Κύριοι ελπίζω να με δεχθείτε στην παρέα των αεροπλανόφιλων ( απεχθάνομαι το "αεροπλανάδες"). Είμαι "αρματόφιλος" και σπάνια ασχολούμαι με αεροπλάνα.
Απ' ό,τι ξέρω υπάρχουν δύο είδη μοντελισμού στα α/φη. Την κατασκευή του μοντέλου "κλειστού" για να μην χαθεί το αεροδυναμικό σχήμα και η εικόνα του σαν α/φος πρεσβεύει η μία σχολή, ενώ η άλλη επικροτεί την παρουσίαση κινητήρων, πολυβόλων, αποθηκών βομβών κλπ.κλπ. Εγώ ανήκω στην δεύτερη σχολή. ΄Ολα στη φόρα, μπας και καταλάβουμςε πώς δουλεύει αυτό το μαραφέτι.
Επέλεξα το Yak 3 της Zvezda γιατί μου προσφέρει σχεδόν πλήρες εσωτερικό και μου δίνει μεγάλο πεδίο βελτιώσεων.
Στις δύο πρώτες φώτο φαίνεται το σχέδιο και τα κομμάτια του κιτ.

Στις επόμενες 3 φώτο φαίνεται η αρχή κατασκευής του κινητήρα. Προστέθηκαν καλώδια για τα μπουζί από τεντωμένο πλαστικό. Το κίτρινο μήκος πλαστικού είναι η βοηθητική ανάφλεξη. Ο κορμός του κινητήρα στα σοβιετικά βαφόταν γκρι-μπλε και συνήθως ήταν άβαφτος ( κορμός από ντουραλουμίνιο). Προτίμησα το 87 της Humbrol.΄Ηδη έχουν κολληθεί οι πρώτες βάεις του κινητήρα.

Στις επόμενες φαίνεται ο κινητήρας τελειωμένος, αλλά όχι βρωμισμένος. Κολλήθηκαν όλες οι βάσεις αναρτήσεώς του, οι σωληνώσεις ψύξεως, μπήκαν τα καλώδια των διανομέων. Οι σωληνώσεις βάφτηκαν με ένα φτιαγμένο λίγο 80 Η ( + 33 και 25). Οι καλωδιώσεις από σύρμα πορτατίφ. Στο μπροστινό τεπόζιτο μπήκε μία καινούργια τάπα. Προστέθηκαν οι κάτω σωληνώσεις από διάφορα κομμάτια και evergeen.

Στις υπόλοιπες φώτο ( ελπίζω να μην σας κούρασα) φαίνεται ο κινητήρας τελειωμένος. Η τάπα μπροστά βάφτηκε μπρούτζινη και παλαιώθηκε-βρωμίστηκε. Σκιάσεις από μαύρο λάδι, στεγνό πινέλο με 53+33 Η, σκέτο 53 και λίγο 56 και χυμένα λάδια από το 201, όλα της Η. Οι βάσεις του κινητήρα βάφτηκαν με το Α14 steel-grey της AKAN ( έξοχα χρώματα).

Ελπίζω να σας αρέσει η προσπάθεια, ως εδώ. Επανέρχομαι !