Αποστολέας Θέμα: Επιλογές για κομπρεσέρ  (Αναγνώστηκε 2292 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος cg717

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Παλλήνη
  • modelclub.gr
Επιλογές για κομπρεσέρ
« στις: Αυγούστου 11, 2015, 02:46:23 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.
Είμαι ο Γιώργος και ξαναξεκίνησα το hobby μετά από 15 περίπου χρόνια απραξίας λόγω στρατού, σπουδών, οικογένειας κλπ.

Πέρυσι πήρα τα δυο αγόρια μου και πήγαμε στην έκθεση της IPMS όπου και πάθαμε μια ομαδική παράκρουση. Η σύζηγος μας ευτυχώς περίμενε στο αμάξι κι έτσι δεν μας είδε σε αυτή την κατάσταση. Αφού ηρεμήσαμε, αφενός έβαλα τα παιδιά στο κόλπο, αφετέρου οργανώθηκα καλύτερα και ανέστησα το εργαστήρι.

Πρώτο ποστ εδώ, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη εάν έχει ξανατεθεί παρόμοιο θέμα.

Πρόσφατα αγόρασα τον BD183 τον οποίο δούλευα με μια αρχαιολογία κομπρεσέρ Graphotech. Δυστυχώς την προηγούμενη Κυριακή μέτα από ένα session βαφής περί της μιάμισης ώρας (επ σε είδα εσένα που γούρλωσες τα μάτια!), το κομπρεσέρ μου είπε πως δεν αντέχει άλλο. Συγκεκριμένα είπε "γκννν, μπρρ, παφ πουφ" και μετά σιωπή. Παρά τα γνήσια υποστηρικτικά μου λόγια, τώρα δουλεύει μόνο σαν τοπικός ανεμιστήρας - μόλις του βάλω αερογράφο πάνω χάνει στροφές και θερμαίνεται σε σημείο τήξης.
Ειδικός επί περιελίξεων μοτέρ που το είδε, δάκρυσε, παρέμεινε σιωπηλός και μου έδωσε ένα ειδικό φέρετρο να το θάψω.

Επομένως, συνάλελφοι, οι επιλογές μου πλέον είναι:

1. Κλασικό κομπρεσέρ μοντελισμού, τάξης 1/5HP, με δεξαμενή 3-6 λίτρα, EUR100-130
2. Κομπρεσέρ εμπορίου, λαδιού, με δεξαμενή 6-12 λίτρα, βρήκα με EUR95 στην Αθηνάς
3. Ιδιοκατασκευή με κομπρεσέρ ψυγείου (καλά έκανα και δεν πέταξα το ψυγειάκι του γραφείου όταν χάλασε)
4. Κομπρεσεράκι nail art, cake decoration κλπ, των οποίων την ύπαρξη ανακάλυψα στο ebay
5. Κομπρεσέρ για φούσκωμα ελαστικών

Απορίπτω το 3 γιατί δεν έχω την ικανότητα να το φτιάξω αφενός, αφετέρου δεν εμπιστεύομαι ιδιοκατασκευή μέσα στο σπίτι.

Για τα υπόλοιπα:
Το 1 οκ, προφανώς μας κάνει αφού φτιάχτηκε (και κοστολογήθηκε...) για το hobby μας.
Το 2 μας κάνει; Έχουν ρύθμιση για παροχή αέρα, από 1 - 1,5 bar και πάνω. Είναι λαδιού άρα πιο αθόρυβα(;) και πιο αξιόπιστα(;). Γιατί κάποιος από εμάς προτιμά το "μικρό" μοντελιστικό κομπρεσέρ έναντι του "μεσαίου" εφόσον έχουν ίδια τιμή;
Το 4 γιατί δεν μας κάνει για το hobby? "Κανονικό" αερογράφο φοράνε.
Το 5 δεν έχω ιδέα αν θα αποδώσει. Βγάζουν τα psi που θέλουμε, αλλά για πόσο μπορεί να δουλεύει μέχρι να ανατιναχθεί;

Έτσι που λέτε συνάλδεφοι. Σημαντικά ερωτήματα που λιώνουν τον εγκέφαλο μου αυγουστιάτικα και δε μ' αφήνουν να δω game of thrones συγκεντρωμένος.

Όποιος μπορεί να με βοηθήσει θα το εκτιμήσω πραγματικά και θα τον μνημονεύσω στις μελλοντικές IPMS βραβεύσεις μου!

Ευχαριστώ πολύ,
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Επιλογές για κομπρεσέρ
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 11, 2015, 03:00:23 μμ »
To forum μας είναι γεμάτο από ατέλειωτες ερωτήσεις και αναλύσεις για το ερώτημά σου..Για ψάξε λίγο....Ξέχνα όμως τις επιλογές 4 και 5. Η επιλογή 2 για να βάφεις σωστά θέλει και μια ελαιοπαγίδα...(που κοστίζει κατιτίς), οπότε σου ερχεται περίπου στα χρήματα της επιλογής 1

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 11, 2015, 03:06:02 μμ »
Καλως ηρθες στο Modelclub και καλή επάνοδο στο hobby

To θεμα κομπρεσέρ ειναι ενα πολυ δημοφιλές θεμα (και οχι άδικα).
απο τις επιλογές σου σίγουρα το 5 δεν κανει, το 4 δεν θα σε καλύψει, το 3 είναι ολόκληρη ιστορία (εχουμε δει καποια διαμάντια φτιαγμένα).
Μένουν το 1 και το 2 με τα συν και πλην τους
(1 + αθόρυβα +μεγεθος  -κόστος   2 + κόστος  - θόρυβος -μέγεθος)

Ριξε και μια ματια στα παρακάτω λινκ που εχει αναλυθεί το θέμα αυτο:

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,29166.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,31021.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,31177.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,1247.0.html

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 11, 2015, 03:37:16 μμ »
Καλώς ήλθες και καλή διασκέδαση ::salut::.
Αν συνηθίζεις να βαράς μιάμιση ώρα βάψιμο , τότενες θέλεις και "γερό" εργαλείο - οπωσδήποτε  με δεξαμενή - και νομίζω οτι τα 100-130 που λές είναι οριακό ποσό αν όχι χαμηλό  - τουλάχιστον για την επιλογή #1 . Μην ξεχνάς οτι κομπερσέρ αγοράζεις 1 φορά , άντε 2  :lol: :lol:

Συνεπώς ψηφίζω 1  ή 2  με τα +/- που ανέφερε ο arcadios
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος cg717

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 11, 2015, 04:17:56 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις & το καλωσόρισμα κύριοι.

Πράγματι θέλω δεξαμενή και κλίνω προς τα 1 + 2.

Απλά προσπαθώ μέσω της εμπειρίας σας να βρω μια πειστική απάντηση στο ερώτημα:

Γιατί να προτιμήσει κάποιος το μοντελιστικό κομπρεσέρ (αυτής της κατηγορίας: http://www.amazon.co.uk/Puregadgets%C2%A9-Professional-Compressor-airbrushing-decorating/dp/B00ED0R95M/ref=sr_1_19?ie=UTF8&qid=1439298106&sr=8-19&keywords=compressor)
και όχι ένα γενικό του εμπορίου (πχ http://www.e-shop.gr/kompreser-aera-air-compressors-l?table=TLS&category=%CA%CF%CC%D0%D1%C5%D3%C5%D1+%C1%C5%D1%C1);

Είναι μόνο ο θόρυβος και το μέγεθος που αναφέρει ο arcadios; Αν εξέλειπαν αυτά, θα επέλεγε κανείς σας ένα γενικό κομπρεσέρ για τη φθηνότερη τιμή και τη μεγαλύτερη δεξαμενή;
Και τελικά, χρησιμοποιεί κανείς κομπρεσέρ εμπορίου ή ρισκάρω να φάω τα μούτρα μου; Απ΄όσα διάβασα οι περισσότεροι χρησιμοποιείτε "μοντελιστικό" ή ιδιοκατασκεύη.

Ευχαριστώ και πάλι,
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 11, 2015, 04:28:00 μμ »
Το βασικό πρόβλημα για τα  "επαγγελματικά" κομπρεσέρ του εμπορίου είναι ο θόρυβος.
Εάν μένεις σε μονοκατοικία, χωρίς γείτονες γύρω σου, τότε ίσως να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο κομπρεσέρ το μεσημέρι, ή το βράδυ...
Αν μένεις σε πολυκατοικία, ή έχεις γείτονες (όσο καλοί και αν είναι), δύσκολα θα δεχθούν την ηχορύπανση ενός επαγγελματικού κομπρεσέρ...

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 11, 2015, 04:29:06 μμ »
μην υποτιμάς το θόρυβο εαν δεν έχεις αποκλειστικά δικό σου χωρο με καλή ηχομόνωση οπως και το μέγεθος  (μια 20 ή 25λ δεξαμενή εχει ενα σχετικά όγκο)

τα γενικα του εμπορίου θέλουν έξτρα (εαν δεν το εχουν) υδατοπαγιδα

(με πρόλαβε ο Voroshilov :) )

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 11, 2015, 04:33:49 μμ »
Αν δεν έχεις πρόβλημα με το θόρυβο, σου κάνει και του εμπορίου, αλλά το έχεις ακούσει να δουλεύει σε κλειστό χώρο, για να καταλάβεις γιατί πράγμα μιλάμε? ΔΕΝ κάνει για διαμέρισμα, σπίτι κτλ. Μόνο για εργαστήριο και προφανώς όχι σε ώρες κοινής ησυχίας!!!
Τα υπόλοιπα είναι θέμα συνδεσης...

(με προλάβανε και οι δύο προηγούμενοι)

Το ίδιο πράγμα σου λέμε όλοι...

Αποσυνδεδεμένος cg717

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 11, 2015, 04:49:16 μμ »
Ήσασταν σαφείς και περιεκτικοί.

Δε διαφωνώ για το θόρυβο, κανείς δε τον θέλει - άκουσα 1-2 κομπρεσέρ στο plastimodelismo κι ήταν σαν να γουργουρίζει γάτα.

Με εφοδιάσατε με γνώμες για να το ψάξω πιο αποτελεσματικά.
Σας ευχαριστώ θερμά

Tags: