunze), αραιώθηκε με Laquer Thinner
Εδώ πρέπει να σημειώσω κάτι που το έχω ξαναπεί: Χρησιμοποίησα την τεχνική σε πολύ «περιορισμένο» εύρος. Μαύρο με αερογράφο σε σκιασμένες περιοχές (γωνίες, άκρες των πάνελ κ.λ.π.) και λευκό με πινέλο στις υπερυψωμένες. Κάποιος που έχει καλύτερο χειρισμό του αερογράφου, μπορεί να παίξει με το μαύρο και το άσπρο σε όλο το μοντέλο, με διαφορετικές δέσμες, με αλληλοκαλύψεις και με διάφορα pattern και να δημιουργήσει ένα ποιο «πλούσιο» οπτικά αποτέλεσμα (αυτό που αποκαλείται modulation). Εγώ δεν στόχευα σε τέτοιο εφέ.
Η αρχική διαφοροποίηση, δίνει την «βάση», «οριοθετώντας» και αναδεικνύοντας τα σημεία που μπορούν να δουλευτούν (με pin wash, wash κ.ο.κ), προκειμένου να γίνει πιο πλούσιο οπτικά αποτέλεσμα. Σίγουρα, η «αρχική» εικόνα, μπορεί να ξενίσει (ιδιαίτερα σε μονόχρωμα πράσινα), λόγο μιας «παραδαλότητας»). Παρόλα αυτά αφ' ένός με τα φίλτρα και τα wash, αφ' ετέρου με την δυνατότητα να ξαναπεραστεί ένα χέρι βασικού, μέχρι να πέσει η τονικότητα της αντίθεσης (είναι καθαρά υποκειμενικό), μπορεί να δέσει το σύνολο και να δώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα (που πολλές φορές όμως μπορεί να μην συνάδει με την «ρεαλιστικότητα», της αναπαράστασης που θέλουμε να αποδώσουμε)...
Εν κατακλείδι μια ωραία τεχνική που έστω και σε αυτό το πρωτόλειο στάδιο, εμένα με ικανοποιεί.
Παρεπιπτωντος με αυτη την τεχνικη δημιουργουσαν μαστορες οπως ο Ρεμπραντ κ.α
Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα...Επιγραμματικά: Ναι, η τεχνική αυτή (που στο χώρο μας έχει ονομαστεί modulation), έχει χρησιμοποιηθεί από ζωγράφους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι ζωγράφοι δουλεύουν σε 2 διαστάσεις και με την τεχνική αυτή, δημιουργούν την οπτική ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης. Στην περίπτωσή μας, η τρίτη διάσταση είναι δεδομένη, οπότε τέτοιου είδους τεχνικές, είναι πολλές φορές περιττές και η υπερβολική και «δογματική» χρήση τους, μπορεί να χαλάσουν, αντί να αναδείξουν την δουλειά μας...