Αποστολέας Θέμα: Η.Μ. Bomb Vessel Granado 1756 1:64 scale - Caldercraft  (Αναγνώστηκε 14654 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nickolas77

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
Η.Μ. Bomb Vessel Granado 1756 1:64 scale - Caldercraft
« στις: Ιουλίου 17, 2014, 04:03:42 μμ »
Ειπα να κανω την τριτη μου αποπειρα και να φτιαξω ενα πολυ ομορφο κιτ το Granado
ενθουσιαστηκα με το που ανοιξα το κουτι απο την ποιοτητα των υλικων αλλα και απο τις λεπτομερειες του καραβιου.
ετσι λεω να ανεβω ενα επιπεδο στην κατασκευη ξυλινων καραβιων αφου το συγκεκριμενο κιτ σου δινει αυτο το περιθωριο
η  καλυτερα σε προδιαθετει για κατι τετοιο.
για να πω την αληθεια η αγορα αυτου του κιτ εγινε με παροτρυνση ενος φιλου και δεν το μετανιωνω καθολου απο αυτα που
βλεπω μεχρι στιγμης.
βαζω μερικες φωτο απο την συσκευασια αφου περα απο το οτι εχω βγαλει τους νομεις και την καρινα δεν εχω κανει τιποτα περισοτερο

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
Απ: Η.Μ. Bomb Vessel Granado 1756 1:64 scale - Caldercraft
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 17, 2014, 05:48:08 μμ »
Διάλεξες μια εταιρεία που είναι μία από τις κορυφαίες του χώρου, τόσο από ποιότητα υλικών, όσο και από υποστήριξη. Να προσέξεις με τις σανίδες (εάν έχει τέτοιες το δικό σου κιτ) Tanganika, επειδή αυτό το ξύλο δεν έχει καλά κοψίματα, με ένα γυαλόχαρτο μεσαίας βαθμίδας να τρίψεις από άκρη σε άκρη και στις δύο πλευρές τις σανίδες προκειμένου να τις ομαλοποιήσεις ώστε όταν πετσώσεις τα καταστρώματα να έχουν καλή επαφή μεταξύ τους. Στο Victory αλλά και στο Amerigo Vespucci όπου έχω χρησιμοποιήσει αυτές τις σανίδες έχω κάνει το παραπάνω.

Κοίταξε πάρα πολύ καλά τα περιεχόμενα, γιατί στο κιτ του Στέργιου (Snake) αλλά και στο δικό μου (Victory), στο μεν πρώτο ήταν λάθος κάποιο κατάστρωμα και στο μεν δεύτερο έλειπε μια καρτέλα με φωτοχαραγμένα κομμάτια, τα οποία και στις δύο περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν.

Πριν ξεκινήσεις κάνε μια δοκιμαστική εφαρμογή στα κομμάτια που αποτελούν τον σκελετό (Καρίνα, νομείς, καταστρώματα κ.λ.π.). Επίσης δοκίμασε και τα κατάρτια στο πως περνάνε μέσα από τις τρύπες των καταστρωμάτων και εάν πατάνε πλήρως στις οπές που έχει η καρίνα, κοίταξε όταν τοποθετήσεις τα κατάρτια εάν τα καταστρώματα μετά την τοποθέτηση των καταρτιών είναι στην θέση τους, εάν όχι θα χρειαστείς να επέμβεις με ρυθμίσεις ώστε καταστρώματα και κατάρτια να είναι στο κέντρο της καρίνας. Επίσης εάν τα κατάρτια έχουν την απαιτούμενη κλίση που πρέπει, σε κάποιο από τα σχέδια του κιτ μπορείς να δεις την κλίση αυτή.

Σημαντικό είναι να κοιτάξεις πριν κάνεις το οτιδήποτε την καρίνα, σε όσα κιτ έχουμε φτιάξει αυτή δεν είναι σε ευθεία γραμμή αλλά έχει μία μικρή στρέβλωση και δεν γνωρίζουμε τον λόγο που γίνεται αυτό. Πάρε στα χέρια σου την καρίνα και γύρισέ την ανάποδα, κοίταξε με το μάτι για να δεις τι γίνεται. Εάν δεν είναι σε απόλυτη ευθεία γραμμή τότε θα πρέπει να επέμβεις, γιατί θα υπάρξει πρόβλημα μετά όχι μεγάλο αλλά θα υπάρξει. Η επέμβαση που πρέπει να κάνεις και κάνουν οι περισσότεροι είναι όπως για παράδειγμα αυτό που έκανε η Μαρία-Φρεντερίκα στο Royal Caroline. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, διάλεξε αυτόν που βολεύει εσένα. Εφόσον κάνεις κάποιον τρόπο για να είναι η καρίνα ευθεία, τότε όταν μπουν νομείς κ.λ.π. η κατασκευή θα δέσει και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Μην προσπαθήσεις να μουλιάσεις το πλαίσιο με τις κανονόπορτες με ζεστό νερό γιατί υπάρχει η περίπτωση να ξεκολλήσουν τα φύλλα του κόντρα πλακέ που το αποτελούν (εάν το πλαίσιο αυτό είναι από κόντρα πλακέ, φυσιολογικά είναι). Να φροντίσεις να τοποθετήσεις αυτό το πλαίσιο στην κατασκευή όταν θα έχει πλήρως στεγνώσει από το μούλιασμα.

Όσον αφορά το πέτσωμα είναι σημαντικό στους μπροστινούς και πίσω νομείς να αφαιρεθεί υλικό υπό γωνία, ώστε οι σανίδες να πατάνε καλά σε αυτούς τους νομείς και σε όλη τους την επιφάνεια για πιο σταθερή και στιβαρή κατασκευή. Θέλει προσοχή για να μην αλλάξεις το σχήμα των νομέων γι ' αυτό μόνο υπό γωνία το τρίψιμο ώστε να σπάνε οι ακμές των νομέων. Αυτό μπορείς να το δεις τοποθετώντας ανά διαστήματα την σανίδα πετσώματος σε όλο το εύρος των παραπάνω νομέων. Θα διαπιστώσεις ότι εάν δεν τρίψεις τις ακμές οι σανίδες πατάνε μόνο πάνω στην ακμή των νομέων και μόνο λίγο από την επιφάνεια της σανίδας πατάει πάνω στον νομέα.

Εάν στο κιτ που παρέλαβες έχει μέσα κάποιο έγγραφο σχετικά για να δηλώσεις το κιτ στην εταιρεία κάνε το.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία,
Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: peiraias
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 17, 2014, 11:13:28 μμ »
πολυ ωραιο κιτ!!, καλη κατασκευη να εχεις :D
βλεπω, εχει λιγο απο ολα αυτο το καραβι. ειναι πολεμικο εχει κανονια ωραια χρωματα και λιγα σκοινια
ειμαι σιγουρος θα το ευχαριστηθεις!!

απο που το αγορασες;;; υπαρχει καποιος στην ελλαδα που  πουλαει αυτης της εταιριας;;

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 18, 2014, 03:03:16 μμ »
πολυ ωραιο κιτ!!, καλη κατασκευη να εχεις :D
βλεπω, εχει λιγο απο ολα αυτο το καραβι. ειναι πολεμικο εχει κανονια ωραια χρωματα και λιγα σκοινια
ειμαι σιγουρος θα το ευχαριστηθεις!!

απο που το αγορασες;;; υπαρχει καποιος στην ελλαδα που  πουλαει αυτης της εταιριας;;

σε ευχαριστω και εγω ειμαι σιγουρος οτι θα το ευχαριστηθω!!
εψαξα την Ελληνικη αγορα και δεν βρηκα σχεδον τιποτα αλλο εκτος απο μια εταιρεια αλλα δεν με ενδιαφερουν τα μοντελα της. φανταζομαι λογω κρισης εχουν περιοριζει κατα πολυ το στοκ τους. ετσι μεσω ιντερνετ βρηκα αυτο το κιτ και αποφασισα να το παρω!

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 18, 2014, 03:16:10 μμ »
Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω η εταιρεία αυτή δεν αντιπροσωπεύεται από κάποιο Ελληνικό κατάστημα.

Βασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 18, 2014, 03:51:48 μμ »
μαλλον αυτη η απαντηση ειναι περισοτερο εγκυρη!!

για να παμε στα δικα μας!!

εβγαλα τους νομεις τους ετριψα να φυγουν οτι εξογκωματα  ειχαν απο την κοπη τους και τα προσαρμωσα πανω στην ψευδοκαρινα

οι νομεις με την ψευδοκαρινα εχουν μια ανοχη αλλα οκ δεν ειναι προβλημα αυτο ολα καλα.
βαζοντας ομως το καταστρωμα απο πανω και πιστευοντας οτι το καταστρωμα θα "θηλυκωσει" μεσα απο τα αυτια των νομεων. ομως αυτο οπως ειναι και λογικο δεν μπορει να γινει

κοιτοντας το σχεδιο συμφωνα με αυτο στην δευτερη φωτο δειχνει οτι δεν υπαρχουν "αυτια"  αρα το κοβεις απο πριν;

παρατηρησα σε αλλα μοντελα οτι το καταστρωμα εχει εσοχες για να συνεργαστει με τους νομεις και να δεσουν νομεις καταστρωμα και ψευδοκαρινα.
στο προηγουμενο μοντελο μου οι νομεις δεν ειχαν καθολου "αυτια" για παραδειγμα.
αν ειναι να τα τα κοψω δεν καταλαβαινω την χρησιμοτητα τους, τι μονο και μονο για να στηριξω τις κανονοπορτες;
εκτος και αν δεν εχω καταλαβει κατι  :?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 18, 2014, 05:25:45 μμ »
Διάβασε πρώτα καλά τις οδηγίες ώστε να τις εμπεδώσεις.

Σίγουρα δεν μπορεί να θηλυκώσει το κατάστρωμα έτσι όπως γράφεις. Στην πραγματικότητα δεν θηλυκώνει αλλά πατάει πάνω στους νομείς εφόσον πρώτα κόψεις τα πάνω μέρη αυτών. Αυτό θα γίνει μόλις τελειώσει και το δεύτερο πέτσωμα, τότε θα τοποθετήσεις το κατάστρωμα. Μπορείς να το κάνεις αυτό εφόσον έχεις τοποθετήσει και το πλαίσιο με τις κανονόπορτες. Αλλά επειδή δεν έχω τα σχέδια και δεν έχω διαβάσει τι ακριβώς λένε οι οδηγίες καλύτερα να τις ακολουθήσεις πιστά και βήμα-βήμα.

Τι παρατηρήσεις έχεις κάνει σε άλλα μοντέλα; Τις παρατηρήσεις που πρέπει να κάνεις είναι όσον αφορά  το δικό σου μοντέλο. Κάθε μοντέλο έχει την δική του κατασκευαστική ακολουθία και τις δικές του οδηγίες.

Η χρησιμότητα που σου δίνει του νομείς άκοπους είναι για να πατήσει πάνω σε αυτούς το πλαίσιο με τις κανονόπορτες και να συνεχιστεί προς τα κάτω το πέτσωμα. Εάν λοιπόν η πάνω πλευρά των νομέων ήταν όπως δείχνει η δεύτερη από τις τελευταίες φωτογραφίες που έχεις επισυνάψει τότε που θα πάταγε το πλαίσιο με τις κανονόπορτες; Σε αυτές τις φωτογραφίες έχει μια σημείωση (NOTE) στο κάτω μέρος που λέει ''Το σχέδιο δείχνει την σωστή ευθυγράμμιση των κομματιών, δεν είναι η συνέχεια κατασκευής"

Εάν όταν έρθει η στιγμή να τοποθετήσεις το κατάστρωμα διαπιστώσεις ότι δεν χωράει να μπει, τότε κάνεις και τις απαραίτητες ενέργειες. Διαμορφώνεις δηλαδή ελάχιστα το κατάστρωμα να χωρέσει. Νομίζω όμως σε ότι αφορά το πλάγια μέρη δεν θα χρειαστεί απ' ότι βλέπω στις φωτογραφίες που έχεις επισυνάψει, δηλαδή βλέπω το κατάστρωμα μετά την κοπή του πάνω μέρους στους απαραίτητους νομείς θα κουμπώσει κανονικά.
Βρήκα από την εταιρεία τις οδηγίες, τοποθετεί το κατάστρωμα εφόσον έχει τελειώσει το δεύτερο πέτσωμα, επισυνάπτω μια φωτογραφία και σου κάνω την μετάφραση για να καταλάβεις καλύτερα.

(Το άνω κατάστρωμα κανονιών

Βρείτε και αφαιρέστε το άνω κατάστρωμα κανονιών (195), από το φύλλο κόντρα πλακέ 0,8 χιλ.
Χρησιμοποιώντας ένα μυτοτσίμπιδο ή πλάγιο κόφτη, αφαιρέστε τις ορθές άκρες των νομέων 1-7, κόβοντάς τους έως το επίπεδο του καταστρώματος και τρίψτε με γυαλόχαρτο έτσι ώστε να σχηματίζουν ομαλά την καμπύλη του νομέα. Πριν να τοποθετήσετε το κατάστρωμα, σημειώστε και σχηματίστε μια γραμμή κατά μήκος του κέντρου του. Έχοντας κάνει αυτό, τοποθετείστε το κατάστρωμα στη θέση του και ελέγξτε για τυχόν «ανώμαλα» σημεία πάνω από τους νομείς. Όταν είσαστε ικανοποιημένοι με την εφαρμογή του, καρφιτσώστε και κολλήστε το κατάστρωμα στη θέση του προσέχοντας τα ακόλουθα σημεία:

1. Οι τρύπες για την τοποθέτηση των καταρτιών που υπάρχουν στο κατάστρωμα πρέπει να κεντράρονται πάνω από τις αντίστοιχες τρύπες στην καρίνα. Ομοίως για τα ανοίγματα του καταστρώματος, τα οποία είναι λίγο μεγαλύτερα για ευκολότερη τοποθέτηση. Αυτή η χαλαρή εφαρμογή θα αντισταθμιστεί όταν πετσώσετε το κατάστρωμα.

2. Με τις τρύπες για τα κατάρτια και τα ανοίγματα ευθυγραμμισμένα, θα παρατηρήσετε ότι οι σχισμές στο πίσω μέρος του καταστρώματος, για τις κολώνες στήριξης του πίσω καμπυλωτού καταστρώματος (quarterdeck), θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμίζονται πλευρικά με τις σχισμές στον νομέα 7, όμως η μπροστινή άκρη αυτών των σχισμών δεν θα ευθυγραμμίζεται με την μπροστινή άκρη του νομέα. Αυτό είναι σωστό, μην λιμάρετε τις σχισμές.

3. Η κεντρική γραμμή πρέπει να είναι ορατή από επάνω. Θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια του πετσώματος του καταστρώματος σε μετέπειτα στάδιο.)

Βασίλης

P.S. Πριν κολλήσεις οριστικά τους νομείς φρόντισε ώστε αυτοί να είναι κάθετοι ως προς την καρίνα, γιατί λες παραπάνω ότι παίζουν ελαφρώς. Αυτό μπορείς να το κάνεις και με ορθογώνιο τρίγωνο χάρακα αλλά και με μοντελιστική γωνιά ή μια μικρή γωνιά. Επίσης οι νομείς θα πρέπει να είναι μεταξύ τους παράλληλοι και είναι σημαντικό να είναι παράλληλοι. Νομίζω ότι το λένε και οι οδηγίες αυτό. Μόλις κολλήσεις και το πλαίσιο με τις κανονόπορτες τότε όλη η κατασκευή θα δέσει μια χαρά.
Εάν ακολουθήσεις σωστά το βήμα Initial Hull Construction (Αρχική Κατασκευή Κύτους) όλα θα πάνε καλά.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 18, 2014, 06:17:04 μμ »
Εάν δεν το έχεις βρει υπάρχει και ένα build log στον παρακάτω σύνδεσμο. Είναι ισπανικό forum και πιστεύω να σε βοηθήσουν οι φωτογραφίες να καταλάβεις καλύτερα την κατασκευή σου.

http://www.modelismonaval.com/foro/viewtopic.php?f=58&t=6839

Βασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 18, 2014, 07:46:46 μμ »
ευχαριστω για την αμεση απαντηση
ηθελα να ειμαι σιγουρος για να μην γινει καποιο λαθος και ας γινομαι λιγο κουραστικος μερικες φορες

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 18, 2014, 11:20:55 μμ »
Μην προβληματίζεσαι δεν γίνεσαι κουραστικός, άλλωστε γι' αυτό υπάρχουν και τα φόρουμ και ευτυχώς δηλαδή γιατί όλοι μας εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας μαθαίνοντας ο ένας  από τον άλλο. Όποια απορία έχεις και προσωπικά μπορώ να την λύσω να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις από μένα και την απάντηση.

Μελέτησε καλά το όλο ζήτημα της κατασκευής, διαβάζοντας λίγο από τις οδηγίες, γιατί σχέδια δεν έχω, τα πράγματα είναι απλά. Δείξε περισσότερη προσοχή στην διαμόρφωση του σκελετού, η οποία θα βοηθήσει και στο πέτσωμα αλλά και στην προσθήκη των διάφορων κομματιών, δείξε ακόμα προσοχή και στο πέτσωμα έχοντας στο μυαλό σου το πώς θα το κάνεις και αυτό δεν είναι κάτι το δύσκολο, αλλά θέλει λίγο την προσοχή σου στην διαμόρφωση των σανίδων, δεν κολλάς κάποια σανίδα εάν πρώτα δεν έχεις μελετήσει πως θα πάει η επόμενη κ.λ.π. Μπορείς δηλαδή να διαμορφώσεις μια σανίδα και να την τοποθετήσεις πάνω στους νομείς με ψιλές καρφίτσες ώστε μετά βάζοντας την επόμενη να δεις που θέλεις διαμόρφωση (είναι ένας απλός τρόπος), και από σανίδες πετσώματος να ξεμείνεις κάνοντας μερικά λάθη μπορείς να βρεις άνετα σε αυτήν την διάσταση.

Βασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 20, 2014, 10:38:05 πμ »
καλημερα σε ολους και καλο μπανιο σημερα.
αφου εγω δεν προκειται να παω για μπανιο λεω να ασχοληθω λιγο με το μοντελισμο μου
αφου ξεκαθαρισαμε το θεμα με το καταστρωμα και ελυσα τις αποριες μου συνεχιζω με την διαμορφωση της bearding line. εβγαλα φωτοτυπια ενα σχεδιο του κιτ που μου δειχνει την bearding line εκοψα την σκιαγραφημενη περιοχη την προσαρμοσα πανω στην καρινα. σκεφτομαι να βαλω και ενα πιχακι 2 χιλιοστων στην κατω πλευρα ετσι ωστε να το εχω σαν οδηγο.

τωρα για το τι θα κανω για την rabbet line δεν εχω ιδεα ακομα

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 21, 2014, 10:11:10 πμ »
τελειωσα με την bearding line 

ισως να θελει λιγο ακομα τριψιμο αλλα θα το δω οταν ξεκινησει το πετσωμα.

επομενο βημα ειναι να κατασκευασω την rabbet line νομιζω εχω κατανοησει το τι πρεπει να κανω αλλα θα ηθελα να ρωτησω - επιβεβαιωσω μερικες σκεψεις μου.
διαβαζοντας το ποστ του Στεργιου που κατασκευαζει to snake της ιδιας εταιρειας θα πρεπει να παραδεχτω οτι μου ελυσε πολλες αποριες γυρω απο την  rabbet line και τον τροπο κατασκευης της.
παροτι μπορει να επαναλαμβανομαι θελω να ταξινομησω στο μυαλο μου μερικες αποριες:
1) ειναι καλυτερα να φτιαξω το αυλακι χωρις να κολλησω τις stem, keel;το ρωταω και εγω γιατι δν ξερω πραγματικα τι ειναι πιο ευκολο και σκεφτομαι αν τις κολλησω μην "τραυματισω" τις stem, keel
2) το βαθος και το πλατος του αυλακιου θα πρεπει να ειναι 1,5 χιλιοστα απο καθε πλευρα σωστα;
3) η γωνια απο το αυλακι που θα σχηματισθει θα ειναι 90 μοιρες αρχικα και αναλογα το πως θα κατσει η καθε σανιδα θα πρεπει να γινει το αναλογο τριψιμο;
4) αυτονητο ειναι νομιζω οτι θα πρεπει να κανω αυλακι και στα δυο σημεια απο την stem
5) κατεβαινοντας απο την stem και φτανοντας στην keel το βαθος θα πρεπει να ελαττωνεται; και κατα μηκος της keel συνεχιζω με το ιδιο βαθος και τελειωνω εκει που ενωνεται με την bearding line

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 21, 2014, 12:52:02 μμ »
1) ειναι καλυτερα να φτιαξω το αυλακι χωρις να κολλησω τις stem, keel;το ρωταω και εγω γιατι δν ξερω πραγματικα τι ειναι πιο ευκολο και σκεφτομαι αν τις κολλησω μην "τραυματισω" τις stem, keel

Πιο εύκολο για μένα είναι να τα κολλήσω, γιατί θα βλέπω και το που σκάβω με ακρίβεια. Για σένα όμως δεν ξέρω πιο είναι το πιο εύκολο μιας και είναι η πρώτη σου φορά αυτό που κάνεις. Υπάρχουν δύο τρόποι λοιπόν ή να κολλήσεις το stem και τα υπόλοιπα κομμάτια ή να τρίψεις λοξά την καρίνα και να τοποθετήσεις μετά το stem και τα υπόλοιπα κομμάτια πλην του τελευταίου πίσω κομματιού. Κοίταξε την πρώτη φωτογραφία.

2) το βαθος και το πλατος του αυλακιου θα πρεπει να ειναι 1,5 χιλιοστα απο καθε πλευρα σωστα;

Τα 1,5 χιλιοστά είναι σχετικό. Στο πάνω μέρος που οι σανίδες ακουμπάνε το stem πατάνε με κυκλική φορά και όσο κατεβαίνεις πιο κάτω αυτό ελαττώνεται. ʼρα από ένα σημείο και μετά ισχύουν τα 1,5 χιλιοστά. Το βλέπεις κατά το πέτσωμα, στην πάνω μεριά δεν θα έχεις πρόβλημα και με λιγότερο από 1,5 χιλιοστά βάθος.

3) η γωνια απο το αυλακι που θα σχηματισθει θα ειναι 90 μοιρες αρχικα και αναλογα το πως θα κατσει η καθε σανιδα θα πρεπει να γινει το αναλογο τριψιμο;

Το αυλάκι που θα κάνεις θα αφήσει ένα σκαλοπάτι στην καρίνα. Αυτό το σκαλοπάτι θα πρέπει να τριφτεί και ίσως στο κάτω μέρος του stem εκεί που θα διαμορφώσεις την πρώτη κατώτατη σανίδα (garboard plank - ντουρέλο) να τριφτεί σχεδόν όλο. Αυτό το βλέπεις κατά την διαδικασία πετσώματος. Οι σανίδες πετσώματος πρέπει να πατάνε εκτός από το μπροστινό νομέα και στα σημεία στήριξης που σου δίνει το κιτ και εν συνεχεία να καταλήγουν στο αυλάκι.

4) αυτονητο ειναι νομιζω οτι θα πρεπει να κανω αυλακι και στα δυο σημεια απο την stem

Ναι έτσι πρέπει να γίνει.

5) κατεβαινοντας απο την stem και φτανοντας στην keel το βαθος θα πρεπει να ελαττωνεται; και κατα μηκος της keel συνεχιζω με το ιδιο βαθος και τελειωνω εκει που ενωνεται με την bearding line

Το ανέφερα πιο πάνω σχετικά με το βάθος. Εάν οι νομείς σου μέχρι εκεί που τελειώνει η bearding line και το πάχος της καρίνας γίνεται και πάλι 5 χιλιοστά και προς την πρύμνη καταλήγουν στο κατώτατο άκρο της καρίνας δεν χρειάζεται rabbet, γιατί οι σανίδες πατάνε κάθετα πάνω στους νομείς.

Σε γενικές γραμμές η rabbet θέλει λίγο προσοχή κατά την διαμόρφωσή της μήπως γίνει ζημιά μη αναστρέψιμη. Γι' αυτό τον λόγο φρόντισε να γνωρίζεις το τι ακριβώς κάνεις. Για παράδειγμα εγώ στο H.M.S Victory τοποθέτησα όλα τα κομμάτια του σκελετού και έτριψα τους νομείς και τα σημεία στήριξης των σανίδων πετσώματος όσο και όπου χρειάζονταν. Στη συνέχεια και εφόσον τοποθέτησα τα τρία πλαίσια με τις κανονόπορτες από κάθε πλευρά άρχισα να σκάβω το αυλάκι κάτω από αυτές και μέχρι και τον νομέα 4. Το έκανα αυτό γιατί τα σημεία στήριξης των σανίδων ακολουθούν το σχήμα και την γραμμή που πρέπει να έχει το σκάφος.

Από εκεί και πέρα ήταν απλά τα πράγματα, σχεδίασα με το μολύβι γραμμή (είχα τα σημεία στήριξης ως οδηγό) και μετά με κοπίδι χάραξα προσεκτικά ακολουθώντας την σημαδεμένη με το μολύβι περιοχή. Στην συνέχεια με μικρό σκαρπέλο (μοντελιστικό) έκοψα πάνω στην χαραγμένη από το κοπίδι γραμμή προς το εσωτερικό αυτής (όχι προς τα έξω). Προσωπικά δεν με πείραξε εάν αυτό το αυλάκι έγινε πάνω από 1,5 χιλιοστά σε πλάτος (προς το εσωτερικό του πλοίου), γιατί οι σανίδες πάταγαν στα filler blocks που είχα φτιάξει και κούμπωναν μέσα στο αυλάκι. Δεν έκανα αυλάκι στα σημεία που οι νομείς πάταγαν στο κατώτατο άκρο της καρίνας, γιατί όπως σου εξήγησα πιο πάνω εκεί οι σανίδες πατάνε κάθετα.
Μπορεί να σε κουράζω με τα πολλά που γράφω και μπερδεύεσαι, αλλά μην περιμένεις με δύο γραμμές ο άλλος να σου δώσει να καταλάβεις κάτι.

Βασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 21, 2014, 10:26:08 μμ »

Μπορεί να σε κουράζω με τα πολλά που γράφω και μπερδεύεσαι, αλλά μην περιμένεις με δύο γραμμές ο άλλος να σου δώσει να καταλάβεις κάτι.

Βασίλης

και βεβαια δεν με κουραζεις καθολου ισα ισα που σε ευχαριστω για αλλη μια φορα για την αμεση  απαντηση σου και για την  ατελειωτη πληκτρολογηση σου!!
θα προσπαθησω να δω χωρις να κολλησω κομματια ποιος ειναι ο τροπος που  με βολευει καλυτερα
η σκεψη μου ειναι αυτη τη στιγμη να κανω ενα μικρο αυλακι κατω απο 1 mm και κατα την διαρκεια του πετσωματος δοκιμαζοντας τις σανιδες διαμορφωνω αναλογα την καρινα μου ετσι καταλαβαινω την πρωτη φωτογραφια σου.
δεν ψαχνω να βρω μια τυποποιηση το πως θα γινει ακριβως γιατι οπως καταλαβαινω το καθε κιτ εχει διαφορετικη μορφη διαφορετικες κλισεις αρα δεν υπαρχει τιποτα στανταρ 100%
στο μυαλο μου εχω την εικονα να φτιαξω την rabbet line με τετοια μορφη ετσι ωστε κατα το πετσωμα να μπορω να παρεμβω και να διορθωσω.
ελπιζω να εχει λογικη ετσι οπως το σκεφτομαι :wink:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 21, 2014, 10:44:31 μμ »
Έχεις καταλάβει λάθος, στην πρώτη φωτογραφία δεν γίνεται αυλάκι αλλά λοξό τρίψιμο. Δεν γνωρίζω όμως ο συγκεκριμένος μοντελιστής εάν πρώτα το πετσώνει και στην συνέχεια τοποθετεί το Stem όπως για παράδειγμα γίνεται στην πρύμνη του πλοίου με το ανάλογο κομμάτι. Όπως όμως και να έχει το πράγμα εφόσον το μπροστινό μέρος της καρίνας τρώγεται λοξά τότε μόλις τοποθετηθεί το Stem θα υπάρχει και η ανάλογη διαφορά. Προσωπικά δεν έχω εφαρμόσει τον ανωτέρω τρόπο σε δικό μου κιτ.

Βασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 29, 2014, 03:49:36 μμ »
καλησπερα
ολοκληρωσα την rabbet line φτιαχνοντας την μεχρι τον νομεα 3 αφου τερματιζει στο κατωτερο ακρο της καρινας
το βαθος το εκανα λιγοτερο απο 1,5 mm και οτι διορθωση θελει να το δω κατα το πετσωμα
εβαλα προσωρινα  3-4 νομεις και μια σανιδα και εκανα δοκιμη για να δω πως θα παει περιπου και το αποτελεσμα μου φαινοταν καλο!
θα ξεκινησω να κολλησω το stem και keel και μετα σιγα σιγα τους νομεις

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 03, 2014, 03:05:24 μμ »
τελειωσα και με τους νομεις τους κολλησα στην καρινα και εχω ξεκινησει το τριψιμο τους
με παιδεψαν λιγο οι νομεις γιατι υπηρχε  μεγαλο κενο στις υποδοχες που πατανε. αλλα με λιγη μεγαλυτερη προσοχη
στο γωνιασμα ολα καλα.

. . .

. .

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 07, 2014, 11:09:02 μμ »
τοποθετησα προχειρα τα gunport patterns για να δω πως θα ταιριαξουν και δεν μου αρεσει πολυ το αποτελεσμα

δεν ξερω αν φαινεται καλα στην δευτερη  φωτογραφια αλλα αν πατησει καλα στον νομεα 5 το gunport patterns
θα μου κανει μια κοιλια σε σχεση με τον 4 και τον 6
να υποθεσω οταν φτασει η ωρα να κοπουν οι ακρες απο τους νομεις θα ερθει σε μια ευθεια;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 08, 2014, 03:26:03 μμ »
Στον νομέα 5 φυσικό είναι να κάνει κοιλιά γιατί εάν προσέξεις ο νομέας 5 στο σημείο που θα κοπεί έχει μεγαλύτερο βαθούλωμα Απ'' ότι βλέπω στις φωτογραφίες σε σύγκριση με τους νομείς 4 και 6. Αυτό προφανώς με το κόψιμο των νομέων θα έρθει στην θέση του απ' όσο μπορώ να καταλάβω.
Σε προηγούμενο μήνυμα έγραψα και μια ιστοσελίδα ισπανικού φόρουμ κοίταξε όλες τις φωτογραφίες προσεκτικά στα παρακάτω link.

http://www.modelismonaval.com/foro/viewtopic.php?f=58&t=6839&start=20

http://www.modelismonaval.com/foro/viewtopic.php?f=58&t=6839&start=30

Το σημαντικό που πρέπει να κάνεις είναι να τοποθετήσεις μια σανίδα πρόχειρα από πάνω προς τα κάτω ελέγχοντας διάφορες περιοχές σε όλους τους νομείς ώστε να διαπιστώσεις εάν σε κάποια περιοχή κάνει κοιλιά το κύτος και να πράξεις ανάλογα. Συνήθως συμβαίνει σε πάρα πολλά κιτ αυτό, μπορώ να πω στα περισσότερα. Κοίταξε τις φωτογραφίες.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 31, 2014, 08:41:15 μμ »
καλησπερα! να πω καλο χειμωνα αφου για μενα οι διακοπες τελειωσαν
αν και μετα απο καιρο  επιτελους απανταω σε αυτο που μου γραφει ο  Βασιλης.
λοιπον εχω δει πολυ καλα τις φωτογραφιες του Ισπανου και πραγματι με εχουν βοηθησει πολυ αλλα ηθελα να δω και να τσεκαρω μηπως και καπου κανω λαθος για να το προλαβω
εχω κανει μια δοκιμη με μια σανιδα σε ολο το μηκος των νομεων και σε γενικες γραμμες ειμαι οκ

στις φωτογραφιες παρακατω εχω βαλει αναμεσα στους νομεις αποστατες.
πηρα την ιδεα απο τον ισπανο γιατι κατα την διαρκεια που εβαζα το gunport pattern απο την αντιθετη πλευρα οι νομεις ειχαν την ταση να χασουν την γωνια των 90 μοιρων. επιπλεον κολλησα και τα 2 gunport patterns και εχω βαλει και τις δυο σανιδες  απο καθε πλευρα που πατανε στα 2 gunport patterns
φωτογραφιες θα ανεβασω αν δεν προλαβω σημερα σιγουρα αυριο

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 03:39:44 μμ »
οι φωτογραφιες που χρωσταω!

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2014, 08:03:53 μμ »
συνεχιζω σιγα σιγα το πρωτο πετσωμα και ειμαι σε καλο δρομο
βεβαια εχω κανει διπλο ισως και τριπλο χρονο σε σχεση με το πως εκανα το πετσωμα στα προηγουμενα μοντελα αλλα αξιζει τον κοπο το αποτελεσμα σε δικαιωνει

εχω προχωρησει 3-4 σανιδες απο καθε πλευρα θα ανεβασω συντομα φωτο

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2014, 09:19:19 μμ »
Προχωράς πάρα πολύ καλά και κυρίως μεθοδικά.
Όσο για τον διπλάσιο και τριπλάσιο χρόνο που αναφέρεις είναι αναγκαίος προκειμένου να βγει ένα αποδεκτό και καλό αποτέλεσμα, η βιασύνη δεν είναι το καλύτερο ειδικά σε αυτές τις κατασκευές. Όταν τελειώσεις με το φινίρισμα στο πρώτο πέτσωμα θα δεις ότι το δεύτερο δεν θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα, διότι θα έχει ολόκληρη επιφάνεια έτοιμη για να πατήσει. ʼλλωστε ότι λάθος κάνεις στο πρώτο πέτσωμα μπορείς άνετα να το διορθώσεις με το δεύτερο.
Μας αρέσει ιδιαίτερα αυτό που έχεις κάνει στην φωτογραφία που ακολουθεί.

Καλή συνέχεια.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 15, 2014, 08:34:25 μμ »
 τελειωσα το πρωτο πετσωμα και εχω τριψει λιγο την μια πλευρα οπως φαινεται στις φωτογραφιες
το αποτελεσμα ειναι αρκετα καλο για τα δικα μου ματια

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 15, 2014, 10:08:43 μμ »
Τα πηγαίνεις πολύ καλά!
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum