Αποστολέας Θέμα: Α9 Cruiser 1/76  (Αναγνώστηκε 1737 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
Α9 Cruiser 1/76
« στις: Ιουλίου 23, 2015, 06:01:00 μμ »
To A9, ήταν το πρώτο της μακράς σειράς των Cruisers, αν και το μόνο χαρακτηριστικό που το έκανε να μοιάζει με τα επόμενα ήταν η μάλλον αστεία θωράκισή του, καθώς δεν είχε την ταχύτητα  των επόμενων Cruisers. Απευθείας απόγονος του Vickers Medium MkIII είχε και αυτό (ακολουθώντας τη μόδα της εποχής) βοηθητικούς πυργίσκους με πολυβόλα (προς αγανάκτηση των κακόμοιρων που έπρεπε να μπουν και να πολεμήσουν εκεί μέσα). Φτιάχτηκαν καπου 125 από αυτά τα μαραφέτια τα οποία ωστόσο πρόλαβαν και πολέμησαν στην Γαλλία και στη Β. Αφρική (με επιδόσεις αυτές που καταλαβαίνετε  :mrgreen:).

Στη σωστή κλίμακα (1/72), δεν παρέχεται από καμιά εταιρία (σε πλαστικό, αλλά ούτε και σε ρητίνη). Στη σχεδόν σωστή κλίμακα (1/76), το δίνουν διάφορες (εννοείται εγγλέζικες) εταιρίες. Το δικό μου είναι της CMSC και ήταν ευγενική προσφορά του φίλου Φ. Ιορδανίδη. Αποτελείται από 6 κομμάτια ρητίνης και από καμμιά δεκαπενταριά σε λευκό μέταλλο. Οι αναρτήσεις δεν είναι κολλημένες, γιατί μετά δεν θα μπορούσαν να μπουν οι ερπύστριες, ενώ το κιτ παρέχει και τις χαρακτηριστικές ποδιές για την έρημο. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ απλό κιτ και έτσι η συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μια ώρα. Γενικά είναι σωστό και αρκετά λεπτομερές για την κλίμακα. Μόνη προσθήκη, το προβόλο της Aber, καθώς αυτό του κιτ, μάλλον με τηλεγραφόξυλο έμοιαζε :roll:

Ελπίζω να σας αρέσει και τα σχόλια καλοδεχούμενα  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Α9 Cruiser 1/76
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 23, 2015, 06:38:07 μμ »
ωραίο το ....προβόλο...
οι βοηθητικοί πύργοι, έτσι ήταν στην πραγματικότητα ?
εννοώ μη συμμετρικοί ως προς τον διαμήκη άξονα ...
 ::salut::
Σ.Σ.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 23, 2015, 07:14:09 μμ »
Ναι!!!! Ήταν ίδιοι και απλώς τους τοποθετούσαν είτε δεξιά είτε αριστερά

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 23, 2015, 07:18:38 μμ »
Φτιάχτηκαν καπου 125 από αυτά τα μαραφέτια...

Και μερικά CS...

Καλή συνέχεια Μήτσε,δες και την Ιταλική εκδοχή για βάψιμο:

http://beutepanzer.ru/Beutepanzer/italy/Beute/British.htm

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 23, 2015, 07:53:07 μμ »
Θενκ γιου Χερόντοτους!!!! Έχω το παρακάτω προφίλ και ιντριγκάρομαι τρελλά:

Τελικά, θα μου άρεσε να το κάνω ιταλιάνικο. Αυτό που δεν ξέρω, είναι αν το "καφέ" μπροστινό μέρος είναι καμουφλάζ, ή το συγκεκριμένο προφίλ αναπαριστά καμμένο άρμα με Caunter ::dontknow::

ΔΚ

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 23, 2015, 07:55:37 μμ »
Συνέχεια από το προηγούμενο:
Για το συγκεκριμένο τύπο, υπήρχε επίσημο pattern για την παραλλαγή Caunter, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μοιάζει με αυτό στο προφίλ του ιταλικού:

Τι λέτε?????

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 23, 2015, 08:37:29 μμ »
Συνέχεια από το προηγούμενο:
Για το συγκεκριμένο τύπο, υπήρχε επίσημο pattern για την παραλλαγή Caunter, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μοιάζει με αυτό στο προφίλ του ιταλικού:

Τι λέτε?????

ΔΚ

Εγώ προτείνω να ακολουθήσεις το ανωτέρω pattern για τη Caunter κι απλά να προσθέσεις τα Ιταλικά εθνικά χρώματα πλευρικώς   :wink:

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2015, 08:30:15 μμ »
Έτοιμο κι αυτό............. θα έλεγα αν δεν είχα παρατηρήσει στις φωτογραφίες, κάποιες σημαντικές ατέλειες:
1) Το sand έχει "καβαλήσει" το slate σε ένα σημείο στο deck, οπότε θέλει διόρθωση
2) Από κακή χύτευση, κάποια μπουλόνια στον πύργο έχουν δώσει τη θέση τους σε τρύπες. Παρότι λοιπόν έχω ήδη βάλει κάμποσα πριτσίνια της Archer, με το βάψιμο φάνηκαν πολύ περισσότερα σημεία στα οποία χρειάζεται παρέμβαση (φτου κι απ' την αρχή δηλαδή) :evil: :evil: :evil: :evil:

Τέλος πάντων, προς ώρας, βάφτηκε η σημαία (Vallejo),μασκαρίστηκε, βάφτηκε το sand (Vallejo British Tankers Uniform), ξαναμασκαρίστηκε, βάφτηκε το Silver Grey (Tamiya IJN Grey), ξαναματαμασκαρίστηκε και βάφτηκε το Slate (WEM Slate Green) (ουφφφφφφ).

Τις φωτογραφίες τις τράβηξε ο ΣΣ, και γι αυτό βλέπονται (μη χάσουμε και τον τίτλο μας). Περιμένετε να δείτε τις δικές μου μετά τις διορθώσεις.....

Ελπίζω να σας αρέσει (παρά τις προσθήκες που χρειάζεται) και όπως πάντα, τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2015, 12:10:59 πμ »
...........
καλό είναι ....
να το φέρεις στην έκθεση να εκτεθείς
κι εσύ κι αυτό !!
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2015, 01:49:00 μμ »
Μπράβο Δημήτρη, ωραίο θέμα και εκτέλεση,αν και έχω κάποιοες επιφυλάξεις προς τη caunter scheme και πρόσεξε επίσης τη λευκή λωρίδα στην ιταλική σημαία  :wink:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2015, 02:48:11 μμ »
Πολύ όμορφο! Η σημαία του δίνει χαρακτήρα και φυσικά ούτε που θέλω να σκέφτομαι το μασκάρισμα στο σπιρτόκουτο. Απλά είσαι ήρωας!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2015, 06:16:47 μμ »
Σας ευχαριστώ και τους τρεις για τα σχόλια και το χρόνο σας  ::salut::

Σταύρο: Θα το φέρω, θα το φέρω (αν αξιωθώ και κάνω in time, τις απαραίτητες διορθώσεις)

Ζήση: Δεν καταλαβαίνω, τι εννοείς για την Caunter (pattern, χρώματα ???). Η λευκή λωρίδα, είναι όντως λίγο κατσαρή και στενότερη από τις χρωματιστές, τώρα που την βλέπω, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να διορθωθεί τώρα  (τα πριτσίνια, κάνουν πολύ δύσκολο το μασκάρισμα των πολύ λεπτών λωρίδων (κάθε μια είναι κάπου 3mm μόλις):oops:

Γιώργο: Ο άνθρωπος που έχει κάνει ινδικό άρμα με digital παραλλαγή  ::eusa_wall::, μιλάει για μασκάρισμα και ήρωες?????

Σας ευχαριστώ και πάλι!!!!!

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 12:20:29 πμ »
Δημήτρη καταρχάς να ενημερώσω ότι το σχόλιό μου για τη λευκή λωρίδα,δε μειώνει επ ουδενί  τη δουλειά που έχεις κάνει σ'αυτή τη κλίμακα. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, αφορά χρώματα αν υποθέσουμε ότι το σχέδιο του mike starmer και οι διαταγές εφαρμόζονταν κατά γράμμα. (αν και από ότι διακρίνω στις δυο φωτό που έχω στο εμπρόσθιο τμήμα-ασπίδιο πυρ/ου δείχνει παρόμοια).
Για τα χρώματα τώρα,βασιζόμενος στο βιβλίο του μανιτάρα warpaint colours and markings of british vehicles 1903-2003 του Dick Taylor γίνεται αναφορά μέχρι και για Light Purrple Brown (Σουδάν) για Dark Green και Light Stone.
Γνωστό είναι πώς επίσημα η Middle East GO (τέλη 1940)  καταργεί την GO 370 (july 1939) Middle Stone-Dark Sand και υιοθετεί την caunter Μάιο 1940 με την 7th AB. Θα περιελάμβανε όλο το θέατρο επχων μέσης Ανατολής Δ.Αφρικής Σουδάν και Μεσόγειο Κύπρο-Κρήτη.Μια επιπρόσθετη η GO 297 Novenber 1940 αναφέρει τα παρακάτω ως τα επίσημα χρώματα.
Base: Light Stone  και one or two disruptive colours selected by the individual commands to suit local conditions
Egypt: Silver Grey - Slate - Green
Soudan: Light Purrple Brown
Τα περισσότερα είναι ως προς παράδειγμα,αλλά τα αληθινά  λέει δεν έχουν έρθει στο φώς... ::dontknow::
Τεσπά αυτά για την unofficial ονομασία της Caunter (από τον brigadier John "Blood" Caunter ) της 4th AB στην Αίγυπτο...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 12:28:39 πμ »
Γενικότερα, δε βγάζεις άκρη με δαύτους.'Εχω φωτό Α10-13 στην Ελλάδα με τυπική caunter light/portland stone - silver grey - slate καθώς και δίχρωμα Α10 - Α10CS με τύπου caunter, light stone με green.   

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 01:04:06 πμ »
οι φωτό από Ελλάδα, φαντάζομαι είναι α/μ με ...ερμηνείες των εικονιζόμενων χρωμάτων
Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 01:14:21 πμ »
οι φωτό από Ελλάδα, φαντάζομαι είναι α/μ με ...ερμηνείες των εικονιζόμενων χρωμάτων
Σ.Σ.

Σταύρε τώρα είδα το λάθος μου,ο δαίμων βλέπεις.Έγραψα για Α9 στην Ελλάδα,ΛΑΘΟΣ.Ενοούσα Α13.ΟΛΕΣ α/μ, οι περισσότερες από ebay,καθώς κάποιες απο βιβλία,wwm, military modelling,και τέλος κάποια έγχρωμα προφίλ σε pdf του Barry Beldam.Ακόμη και ο Marcus Nicholls σε μια κατασκευή του στο ΤΜΜ, υποθετικά και χτυπώντας πιο ωραίο στο μάτι χρησιμοποιεί light stone - Silver Grey αντι του green,χωρίς να είναι 100% σίγουρος.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 10:17:07 πμ »
H Caunter, είναι ελαφρώς χαοτικό θέμα ακόμα!!! Όσα αναφέρεις είναι σωστά, αλλά υπάρχει αναφορά ότι (πέρα από τις διαταγές), για το βάψιμο των αρμάτων, "κλέψανε" χρώματα του Ναυτικού. Η αναφορά αυτή μου αρέσει και την ακολουθώ στα τρία μοντέλα που έχω φτιάξει, μέχρι τώρα,  με Caunter: Matilda, Crusader και το Α9. Με δεδομένο ότι (γενικά) έχω σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια το κυνήγι του "σωστού χρώματος", χρησιμοποιώ χρώματα που μοιάζουν με αυτά που φέρονται ως σωστά. Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι η (αλήστου μνήμης) WEM, θεωρείται ότι είχε γενικά "σωστές" αποχρώσεις, έχω χρησιμοποιήσει χρώματα που "φέρνουν" σε αυτά, αλλά με βολεύουν περισσότερο στο βάψιμο (χρησιμοποιώ enamel μόνο αν είναι απαραίτητο και δεν έχω εναλλακτική σε ακρυλικό).

Εδώ να σημειώσω ότι όπως σχεδόν σε όλα τα chips χρωμάτων σε έντυπα, έτσι και σε αυτά του Taylor, αυτό που τυπώνεται, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι (το προσπέκτους με τις αποχρώσεις είτε της Ηumbrol, είτε της Vallejo, αλλά και κάθε άλλης εταιρίας είναι ενδεικτικό), κυρίως λόγω των περιορισμών στα τυπογραφικά μελάνια. Για παράδειγμα το Light Stone (που θα έπρεπε να είναι κιτρινωπό), στο chip φαίνεται να είναι γκρι-ροζ και να φέρνει περισσότερο σε Mauntbatten Pink. Πριν χρόνια, με τον Φάνη Ιορδανίδη φτιάξαμε chips από τις συνταγές του Στάρμερ, τα οποία και κολλήσαμε στα δικά του (του Φάνη) αντίτυπα των βιβλίων. Καθώς όπως ήδη είπα, προτιμώ τα ακρυλικά (οι συνταγές ήταν σε enamel Humbrol και Revel), τα "μετέφρασα" σε Vallejo και Gunze/Tamiya.

Τώρα, σχετικά με το pattern, το προφίλ (όπως και αυτό που έβαλα πρωτύτερα εγώ), δεν μου φαίνεται σωστό. Στη φωτογραφία σου το ασπίδιο και το πυροβόλο είναι εμφανώς light stone, οπότε ταιριάζει περισσότερο με το σχήμα του Στάρμερ.

Αχ!!!! Αυτό είναι το είδος των συζητήσεων που μου αρέσουν (να μαθαίνουμε και τίποτα όλοι μας)!!!!!

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 12:32:32 μμ »
Πολύ σωστά Δημήτρη και συμφωνώ σε όλα. Η ένστασή μου ήταν στο κατα πόσο χρησιμοποιούνταν τα προαναφερθέντα χρώματα,  ή οι συνδιασμοί τους. (συμφωνώ επίσης και για τις αποχρώσεις που διαφέρουν)  50 shades of GO :wink:
Πάντως οφείλω να παραδεχτώ πως είσαι απο τους ελάχιστους που "κολυμπούν" σε αυτά τα θολά νερά.  :!:
Χαιρετισμούς στον Φάνη ::salut::

Αποσυνδεδεμένος michalis20

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι - Πειραιάς
  • Μιχάλης Σορώτος, IPMS#426
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2015, 09:44:24 μμ »
Το ειδα εχθες απο κοντα: ειναι απιστευτη η δουλεια που εχεις κανει Δημητρη, μπραβο!
The Modelling Sting

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2015, 07:33:04 πμ »
Ζήση:  :wink:

Μιχάλη: Σ' ευχαριστώ φίλε!!!

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2015, 08:15:19 πμ »
Λοιπόν, το είδα και εγώ από κοντά και είναι απίστευτο! Τόσο το βάψιμο όσο και οι φθορές είναι εξαιρετικές και αν αναλογιστεί κανείς πως έγιναν σε 6-7cm μοντέλο, για τα δικά μου μάτια, είναι κυριολεκτικά εξωπραγματικό.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2015, 02:08:09 μμ »
Εξαιρετική αναπαράσταση σε τόσο λίγα εκατοστά !
Δύο ενστάσεις, παρ' όλο που δεν έχω μεγάλες γνώσεις στα αγγλικά άρματα και χωρίς να θέλω να " ...κομίσω γλαύκας ες Αθήνας...".
΄Οσο μου επιτρέπει η πρεσβυωπία, σαν να βλέπω το εσωτερικό των θυρίδων του πύργου σε άσπρο χρώμα. Είσαι σίγουρος γι' αυτό; Απ' ό,τι ξέρω το εσωτερικό των θυρίδων  συμβαδίζει με το χρώμα του εξωτερικού. Οι ΄Αγγλοι είχαν ασημένιο εσωτερικό και οι Ιταλοί άσπρο. Μήπως το έβαψαν έτσι οι νέοι κάτοχοι ; ( λέμε τώρα !! ).
΄Ενα δεύτερο είναι το χρώμα της σκουριάς στο κάλυμμα της εξατμίσεως. Το διχτυωτό αυτό περιβάλλει το καζανάκι της εξατμίσεως και προφυλάσει το πλήρωμα από το καυτό καζανάκι του σιωπητήρα. Δεν έχει σκουριές στον ίδιο βαθμό με τον σιωπητήρα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2015, 08:31:47 μμ »
Εξαιρετική αναπαράσταση σε τόσο λίγα εκατοστά !
Δύο ενστάσεις, παρ' όλο που δεν έχω μεγάλες γνώσεις στα αγγλικά άρματα και χωρίς να θέλω να " ...κομίσω γλαύκας ες Αθήνας...".
΄Οσο μου επιτρέπει η πρεσβυωπία, σαν να βλέπω το εσωτερικό των θυρίδων του πύργου σε άσπρο χρώμα. Είσαι σίγουρος γι' αυτό; Απ' ό,τι ξέρω το εσωτερικό των θυρίδων  συμβαδίζει με το χρώμα του εξωτερικού. Οι ΄Αγγλοι είχαν ασημένιο εσωτερικό και οι Ιταλοί άσπρο. Μήπως το έβαψαν έτσι οι νέοι κάτοχοι ; ( λέμε τώρα !! ).
΄Ενα δεύτερο είναι το χρώμα της σκουριάς στο κάλυμμα της εξατμίσεως. Το διχτυωτό αυτό περιβάλλει το καζανάκι της εξατμίσεως και προφυλάσει το πλήρωμα από το καυτό καζανάκι του σιωπητήρα. Δεν έχει σκουριές στον ίδιο βαθμό με τον σιωπητήρα.

Φίλε μου,πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου :!: Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο,μόνο το εσωτερικό μιας θυρίδας του πύργου ήταν silver.Το υπόλοιπο εσωτερικό,πύργου-πήγματος ήταν λευκό.Σε επίσκεψή μου στο Folkestone to '09, ο γαμπρός ή κουνιάδος της σπιτονοικοκυράς του ξενώνα που έμεινα εκεί ήταν συνάδελφος στο Bovington,και όταν του είπα ότι δεν υπάρχει υλικό από το Α10 που είχα μόλις αγοράσει το κιτ της cromwel, μου επέτρεψε να βγάλω φωτό από το εσωτερικό του Α10 SC (είχε και Α9-Α13,αλλά δεν με ενδιέφεραν τότε) όπου παρόλο που έχει αφεθεί λίγο (μοιάζει με μάντρα ανταλλακτικών μέσα, διατειρεί κιβώτιο,κονσόλες,κλείστρο σε άριστη κατάσταση) και ο πύργος(χωρίς τον ασύρματο)-πήγμα είναι σε λευκό. Υποθέτω πως Α9-Α13 ήταν το ίδιο βαμμένο. Οπότε Δημήτρη αν έχεις το σθένος,κάνε άλλο ένα κόπο για να "αγγίξει την τελειότητα" :wink:
Click to see the original size. Click to see the original size.
Για τη δεύτερη παρατήρησή σου,αυτό στο Bovington ήταν φρεσκοβαμμένο (και τα τρια δηλ,παλεότερα το cs το είχαν με caunter,τώρα σε δυο τόνους πράσινο αλά Φράνς) αλλά από πεντακάθερες φωτό από ebay, φαίνεται ταλαιπωρημένη η σίτα  :wink:

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2015, 09:53:22 πμ »
Τη συζήτηση αυτή την έχουμε ξανακάνει: Ο κανονισμός προέβλεπε τα βρετανικά άρματα να είναι βαμμένα στο εσωτερικό με ένα χρώμα που ονομαζόταν dull aluminium. Αυτό ΔΕΝ ήταν ασημένιο, αλλά ένα ασπριδερό χρώμα που περιείχε μεγάλη ποσότητα σε pigments αλουμινίου. Για το λόγο αυτό, ΥΠΟΘΕΤΩ, η πολυκαιρισμένη θυρίδα του γεμιστή στη φωτό του Ζήση, είναι εμφανώς "ασημένια". Φυσικά, αυτό δεν ήταν απαράβατος κανόνας, καθώς το αλουμίνιο, ήδη από πριν τον πόλεμο, κυρίως λόγω της μεγάλης και βίαιης ανάπτυξης της RAF (από το 1938 και μετά), ήταν υλικό εν ανεπαρκεία, οπότε χρησιμοποιήθηκαν και διάφορα υποκατάστατα κυρίως πολύ ανοικτά γκρι (αλλά και άσπρο). Στην περίπτωση του μοντέλου μου, έχω χρησιμοποιήσει το Silver Grey της Vallejo.

Το χρώμα (γενικά) των θυρίδων, άλλαξε από ίδιο με αυτό του εσωτερικού, σε όμοιο με αυτό του εξωτερικού του άρματος, μετά από την πολεμική εμπειρία που έδειξε ότι καλό είναι να μην διαφέρει από αυτό. Δεν γνωρίζω ποιά συγκεκριμένη περίοδο έγινε αυτό, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στην επιχείρηση Compass, από όπου μάλλον προέρχονται οι φωτογραφίες των αιχμαλωτισμένων A9, είχε εφαρμοστεί η πρακτική αυτή.  Πάντως αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, δεν μου είναι δύσκολο να αλλάξω χρώμα. :wink:

Για το καζανάκι, απλώς δεν ξέρω. Θα ρίξω μια ματιά στα κιτάπια μου και αν βρω κάτι, θα επανέλθω!!!! (αν είναι λάθος έτσι, και να το διορθώσω, αλλά και να μην το επαναλάβω όταν θα φτιάξω και το Α10).

Σας ευχαριστώ και τους δύο ::salut::

ΔΚ

Tags: