Αποστολέας Θέμα: Ελληνικά F-5 (ή αλλιώς η παραλλαγή, της παραλλαγής, ω παραλλαγή)  (Αναγνώστηκε 64397 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
Απ: Ελληνικά F-5 (ή αλλιώς η παραλλαγή, της παραλλαγής, ω παραλλαγή)
« Απάντηση #50 στις: Ιανουαρίου 29, 2007, 08:45:38 πμ »
To F-5 με τα Ιορδανικά εθνόσημα το είχε φωτό το Modelling πριν καμιά 15αριά χρόνια.
Από εκείνη τη φωτό το έφτιαξα (ήταν το 3-4 μοντέλο μου) και αφού το ξεσκονίσω  :oops: και το φωτογραφίσω θα το ανεβάσω να το δείτε.
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #51 στις: Ιανουαρίου 29, 2007, 01:57:42 μμ »
Τα NF-5A ειχανε ενα INS προχειρο το οποιο συνεργαζοταν με το roller map στο πιλοτηριο
Το RWR Που είχε ηταν ενα προχειρο συστημα και εντοπζε μονο ισχυρα σηματα ρανταρ (οσα απο αυτα λειτουργουσαν) και ειχε και διανομεις Chaff Flares πανω απο τους κινητηρες...
Εδω να σημειωσω πως το F-5 επειδη ειχε τα Chaff απο πανω σε ειδικο σημειο τα Chaff χτυπιοντουσαν απο τα καυσαερια και διασκορπιζονταν παρα πολυ καλα με αποτελεσμα να σπαει τα λοκ ον μεχρι και συγχρονων πυραυλικων συστηματων αλλα και ρανταρ αεροσκαφων...δημιουργουσε δλδ μεγαλο τυφλο τομεα...

Αυτα....!  8)

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #52 στις: Ιανουαρίου 29, 2007, 02:02:43 μμ »
Δεν έχει να συμπληρώσει κανείς τη λίστα;

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://acig.org
« Απάντηση #53 στις: Ιανουαρίου 29, 2007, 02:15:10 μμ »
Υπήρχαν και άβαφα, καθώς και υβρίδια των παραπάνω συνδυασμών... Τα Ολλανδικά είχαν slats και το Εθνόσημο στο κάθετο σταθερό ήταν σε πιο χαμηλή θέση...

Τα light grey διακρινονται σε 2 περιπτώσεις: στα 2 κομμάτια που βάφτηκαν εξ ιδίων μέσων στην Αγχίαλο σε F-15 style γκρίζο, και στα Ολλανδικά που ήρθαν μονόχρωμα...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
« Απάντηση #54 στις: Ιανουαρίου 29, 2007, 06:34:46 μμ »
Διορθώνω την ερώτηση:

1. SEA Camo
2. Ghost
3. Ex-Jordanian
4. Aegean Blue
5. M2K Camo
6. Light Grey

F-5A: 1,2,3,4,5,6
RF-5A: 1,6
F-5B: 1,3,5
NF-5A: 4,5
NF-5B: ?

Για συμπληρώστε το όσοι ξέρετε...

Κώστα, απ' ότι φαντάζομαι σαν ανοιχτό γκρι βάζεις τα άβαφα, γιατί δεν το βλέπω πουθενά.
-Ήδη ο Νίκος ανέφερε κάτι για τις δύο περιπτώσεις που ξέχασες: Το επιβεβαιωμένο light grey (1 ή 2 αεροσκάφη) και το γκρι των Ολλανδικών που πιάνει όλα τα πρώην Ολλανδικά (Α και Β) εκτός από το το 3005, που είχε τη δίχρωμη Ολλανδική παραλλαγή.
-Στα F-5B ξέχασες την ghost (τουλάχιστον 2 αεροσκάφη).
-Στα NF-5 έβαλες την Aegean, που τουλάχιστον εγώ δεν έχει τύχει να τη δω (πιθανότατα εννοείς την Ολλανδική γκρι), όπως και την M2k, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει, αφού όταν βάφτηκαν μερικά από τα τελευταία F-5 με αυτή την παραλλαγή, τα NF-5 είχαν ήδη αποσυρθεί. Πιθανότατα εννοείς την δίχρωμη Ολλανδική, αλλά αυτή είναι διαφορετική.

Αυτά ως σχόλια για τις γενικές κατηγορίες. Γιατί αν βάλουμε και τις εξαιρέσεις, όπου π.χ. είχαμε κάτι σαν παραλλαγή ερήμου με διαφορετικά καφέ χρώματα, ή Βιετνάμ με ένα πράσινο χρώμα, ή μπαλώματα απ' ότι χρώμα βρισκόταν πρόχειρο, τότε ο αριθμός των παραλλαγών της κάθε παραλλαγής είναι αμέτρητος...
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #55 στις: Ιανουαρίου 29, 2007, 10:25:06 μμ »
Τα Ολλανδικά είχαν slats

Και τα F-5 είχανε slats.Μήπως θές να πείς πως τα NF είχανε αυτοματα?

Γιώργο (Fisherman) απο οσα ξέρω τα NF κατά τη διάρκεια της ζωής τους ήταν ολα γκρίζα και μερικα με την Ολλανδικη δίχρωμη παραλλαγη που βάφτηκαν μετά όλα γκρί...
Τουλάχιστον όσο πέταξαν δέν τα θυμάμαι βαμμένα με κάτι άλλο...
ʼν έχεις κάποια πληροφορία πές μου γιατί ποτέ δέν τα είχα δει βαμμένα με κάτι άλλο και το έχω απορία...!
Σε εκτός υπηρεσίας F-5 έχω δεί και τύπου M2k... :wink:

8)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #56 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 09:02:09 πμ »
Παναγιώτη, τα NF-5 όπως είπε ο Νίκος είχαν διαφορές στα slats. Τεχνικός δεν είμαι για να το εξηγήσω καλύτερα, οπότε ρίξε μια ματιά εδώ και δώσε τη δική σου ερμηνεία:

http://www.turkishfighter.com/versionoff5.html

(δυστυχώς το βρήκα σε Τουρκική σελίδα, αλλά εξηγεί αρκετά αναλυτικά τις διαφορές των NF-5)

Όσον αφορά τα χρώματα νομίζω ότι συμφωνούμε ότι και οι δύο δεν τα έχουμε δει με άλλα χρώματα εκτός από τα Ολλανδικά. Το μετά την απόσυρση δεν μετράει...  Αυτό που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή είναι αυτό που λες ότι το 3005 με τη δίχρωμη βάφτηκε μετά γκρι. Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Θα κοιτάξω να βρω φωτογραφία του σε απόσυρση για να το επιβεβαιώσω. ʼλλο NF-5 με δίχρωμη δεν έχω δει εγώ πάντως.

Και μια και μιλάμε για το 3005, να και ένα άλλο link που μιλάει για τα NF-5 ως Agressors. Η διαφορά φαντάζομαι ότι είναι στον έξτρα χρωματισμό στη ράχη. Στις φωτό που έχει φαίνεται και το 3005 με πορτοκαλί χρώμα:
http://www.nf5.nl/nf5a-agr.htm
Ολλανδικά δεν ξέρω, αλλά άμα το πετύχει κανείς σε απόσυρση και δει κάτι να "πορτοκαλίζει" κάτω από το χρώμα, πιθανόν θα είναι γι' αυτό το λόγο.

Τέλος και μια φωτό του 3062, όπου φαίνεται κάτω από το κόκπιτ το σήμα της Γερμανικής Μοίρας Richtofen (ή κάπως έτσι) το οποίο το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα:

http://www.aircraftslides.com/Auction/AuctionDetail.aspx?ID=328644

Προσέξτε την κεντρική δεξαμενή, που εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται για Ολλανδική δίχρωμη (η παλιά παραλλαγή με γκρι και πράσινο). Ενδιαφέρων συνδυασμός.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #57 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 09:05:48 πμ »
Οι φωτό που σας είπα
Ζητάω την επιοίκειά σας. :oops: μιας και ήταν το τρίτο ή τέταρτο μοντέλο που είχα φτιάξει.

http://briefcase.pathfinder.gr/download/563801
http://briefcase.pathfinder.gr/download/563802

δώστε βάση στην καλύπτρα  :mrgreen:
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #58 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 11:05:20 πμ »
Επανορθώνω. Δεν φταίω εγώ αλλά οι πληροφορίες που είχαν κατά καιρούς δημοσιευτεί και παρουσίαζαν μόνο ένα NF-5 από αυτά που παραλάβαμε να έχει τη δίχρωμη παραλλαγή. Ψάχνοντας για κάτι άσχετο, βρήκα τη φωτό από τα αποσυρμένα NF-5 στη Θεσ/νίκη (νομίζω ότι έχει ξαναμπεί, αλλά βοηθάει σε αυτό που θέλω να πω):

http://www.airliners.net/open.file/1153999/L/

Στο φόντο φαίνεται το 3061 με δίχρωμη Ολλανδική παραλλαγή. Αρχικά νόμισα ότι απλά ξέβαψε το μονόχρωμο γκρι και εμφανίστηκε η παλιά του παραλλαγή από κάτω. Ψάχνοντάς το όμως περισσότερο, βρήκα αυτή τη φωτό από το 1991 που αποδεικνύει ότι το παραλάβαμε δίχρωμο:

http://www.aircraftslides.com/auction/AuctionDetail.aspx?ID=319127

Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε πόσα ακόμη δίχρωμα παραλάβαμε. Ήταν 2 ή παραπάνω?

Παναγιώτη, στην επόμενη βόλτα που θα κάνεις στα αποσυρμένα της Μίκρας, ρίξε μια ματιά αν βρεις και κανένα άλλο εκτός από αυτά τα δύο. Θα βοηθούσε να βγάλουμε μια άκρη. Οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί παλιότερα ενδέχεται να ισχύουν στην περίπτωση που το 3061 πήγε κατευθείαν για ανταλλακτικά, οπότε όντως το 3005 παραμένει το μοναδικό (που ξέρουμε) το οποίο πέταξε. Το λέω επειδή δεν έχω δει στο παρελθόν φωτογραφία του αεροσκάφους να πετάει στην Ελλάδα (η φωτό είναι από την Ολλανδία, πριν παραδοθεί στην ΠΑ).
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #59 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 11:25:50 πμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη :!:
Μια σκέψη που έκανα και θα ήθελα να μοιραστώ, είναι πώς τα κανιβαλισμένα αεροσκάφη θα έπρεπε λογικά να βρίσκονται σε άλλη "γωνιά", χώρια απο τα αποσυρμένα... :roll:
ʼν ισχύει αυτό τότε προφανώς το 3061 πέταξε δίχρωμο :wink:
Μπορεί κάποιος να μάθει άν στη "στοίβα" των αποσυρμένων της φωτογραφίας, υπάρχουν και κανιβαλισμένα αεροσκάφη :?:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #60 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 01:08:24 μμ »
Wildcat, και εγώ βασικά της ίδιας άποψης είμαι (ότι πρέπει να πέταξε). Καταρχήν αν πήγε για ανταλλακτικά απ' ευθείας, θα κανιβαλιζόταν στη Λάρισα όπου έδρευαν αρχικά τα NF-5 και όχι στη Θεσσαλονίκη. Απλά επειδή πρόσφατα πέρασα και εγώ από την πλευρά των αναγνωστών σε αυτή των ατόμων που γράφουν τα άρθρα (δε λέω δημοσιογράφων γιατί δεν είμαι και δεν ξέρω αν θέλω και να γίνω :twisted:), άφησα ένα παράθυρο για να δικαιολογήσω τους συναδέλφους που το έγραψαν. Λογικά δεν θα το έβγαλαν από το μυαλό τους. Κάποιος θα τους το είπε. Αν αυτός που το είπε ήξερε όντως κάτι, δεν βλέπω άλλη εξήγηση από το να πετούσε το ένα και όχι το άλλο. Αλλιώς μπαίνουμε στη γενικότερη κατηγορία του ράδιο-αρβύλα, που δυστυχώς αν δεν είσαι προσεκτικός παρασύρεσαι εύκολα, αφού η πιο λογική υπόθεση που κάνεις είναι ότι για να το λέει αυτός που είναι "μέσα" στα πράγματα κάτι παραπάνω θα ξέρει...
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #61 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 03:40:36 μμ »
Ναι οντως τα σλατς ειχανε διαφορουλες στο σχημα αλλα ειχαν τους ιδιους μηχανισμους σερβο κτλ...Δεν θυμαμαι αν ηταν αυτοματα ομως οπως στο -Ε θα κοιταξω το -2 του.
Ειπε απλα οτι τα NF είχανε σλατς γι αυτο...Δεν διευκρινηστηκε...και ετσι μπερδευτηκαμε λιγακι...
Θα ρωτησω τον θειο μου για αλλες διαφορες να τις επισημανουμε και εδω.Μην μας τα μαθαινουν τα Τουρκικα sites... :wink:

Ευχαριστω για τις πληροφοριες Γιωργο!  :wink:
 8)

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #62 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 05:48:45 μμ »
Ερώτηση 1: Παραλάβαμε εξαρχής και F-5B; Αν ναι, δεν είναι λογικό να πήραμε και άβαφτα;

Ερώτηση 2: Επίσης σχετικά με τα F-5A ισχύει ότι αρχικά είχαμε παραλάβει άβαφα και SEA; Έτσι φαίνεται σε κάποιες παλιές φωτό...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #63 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 07:02:17 μμ »
Γιάννη, όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, είναι δεδομένο ότι και τα Β ήταν χωρίς παραλλαγή. Για τη δεύτερη έχεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες? Τίποτε φυσικά δεν αποκλείεται, αλλά εγώ ξέρω για άβαφα. SEA άρχισαν να βάφονται στο τέλος της δεκαετίας του '60. Και κάνει μπαμ ότι δεν ήταν εργοστασιακό το βάψιμο, γιατί τα χρώματα ήταν της κακιάς ώρας και το pattern εντελώς στο περίπου. Κλασική ελληνική περίπτωση δηλαδή της δεκαετίας του '60 και όχι μόνο...

Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη φωτό, ανέβασέ τη να την δούμε (αν δεν υπάρχει πρόβλημα copyright), ή πες τουλάχιστον χρονιά και serial και θα βγάλουμε άκρη.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #64 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 09:18:48 μμ »
Καταρχήν να πούμε ότι τα Ολλανδικά NF ήταν δίχρωμα και όχι μονόχρωμα!
Είναι βαμμένα με FS 36320 πάνω και FS 36375 κάτω!
Το 3061 έχει και παραλλαγή από τα παραπάνω,συν το σκούρο γκρι FS 36118.
Οι διαφορές των NF ήταν αρκετές.
Βασικές ήταν το ότι είχαν τους εκτοξευτές πάνω απ τους κινητήρες, ισχυρότερο σύστημα προσγείωσης,διαφορετική διαρύθμιση στο κόκπιτ,και σλατς μάχης.
Αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρας, στα απλά λειτουργούσαν παίρνοντας κλίση για προσγείωση ή απογείωση(στην ουσία κλείδωναν στην κάτω θέση όσο το σύστημα προσγείωσης ήταν κάτω...ή κατέβαιναν αυτόματα με το που άνοιγε το Σ.Π.
Πάνο μπορούμε να το τσεκάρουμε αυτό?)
Επίσης έπαιρναν κλίση για ελιγμούς σε πολύ χαμηλές ταχύτητες(για βελτίωση της άντωσης).
Αντίθετα στα NF κατέβαιναν στις περισσότερες περιπτώσεις ελιγμών,σχεδόν σε όλο τον φάκελο πτήσης.

Παράθεση
Προσέξτε την κεντρική δεξαμενή, που εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται για Ολλανδική δίχρωμη (η παλιά παραλλαγή με γκρι και πράσινο). Ενδιαφέρων συνδυασμός.

Γιώργο οι συγκεκριμένες δεξαμενές είναι απ την πρώτη παραλαβή τους όπου διατηρούσαν το χρώμα της παλιάς παραλλαγής,και έμειναν έτσι και σε μας.
Επίσης κάπου είχα δει/διαβάσει ότι το 3061 είχε έρθει με την τρίχρωμη παραλλαγή!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #65 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 09:57:11 μμ »

Αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρας, στα απλά λειτουργούσαν παίρνοντας κλίση για προσγείωση ή απογείωση(στην ουσία κλείδωναν στην κάτω θέση όσο το σύστημα προσγείωσης ήταν κάτω...ή κατέβαιναν αυτόματα με το που άνοιγε το Σ.Π.
Πάνο μπορούμε να το τσεκάρουμε αυτό?)
Επίσης έπαιρναν κλίση για ελιγμούς σε πολύ χαμηλές ταχύτητες(για βελτίωση της άντωσης).
Αντίθετα στα NF κατέβαιναν στις περισσότερες περιπτώσεις ελιγμών,σχεδόν σε όλο τον φάκελο πτήσης.

Ούτε εγω θυμάμαι στα σιγουρα Γιωργο μου...
Θα δω το -1 ,και αυριο θα ξερω να απαντησω...!  :wink:

8)

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #66 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 09:58:33 μμ »
 NF-5 the more lift to be able one can give the Flaps in three scores select:

- Flaps up
Score where the flaps have been withdrawn and determines now actual simply part of the wings.

- Manoeuvering Flaps
This score is selected when the plane must an increased wendbaarheid at low speeds.
At speeds under 850km/h one can select this score just.
Leading Edge Flaps are for 24º and the Trailing Edge Flaps have been then selected for 8º.

- Full Flaps
This score speaks voorzich, the Flaps have been selected entirely.
This score is used at start and landing to create an as big as possible lift.
Leading Edge Flaps are for 24º and the Trailing Edge Flaps have been then selected for 20º.
Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #67 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 10:12:54 μμ »
http://www.nf5.nl/nf5a_nu.htm

Να σημπληρώσω για το NF ότι είχε και κάποιες εισαγωγές  στους κινητήρες για καλύτερη ψύξη.
Δείτε και το 3005 πως ήταν
http://eu.airliners.net/photos/photos/9/2/9/0615929.jpg
Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #68 στις: Ιανουαρίου 30, 2007, 10:38:22 μμ »
Ερώτηση 2: Επίσης σχετικά με τα F-5A ισχύει ότι αρχικά είχαμε παραλάβει άβαφα και SEA; Έτσι φαίνεται σε κάποιες παλιές φωτό...
Γιάννη εαν εννοείς κάποια φωτό στο In Action,είναι το ασημένιο της Νεας Ελληνικής Φλόγας.
Στο τελευταίο τεύχος των Αμυντικών Θεμάτων έχει παρόμοιες φωτό που δείχνουν αεροσκάφη βαμμένα με SEA και δίπλα της Νέας Ελληνικής Φλόγας αλλά και ένα ασημένιο(69142)...
Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #69 στις: Ιανουαρίου 31, 2007, 09:30:55 πμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Στην πραγματικότητα θέλω να βρψ αν μπορώ να κάνω παραλλαγή σε F-5b διατηρώντας τα αρχικά καθίσματα που είχαν τα αεροσκάφη (σαν αυτά που έχει και το 72άρι της Revell (Esci)...

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
    • http://acig.org
« Απάντηση #70 στις: Ιανουαρίου 31, 2007, 11:10:23 μμ »
Λέγοντας για slats δεν ήμουν σαφής ενοούσα ότι το ΝF-5 έχει slats που εκτείνονται στη διάρκεια των ελιγμών καθιστόντας τα πιο ευέλικτα από τα απλά F-5.

Σχετικά με τα δίχρωμα(3χρωμα) NF-5, για δείτε αυτό:
http://www.airliners.net/open.file/0674174/M/
νομίζω έχει αναφερθεί ξανά, αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρον...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #71 στις: Φεβρουαρίου 01, 2007, 04:13:34 μμ »
Αυτό πάλι τί είναι; Εδώ έχουμε γαιώδη παραλλαγή αλλά όχι SEA...

http://www.airliners.net/open.file/0517154/M/

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #72 στις: Φεβρουαρίου 02, 2007, 10:41:34 μμ »
Λέγοντας για slats δεν ήμουν σαφής ενοούσα ότι το ΝF-5 έχει slats που εκτείνονται στη διάρκεια των ελιγμών καθιστόντας τα πιο ευέλικτα από τα απλά F-5.

Ναι εκει κολλησα και γω...

Απλα στα NF ηταν αυτοματο και στα απλα ηταν manual.... :wink:
Θέμα ευελιξίας παίζει απο τον κινητήρα και όχι απο τα slats...εβγαζε περισσοτερη ώση ο CAN-15 και διευρυνε "ελαφρα" τον φακελλο ελιγμών σε καποιες ταχυτητες και υψη...
Ας τα αφησουμε γιατι ειναι λεπτομερειες και θα χαθουμε...ας μεινουμε στα βαψιματα... :wink:

8)

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
« Απάντηση #73 στις: Φεβρουαρίου 03, 2007, 01:02:24 μμ »
Σχετικά με τα NF-5 την ιστορία και τις διαφορές τους, σας παραθέτω εδώ σχετικό δημοσιευμένο κείμενο μετά από έγγραφη άδεια του συγγραφέα. Ελπίζω να βοηθάει λίγο.

Εάν θέλετε μπορώ να το μεταφράσω αλλά θα μου πάρει λιγάκι.

Παράθεση
The Dutch government announced its decision to order 105 F-5s from
Canadair on 1 February 1967. The initial plan was to equip four fighter
squadrons with eighteen NF-5As and three NF-5Bs, as the aircraft were
designated by the RNLAF. (There had previously been four NF-5As. They
were Northrop-built F-5As converted to F-5Bs for South Korea, South
Vietnam, and Taiwan. The RNLAF's use of the "N" prefix was their own
choice to make and not part of the American designation system.) There
was also to be a fifth squadron equipped with eighteen RF-5As and three
NF-5Bs. The total order was for 72 NF-5As, eighteen RF-5As, and fifteen
NF-5Bs. However, the RF-5As were cancelled prior to production and the
mix of single- and two-seaters was changed with the final order being
for 75 NF-5As and thirty NF-5Bs. None of the Dutch aircraft were
assigned Canadian serials.

The Dutch order was worth $1.388 billion (Cdn) and Canada agreed to
spend $277 million in offset payments in the Netherlands. Approximately
half of that went to the Dutch aviation industry in the form of licence
agreements to assist with production of 190 of the 220 aircraft that
Canadair would now be building, these comprising 88 CF-5A/Ds and 102
NF-5A/Bs. Two Fokker subsidiaries, Avio-Diepen and AvioLanda produced
sub-assemblies for the first fifteen, components for the following
seventy, and complete aircraft components for the remaining 105. Final
assembly and flight testing of all CF-5s and NF-5s was the
responsibility of Canadair.

The Netherlands had first hoped to put together a joint programme with
Belgium, with Fokker and SABCA (a Belgian company) producing 221 F-5s
under licence from Northrop. Because the Dutch did not expect the
Belgians to agree to the programme, they decided to buy from Canadair
instead. (Belgium chose the Dassault Mirage 5.)

Changes to the NF-5 included the deletion of the UHF direction-finder,
Sperry gyro heading and reference system, CDC indicator IDS, Ferranti
lead-computing sight, and CDC camera control system from the CF-5 and
their replacement with the standard non-computing sight, Canadian
Marconi 668 doppler and 703 navigation system with roller map, and a
Bendix attitude and heading reference system.

The other major change was the introduction of maneuvering flaps. This
enabled the leading edge flaps to be adjusted in conjunction with the
trailing edge flaps. The system was usable up to about Mach 0.9 and
required the strengthening of the main wing spar. A control button on
the throttle extended the leading edge flaps fully and the trailing edge
flaps one-third in two to three seconds. The location of the control
improved the pilot's ability to make use of the system during
dogfighting, the very time when it was needed most. At high speeds, the
system was also linked to the horizontal tail and the speed brakes so as
to provide damping for the pitching caused by the extension of the
flaps.

One source reports that the design of the maneuvering flap system caused
Canadair's engineers a lot of trouble and that the company received
little help from Northrop, at least partly due to the latter's lack of
experience in dealing with licenced production of its products. Other
difficulties arose due to a substantial difference of opinion between
Northrop and Canadair as to whether or not the licence production
agreement allowed the latter to build aircraft for customers other than
the RCAF. (There was a lawsuit, later resolved out of court, over the
aircraft sold to Venezuela.)

Both the Canadian and Dutch aircraft could be fitted with either two or
four JATO (actually RATO) bottles, reducing take-off roll by as much as
30%. How often this feature was used after the initial testing is
unknown, but I don't think it was used by the CAF at all once the CF-116
entered service.

Delivery of the Dutch aircraft to the Netherlands was named Project
"Hi-Flite". It involved the delivery of all NF-5As and Bs to CFB
Bagotville for two to four familiarization flights, followed by the
selection of four at a time for the transatlantic flight. These were
carried out in five stages (Bagotville - CFB Goose Bay - Sondestrom -
Keflavik - Lossiemouth - Twenthe) and were accompanied by two C-130s of
the USAF's 2nd Aircraft Delivery Group.

The first delivery flight left Canada on 7 November 1969, arriving at
Twenthe, the Netherlands, on 19 November 1969. The last NF-5A, K-3075,
flew to Bagotville on 10 March 1972 and the last NF-5B, K-4030, left
Canadair on 10 February 1972. They were delivered together to Holland,
arriving on 20 March 1972. RNLAF squadrons operating the NF-5 were 313
and 315 at Twenthe and 314 and 316 at Eindhoven.

==========================

© Jeff Rankin-Lowe/SIRIUS 2007

Επίσης υπάρχει και το θέμα του NLG... Τα CF-5 & NF-5 ειχαν διαφορετικο NLG απο τα 'standard' F-5

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #74 στις: Φεβρουαρίου 03, 2007, 08:05:31 μμ »
Ναι σωστά,έχουν αυτο των -Ε...

Λοιπον όσον αφορα τα Slats μόλις μιλησα με έναν παλιο χειριστη...

Λοιπόν:
Tα F-5 είχανε slats τα οποία εκτείνονταν ΜΟΝΟ οταν κατεβαιναν τα flaps...μάλιστα πρώτα κατεβαιναν αυτα και μετα τα ίδια τα flaps...

Στο NF-5 τα slats ήτανε και Combat Slats κατεβαιναν στους ελιγμούς μέν αλλα άν ηθελες να επιταχυνεις τα σηκωνες μονος σου...
Κατα τα άλλα ο μηχανισμος λειτουργουσε το ιδιο...!
Οσο για το θέμα της ευελιξίας τα "απλα" παρέμεναν πιό ευελικτα απο τα NF σε καποιες ταχύτητες επειδη απλα τα NF ηταν πιο βαρια...παρά την "ελαφρά" περισσότερη ώση του κινητήρα... :wink:

8)

Tags: f-5 f-5a f-5b nf-5