Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια για LED ταινιες  (Αναγνώστηκε 12019 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
Βοήθεια για LED ταινιες
« στις: Οκτωβρίου 17, 2015, 10:06:36 μμ »
Πάνω απο την επιφάνεια εργασίας μου εχω μια λάμπα φθορίου Τ5  καπου 55cm

κάπου ειδα σε μια φώτο που ενας τύπος ειχε βάλει πάνω απο το πάγκο του ταινία led γύρο γύρο και σκέφτηκα να κάνω κάτι παρόμοιο

εχω βρει αυτο : http://www.mrled.gr/tainia-led-14.4watt-60-smd-5050-led-psuchro-leuko-adiavrochi.html

η ερώτηση ειναι ... ειναι εύκολο να στηθεί?  θέλει τπτ περίεργα ηλεκτρολογικές εργασίες ?   

Αποσυνδεδεμένος piaggio250

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
  • Modelling for fun not for passion.
Απ: Βοήθεια για led ταινιες
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 17, 2015, 10:34:28 μμ »
Γεια σου Αρκά ηλεκτρολόγε. Λοιπόν η ταινία είναι αυτοκόλλητη και το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα τροφοδοτικό 230volt ac /12volt dc που το παίρνεις από καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, στην έξοδο του τροφοδοτικού συνδέεις την λεντοταινία με πολικότητα το κόκινο+ και το μαύρο-, τίποτα το δύσκολο.

Δες κι' αυτό.

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Διαχειριστής
  • Scale 1/35
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 17, 2015, 11:19:03 μμ »
τόσο εύκολο ??   μη με γράψουν στις ειδήσεις ...  :mrgreen: :mrgreen:

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 17, 2015, 11:34:39 μμ »
τόσο εύκολο ??   μη με γράψουν στις ειδήσεις ...  :mrgreen: :mrgreen:

Μπα!!! Θα στα πουν και από εκεί που θα την αγοράσεις.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 17, 2015, 11:55:11 μμ »
Το μόνο κακό που έχουν αυτές οι αυτοκόλλητες ταινίες με LED είναι ότι μετά από σχετικά γρήγορο διάστημα ξεκολλάνε και κρέμονται.
Καλό θα ήταν λοιπόν εκεί που θα την κολλήσεις να έχεις εύκολη πρόσβαση για να μπορείς να βάλεις επιπλέον ταινία.
Ιδανικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αυτοκόλλητα UHU Fix pads τα οποία δεν ξεκολλάνε σχεδόν ποτέ.
Επίσης, μερικές τέτοιες ταινίες, αν και με LED, ζεσταίνονται αρκετά. Ρώτα εκεί που θα την αγοράσεις.
Και προσοχή στο τροφοδοτικό να μπορεί να δώσει την απαραίτητη ισχύ.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 01:47:14 πμ »
Το μόνο κακό που έχουν αυτές οι αυτοκόλλητες ταινίες με LED είναι ότι μετά από σχετικά γρήγορο διάστημα ξεκολλάνε και κρέμονται.

Αρκετές έχουν αυτοκόλλητη ταινία της 3Μ με το σήμα να φαίνεται στο πίσω μέρος διάλεξε αν βρείς μια τέτοια έχουν πολύ καλύτερη κολλητική ικανότητα.

Και προσοχή στο τροφοδοτικό να μπορεί να δώσει την απαραίτητη ισχύ.

Ο Γιώργος έχει δίκιο, εγώ θα διάλεγα ένα με τουλάχιστον 20% παραπάνω ισχύ από αυτή της λεντοταινίας.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 09:18:44 πμ »
Καλημέρα.

Αν η ταινία που θες να χρησιμοποιήσεις είναι μήκους πχ 2.4m και ισχύος 14.4W/m άρα έχει συνολική ισχύ 34.56W, στρογγυλοποιώντας 35W. Με τάση τροφοδοσίας 12VDC τυπικά χρειάζεσαι ένα τροφοδοτικό που να δίνει ένταση 3A (ισχύς 3Α Χ 12V = 36W) αλλά λαμβάνοντας υπ' όψη τις ανοχές και το οτι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας πας για 30% παραπάνω, δηλαδή 35W + 30% = 45.5W και τελικά θες ένα τροφοδοτικό 12VDC που να δίνει 4Α (ισχύς 48W) και είσαι καλυμένος. Με την ίδια λογική υπολογίζεις ανάλογα το μήκος που θέλεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! το τροφοδοτικό πρέπει να αερίζεται επαρκώς αλλιώς το βλέπω να γίνετε φλαμπέ και εσύ πρώτη είδηση... οπότε μην το θάψεις κάτω από τα μποντελόκουτα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 12:00:23 μμ »
Και κάτι άλλο σημαντικό. Η λάμπα που έχεις έχει φωτεινότητα περίπου 1070 lumens, η ταινία στο λινκ που έβαλες έχει 800-1000 lumens ανά μέτρο οπότε με  2μέτρα λεντοταινία έχεις 1600-2000 lumens, σχεδόν τη διπλάσια φωτεινότητα από την λάμπα που έχεις τώρα σύμφωνα με τα στοιχεία τους. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Διαχειριστής
  • Scale 1/35
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 02:14:15 μμ »
οπως το βλεπω δεν θα βάλω πανω απο τρεις λωριδες των 80-85εκ.  οποτε παω για συνολικά περιπου 36W και φωτεινότητας καπου στα 2000lumens οπως σωστα το υπολόγισε ο Γιωργος (piaggio)

αυτο που με ψήνει ειναι το γεγονός οτι αφου ο φωτισμός δεν ειναι απο μια συγκεκριμένη πηγη... λογικα θα φωτίζει ομοιόμορφα την επιφάνεια εργασίας και αυτο επίσης θα βοηθάει και στη φωτογράφιση αφου δεν θα κανει σκιές.... ( λογικά σκεπτόμενος .. μπορει και να μην ισχυει...)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 02:40:50 μμ »
οπως το βλεπω δεν θα βάλω πανω απο τρεις λωριδες των 80-85εκ.  οποτε παω για συνολικά περιπου 36W και φωτεινότητας καπου στα 2000lumens οπως σωστα το υπολόγισε ο Γιωργος (piaggio)

αυτο που με ψήνει ειναι το γεγονός οτι αφου ο φωτισμός δεν ειναι απο μια συγκεκριμένη πηγη... λογικα θα φωτίζει ομοιόμορφα την επιφάνεια εργασίας και αυτο επίσης θα βοηθάει και στη φωτογράφιση αφου δεν θα κανει σκιές.... ( λογικά σκεπτόμενος .. μπορει και να μην ισχυει...)
Κοίτα, το κόστος δεν είναι μεγάλο, πάρε αρχικά ένα μικρό μήκος και δοκίμασε με κάποιο απλό τροφοδοτικό 12V (αν δεν έχεις δώσε σήμα) και δες πως σου φαίνεται. Προσωπικά το φως από τα led με ενοχλεί αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος komhs

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΜΦΙΣΣΑ - ΦΩΚΙΔΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 07:28:24 μμ »
Κάνε δοκιμή πρώτα γιατί το φως από τα led αλλοιώνει τα χρώματα.
Ηλίας

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Διαχειριστής
  • Scale 1/35
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 18, 2015, 07:40:37 μμ »
Κάνε δοκιμή πρώτα γιατί το φως από τα led αλλοιώνει τα χρώματα.

τώρα με τρεις λάμπες led φωτογραφίζω και δεν εχω δει κάποιο πρόβλημα στη φωτογράφιση

Αποσυνδεδεμένος komhs

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΜΦΙΣΣΑ - ΦΩΚΙΔΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 08:14:29 πμ »
Όχι στην φωτογράφιση στα enamel των μοντέλων μας .
Ηλίας

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 10:46:01 πμ »
και εμενα με ενδιαφέρει το θεμα μιας και εγω παρατήρησα και εγω την τοξοτή/θολωτή αυτή κατασκευή που είχε κάνει ο συγκεκριμενος ανθρωπος στον πάγκο του.

μια ταινια που ειλικρινα δεν ξεκολα με τιποτα.. 3Μ VHB (Very High Bonding) ειναι κοκκινη αλλα κάνει θαυματα μπορεις να στηρίξεις τα πανταειλικρινα. παραθετω γιατι ειναι 1,5 μετρο κανει 8 ευρω σχεδον
http://alkishop.gr/3M/3m-tainies-2/tainies-diplis-opsews/vhb/3m%E2%84%A2-vhb%E2%84%A2-4905/

http://www.eval.gr/Product/5460/%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%91_%CE%94%CE%99%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A3_%CE%9F%CE%A8%CE%97%CE%A3_%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5_%CE%94%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%97_%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%9F_3M_-_VHB_HEAVY_DUTY_MOUNTING_TAPE

υπαρχουν και connector γωνιακα ώστε να μας εξυπηρετουν
http://www.ledstrip-controller.com/led-strip-connector-c-1.html

η ερωτηση μου είναι η εξής. Παρόλο που τα LED θεωρούνται χαμηλής κατανάλωσης ταυτόχρονα εκπέμπουν θερμοκρασια.
με αυτή τι γίνεται? μηπως θέλει καποια βαση στήριξης αλουμiνιου που να παιζει και την επαγωγή θερμότητας ή δεν εχουν πρόβλημα?

σας παραθέτω και μερικα αλλα πραγματα για πιο εμφανισιμες κατασκευες που ισως να εμπαιναν και σε βιτρινα.

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://g02.s.alicdn.com/kf/HTB1qkJtGXXXXXcgXFXXq6xXFXXXg/200664002/HTB1qkJtGXXXXXcgXFXXq6xXFXXXg.jpg&imgrefurl=http://www.alibaba.com/product-detail/Newest-hot-selling-aluminium-led-profile_60037360628.html&h=469&w=564&tbnid=TMdOSxi1k1iIYM:&docid=lWe8x4on5clHTM&itg=1&ei=AZ8kVpHxLYK2a8-cnJAC&tbm=isch&ved=0CB0QMygAMABqFQoTCNH1gdqEzsgCFQLbGgodTw4HIg

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://g01.s.alicdn.com/kf/HTB1eQXCGXXXXXXqXpXXq6xXFXXXB/200664002/HTB1eQXCGXXXXXXqXpXXq6xXFXXXB.jpg&imgrefurl=http://www.alibaba.com/product-detail/Newest-hot-selling-aluminium-led-profile_60037360628.html&h=471&w=554&tbnid=l1KWTxK_0Q7DrM:&docid=lWe8x4on5clHTM&itg=1&ei=AZ8kVpHxLYK2a8-cnJAC&tbm=isch&ved=0CB4QMygBMAFqFQoTCNH1gdqEzsgCFQLbGgodTw4HIg

http://www.aliexpress.com/item/connector-corner-90-180-135-270-degree-for-V-groove-led-rigid-strip-light-bar-without/1895996684.html

http://www.aliexpress.com/store/product/connector-corner-90-180-135-270-degree-for-V-groove-led-rigid-strip-light-bar-with/702095_1895905874.html

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 11:00:03 πμ »
Ο εχθρός του led είναι η θερμότητα και για τη φωτεινότητα του αλλά και για τη διάρκεια του χρονικά. Κάποιες λεντοταινίες δίνονται μαζί με βέργες αλουμινίου για να τοποθετηθούν αλλά αφορά περισσότερο μεγάλου μήκους μονοκόμματες κατασκευές, για μικρά κομμάτια νομίζω δεν χρειάζεται εκτός και αν ανάβουν 10ωρα και πάνω συνεχόμενα.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 11:05:36 πμ »
αρα θα ηταν συνετό να τοποθετηθεί έστω και ενα απλο λαμαρινάκι αλουμινίενιο για να κρατά σε εφικτά επιπεδα την θερμοκρασία?

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 12:20:57 μμ »
Έχω βάλει λεντοταινία στην κουζίνα κάτω από τα άνωθεν ντουλάπια. Είχα την απορία αν θα παραμένει στην θέση της μόνο με την κόλλα της (3Μ η ταινία που έχει απο πίσω).
Απο το ηλεκτρολογίο που την αγόρασα μου είπαν ότι μετά απο κάποιο διάστημα (ανάλογα και την χρήση) θα ξεκολλήσει λόγω θερμότητας. Επίσης το γεγονός ότι θα έμπαινε σε κουζίνα και θα υπήρχε ζέστη γενικότερα αλλά και υδρατμοί με έκαναν να αγοράσω μαζί και την βέργα αλουμινίου την οποία την κάρφωσα κάτω από τα ντουλάπια και απλά άφησα την λεντοταινία εσωτερικά ξεκόλλητη.
Και αισθητικά είναι καλύτερο το αποτέλεσμα, και προφυλλάσει και την ταινία από οτιδήποτε και αν χρειαστεί ποτέ να την αλλάξω απλά την αντικαθιστώ με μια άλλη.

Υπόψιν ότι η λεντοταινίες πωλούνται σε ρολό-καρελάκι, εγώ είχα πάρει 5 μέτρα που αν θυμάμαι ήταν το μικρότερο μέγεθος και τον αντίστοιχο μετασχηματιστή. Υπάρχουν και μικρότερα αλλά συγκεκριμένα σε μήκος κομμάτια λεντοταινίας τα οποία είναι πιο ακριβά νομίζω.
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 01:12:39 μμ »
Την ταινία LED μπορείς να την κόψεις κανονικά στα ειδικά σημειωμένα σημεία, συνήθως ανά 4 ή 5 LED.
Κανονικά τα LED δεν θα έπρεπε να εκπέμπουν τόση θερμότητα. Αυτό γίνεται όμως γιατί είναι SMD και γιατί τροφοδοτούνται συνήθως στο όριο τους.
Ένα κανονικό LED που οδηγείται με 1.5V και 100mA φωτίζει άνετα και δεν ζεσταίνεται καθόλου ενώ έτσι η ζωή τους είναι πρακτικά πάνω από 20 χρόνια.
Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι στις ταινίες LED είτε δεν χρησιμοποιούν σωστές αντιστάσεις είτε τα υπερ-τροφοδοτούν για να βγάλουν επιπλέον φως.  Επίτηδες; Μπορεί. Πως θα αγοράσεις άλλη ταινία μετά από λίγο καιρό;
Εναλλακτικά θα κοίταζα και για λεπτές λάμπες φθορίου από αυτές που μπαίνουν κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας.
Και φωτίζουν περισσότερο με λιγότερα watt και δεν ζεσταίνονται τόσο πολύ.  Φυσικά θα πρέπει να επιλεχτεί ψυχρό φως (λευκό)
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος stelios 3

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 19, 2015, 01:28:12 μμ »
 Καλησπέρα και από εμένα.
Εγώ θα πρότεινα κάτι σαν αυτό: http://www.dianid.com/gr/product/643/led-t5-6w.html
Είναι ποιο φωτεινό από ledοταινεία, σίγουρα ποιο ακριβό αλλά με μία λάμπα θα κάνεις την δουλειά σου.
Δεν θέλει μετασχηματιστή απλά το συνδέεις με την μπρίζα και κάνεις την δουλειά σου.

Tags: