Αποστολέας Θέμα: Απορία για τα φώτα των ακροπτερυγίων ιαπωνικών αεροσκαφών  (Αναγνώστηκε 1321 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
 αγαπητοί συμφορουμίτες καλησπέρα,
τον τελευταίο διάστημα έχω αναθερμάνει τη σχέση μου με ένα μοντέλο που είχα ξεκινήσει ...λίγο παλιότερα, το N1K2 George της Hasegawa. Όπως λέει και ο τίτλος έχω κάποιες απορίες για τα φώτα των ακροπτερυγίων, συγκεκριμένα :

1- και σημαντικότερο, τι χρώμα είχαν ; οι οδηγίες της Hasegawa σε όλα τα μοντέλα της ιαπωνικών αεροσκαφών υποδεικνύουν κόκκινο αριστερά και μπλε δεξιά. Όμως σε φωτό του πραγματικού (από μουσείο) διακρίνεται το δεξιό φως με πράσινο λαμπάκι.

2- το χρώμα ήταν στο λαμπάκι ή στο ίδιο το διαφανές κάλυμμα που το κάλυπτε; στις φωτό των μουσειακών διακρίνεται λαμπάκι του αντίστοιχου χρώματος και διαφανές το κάλυμμα. Σε ασπρόμαυρες φωτό εποχής του George (όπως η ακόλουθη) αλλά και άλλων ιαπωνικών αεροσκαφών όμως φαίνεται σκούρο το κάλυμμα που σημαίνει ότι ήταν βαμένα ;

, 

ενώ εδώ μία φωτό από το φως στο rudder από το μουσειακό:

φλοι του ανατέλοντος ηλίου παρακαλώ τα φώτα σας  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Απορία για τα φώτα των ακροπτερυγίων ιαπωνικών αεροσκαφών
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 19, 2015, 11:27:48 μμ »
Σε όλα τα πτητικά μέσα ανεξαρτήτου κατηγορίας τα φώτα ναυτιλίας (Navigation lights) είναι κόκκινο αριστερά και πράσινο δεξιά και άσπρο πίσω, σύμφωνα με την κίνηση του μέσου.  Αυτά παραμένουν σταθερά αναμμένα ή αναβοσβήνουν (μερικές φορές κυρίως σε κάποια πολεμικά αεροσκάφη) με αργό σταθερό ρυθμό.
Το κάλυμμα των φώτων ναυτιλίας στο δεξί φτερό, μερικές φορές, όταν το φως είναι σβηστό, φαίνεται σαν να είναι μπλε.  Δεν γνωρίζω τι χρώμα είναι πραγματικά αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να ήταν μπλε.
Οπότε η Hasegawa δεν είναι εντελώς λάθος.  Στα πολιτικά πχ, που το κάλυμμα είναι διάφανο, κακώς το βάφουμε.  Αλλά επειδή δεν φαίνεται να βάψουμε τη λάμπα το κάνουμε χάριν καλλιτεχνικής απεικόνισης.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 20, 2015, 08:17:14 μμ »
   Γιώργο καλησπέρα,
  ευχαριστώ για την απάντηση. Ο κανόνας το πράσινου-κόκκινου ισχύει μόνο για τα σύχρονα ; μήπως στο Βππ μπορεί να ήταν και κόκκινο μπλε ; ή οι ιάπωνες να είχαν μπλε αντί πράσινο; Στο ιντερνετ δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο, μου φάινεται ο καθένας βάφει όπως θέλει. Οι οδηγίες της Tamiya για το 32αρι της δείχνουν κόκκινο-πράσινο.

2 φωτό που βρήκα από το Prime portal, μία με μπλε και μία με πράσινο (αν βλέπω καλά)

::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 20, 2015, 08:57:22 μμ »
Τα φώτα ναυτιλίας έχουν ρίζες στα πλοία και άρχισαν να χρησιμοποιούνται το 1848.
Δεν υπάρχει μπλε. Την ίδια απορία είχα και εγώ και όταν το είχα ψάξει είχα βρει απλά ότι είχαν χρωματιστά καλύμματα (πιθανώς clear blue) για να μην είναι πολύ εκτυφλωτικό το φως.

http://en.wikipedia.org/wiki/Navigation_light
Και εδώ πιο ειδικά για πλεούμενα...
http://www.bosunsmate.org/seamanship/lights.php
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Mουσείο Π.Α.,Τατόι
  • CCCP, B'ΠΠ
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 20, 2015, 09:24:07 μμ »
Πράσινο  και κόκκινο. Μην μπερδεύεσαι άσκοπα... ::salut::

.

Η ιστοσελίδα μου..https://www.facebook.com/Pankoub22

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 20, 2015, 09:49:02 μμ »
ΟΚ και γω δεν θέλω να μπερδεύομαι αλλά τα μουσεία και οι εταιρίες (Hasegawa) που το βρήκαν το μπλε ; Τώρα κοιτάω το βιβλίο της Gakken για το  Hayate και στις καλλιτεχνικές απεικονίσεις που έχει μέσα το δεξί φως είναι μπλε  ::dontknow::

λοιπόν μου φαίνεται θα τα κολλήσω τώρα διαφανή και όταν έρθει η ώρα για βάψιμο αποφασίζω τότε.

Πάντως ότι χρώμα και να ήταν είναι σίγουρο ότι το τζάμι που τα κάλυπτε ήταν βαμμένο ή μπορεί να ήταν και διαφανές ;

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 20, 2015, 10:25:58 μμ »
2 είναι τα δεδομένα.
1. Τα φώτα είναι πράσινο - κόκκινο παντού.
2. Τα καλύμματα μπορεί να ήταν διάφανα ή μπορεί και σκούρο πράσινο ή απλό πράσινο που φαινόταν σκούρο μπλε όταν το φως ήταν σβηστό.  Εφόσον το φως δεν θα το έχεις αναμμένο, είτε πράσινο το βάψεις είτε μπλε, σωστός θα είσαι (κατ' εμέ)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 20, 2015, 10:28:34 μμ »
ωραία, θα το κάνω έτσι, ευχαριστώ  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 21, 2015, 01:48:29 πμ »
Πρασινομπλέ! ::glossa::
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 21, 2015, 12:33:26 μμ »
Πρασινομπλέ! ::glossa::

στο μυαλό μου είσαι  :!:

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 21, 2015, 01:27:22 μμ »
Τα μουσειακά εκθέματα μην τα λαμβάνετε υπόψη όσων αφορά τους χρωματισμούς. Σκεφτείτε ότι η γωνία λήψης, ο φωτισμός και το white-balance της φωτογραφικής μπορεί να είναι στην τύχη και η φωτογραφική να μπερδεύτικε και να το δείχνει μπλε. Αφού λοιπόν ο κανόνας λέει κόκκινο αριστερά και πράσινο δεξιά, αυτόν θα ακολουθούσα και εγώ.

Tags: