Αποστολέας Θέμα: Hawker Typhoon IB, 1/72, AIRFIX  (Αναγνώστηκε 2087 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • modelclub.gr
Hawker Typhoon IB, 1/72, AIRFIX
« στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 02:50:35 πμ »
Καλησπέρα στην παρέα!
Μετά την έναρξη με το Avenger, το οποίο έμεινε ανέπαφο, προκειμένου να φτιαχτεί αργότερα, που θα υπάρχει και κάποια εμπειρία, ξεκινάω με το πολύ ωραίο κιτ της Airfix.
Έχει γίνει παρουσίαση και review για το συγκεκριμένο μοντέλο (που ήταν και αυτή που με οδήγησε στην αγορά του για 1η κατασκευή) στο forum,
οπότε θα δώσω κάποια infos για τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω, και θα ζητήσω εξ αρχής την βοήθειά σας.

Επέλεξα την δεύτερη παραλλαγή, για 2 λόγους:
1ον γιατί φοβήθηκα το μεγάλο μέγεθος των χαλκομανιών της 1ης
2ον επειδή οι περισσότεροι που έχω δει, κάνουν την πρώτη  ::glossa::

Να πω ότι πήρα χρώματα της Vallejo (Model Color), αισίως μετά από 1 μήνα αναμονής, λόγω έλλειψης, το μαύρο της Citadel και θα βάψω με πινέλο.
Για σφράγισμα, πριν τις χαλκομανίες, πήρα το Clear της Humbrol, για τελικό φινίρισμα, το Ματ Spray της Winsor&Newton και για αρχικό αστάρωμα το Motip από Praktiker.

Έχω ήδη κάνει κάποιες δοκιμές, με όλα τα υλικά, σε 2 κεσεδάκια από γιαούρτι, και  μπορώ να πω πως έμεινα ικανοποιημένος (όχι πολύ, αλλά αρκετά).

Αυτό που με φοβίζει λίγο, είναι ότι όταν μάσκαρα (με ταινία Tamiya), και έβγαλα την ταινία, "σηκώθηκε" μαζί και το αστάρι :cry:
Θέλω να πιστεύω ότι οφείλετε στο πολύ γυαλιστερό πλαστικό από το κεσεδάκι, και ελπίζω στο πλαστικό του μοντέλου, να πιάσει κανονικά,
χωρίς τέτοιου είδους εκπλήξεις :) Είχα ψεκάσει 3 "απαλές" στρώσεις και είχε καλυφθεί πλήρως το πλαστικό πάντως.

Στα της κατασκευής τώρα, έχω κόψει τα κομμάτια για το cockpit, και τα υπόλοιπα περιφερειακά.
Το κομμάτι που είναι για τις φωλιές (αν το λέω σωστά) είχε πολύ flash και με παίδεψε αρκετή ώρα για να το καθαρίσω 

::arrowred:: Πριν βάψω στο εσωτερικό, θα πρέπει να ασταρώσω :?: θα κάνω και κάποιο wash μετά με λάδια ζωγραφικής και white spirit.

Αυτά προς το παρών   :D

ʼντε και καλή αρχή να έχω  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Hawker Typhoon IB, 1/72, AIRFIX
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 08:24:36 πμ »
Αντε, καλή αρχή.

Για αστάρι είχεις αυτό της Vallejo; Εχει κακή φήμη όσον αφορά την πρόσφυσή του με το πλαστικό και θα σου πρότεινα να μην ασταρώσεις ή να αγοράσεις κάποιο αστάρι σε spary, ένα γκρι ή άσπρο surfacer από κάποιο μαγαζί με χρώματα αυτοκινήτων θα σε καλύψει και έχει φοβερή πρόσφυση σε καθαρό πλαστικό. Ότι και να αγοράσεις, μία δοκιμη σε πλαστικό είναι απαραίτητη όπως και το μέχρι λιποθυμίας ανακάτεμα προν τη χρήση. Πάντως για το εσωτερικό δε νομίζω να χρειάζεται να ασταρώσεις.

Το cockpit, καθ' ύψος, από τη μέση και πάνω ήταν μαύρο και από τη μέση και κάτω πράσινο ή αλουμίνιο.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 12:54:42 μμ »
@gkontog σ' ευχαριστώ για την επισήμανση των χρωμάτων εσωτερικού! Θα γίνει, με μαύρο - αλουμίνιο, αφού όσες εικόνες βρήκα στο διαδίκτυο, έτσι το δείχνουν.

Όσον αφορά το αστάρι, αναφέρω στο προηγούμενο post, ότι χρησιμοποίησα το Motip από Praktiker, το οποίο μου είχαν προτείνει τα παιδιά εδώ, σε άλλο νήμα.
Βέβαια στις οδηγίες του, γράφει ότι είναι για μέταλλο, ξύλο, αλουμίνιο, γυαλί καιι πέτρα. Κι αυτό κάπως με μπερδεύει. Αλλά αφού έχει δοκιμαστεί και δουλεύει, όπως προείπα, κατά 99% φταίει το γυαλιστερό πλαστικό από το κεσεδάκι που δοκίμασα.

Τώρα αν δεν ασταρώσω στο cockpit, για να κάνω wash με λάδια, θα πρέπει πρώτα να σφραγίσω με Clear :?:

Βάζω και φωτό για δείτε πως το σήκωσε στο ξεμασκάρισμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 01:23:25 μμ »
Τώρα αν δεν ασταρώσω στο cockpit, για να κάνω wash με λάδια, θα πρέπει πρώτα να σφραγίσω με Clear :?:
Το αστάρι ΔΕΝ παίζει ρόλο όσον αφορά στο υλικό του wash. Σε γενικές γραμμές ισχύει το παρακάτω:

- Enamel wash (χρώματα Humbrol, λάδια κλπ) => πάνω σε ακρυλικό υπόστρωμα.
- Ακρυλικό wash (έτοιμα washes, ακρυλικά χρώματα κλπ) => πάνω σε enamel υπόστρωμα.

Οπότε, ανεξάρτητα με το τι έχεις βάψει, διαλέγεις το αντίστοιχο βερνίκι για να σφραγίσεις τη δουλειά και να την προστατεύσεις από το wash.

Το αστάρι βοηθά στo να δημιουργήσεις ένα στρώμα το οποίο "γραπώνει" γερά πάνω στο πλαστικό και να δώσει μία επιφάνεια τέτοια που θα μπορούν να στρώσουν με καλή πρόσφυση "ευαίσθητα" χρώματα όπς πχ τα Lifecolor. Επίσης το αστάρι, ειδικά τα γκρίζα αστάρια, δείχνουν ατέλειες στο φινίρισμα ή/και καλύπτουν μικροατέλειες δίνοντας μία πιο λεία επιφάνεια.

Το Motip πιθανότατα δεν τα πάει καλά με το γιαουρτοπλασικό που είναι όντως εξωφρενικά λείο. Κάνε μία δοκιμή πάνω στα sprue του μοντέλου και δες και εκεί πως συμπεριφέρεται.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 01:34:50 μμ »
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει διαφορετικό αστάρι για πλαστικά και διαφορετικό για μέταλλα, ξύλο κλπ.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 01:40:05 μμ »
Gkontog σ' ευχαριστώ πολύ, θα κάνω δοκιμή και βλέπουμε.....

@giwgosd κι εγώ αυτή την εντύπωση έχω, αλλά μου το πρότειναν εδώ μέσα, επειδή είναι λεπτόκοκκο και οικονομικό για την ποσότητά του.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 02:45:27 μμ »
Μην αγχώνεσαι με το Motip, το σωστό έχεις αγοράσει, το υλικό του κεσέ φταίει. Απλά θέλει καλό κούνημα πριν ασταρώσεις. Μη το λυπηθείς, ρίξε αρκετό σε ένα χέρι (όχι βέβαια και να "πνίξεις" το μοντέλο), από απόσταση 25cm και ακόμα και αν προς στιγμήν νομίσεις ότι σου εξαφάνισε τη λεπτομέρεια του μοντέλου, στεγνώνοντας το περισσευούμενο υλικό θα εξαφανιστεί και θα έχεις τις γραμμώσεις πλήρως ορατές και "καθαρές".
Επίσης, επειδή βλέπω να έχεις κόψει πολλά κομμάτια του μοντέλου και τα έχεις σαν να ετοιμάζεσαι να τα βάψεις (ασταρώσεις ?) όλα μαζί, να σου πώ πως δε χρειάζεται να ασταρώνεις όλα τα κομμάτια που πρόκειται να βάψεις. Τα μικρότερα κομμάτια του εσωτερικού πχ., δεν είναι απαραίτητο να τα ασταρώνεις. Γενικότερα, ασταρώνουμε συνολικά το μοντέλο εξωτερικά και αυτό μόνο όταν πρόκειται να βάψουμε με μικρής πρόσφυσης χρώματα όπως τα βινυλικής βάσης (πχ. Vallejo, AK, Ammo, Andrea κλπ.), ή αν έχουμε χρησιμοποιήσει διάφορα υλικά στην κατασκευή (πλαστικό, PE, αλουμίνιο, χαλκό, ρητίνες κλπ.) και θέλουμε να ομογενοποιήσουμε την επιφάνεια του μοντέλου πριν ρίξουμε το βασικό χρώμα του μοντέλου :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 03:10:48 μμ »
Μάνο σ 'ευχαριστώ για την επισήμανση! Προς το παρόν κάνω κάποια δοκιμαστικά πάνω σε sprue, για να δω πως θα παει...
Πάντως, δεν ξέρω αν είναι το χρώμα (μαύρο) αλλά της Citadel έχει απίστευτη συμπεριφορά, πολύ καλύτερη απ τα Vallejo...

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 06, 2015, 03:26:12 μμ »
Μάνο σ 'ευχαριστώ για την επισήμανση! Προς το παρόν κάνω κάποια δοκιμαστικά πάνω σε sprue, για να δω πως θα παει...
Πάντως, δεν ξέρω αν είναι το χρώμα (μαύρο) αλλά της Citadel έχει απίστευτη συμπεριφορά, πολύ καλύτερη απ τα Vallejo...
Τα Citadel, παρότι δεν βοηθάνε εμάς τους "στατικούς" με την ονοματολογία τους και τις αποχρώσεις τους (λόγω θεματολογίας), είναι εξαιρετικής ποιότητας χρώματα, είτε για πινέλο είτε για αερογράφο, με καλή πρόσφυση και πολύ καλό στρώσιμο. Απ' την άλλη, τα βινυλικής βάσης, αν και άοσμα, με εξαιρετικές αποχρώσεις, στρώνουν πολύ καλά με πινέλο και σχετικά καλά με αερογράφο, δυστυχώς από άποψη πρόσφυσης και αντοχής στο πιάσιμο μετά, είναι επιεικώς απαράδεκτα, οπότε το αστάρωμα πρίν και το βερνίκωμα (με κάποιο καλό βερνίκι) αμέσως μετά είναι εκ των ουκ άνευ :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 08, 2015, 10:00:24 μμ »
Καλησπέρα!
Θα δώσω ένα μικρό update, μπας και πάρω λίγο κουράγιο και συνεχίσω  :(

Έκατσα λοιπόν την Κυριακή να βάψω, χωρίς αστάρωμα, στο εσωτερικό του cockpit.
To αποτέλεσμα, κάτω του μετρίου, έως κακό... και εξηγούμαι:

Ξεκίνησα με το "Αλουμίνιο" του εσωτερικού και χρησιμοποίησα γι' αυτό το 70.997 (silver) της Vallejo (Η αιτία του κακού  :evil:).
Ενώ είχα κάνει δοκιμαστικά με το 70.801 (brass) και το 70.863 (gunmetal grey) και έστρωναν και τα δύο πολύ καλά με smooth φινίρισμα, το silver ήταν "αλλουνού  ::pop::"
Είτε προσπάθησα να το αραιώσω, είτε όχι, είτε επάνω σε primer είτε σε γυμνό πλαστικό, το αποτέλεσμα ένα και το αυτό, δεν κάλυπτε με τίποτα!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει κι έναν περίεργο κόκκο, που δεν επιτρέπει λείο αποτέλεσμα.
Τα μόνα που φαίνονται, είναι τα "σπιθουράκια" που έχει και το κάνουν να γυαλίζει, εμφανώς λάθος και απ' ότι αποδείχτηκε ήταν και κακή επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος για το aluminum.

Ε, αφού τα νεύρα μου είχαν γίνει, πως είχαν γίνει, λέω θα δοκιμάσω με το μαύρο...
Εκεί ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα, είχε φτάσει σ' ένα σημείο το χέρι μου που έτρεμε, και το αποτέλεσμα είναι να μην έχει στρώσει καλά.

Οπότε, στο resume, παραγγέλνω αύριο AK True Metal Aluminum σε λάδι, ξεβάφω, και πάμε πάλι, πιο ήρεμα και με λιγότερη βιασύνη!

Εδώ έχω περάσει 4 χέρια και φαίνεται σε κάποια σημεία ότι δεν έχει καλύψει...

Εδώ 3 χέρια..

Στον ουραίο τροχό ήταν μικρή η επιφάνεια, και φαίνεται να έστρωσε καλύτερα, αλλά είναι εμφανείς οι κόκκοι...

όπως και εδώ...

Αποσυνδεδεμένος zithon-tasos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • «ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ»
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 08, 2015, 10:45:40 μμ »
Αυτό το ΑΚ το χρησιμοποιώ κι εγώ και είναι καταπληκτικό χρωμα.....συν το ότι μπορείς να το τρίψεις με πανί όταν στεγνώσει και να σου δώσει ακόμη καλύτερο αποτελεσμα!!!

REMOVE BEFORE DIVE

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 16, 2016, 04:02:53 πμ »
Καλησπέρα σε όλους, μετά από ποοολύ καιρό!
Την τελευταία βδομάδα, αν και δεν είχα σκοπό να το φτιάξω (μετά από πολύμηνη αναμονή για το True Metal Aluminum), τελικά έκανα μια προσπάθεια.
Αφού τα ξέβαψα όλα, εεε εντάξει, όχι όλα, το μαύρο της Citadel δεν έβγαινε με τίποτα  :x, ξεκίνησα απ την αρχή, με πρώτο βήμα το αστάρωμα.

Να πω εδώ, ότι ανεξάρτητα από την αντοχή, με το αστάρι το χρώμα πατάει απίστευτα καλύτερα, βασικά μπορείς να το δουλέψεις, ενώ με γυμνό πλαστικό δύσκολο.

Έχω προχωρήσει με το εσωτερικό, σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο...

...αλλά χρειάζομαι μια βοήθεια με τα χρώματα, για το κλείσω

Σύμφωνα με φωτό που είδα, αν και γενικα ποικίλουν οι εκδοχές, το εσωτερικό των φωλέων (μπροστινών & ουραίου), το κάτω μέρος του cockpit και το μπροστινό την εισαγωγής αέρα, είναι το ίδιο χρώμα με την κάτω επιφάνεια του αφους.

Το θέμα είναι τι χρώμα να κάνω την παραλλαγή, για να μπορέσω να επιλέξω και αυτό.
Στις οδηγίες δίνει τα εξής:
Humbrol: 165 Medium Sea Grey
                106 Ocean Grey
                30 Dark Green (για το οποίο είδα ότι προτείνεται το 116)

Για το Green είμαι οκ, είναι το 70.893

Το θέμα είναι ο συνδυασμός των Γκρι. Έχω πάρει 4 διαφορετικά και έχω κάνει κάποια δοκίμια, μήπως και μπορέσετε να με βοηθήσετε (αν και είναι δύσκολο, χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό και με μέτρια κάμερα τηλεφώνου  :?)

Το κυκλικό, είναι από θήκη CD, και είναι βαμμένο με το 70.989 & 70.870 (τα δύο ανοιχτότερα δλδ) και έχει περαστεί επιπλέον με 2 χέρια Humbrol Clear, Wash λαδιού και 2 χέρια ματ βερνίκι W&N. Tο λευκό, είναι απλό χαρτί. Τα δοκίμια είναι σε χαρτόνι, και μόνο το χρώμα, χωρίς κάτι επιπλέον.

Σύμφωνα με την αντιστοιχία χρωμάτων το 106->70.869 (το οποίο μου φαίνεται πολύ σκούρο) & το 165->70.870 (το οποίο είναι απο το fs36270, που είναι το πιο κοντινο στο fs36260 που βρήκα ότι ήταν το κανονικό)
Δεν ξέρω ποιον συνδυασμό να επιλέξω  ::Help2::

Α! να πω ότι έκανα και μία προσπάθεια για ζώνες, με Tamiya tape και χαλκόσυρμα....

Αποσυνδεδεμένος maylo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 17, 2016, 09:39:46 μμ »
Update!

Τελικά, πήρα την απόφαση να το κλείσω, μιας και δεν πρόκειται να φαίνεται το εσωτερικό χρώμα, πόσο μάλλον μια διαφορά στην τονικότητα....

Τώρα πάμε για στοκοτρίψιμο  :D

Δυστυχώς, επειδή τα αλουμινένια, είναι βαμμένα με το True Metal, που είναι wax based και διαλύεται με White spirit, δεν έκανα wash, γιατί φοβήθηκα πως θα ξέβαφαν  :? Το ίδιο ισχύει και για το μαύρο μέρος του cockpit, όπου είχα κάνει στεγνό πινέλο με λάδια. Στο κάτω μέρος που επιχείρησα, με καφέ, δεν μου φάνηκε να είχε και μεγάλη επιτυχία και πιστεύω ότι ευθύνεται το πολύ ματ που είχε το χρώμα από κάτω  :?:

Επίσης, ένας προβληματισμός με την χαλκομανία των οργάνων, η οποία "ψιλο-κόλλησε" και δεν ξέρω αν φταίει που έριξα κανά 2 φορές μια σταγόνα νερού απο πάνω, ενώ είχε στεγνώσει και τις δύο, γιατί δεν κάθονταν εκεί που την ήθελα. Από πάνω έβαλα και Mr Mark Softer, αλλά δεν είδα και καμιά διαφορά.... ίδωμεν! 

Tags: