Αποστολέας Θέμα: Ελληνικά F-5 (ή αλλιώς η παραλλαγή, της παραλλαγής, ω παραλλαγή)  (Αναγνώστηκε 64423 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος phantomphlyer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bogotá
  • Stay SPOOKED in Bogotá
    • delivery-volos.gr
Απ: Ελληνικά F-5 (ή αλλιώς η παραλλαγή, της παραλλαγής, ω παραλλαγή)
« Απάντηση #175 στις: Οκτωβρίου 06, 2008, 11:29:48 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #176 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 02:59:01 μμ »

Με αφορμή και αυτή την φωτό του RF θα ήθελα να θέσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με το περιβόητο dopped aluminium και τα F-5 αρχικής παραλαβής:
Στην συγκεκριμένη (και σε άλλες φωτό από RF) βλέπουμε το κόκκινο τρίγωνο "Rescue" να βρίσκεται σε τετράγωνο (όπως γίνεται και σε πολλά βαμμένα SEA). Δίνει την αίσθηση δηλαδή ότι είναι ξαναβαμμένο το αεροσκάφος και έχει μασκαριστεί η συγκεκριμένη περιοχή.

Εδώ όμως τι έχουμε;

Στην (2) φαίνεται κάτι που είναι matt και δείτε το πως κάνει contrast με την centerline. Στην (1) φαίνεται αλουμινί χρώμα και ΔΕΝ είναι η ίδια φωτό(*), προσέξτε ότι στην (1) ΔΕΝ υπάρχει η centerline. Περίεργα πράγματα...
(*) όμως από τις υπόλοιπες λεπτομέρειες φαίνεται ότι μιλάμε για το ίδιο θέμα στην ίδια χρονική περίοδο, ίσως η (2) είναι το αεροσκάφος μόλις έχει φτάσει και στην (1) το ίδιο φωτογραφημένο σε διαφορετική ώρα και ίσως μετά από κάποια πτήση (για αυτό και η διαφορά στα φορτία, στον φωτισμό αλλά και στην θέση, προσέξτε την άσπρη γραμμή στο έδαφος μπροστά από τον ριναίο τροχό).

Αντίστοιχα με την (2) φαίνεται το ίδιο contrast και στην παρακάτω...

(όπου θα έλεγε κανείς ότι έχουμε καθαρά γκρι και όχι αλουμινί αεροσκάφος... και με υποψία μασκαρισμένου τετραγώνου στο "Rescue" - άρα ξαναβαμμένο! )

Μου μπαίνει η ιδέα ότι αρχικά τα F-5 ήταν αλουμινί (κάτι σαν NMF αλλά ίσως βαμμένο)

αφού οι φωτό από αρχικές παραλαβές κλπ δείχνουν centerline και αεροσκάφος με την ίδια γυαλάδα... ή μήπως όχι;

Πιστεύω ότι στην πορεία πρέπει να έπεσε κάποιο βάψιμο με το περιβόητο dopped aluminium - και ίσως τότε να έφυγαν πλέον και οι FA-xxx κωδικοί πίσω από τους αεραγωγούς σε όσα αφη τους είχαν (38416, 38417, 38409 κλπ). Σε κάθε περίπτωση μας μπερδεύει και ο φωτισμός που κάποιες φορές βγάζει τα αεροσκάφη μεταλλικά και γυαλιστερά και κάποιες matt - έως γκρι.

Πώς σας φαίνεται η θεωρία αυτή;
Και μία μοντελιστική ερώτηση: αν μιλήσουμε για το όχι dopped aluminium (δηλαδή centerline ίδια με το αεροσκάφος) τότε τι να κάνω με το humbrol aluminium? Να το αφήσω να γυαλίζει; Matt? Satin βερνίκι;

Αποσυνδεδεμένος trelas3

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Αthanasiadis George
« Απάντηση #177 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 03:34:51 μμ »
Σαν μοντελιστης ειχα την ευκαιρια να ζησω και να ..ζω μεσα στα αεροδρομια  οποτε τετοιες αποριες που ειχα και εγω τις εψαξα οσο μπορεσα
τα προειδοποιητικα στα αλουμινενια και  vietnam  αφη ηταν αυτοκολητα  σε αλουμινιο χρωμα με μικρες τρυπιτσες (γιαυτο και τα  vietnam ηταν ετσι)
το αν ηταν βαμμενα η μονο μεταλο αυτο απο ερωτησεις που εκανα μου ειχαν πει οτι ηταν ΑΒΑΦΑ μονο επεξεργασμενο αλουμινιο που σαν μεταλο διχνει με το φως πολλες αποχρωσεις
η γυαλαδα χανεται με το περασμα του χρονου και ως γνωστο δεν τα περιποιουμαστε τοσο τα αφη μας απο παλια.....

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #178 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 03:40:02 μμ »
...μου ειχαν πει οτι ηταν ΑΒΑΦΑ μονο επεξεργασμενο αλουμινιο που σαν μεταλο διχνει με το φως πολλες αποχρωσεις
η γυαλαδα χανεται με το περασμα του χρονου ...
Εδώ κρύβεται πολλή πληροφορία, σε παρακαλώ για σαφέστερη επαναδιατύπωση !  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος trelas3

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Αthanasiadis George
« Απάντηση #179 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 03:54:17 μμ »

τα αφη τοτε ηταν αβαφα αλλα οχι σκετο μεταλλο που διαβρωνεται
 το ειχαν επεξεργαστει για προστασια απο τον καιρο
αυτο εκανε και φαινοταν ετσι σαν βερνικομενο που ξεθωριαζε σιγα σιγα

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #180 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 04:00:34 μμ »
Σωστά!
Dopped Aluminium! Βερνικωμένο αλουμίνιο! Ειδικό βερνίκι για προστασία του αεροπορικού αλουμινιου!
O όρος dopped aluminium αναφέρεται στο μοντελιστικό χρώμα σε μας,σαν ονομασία/κωδικός,και λιγότερο στην βαφή του πραγματικού!
Aluminium,White aluminium,dopped aluminium,burnt metal,chrome silver,κλπ
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #181 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 04:02:37 μμ »
Χμ.... άρα η διαφορά στην τονικότητα αεροσκάφους και centerline θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η δεξαμενή δεν ήταν dopped?

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #182 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2009, 07:17:10 μμ »
  Το χρώμα που κυκλοφορεί μοντελιστικα σαν "aluminium  dope" αφορά αυτό που ήταν γνωστό στην πραγματικότητα σαν "aluminium pigmented dope". Δηλαδή ένα χρώμα το οποίο για pigment (χρώμα-σκόνη) είχε σκόνη αλουμινίου. Το χρώμα αυτο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία του πανιού απο τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός, γι αυτό και χρησιμοποιείτο ευρύτατα στα πρώτα αεροσκάφη που είχαν πάνινες επιφάνειες.

Στα αεροσκάφη που είναι κατασκευασμένα απο αλουμίνιο δεν υπάρχει λόγος να βάφονται με αυτό το συγκεκριμένο χρώμα μια και δεν έχουν πρόβλημα με τις υπεριώδεις ακτίνες. Από συνήθεια όμως όλα τα "αλουμινί" βαψίματα συνέχισαν να ονομάζονται έτσι μέχρι και σήμερα, ανεξάρτητα απο το τι pigment χρησιμοποιούν ή αν είναι ρητίνης (dope), εποξικά, ή πολυουρεθάνης.
  Τα F-5 πρέπει να ήταν βαμμένα με κάποιο αλουμινί χρώμα. Αν ήταν περασμένα με διαφανές βερνίκι πάνω στο μέταλλο θα είχαν μια πολύ πιό γυαλιστερή και "μεταλλική" απόχρωση τουλάχιστον καινούργια. Η μόνη προστασία που παίρνει το αλουμίνιο είναι η ανοδίωση η οποία του δίνει μια ματ υφή αλλά δεν χρησιμοποιείται ποτέ στα αεροσκάφη χωρίς κάποια προστατευτική επίστρωση (primer zink chromate + χρώμα απο πάνω) γιατί δεν αντέχει καθόλου σε εκτεθειμένες επιφάνειες (erosion damage).

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #183 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2009, 11:17:04 πμ »
από πιο site είναι η φώτο;

Από εδώ: http://www.scramble.nl/forum/viewtopic.php?t=45475&postdays=0&postorder=asc&start=30
Σε επόμενα post έχει κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα.  ::icon_thumright::

Δείτε το και προχωρείστε σε επόμενες σελίδες του. Θα βρείτε και μεγάλη φωτό από ελληνικό-ολλανδικό NF-5A με την τρίχρωμη γκριζο-γκριζο-γκρι παραλλαγή!

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #184 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2009, 11:20:27 πμ »
.... και συγκεκριμένα εδώ, http://www.scramble.nl/forum/viewtopic.php?f=41&t=45475&sid=a3aedc3cb97be2efba0f4bd9d48c16f4&start=45 μετά την μέση της σελίδας "Pre delivery at Eindhoven: Hellenic Air Force NF-5A 3061 in April 1991. "

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #185 στις: Οκτωβρίου 12, 2009, 04:42:16 μμ »
F-5A:

-Μεταλλικά όταν πρωτοπαραλήφθησαν(Dopped Aluminium)
-SEA
-Barley Grey (S/N 22550)
-Ασημί (Dopped Aluminium)με κόκκινα κομμάτια σε εισαγωγές, ρύγχος,πτέρυγες και ουριαίο (Νέα Ελληνική Φλόγα)
-Aegean Blue
-Ex-Jordanian
-Ghost
-M2K(κάτω πλευρά με την βαφή που είχε παλιότερα,FS 36622,silver ή ghost)
Επετειακό "Αστέρι"

\

Νομίζω ότι ίσως αξίζει να αναφέρουμε και τα Ex-Iranian μαζί με τα πρώην Ιορδανικά. Πχ το 89070 το οποίο είχε με "κλασσικό" τρόπο το S/N του ( 8 9 0 7 0  στο κάθετο σταθερό και όχι ένα μικρό τριψήφιο όπως στα Ιορδανικά).

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
« Απάντηση #186 στις: Οκτωβρίου 12, 2009, 07:52:03 μμ »
Γιάννη το ψάχνεις το θέμα όσο μπορείς και αυτό μου αρέσει. Στο έχω πει άλλωστε. Όμως το 89070 είναι 99% ιορδανικό και όχι απευθείας από Ιράν. Ο σωστότερος διαχωρισμός θα ήταν μεταξύ της τελευταίας παρτίδας Ιορδανικών από τη μια και των Ιρανικών και προηγούμενων παρτίδων Ιορδανικών από την άλλη. Όλα όσα διατήρησαν 3-ψήφιο νούμερο στη desert ήταν από την τελευταία παρτίδα (αυτά που έχω δει εγώ τουλάχιστον). Το τριψήφιο νούμερο βέβαια δεν συνόδευε μόνο την desert, αλλά διατηρήθηκε σε μερικά αεροπλάνα και στις μετέπειτα παραλλαγές.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
Απ: Ελληνικά F-5 (ή αλλιώς η παραλλαγή, της παραλλαγής,
« Απάντηση #187 στις: Οκτωβρίου 13, 2009, 09:29:56 πμ »
Διαβάζω από το http://www.iiaf.net/aircraft/jetfighters/F5/f5.html

την παρακάτω παράγραφο

Serial numbers of Northrop F-5A Freedom Fighter for Imperial Iranian Air Force:
63-8382/8392 (8383,8385 later transferred to Vietnam)
64-13354/13360
65-10481/10484 (10482 later to Vietnam)
65-10533/10544 (10536 later to Vietnam)
66-9155 +66-9170/9176+66-9189/9192+66-21212/21218 + 67-22548/22550 +68-9047 +68-9052/9053
68- 9057 + 68-9059/9085 + 69-7091,7095,7105 + 69-7174/7177 + 70-1373/1382

Στο εύρος 68-9059/9085 υπάρχει και το 68-9070 ( 8 9 0 7 0 ) αν καταλαβαίνω καλά από την κωδικοποίηση (νομίζω ότι το "/" εκφράζει εύρος)

(by the way, παρατηρείστε και την αναφορά στο 67-22548/22550, το "γνωστό" barley gray "22550" )

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #188 στις: Οκτωβρίου 13, 2009, 11:34:27 πμ »
Σωστή η αναφορά σου Γιάννη. Με μια διαφορά. Τα ιορδανικά αεροσκάφη που παραλάβαμε, δεν ήταν δεύτερο, αλλά τρίτο χέρι. Με άλλα λόγια ξεκίνησαν από το Ιράν, μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία και τα παραλάβαμε τελικά εμείς. Ο διαχωρισμός σε πρώην Ιρανικά και Ιορδανικά αεροπλάνα που κάνουμε για τα δικά μας αναφέρεται στο από ποιόν χρήστη τα παραλάβαμε εμείς. Αλλιώς στην ουσία, όλα κάποτε υπήρξαν Ιρανικά...
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #189 στις: Οκτωβρίου 13, 2009, 11:45:20 πμ »
Α μάλιστα! Έτσι εξηγείται το γιατί στην σελίδα http://home.att.net/~jbaugher1/f5_2.html δεν αναφέρεται πουθενά η Ιορδανία... Προφανώς αναφέρονται μόνο οι πρώτοι χρήστες...!

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
Απ: Ελληνικά F-5 (ή αλλιώς η παραλλαγή, της παραλλαγής,
« Απάντηση #190 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 04:04:14 μμ »
Μοιράζομαι μαζί σας ένα κολλάζ που έκανα τελευταία... Έχει ως θέμα τα Aegean Blue F-5A, ειδικά αυτά που έχουν γαλάζια (και όχι σκούρα μπλε) εθνόσημα. Η εικόνα θυμίζει τα Mirage F1CG την εποχή που είχαν εθνόσημα πιο ανοικτά σε τονικότητα από το μπλε της παραλλαγής.

Αρχικά μου φαινόταν πολύ γοητευτικό στα F1 αλλά ασχημο στα F-5. Στην πορεία φαίνεται να έχει και αυτό ως περίπτωση την δική του αισθητική γοητεία...

Παρατηρείστε ότι τα γαλάζια εθνόσημα φαίνεται να πηγαίνουν πακέτο με
-- διπλή κόκκινη γραμμή πίσω στους κινητήρες (01398)
-- πορτοκαλο-κόκκινα προειδοποιητικά στο ρύγχος (01398)
-- κόκκινο χείλος εισαγωγής κινητήρων, βαμμένο όπως το μαύρο των NF-5Α/Β (και όχι ως "κορνίζα") (μάλλον σε όλα τα παραδείγματα της φωτό)

Και όλο αυτό έχει μοντελιστική αξία γιατί η Esci (για όσους τυχόν έχουν το κιτ) δίνει (από λάθος) γαλάζια εθνόσημα! Και λέω από λάθος γιατί γενικά τα παραδείγματα ελληνικών που καλύπτει στα box της είναι περιπτώσεις που μάλλον θα έπρεπε να είχαν σκούρα εθνόσημα (αντίστοιχο λάθος έχει και η Heller στο M2000D στα ελληνικά εθνόσημα...)

Απλά ως αναφορά...

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #191 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 04:07:29 μμ »
Υπέροχες φωτό σε ένα πολύ ωραίο καλλάζ,ευχαριστούμε!!!

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Κωνσταντινος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαλάτσι/Αθήνα
« Απάντηση #192 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 08:43:31 μμ »
Εχει δει κανεις καμια φωτο με F-5 με καλυμενη καλυπτρα (με καποιο πανι ή οτιδηποτε αλλο?)

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #193 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 09:08:05 μμ »
Αρκετά έχω δει με κάλυμμα!
ΜΠλε του Αιγείου και RF-5 με Βιετνάμ κυρίως
Γιώργος   

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #194 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 11:53:15 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #195 στις: Οκτωβρίου 16, 2009, 12:28:48 πμ »
Ορίστε!

Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #196 στις: Οκτωβρίου 16, 2009, 09:38:17 πμ »
Παρατηρείστε ότι στην φωτό του Mmaker το RF δεν κουβαλάει τίποτα! Ούτε τους φορείς (ούτε καν αυτόν της centerline.... και νομίζω ούτε των ακροπτερύγων) - μήπως λοιπών είναι σε μη μάχιμη κατάσταση;

Κωνσταντίνε καλύτερα ένα απλό έως μηδαμινό κόκπιτ (βάλε του έναν καλοβαμμένο πιλότο) παρά το κουκούλωμα που εκτός των άλλων αλλιώνει και το σχήμα του αεροσκάφους,...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #197 στις: Οκτωβρίου 16, 2009, 10:17:05 πμ »
Παρατηρείστε ότι στην φωτό του Mmaker το RF δεν κουβαλάει τίποτα! Ούτε τους φορείς (ούτε καν αυτόν της centerline.... και νομίζω ούτε των ακροπτερύγων) - μήπως λοιπών είναι σε μη μάχιμη κατάσταση;
Κωνσταντίνε καλύτερα ένα απλό έως μηδαμινό κόκπιτ (βάλε του έναν καλοβαμμένο πιλότο) παρά το κουκούλωμα που εκτός των άλλων αλλιώνει και το σχήμα του αεροσκάφους,...
Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη. Με τέτοιο κουκούλωμα (και τέτοιες κουκούλες που κάνουν σαν κομμάτια από κουκούλες αυτοκινήτου) θα είναι κάτι σαν "μαντέψτε τον τύπο και την έκδοση του αεροπλάνου"... :D Τώρα το τι ακριβώς καλύπτανε στο ρύγχος δεν μπορώ να το καταλάβω. Ραντάρ δεν είχε, φωτογραφικές μηχανές από ένα σημείο και μετά δεν πέρνανε ούτως ή άλλως... Πάντως Γιάννη, ιδιαίτερη περιποίηση (κουκούλωμα) σε αποσυρμένο δεν συνηθίζεται (στην Ελλάδα πάντα), εκτός από κάποια που προορίζονται για μακρά αποθήκευση, αλλά αυτά ξεχώριζαν από το μασκάρισμα όλων των οπών.

Κωσταντίνε, 2 μονοθέσια και ένα διθέσιο, σαν σύνολο μου φαίνονται ότι πρέπει για διόραμα από την τελετή απόσυρσης (το επετειακό και άλλα δύο α/φ). Βέβαια αν θες απλά να διεκπεραιώσεις τη δουλειά ή/και να την "κουκουλώσεις", δεν αξίζει τον κόπο, αλλά μπορεί ίσως κάποιος άλλος να πάρει την ιδέα. Απ' ότι ξέρω πολλοί εδώ μέσα έχουν μεγάλο απόθεμα σε F-5 :wink: :D

Παρεπιπτόντως, Γιάννη πολύ πρώτο το μοντάζ. ʼντε συνέχισε με κανένα ακόμα, γιατί εγώ δεν βλέπω να επανέρχομαι στο θέμα :(
Γιώργος Ψαρράς

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #198 στις: Οκτωβρίου 16, 2009, 03:22:41 μμ »
Παιδια σας ευχαριστω για τις ιδεες. Θα δειξει πως θα καταληξουν και τα 3 (αγορασμενα απο ebay). To δυσκολο ειναι το διθεσιο της Fujimy που απλως δεν εχει τπτ το κοκπιτ. Το καλο ειναι οτι δινουν πιλοτους τα κιτ. Τα μονοθεσια θα ειναι πιο ευκολα στην προσθηκη λεπτομεριας στο πιλοτηριο. Προς το παρων τα εχω αφησει στην ακρη να περιμενουν καθοτι εχουν αλλα σειρα.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
« Απάντηση #199 στις: Ιανουαρίου 26, 2010, 02:09:11 μμ »
Καλημέρα σε όλους.
Όπως έγραψα και στο θέμα "Βοήθεια για F-5A 1/48", φτιάχνω ένα F-5B της Classic Airframes στην 1/48. Θέλω να το κάνω παραλλαγή SEA και ψάχνωντας στο φόρουμ & στο διαδύκτιο βρήκα τις παρακάτω φωτογραφίες του 608

Βλέπω καλά ή η παραλλαγή έχει μόνο ένα πράσινο; :?: :?: :?:
Μια επιβεβαίωση θέλω για να αρχίσω το βάψιμο......pppplease!

Tags: f-5 f-5a f-5b nf-5