Αποστολέας Θέμα: Kubelwagen Type 82 κάπου στη Γαλλία, 1944  (Αναγνώστηκε 1208 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
Kubelwagen Type 82 κάπου στη Γαλλία, 1944
« στις: Νοεμβρίου 07, 2014, 03:24:57 πμ »
Γειά σας
το θεματάκι που παρουσιάζω είναι το Kubelwagen Typ 82 της Tamiya σε 1/48. Το γιατί σε 1/48 θα το πούμε στα διοράματα καθώς θα αποτελέσει τμήμα ενός.
Το κιτ είναι κατασκευάσιμο χωρίς περιπλοκές και καλή εφαρμογή άρα προτείνεται. Για τους ελαφρά νεότερους σε ορισμένες τεχνικές (όπως και εγω), το παρμπρίζ είναι
ένα ζήτημα καθώς δίνεται όλο μαζί (τζάμι και πλαίσιο) σε διαφανές οπόταν και απαιτείται καλή γνώση μασκαρίσματος για να βαφεί. Το κατάφερα όμως με Tamiya-like
ταινία και υπομονή. Στις φωτό φαίνεται να θέλει λίγη ακόμα παλαίωση για να ταιριάζει στα ολόγυρα κομμάτια οπότε θέλει λίγη ακόμα εργασία. Δεν έχω ακόμα επίσης
περάσει clear flat για να δέσουν και οι χαλκομανίες.

Τώρα ως προς τα καλούδια, όπως θα δείτε στις φωτο, μπήκαν πετάλια από πολυστυρένιο, μπήκε το τσοκ της μηχανής δίπλα στο λεβιέ των ταχυτήτων, μπήκε και η
πεταλούδα καυσίμων με προστατευτικό κάτω από το τεπόζιο στα πόδια του συνοδηγού (δεν φαίνεται και πολύ ή καθόλου δυστυχώς), μπήκαν καλώδια στα φώτα (σύρμα 0.4 mm),
μπήκαν και μαρκούτσια στα φρένα μπρος-πίσω, σύρμα στην τάπα της βενζίνης, μπήκε συρματόσχοινο έλξης μπροστά από σχοινί βαμένο με natural steel και τέλος
μπόλικη λαδούρα. Μην ξεχάσω, βάλαμε και βαλβίδες στα λάστιχα.

Τα βασικά χρώματα είναι dark yellow της Vallejo και για τα καθίσματα και μουσαμάδες το χακί (Vallejo). Από εδώ και απο εκεί, έχουμε natrural steel, rubber black και άλλα συνήθη χρώματα.
Τα wash έγιναν με grey της vallejo και μαύρο enamel της Humbrol όπως λέει και ο jimenez στο FAQ2. Μετά λασπώθηκε γενικώς με παστέλ τριμμένο και ανακατωμένο σταδιακά
-γιατί ξεραίνεται- με υγρή κόλλα contacta Revell για να κολλάει στα πλαστικά. Ειδικά στα πλαινα η λασπούρα έπεσε διαγώνια ξεκινώντας από τη βάση της εμπρός ρόδας και
προς τα πίσω ώστε να φαίνεται σαν να λασπώθηκε από εκεί. Επίσης σε ορισμένα σημεία μπήκε σκουριά με wash Vallejo rust και επίσης και λίγο silver ώστε με το wash να
φανεί σαν να έφυγε το χρώμα ώς το μέταλο. Επίσης στο εμπρός δεξί φτερό 'μπήκε' τρακάρισμα δια της μεθόδου 'αρπάζω και στραβώνω με πένσα' :lol:

Το jerry can δεν υπήρχε αλλά μπήκε με πλαίσιο-στήριγμα από 0.5mm πολυστυρένιο. Υποτίθεται κατά τη βιβλιογραφία ότι τα στηρίγματα αυτά φτιάχνονταν στο πεδίο της μάχης
από το προσωπικό για να μεταφέρονται τα πράγματα εκτός του οχήματος καθώς συνήθως οι χώροι ήταν περιορισμένοι. Τέλος για να μην είναι άδειο το πίσω κάθισμα, μπήκε μια
βαλίτσα μεταλική και μια κουλούρα σχοινί. Ενδεικτικά τέλος αναφέρω ένα εξαιρετικό βοήθημα γιά κάθε version του Kubelwagen που μπορεί να φανταστεί κανείς από τον Stansel
στο Military Minatures in review: Modelers special edition guide to the Kubelwagen με 14 παραλλαγές του οχήματος (από νοσοκομειακό έως και σκαραβαίο με ξύλα).

Ελπίζω να σας αρέσει  :D

Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
Απ: Kubelwagen Typ 82 κάπου στη Γαλλία, 1944
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 07, 2014, 01:11:35 μμ »
Φίλε μου, αν μου επιτρέπεις, λίγες επισημάνσεις.
1) Τα σχοινάκια για συρματόσχοινα πέρνα τα πρώτα με αραιωμένη ξυλόκολλα για να " κάθονται" τα τριχίδια.
2) Από το νούμερο (WL...) φαίνεται να είναι όχημα της Luftwaffe. Αυτά δεν είχαν και πολύ μπίχλα επάνω τους.
3)Το κιβώτιο πίσω είναι για μεταφορά χειροβομβίδων ή βλημάτων όλμου των 80χιλ. Χρώμα συνήθως κάποιο military green με ξύλινη χειρολαβή.
4)Το πτυσσόμενο συγκρότημα για την τέντα ήταν βαμμένο με dunkelgelb και όχι με γκρι.
5) Τόνισε λίγο ακόμη τους καθαριστήρες στα τζάμια.
Για τις φθορές γενικά ξέρουμε όλοι ότι τα διάφορα οχήματα στην μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους ήταν καθαρά και όχι λασπωμένα και ξεβαμμένα. ( μας κατηγορούν και οι αεροπλανάδες ότι έτσι κρύβουμε τις "πατάτες " που έχουμε κάνει).
Καλή συνέχεια.

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 07, 2014, 01:35:26 μμ »
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.... στην πορεία του διοράματος θα τις προχωρήσω. Να φανταστώ ότι κατά τα άλλα σε ικανοποιεί???
Και εγώ είμαι και αεροπλανάς, αλλά τους βλέπω σε όλα τα βιβλία να μπιχλάρουν τα αεροπλάνα τους με preshade και όλα τα τοιαύτα.
Να μην πώ για το μπιχλάρισμα που κάνουν στα οχηματα ακόμα και οι τεχνικοί της Tamiya στα βίντεό τους. Σε αυτό μάλιστα του
kubelwagen ρίχνουν κάποια λεπτή σκόνη στο dark yellow για να κάνει 'μπιμπίκι΄στο μοντέλο. Από Ιαπωνικά δεν ξέρω και έτσι μην ρωτήσεις
τι σκόνη είναι αυτή  :D!!! αν ξέρεις μάλιστα να μου πείς??? Πάντως η μπίχλα γενικώς μπήκε επάνω γιατί παέι για διόραμα με kettel και
γεφύρι της Itelaeri κλπ. οπότε έλαβα υπόψη μου φωτο από βιβλία από το μέτωπο.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 07, 2014, 01:49:58 μμ »
Φίλε μου δεν είμαι κριτής. Αν εσένα σου αρέσει, εμένα δεν μου πέφει λόγος. Πιστεύω ότι με λίγη δουλίτσα, λίγη περισσότερη προσοχή στις πηγές θα είναι ένα πολύ όμορφο κομμάτι.
2-3 ακόμη θεματάκια.
Τα χερούλια στις πόρτες ξεβάφονταν πολύ έυκολα και επαιρναν το χρώμα του ανοιχτού ατσαλιού.
Για να κάνω σκόνισμα στα τζάμια, κόβω ένα στρογγυλό κομμάτι ταινίας μασκαρίσματος, με ακτίνα το μπράτσο του καθαριστήρα. Το κολλάω στη θέση του και μετά βρωμίζω το υπόλοιπο ακάλυπτο τμήμα ( π.χ. με στεγνό πινέλο).
Οι βαλβίδες είναι, για τα μάτια μου τουλάχιστον, εκτός κλίμακος. Είναι πολύ μεγάλες.
Στα ελαστικά ο σκοπός είναι να βάλουμε βρώμα-σκόνη μέσα στους "μπακλαβάδες" του ελαστικού.

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 08, 2014, 04:47:09 πμ »
Αγαπητέ brigade, δεν παρεξηγήθηκα. Αντιθέτως εκτιμώ ότι δαπάνησες τον χρόνο σου να μου στείλεις υποδείξεις. Προφανώς θα ακολουθήσω όποιες νομίζω ότι
μου ταιριάζουν ή ταιριάζουν σε αυτό που έχω στο μυαλό μου ή όποιες είναι σε αρμονία με τις ικανότητες μου μοντελιστικά (να μπορώ να τις υλοποιήσω), αλλα αυτό δεν
μειώνει την αξία των παρατηρήσεων σου. Να γνωρίζεις πάντως ότι τις ακολούθησα όλες με μόνο προβληματισμό, το ημικυκλικό σκόνισμα/ξεσκόνισμα
του παρμπρίζ καθώς λόγω κλίμακας πίστευα ότι δεν έφτανε η τεχνική μου για αυτό. Ωστόσο το κατάφερα και το όχημα βγήκε ακόμα πιό μπιχλαρισμένο
αλλά μάλλον πιό προς το αληθοφανές τελικά. Οπότε οι υποδείξεις σου έπιασαν τόπο. Αν καταφέρω, θα ανεβάσω νεες φωτο ώστε να μου πεις εκ νέου τη
γνωμη σου αλλιώς θα τα πούμε στο διόραμα. ::salut::
Με εκτίμηση
Αλέξης

Tags: