Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση κάπου στη Γαλλία 42-43 (1/48)  (Αναγνώστηκε 1337 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
Αναγνώριση κάπου στη Γαλλία 42-43 (1/48)
« στις: Νοεμβρίου 21, 2014, 04:50:23 μμ »
Καλησπέρα σας

το θεματάκι που παρουσιάζω σήμερα είναι μια πομπή αναγνώρισης με ένα kubel και ένα kettle κάπου στη Γαλλία 43-44 στην 1/48 βασισμένο σε κιτ της Tamiya. Η γέφυρα είναι Italeri σε 1/72. Η μίξη έγινε γιατί αρχικά ήθελα να κάνω ένα διόραμα με Sherman σε γέφυρα όπως αυτό της Matchbox (για όσους το πρόλαβαν και το θυμνούνται) αλλά το μέγεθος της γέφυρας τελικά είναι μεγάλο (δύο κατευθύνσεων) και έτσι το άρμα χανόταν. Σε 1/35 δεν παίζει γιατί ίσα που χωράει ένα όχημα, οπότε η 1/48 είναι κατάλληλη για ένα επαρχιακό διόραμα πάνω από ένα χείμαρρο (νομίζω!!!) και έτσι μια και δυο πάλι στην Ιπποκράτους για άλλα κιτ.

Και τα δύο οχήματα έχουν πολλά καλούδια από scratch. Το kubel έχει πετάλια, δέσιμο στην τάπα της βενζίνης, μαρκούτσια φρένων και στις 4 ρόδες, καλώδια ρεύματος για τα φώτα, τσοκ μηχανής και πεταλούδα καυσίμων (δεν φαίνεται από φωτό-πρέπει να πλησιάσεις πολύ) στα πόδια του συνοδηγού. Βάφτηκε με dunkelgelb Vallejo και παλαιώθηκε με wash κλπ. Μπήκαν λεκέδες βενζίνης, ένα τρακάρισμα στο δεξί εμπρός φτερό και σκουριές.

Το kettle έχει πετάλια, μοχλό κίνησης μπρος-πίσω, ταχύτητες, καλωδιώσεις, τσοκ μηχανής, και συρματόσχοινο γκαζιού. Επίσης βάφτηκε με dunkegelb και μπήκαν πράσινα και καφέ μπαλώματα της εποχής. Για αυτά μου ήρθε μια ιδέα που τελικά νομίζω πέτυχε (θα μπορούσε να είναι και αλλιώς) καθώς το ρημάδι είναι εξαιρετικά μικρό για αερογράφηση με ή χωρίς stencil τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα. Οπότε έφτιαξα τα μπαλώματα με στεγνό πινέλο, πέρασα με αερογράφο ένα αχνό dunkelgelb από πάνω ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο overspray και παράλληλα η αίσθηση του ξανοίγματος του χρώματος λόγω καιρικών συνθηκών και μετά ενίσχυσα το χρώμα (πράσινο και καφέ) στο κέντρο του μπαλώματος ώστε να φαίνεται σαν αερογραφημένο (έντονο κέντρο, οverspray στις άκρες) με στεγνό πινέλο. Τέλος έχει και ένα μπαούλο στο πίσω κάθισμα που μεταφέρει στο οποίο μπήκαν χειρολαβές από σύρμα 0.4 mm για να δείχνουν σαν σχοινένιες (το μπαούλο είναι 1/35 και έτσι χρειάστηκε το τρίψιμο της χειρολαβής του για να ταιριάξει με την κλίμακα).

Το νερό έγινε με κόλλα σιλικόνης με πιστόλι Bosch αφού είχε γίνει τοποθέτηση του υποστρώματος (κροκάλες και φυτά) ώστε η σιλικόνη να τα καλύψει.  Η τεχνική αυτή νομίζω αποδίδει καθώς το νερό δεν χρειάζεται να είναι διαυγές λόγω των χωμάτων που μεταφέρει ένας χείμαρρος ενώ με το πιστόλι της Bosch λόγω της θερμαινόμενης μύτης (μόνο αυτό την έχει από όσο ξέρω) μπορεί να κάνει τις κινήσεις του νερού γύρω από βυθισμένα εμπόδια (βράχια κλπ.) και να κάνει έτσι ενδιαφέρουσες ripples. Επίσης παγώνει άμεσα ενώ μπορείς να το διαμορφώσεις ξανά λόγω της θερμαινόμενης  μύτης (λιώνει πάλι). Το νερό και τα βράχια που είναι στην επιφάνεια (εξέχουν) στο τέλος περάστηκαν με πυκνό βερνίκι επίπλων πολυουρεθάνης που αφήνει μια εξαιρετικά γυαλιστερή κρούστα κατάλληλη (νομίζω) για την κλίμακα.

Η βάση είναι από πλαστική πολυστερίνη (αυτή που βάζουν σε συσκευασίες για κομπιουτεροειδή) πάνω σε καπλαμά και όχι φελιζόλ. Η διαφορά είναι ότι η πλαστική είναι μαλακή και πιέζεται σαν μαξιλάρι αλλά κρατάει το σχήμα της και μπορείς να της μπήξεις βράχια κλπ. γιατί υποχωρεί αμέσως και δείχνει αρκετά φυσικό. Το εφάρμοσα σε βράχια στη βάση του δέντρου και τη δεξιά πλευρά της γέφυρας. Στη γέφυρα μπήκε από κάτω ένα κομμάτι ξύλο MDF ώστε όταν τοποθετηθεί στη βάση, να βιδωθεί από το κάτω μέρος της.

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες είναι οι 2 πέτρες που συγκρατούν τον χάρτη στο πεζούλι και ένα κλαδί από δέντρο που υποτίθεται πήρε ο χείμαρρος και το μάγκωσε κάτω από τη γέφυρα. Μάλιστα λόγω υγρασίας έχει πιάσει και πρασινάδα πάνω του. Επίσης τα γυαλιά του οδηγού του kettle είναι scratch: από rod πολυστερίνης της evergreen κομμένα οριζόντια στο άνω μέρος και βαμμένα με ασημί ενώ το λάστιχο γύρω από το κράνος είναι από πλαστικό φύλλο σακούλας στριφτού τσιγάρου. Την επόμενη φορά θα πάρω σωλήνα evergreen για την ανάλογη κλίμακα και θα φτιάξω τους φακούς με clearfix

Τα συρματόσχοινα έλξης στα δύο οχήματα είναι πραγματικό συρματόσχοινο 0.4 mm το οποίο βρήκα στο μπαούλο με τα υλικά. Δεν έχω ιδέα από πού το αγόρασα και πότε αλλά πρέπει να το έχω τουλάχιστον 15 χρόνια κρυμμένο.  Μάλιστα έχω δύο ρολλά, ένα 0.3 και ένα 0.4 mm. Έτσι όπως τα βλέπω μάλλον από μαγαζί κατασκευής ψεύτικων κοσμημάτων αλλά πού???

Το κλαδί και τα ξύλα του φράχτη είναι φτιαγμένα με πυρήνα από σύρμα αλουμινίου διπλό και στριμμένο και με επικάλυψη revel putty. Το σύρμα είναι από ασημοκλωστή (μαγαζιά εργόχειρου) το οποίο μάλιστα είναι τρίκλωνο και ενδεχομένως κάνει και για συρματόσχοινο.

Αυτά και ελπίζω να σας αρέσει.

Πολλές από τις εφαρμογές στο θέμα αυτό προέρχονται από σχόλια του brigade στο kubel που παρουσίασα στο forum σε άλλο σημείο τον οποίο ευχαριστω

Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Χατζηδημητριου Δ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυκα Νερα
Απ: Αναγνώριση κάπου στη Γαλλία 42-43 (1/48)
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 21, 2014, 07:52:07 μμ »
Φαίνεται ότι έχεις κάνει αρκετή δουλειά στο διόραμα άλλα κατά την δική μου γνώμη κάποια πράγματα χαλάνε την εικόνα.
Τα ροζ ή κόκκινα βρύα (αν τα λέω σωστά) θέλουν κάτι από πάνω , όπως έχεις κάνει στο δεντρό , δείχνουν ψεύτικα έτσι.
Υπάρχουν υλικά για αναπαράσταση θάμνων πολύ καλύτερα από αυτά.
Η γέφυρα δείχνει πολύ ξεσκονισμένη και σφουγγαρισμένη για να βρίσκετε στη φύση.
Αυτό που έκανες με το μαγκωμένο κλαδί από κάτω καν το και στην γέφυρα και αυτή βρέχεται και έχει υγρασία.
Περιμετρικά στο MDF κόλλησε ταινία καπλαμά ή στοκάρισε το και βαφτώ.

::keep_mod::
Δεν θα βγω στην συνταξη ποτε , κουφαλα νεκροθαφτη

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 21, 2014, 10:58:18 μμ »
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως, θα σκεφτώ λύσεις σχετικά.... για τη γέφυρα πρέπει να συμβουλευτώ καμία φωτο.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 21, 2014, 11:43:17 μμ »
Πέρα από τα σχόλια του συναδέλφου, το kettenkrad θα 'πρεπε να πατάει
στέρεα κάτω, γιατί φαίνεται ότι στέκεται πάνω στα πετραδάκια. Επίσης
το κάγκελο στο πλαινό θέλει διόρθωση - αλλαγή γιατί μοιάζει περισσότερο
σε σκαλιέρα καταρτιού παρά σε περίφραξη.

Tags: