Καλησπέρα σε όλους.
Η πρόσφατη επαφή μου με την πολυστερίνη σαν υλικό για τις κατασκευές μου, μου έμαθε πολλά.
ʼγνωστο μέχρι πρότινος για μένα αυτό το υλικό, για τέτοιου είδους κατασκευές, με έκανε να ψάξω τρόπους ώστε να κάνω πιο εύκολη τη διαδικασία επεξεργασίας της.
Τα κοψίματα που έκανα μέχρι πρόσφατα γίνονταν με το κοπίδι ή με ένα μικρό πριόνι. Και αν μιλάμε για απλά τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια δεν υπάρχει μεγάλη δυσκολία τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν πρέπει να κόψουμε καμπύλα σχήματα και ειδικά σε πολυστερίνη με μεγάλο πάχος καθώς τα στραβό κοψίματα είναι πολύ πιθανά.
Ψάχνοντας στο εμπόριο βρήκα αρκετές λύσεις ακριβές όμως και έτσι αποφάσισα να προχωρήσω στη δική μου κατασκευή. Τα υλικά που απαιτούνται είναι σχετικά απλά και βρίσκονται εύκολα. Βέβαια και το ξεκαθαρίζω από την αρχή,
δεν παροτρύνω κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο ειδικά αν δεν έχει ιδέα από ηλεκτρολογικά απλά μοιράζομαι μαζί σας την κατασκευή αυτή. Δεν είμαι προσωπικά ηλεκτρολόγος αλλά γνωρίζω σχετικά με το θέμα και έχω άτομα που έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα και όποτε χρειαστεί για λόγους ασφαλείας τους συμβουλεύομαι.
Ο μοναδικός σκοπός της κατασκευής είναι αποκλειστικά και μόνο η κοπή της πολυστερίνης. Από εκεί και πέρα ο καθένας την φτιάχνει όπως θέλει πχ χειρός ή επιτραπέζια. Για το δικό μου τρόπο και θέμα εργασίας επέλεξα το δεύτερο.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:
1 Ξύλινη επιφάνεια πάχους 2cm και 4 ξύλινα ποδαράκια 2 με 3cm πάχος (διάσταση ελεύθερη - καλό είναι η επιφάνεια να είναι λεία ώστε να σέρνεται εύκολα το προς κοπή κομμάτι πολυστερίνης)
2 Τροφοδοτικό (από Η/Υ ή εμπορίου πάντα για την τάση του ρεύματος που έχουμε στη χώρα μας 220-240V)
3 Υλικά για την κατασκευή της τύπου Γ στήριξης (ξύλινο πηχάκι κυκλικής ή τετράγωνης διατομής ή μεταλλικό, μεταλλικά παξιμάδια, κλπ)
4 Κλέμα για ηλεκτρολογική σύνδεση
5 Σύρμα χρωμονικελίνης ψιλό 0,5-0,6mm περίπου 40cm μήκος υπολογίστε 0,50EUR περίπου το μέτρο.
6 Μπουλόνι με 2 παξιμάδια και λίγο καλώδιο.
Στα υλικά που είχα διαθέσιμα ήταν ένας μεταλλικός διαιρούμενος σωλήνας από παλιό φωτιστικό όπου κάθε κομμάτι είχε μήκος 30cm. Με το τρυπάνι άνοιξα κοντά στο ένα άκρο μια τρύπα και τοποθέτησα μεταλλική ντίζα 20cm μήκος, 6mm διάμετρο ώστε να σχηματίσω τη στήριξη σχήματος Γ. Με μεταλλικό έλασμα και ξυλόβιδες στήριξα τον σωλήνα στο μέσο της επιφάνειας. Με 2 μεταλλικά παξιμάδια προσάρμοσα την ντίζα στην τρύπα που άνοιξα. Στην επιφάνεια βρήκα το κέντρο με τις διαγώνιους και άνοιξα μια τρύπα περίπου 8mm. ακριβώς κάτω από την ντίζα Έκοψα περίπου 40cm σύρμα χρωμονικελίνης και το ένα άκρο το τύλιξα σε μπουλόνι το μήκος του οποίου πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα 8mm της τρύπας ώστε να κρατάει κόντρα. Με δύο μεταλλικά παξιμάδια έσφιξα το σύρμα και το άλλο άκρο του το πέρασα μέσα από την τρύπα ώστε να συναντήσει και να τυλιχτεί στην ντίζα. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε όσο το δυνατό το σύρμα να είναι κάθετο και σχετικά τεντωμένο (όχι υπερβολικά διότι με τη θερμοκρασία μπορεί να κοπεί). Τυλίγουμε και ασφαλίζουμε με δύο μεταλλικά παξιμάδια. Τώρα σχετικά με τη σύνδεση: Υπάρχουν δύο λύσεις η πρώτη αγοράζουμε έναν απλό μετασχηματιστή 24V 2A με ρυθμιζόμενα volt ή η δεύτερη χρησιμοποιούμε ένα ΑΤΧ τροφοδοτικό από παλιό Η/Υ. Στο τροφοδοτικό υπάρχει ο περιορισμός στα Volt σε 12V (κίτρινο καλώδιο) σε 5V και 3,5V (πορτοκαλί καλώδιο)
Σε κάθε περίπτωση καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν μετασχηματιστή του εμπορίου γιατί το τροφοδοτικό του υπολογιστή έχει αρκετή πατέντα.
Η σύνδεση είναι απλή το ένα καλώδιο πρέπει με "κροκοδειλάκι" να δαγκώσει στο μπουλόνι που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και το άλλο άκρο στη χρωμονικελίνη που βρίσκεται πάνω στην ντίζα. Εγώ για ευκολία "τράβηξα" γραμμές με καλώδιο και τοποθέτησα κλέμα στην οποία ενώνω τα καλώδια του τροφοδοτικού ή μετασχηματιστή. Παρατήρησα τα εξής κατά τη λειτουργία, χρησιμοποιώντας 12V η χρωμονικελίνη πύρωσε και στην επαφή της με την πολυστερίνη το κάψιμο που έκανε ήταν έντονο. Χρησιμοποίησα το καλώδιο των 5V και το κάψιμο ήταν πιο ήπιο και πιο σωστό. Πιστεύω πως το ιδανικό θα ήταν γύρω στα 9V αλλά το τροφοδοτικό δεν μου δίνει 9V. Θα το δοκιμάσω και με ρυθμιζόμενο μετασχηματιστή. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους εργασία δεν γίνεται σε κλειστό χώρο που δεν αερίζεται επαρκώς. Στα 5V μικρά υπολείμματα πολυστερίνης έμειναν πάνω στο σύρμα το οποίο τοποθετώντας και πάλι το καλώδιο των 12V καθάρισαν εντελώς.
Μετά την λειτουργία έχω να παρατηρήσω πως η το κόψιμο της πολυστερίνης ήταν απίστευτα εύκολο στα καμπύλα κομμάτια με καθαρό και ωραίο κόψιμο.
Ενδεικτικά ανεβάζω και φωτογραφίες από το κόψιμο κομματιού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μου.