Καλημέρα από το συννεφιασμένο ʼμστερνταμ.
Δεν είμαι μοντελιστής (καθόλου)
Λατρεύω τα τρένα και σύμφωνα με το ρητό "ποτέ δεν είναι αργά" στα 53 μου ξεκινάω.
Αφορμή ο κουμπάρος μου και ο (κατάλληλης ηλικίας) γυϊός μου (5 ετών).
Στην αρχή αγορά τηλεκατευθυνόμενου για μένα (που έγινε άμεσα δικό του). Μελέτη μακέτας στο δωμάτιό του (να μην εμποδίζει, να φαίνεται μεγάλη, να έχει εναλλαγές, να είναι εμπλουτισμένη και να ανανεώνεται γιατί τα παιδί μαθαίνουν εύκολα και βαριούνται)
Και μετά εγώ. 1η επίσκεψη στο μαγαζί Marklin 2 μήνες πρίν (ακολούθησαν άλλες 2), εγγραφή (και συμμετοχή) σε ιστοσελίδα δημοπρασιών.
Αποτέλεσμα: 3 μηχανές, 40 εμπορικά βαγόνια, 28 επιβατικά βαγόνια, 19 σηματοδότες και φώτα και ένας καταπληκτικός σταθμός. Και τώρα τι?
Η αρχική σκέψη για πίστα 2.10 Χ 1,00 πάει. Μια διάσταση 2,70 Χ 1,50 νομίζω οτι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες (που εγώ θέτω) για 4 ταυτόχρονους συρμούς.
Σημειωτέον οτι ουδεμία γνώση για ηλεκτρονική συνδεσμολογία και προγραμματισμό. Αγόρασα ένα χειριστήριο με 4 θέσεις (μου έχουν ήδη προγραμματίσει τις 3 που έχω και μένει η αγορά της 4ης). Ούτε ξέρω πως θα τα λειτουργήσω όλα αυτά.
Παρακολούθησα (ψάχνοντας να βρώ τι με αντιπροσωπεύει) αρκετές μακέτες στο you tube (οι περισσότερες για μένα υπερβολικές-ζαλιστικές). Τη μόνη που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την παραθέτω
(μόνον το κομμάτι με τις εφημερίδες). Ουδέτερο φόντο (άσπρες εφημερίδες), φαρδιά τούνελ (3-4 γραμμές ταυτόχρονα) πολλαπλές διασταυρώσεις κλπ. Δηλαδή αυτή την λογική που θέλω να ακολουθήσω. Κυρίαρχο θέμα το ίδιο το τρένο (με πολλές παράλληλες γραμμές), ο σταθμός (μαγικά κτίρια), οι σηματοδότες, οι γέφυρες (μεταλλικές αν είναι δυνατόν να βρώ ή να κατασκευάσω) και τα τούνελ (όσο περισσότερα τόσο πιο ενδιαφέρον). Καθόλου αυτοκίνητο, ανθρώπους, χόρτα, νερά. Δηλαδή λιγότερο ρεαλισμός περισσότερο μινιμαλισμός.
Ζητώ την πιθανή γνώμη-βοήθεια σας στα εξής
Πρόγραμμα σχεδιασμού συρμών (βιβλιοθήκη μόνον γραμμών, όχι δέντρα, όχι σπίτια, όχι αυτοκίνητα) ποιό και πού μπορώ να αγοράσω
Πρόταση για μία ακόμη μηχανή (ποιό μοντέλο θα ταίριαζε σε κάποια βαγόνια που φωτογραφίες τους σας παραθέτω παρακάτω)
ʼν κάποιος ζεί στην Ολλανδία θα μπορούσε να με βοηθήσει όταν θα προσπαθώ να συνδέσω και να τα λειτουργήσω (δεν ξέρω καθόλου τι εξυπηρετεί και που μπαίνει το κάθε σήμα και το κάθε φώς).
Αν κάποιος μπορεί να μου υποδείξει και άλλες φωτογραφίες ή βίντεο με πιο μίνιμαλ μακέτες
Ευχαριστώ για την φιλοξενία