Αποστολέας Θέμα: WASH! Πως να το κάνω???  (Αναγνώστηκε 7582 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
WASH! Πως να το κάνω???
« στις: Ιουλίου 27, 2005, 11:39:12 πμ »
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πω να κάνω wash σε κάποιο αεροσκάφος που φτιάχνω?Χρησιμοποίησα ακρυλικά χρώματα σεόλες τις επιφάνειες εκτός της ουράς που είναι βαμένη με enamel.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος Brutalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθήνα, Ζωγράφου
  • Αθήνα, Ζωγράφου
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 27, 2005, 11:59:15 πμ »
Επειδή το συγκεκριμένο θέμα που έθιξες έχει πολλά βοηθητικά άρθρα με επεξηγήσεις και τρόπους για την σωστή διαδικασία της τεχνικής αυτής, που αρκεί να σε παραθέσω σε αυτα:

http://www.swannysmodels.com/Tools.html

http://modelingmadness.com/howdoi.htm

Και ένα site που θα σε βοηθήσει επίσης είναι αυτού του σχιστομάτη ο οποίος το περιγράφει βήμα βήμα σε αυτό το SU-27 στην 1:32...

http://www.naritafamily.com/howto/Su27/photo_frame.htm
Ανδρέας Αποστολόπουλος

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 11, 2006, 03:54:03 πμ »
Επειδή πολλοί φοβόσαστε το wash να μην σας καταστρέψει το φινίρισμα,μπορείτε να το κάνετε με υδατοδιαλυτά λάδια!
Σχεδόν όλες οι εταιρείες που παράγουν λάδια ζωγραφικής έχουν κατασκευάσει και ακρυλικά λάδια που αραιώνονται με νερό αλλά και με νέφτι,σκεφτόμενοι τις οσμές του διαλυτικού από έναν πίνακα ζωγραφικής.
Αποτέλεσμα, χρώματα που έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες(ελάχιστο κόκκο,σβήσιμο το ένα χρώμα μέσα στο άλλο,κλπ) τα οποία είναι κατάλληλα για βρώμισμα και τόνισμα των γραμμώσεων,αλλά και για ψέκασμα με αερογράφο!
Πάρτε δυο τρία σωληνάρια που είναι κατάλληλα για wash και θα με θυμηθείτε!

Επίσης τα λάδια,ακρυλικά και μη,λόγω της υψηλής καλυπτικότητας και του ελάχιστου κόκκου που έχουν, είναι ιδανικά για ψιλή δέσμη στον αερογράφο,σε συνδυασμό μάλιστα με διάφορα υγρά που βελτιώνουν την ροή και αραιώνουν τα χρώματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους
http://www.plaisio.gr/IWCatSectionView.process?IWAction=Load&Section_Id=924&Catalog_Id=11
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Moufas

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Stonecity
    • http://www.opelclub.gr
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 21, 2006, 01:42:29 μμ »
Σήμερα έκανα την πρώτη μου απόπειρα για wash. Δεν είχα κάνει καμία χάραξη στα πλαστικά. Μετά την βαφή με Humbrol enamel το πέρασα όλο με gloss clear acryl. Πήρα 3-4 σταγόνες μαύρο Humbrol enamel και το διάλυσα τόσο ώστε μόλις ακουμπάς το πινέλο σε χαρτί να τρέχει το χρώμα. Πήρα ένα πινέλο και το πασάλειψα όλο. Μόλις στέγνωσε πήρα ένα κομμάτι ύφασμα και το πέρασα όλο.

Πάντως δείχνει ότι το α/φ είναι μπιχλιάρικο δλδ έχει κάνει χρόνια στην αεροπορία.  :D

Για πείτε μου εσείς ιδέες και λεπτομέρειες που αγνοώ.

Ηλίας

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 21, 2006, 01:47:57 μμ »
Εμένα μου φαίνεται ΟΚ για την κλίμακα, Ηλια  :wink:
Τονίσθηκαν οι γραμμές του αεροσκάφους  :wink:
Και γενικά δείχνει λερωμένο  :wink:
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 21, 2006, 06:54:56 μμ »
Ηλία είναι όντως πολύ καλό... Δε χρειάζεται κάτι άλλο για wash... :wink:

Αποσυνδεδεμένος Moufas

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Stonecity
    • http://www.opelclub.gr
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 22, 2006, 02:31:40 μμ »
Είπαμε ρε Moufa να κάνεις wash όχι να του βγάλεις τα μάτια  :shock:  :evil:

Στο A-7 πρώτα έκανα wash και ύστερα έβαλα της χαλκομανίες ενώ στο Α-10 το ανάποδο.

Αποτέλεσμα: Στο Α-10 να χαλάσω τις χαλκομανίες.

Συμπέρασμα: Για εκτεταμένη φθορά κάνετε wash παρέα με τις χαλκομανίες  :D (Β' ΠΠ)
Ηλίας

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 22, 2006, 02:42:56 μμ »
Ηλία πάντα πριν το wash «κλείνουμε» χρώματα-χαλκομανίες με ένα χέρι βερνίκι :wink:

Δεν πειράζει όμως,  έκανες εκτεταμένες φθορές :D
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος pavloudis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Μεταξαδες-Εβρος
    • The Underground Hacking Club
Απ: WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 06, 2006, 05:52:10 μμ »
1.γιατι εβαλες ελληνικες χαλκομανιες? 8)?
2.τι ειναι το βερνικι??? :oops: :oops: διαφωτιστε και μενα τον καινουργιο....!
ΠΑΥΛΟΥΔΗΣ ΖΗΣΗΣ.
LIVE TO FLY,FLY TO LIVE.....(WHEREVER IT TAKES)

Αποσυνδεδεμένος Skywarp

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Cybertron
  • Transform, Seek, Attack, Destroy!
Απ: WASH! Πως να το κάνω???
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 06, 2008, 12:04:08 μμ »

Εφάρμοσα κάτι που είχα διαβάσειπολύ παλιά, wash με πολύ αριαωμένο χρώμα και αερογράφο.

Το αποτέλεσμα σε ένα παλιό Me-109 ήταν συμπαθητικό (αν και αν επιμείνουμε πολύ σε ένα σημείο τότε το χρώμα κάνει "νερά")

Καμμιά ιδέα για το πώς να το βελτιώσω ως τεχνική?

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
Απ: WASH!Πως να το κάνω???
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 31, 2009, 09:37:05 πμ »
Ψάχνοντας, ψάχνοντας, βρήκα και αυτό. Έχει δοκιμάσει κανείς αυτά τα... "υδατοδιαλυτά" λάδια;;; Εγώ τα δοκίμασα. Πρώτον, χάνουν το χρώμα τους με την αραίωση. Το μαύρο γίνεται γκρι!!! Δεύτερον, δεν τρέχουν στη γράμμωση και τρίτον...... στεγνώνουν του χρόνου. Οπότε για εμένα τουλάχιστον το πρόβλημα του wash παραμένει δυσεπίλυτο. :(
Και sorry που ξέθαψα το ξεχασμένο θέμα.  :oops:

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 31, 2009, 12:52:07 μμ »
Δοκιμασε: περνα ενα χερι πανω απο τη βαμενη επιφανεια ακρυλικο βερνικι,μολις στεγνωσει βαλε στη γραμωση που θελεις πολυ αραιωμενο πχ μαυρο enamel,αστο να στεγνωσει και στη συνεχεια παρε λιγο χαρτι κουζινας πχ (νοτισμενο οχι βουτιγμενο και τρεχουν τα ζουμια) και σκουπισε το σημειο πανω απο τη γραμωση η τα σημεια που σου εχει ξεφυγει το μαυρο.
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 31, 2009, 01:26:41 μμ »
Θανάση μου, αυτά ακριβώς δεν είχαμε πει και όταν κατασκεύαζα το πρώτο P-47; Και παρόλα τα βερνίκια και τις παρκετίνες, το wash μου διέλυσε το μεταλλικό φινίρισμα; Μαζί τα συζητούσαμε και τότε. Προφανώς η μέθοδος είναι σωστή. Εγώ κάτι κάνω λάθος, και δεν μπορώ να καταλάβω τι, μιας και τα βήματα που ακολουθώ είναι αυτά που μου λέτε. Δύο είναι τα τινά. Ή χρησιμοποιώ λάθος διαλυτικό (νίτρου δεν βάζετε όλοι;;;  :lol: - πλάκα κάνω, white spirit χρησιμοποιώ) ή έχω πολύ βαρύ χέρι. Θα δείξει... Η νεκροψία.

Για την ιστορία πάντως, στα Me-109 και Me-262, στα οποία το wash θεωρώ ότι πέτυχε (σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια), σκούπισα το περίσσιο διάλυμα χρώματος με στεγνό πανί και αρκετή επιμονή. Ασφαλής μέθοδος, αλλά όχι καλή για ανοιχτόχρωμα καμουφλάζ, διότι δεν καθαρίζει εντελώς το χρώμα αν δεν είναι και λίγο νοτισμένο το πανάκι.

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 31, 2009, 01:41:43 μμ »
Παράθεση
Θανάση μου, αυτά ακριβώς δεν είχαμε πει και όταν κατασκεύαζα το πρώτο P-47; Και παρόλα τα βερνίκια και τις παρκετίνες, το wash μου διέλυσε το μεταλλικό φινίρισμα; Μαζί τα συζητούσαμε και τότε
τοτε ειχαμε πει οτι το μεταλλικο φινιρισμα ειναι υπερβολικα ευαισθητο και δεν <<σηκωνει τετοιους χειρισμους>>Γιαυτο αν θυμαμαι σου ειχα πει για την πολυ ασφαλη μεθοδο του απλου μολυβιου.Τα υπολοιπα χρωματα δεν εχουν αναγκη και πρωσοπικα δεν χρησιμοποιω παρκετινη.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 31, 2009, 07:45:24 μμ »
Χμ, σωστό. Αυτό συζητούσαμε...  :oops:
Πάντως, και σε κάτι βαρελάκια, που έβαψα με ακρυλικά tamiya αραιωμένα με διαλυτικό πολυουρεθάνης και τα πέρασα ακρυλικό βερνίκι και έκανα wash με το γνωστό μείγμα (λάδι ζωγραφικής-white spirit), ξέβαψε το χρώμα όταν πήγα να σκουπίσω το wash και με ΣΤΕΓΝΟ πανάκι μάλιστα.

Τι να πω, κάτι κάνω λάθος σίγουρα... :oops:

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 31, 2009, 08:01:40 μμ »
Παράθεση
έβαψα με ακρυλικά tamiya αραιωμένα με διαλυτικό πολυουρεθάνης και τα πέρασα ακρυλικό βερνίκι και έκανα wash με το γνωστό μείγμα (λάδι ζωγραφικής-white spirit), ξέβαψε το χρώμα
Αυτο εγινε για δυο λογους.Η το χρωμα δεν ειχε προλαβει να στεγνωσει ( υπαρχουν περιπτωσεις που Tamiya η Gunze παιρνουν και πανω απο δυο ημερες για να στεγνωσουν) η το βερνικι που ψεκασες ηταν πολυ αραιωμενο.Επισης τα περασματα με το νοτισμενο με whitespirit χαρτακι πρεπει να ειναι κατα καποιο τροπο γρηγορο και η επιφανεια απο το προηγουμενο περασμα να ειναι στεγνη ( εγω το πετυχαινω αυτο φυσωντας με καθε περασμα την επιφανεια).Σημαντικο ειναι να κοιτας με καθε περασμα την τονικοτητα του χρωματος,αν δεις οτι ξανοιγει τοτε σταματας.

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 31, 2009, 08:11:57 μμ »

Παράθεση
Ασφαλής μέθοδος, αλλά όχι καλή για ανοιχτόχρωμα καμουφλάζ, διότι δεν καθαρίζει εντελώς το χρώμα αν δεν είναι και λίγο νοτισμένο το πανάκι.
Θα σου ελεγα να δοκιμασεις απλο χαρτι κουζινας το οποιο ομως θα αλαζεις τακτικα για να αποφευγεις τη μεταφορα μαυριλας. Τοπικα σε μικρα σημεια κανει και η μπατονετα η οποια ομως θελει και αυτη τακτικες αλαγες

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 01, 2009, 12:40:34 πμ »
Ωπ, 2 μέρες;;; Και είναι και ακρυλικά υποτίθεται; Χμ, αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Εντάξει, θα το δοκιμάσω όπως  μου λες και βλέπουμε. Αφού περάσουν μερικές μέρες ακόμα. :)

Tags: wash