Αποστολέας Θέμα: Απορία για τις ζώνες .........  (Αναγνώστηκε 1903 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τρίπολη
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
Απορία για τις ζώνες .........
« στις: Ιουλίου 07, 2014, 11:16:41 πμ »
Κοντά στα 2 χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπι έχω καταφέρει με την βοήθεια όλων σας να λύσω πολλές από τις απορίες μου ....

Μία μόνο ακόμα αποτελεί μυστήριο για εμένα .....
 Με αφορμή λοιπόν μια μοντελοξεπέτα που κάνω αυτήν την εποχή , αποφάσισα να φτιάξω τις ζώνες στο κάθισμα από το μηδέν , και να μην βάλω τις φωτοχαραγμένες που έχει το κίτ ...
 Τεχνικές έχω δεί πολλές και εχω καταλήξει σε μία που μου κάνει . Το θέμα μου είναι ότι δεν έχω καταλάβει πόσες σκατά ζώνες έχει ένα κάθισμα και πώς΄συνδέονται μεταξύ τους ... Εχω δεί για παράδειγμα , στα Μάρτιν Μπέικερ κάποιες με μπέζ χρώμα , που συνδέονται με κάποιες μπλέ .. κάπου στο κάθισμα υπάρχουν κάτι κόκκινα λουριά ..... γενικά ένας χαμός ...

Μπορεί κάποιος να μου το κάνει λιανά ??? . Θέλω να κάνω το κάθισμα όπως το αφήνουν οι χειριστές που ρίχνουν τις ζώνες πίσω , ή πάνω στο προσκέφαλο ....

ευχαριστώ ....

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
Απ: Απορία για τις ζώνες .........
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 07, 2014, 11:28:05 πμ »
Spoiler (hover to show)
Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος Sarunas

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βολος
  • Γιωργος Σαρρης
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 07, 2014, 11:32:04 πμ »
Spoiler (hover to show)

::lol18:: ::lol18:: ::lol18::  Σωστος!!!    ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::

Αποσυνδεδεμένος ARMED AND READY

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
  • ΕΔΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ.....(ορεστης π.)
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 07, 2014, 02:46:11 μμ »
Αστους να λένε....με 4 ζώνες εισαι σε γενικές γραμμές οκ! ( 4 σημείων ειναι οπως στα αγωνιστικά...)2 απο τους ομους κ 2 στην μέση...απο κ πέρα εχει κ ζώνες που δένουν τα ποδια χαμηλά για την εκτίναξη (τα τραβάνε κ τα κρατάνε κολλητά στο κάθισμα) αλλα κ να μην τις βάλεις δεν θα σου πει κανεις κατι... Τα υπόλοιπα που βλέπεις ειναι ζώνες που κρατάνε αλεξίπτωτο κιτ επιβίωσης βάρκα κ οι κόκκινες λωρίδες ειναι ασφάλειες που βγαίνουν πριν την πτήση....

"ΜΟΝΤΕΛΑ"-ΚΥΝΗΓΙ-ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ-Α/ΦΗ

Αποσυνδεδεμένος aetosjm

• Member of Air Britan Scale 1/48
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αετός Μεσσηνίας
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 07, 2014, 03:21:16 μμ »
Δύο λεπτομερείς εικόνες του Harness Assembly από το M.B. GQ7A, για να πάρεις μια ιδέα:

1). Leg Restraining System

2). Parachute Harness

AetosJM  ::iconairforce::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 07, 2014, 03:26:34 μμ »
Τέτοια λουριά που κρατάνε τα πόδια κολλημένα στο κάθισμα έχουν και τα σύγχρονα μαχητικά;
Το έχω απορία καθώς απ' όσο ξέρω μετά την εκτίναξη αποκολλάται το κάθισμα άρα θα πρέπει να ελευθερωθούν τα πόδια. Αυτό γίνεται αυτόματα;  Με τόσα λουριά σε περίπτωσης πτώσης στο νερό δεν είναι πιο επικίνδυνο να γίνει κανένα μπλέξιμο;
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος aetosjm

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 07, 2014, 03:28:54 μμ »
Και η πραγματικότητα:

Σε ελεύθερη θέση

Και σε ασφαλησμένη

Αποσυνδεδεμένος aetosjm

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 07, 2014, 03:32:40 μμ »
Leg Resrain έχουν όλα τα καθίσματα, και υπάρχει πρόβλεψη για αμέαση απαελυθέρωση του χειριστή σε χρόνο σχεδον μηδενικό, για την περίτωση που χρειαστεί να εγκαταλήψη το Α/φος μόνος του.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 07, 2014, 04:16:05 μμ »
Σε κλίμακα 1/48 και πάνω,θεωρώ ότι πρέπει να προσθέσεις όση λεπτομέρεια μπορείς και ιδιαίτερα στο κάθισμα που φαίνεται περισσότερο.
Καλύτερα να φτιάξεις αληθοφανείς ζώνες και να παραλείψεις κάποιες άλλες λεπτομέρειες σε πλαινά κόκπιτ πχ που θα είναι και πιο δύσκολο να φανούν.
Όποιο αεροσκάφος και να φτιάξεις μπορείς εύκολα να βρεις μερικές καλές φωτό του καθίσματος του.
Από κει και πέρα βρες 2-3 καλά σχέδια το πως δένουν τα σύνολα των ζωνών στο κάθε κάθισμα,ώστε να κατανοήσεις το πως δουλεύει,και μετά θα καταλαβαίνεις πιο εύκολα την κάθε φωτό καθίσματος που θα βλέπεις.
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 07, 2014, 04:36:03 μμ »
Ευχαριστώ πολύ ... ειδικά οι φωτογραφίες βοηθούν απίστευτα .....

Leg Resrain έχουν όλα τα καθίσματα, και υπάρχει πρόβλεψη για αμέαση απαελυθέρωση του χειριστή σε χρόνο σχεδον μηδενικό, για την περίτωση που χρειαστεί να εγκαταλήψη το Α/φος μόνος του.

Νομίζω , ότι το κάθισμα του Φ16 δεν έχει ..... Δένει στο ύψος του ώμου πάνω στην φόρμα του χειριστή , και στην μέση απλά σαν αυτοκίνητο .........

Σε κλίμακα 1/48 και πάνω,θεωρώ ότι πρέπει να προσθέσεις όση λεπτομέρεια μπορείς και ιδιαίτερα στο κάθισμα που φαίνεται περισσότερο.
Καλύτερα να φτιάξεις αληθοφανείς ζώνες και να παραλείψεις κάποιες άλλες λεπτομέρειες σε πλαινά κόκπιτ πχ που θα είναι και πιο δύσκολο να φανούν.
Όποιο αεροσκάφος και να φτιάξεις μπορείς εύκολα να βρεις μερικές καλές φωτό του καθίσματος του.
Από κει και πέρα βρες 2-3 καλά σχέδια το πως δένουν τα σύνολα των ζωνών στο κάθε κάθισμα,ώστε να κατανοήσεις το πως δουλεύει,και μετά θα καταλαβαίνεις πιο εύκολα την κάθε φωτό καθίσματος που θα βλέπεις.

Πολύ σωστό σε βρίσκω ... και εγώ την ίδια άποψη έχω , σπάνια πάει  το μάτι μου στις κονσόλες ... Κυρίως το κάθισμα παρατηρώ σε ένα μοντέλο....

¨οσο για τις πόρπες .... να πάω σε φωτοχαραγμένες ?? η σκράτς ?? .. Ποια είναι η άποψη σας .... στην δεύτερη περίπτωση , έχετε κάποια τεχνική που θα βοηθήσει ??   

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 07, 2014, 05:05:20 μμ »
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες ρίξτε και μία ματιά εδώ.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 07, 2014, 05:33:28 μμ »
Παρε 2 photoetched πόρπες και κόλλα τες μαζί να αποκτήσουν πάχος.
Κόλλα τες σε  φύλλο πλαστικού.
Πίεσε λίγο εποξικό στόκο.
Στο αποτύπωμα που θα αφήσει ο εποξικός,ζεσταίνεις ένα κομμάτι από sprue και πιέζεις στον εποξικό.
Όταν στεγνώσει το sprue έχεις μια σφραγίδα πόρπης που ξυρίζεις με ένα ξυραφάκι και χρησιμοποιείς.
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος T.TASOS

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Τζιγκουνακης Τασος
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 07, 2014, 06:00:50 μμ »
Στο αποτύπωμα που θα αφήσει ο εποξικός,ζεσταίνεις ένα κομμάτι από sprue και πιέζεις στον εποξικό.
Όταν στεγνώσει το sprue έχεις μια σφραγίδα πόρπης που ξυρίζεις με ένα ξυραφάκι και χρησιμοποιείς.

Αυτο το εχεις, κ μαλιστα ευκολο...
οταν φτιαξεις θελω κ εγω λιγες,εστω κ αξυριστες

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 07, 2014, 06:26:43 μμ »
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες ρίξτε και μία ματιά εδώ.

Ευχαριστώ φίλος .....

Εξυπνο ... θα το δοκιμάσω άμεσα ........

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 08, 2014, 02:48:04 μμ »
Κάθε κάθισμα έχει διαφορετικό σύστημα ζωνών και ειδικά στα παλιότερα Martin Baker γίνεται χαμός. Οπότε μόνο με φωτογραφίες μπορείς να είσαι σίγουρος. Όπως σωστά αναφέρθηκε στο κάθισμα του φου-16 δεν υπάρχουν ζώνες ποδιών. Υπάρχουν 2 που δένουν στη μέση και 2 που δένονται στα σωστικά του χειριστή καθώς και 2 στους ώμους που δένουν τον χειριστή με το αλεξίπτωτο. Στα παλιότερα Martin Bakers τα leg restraints έπρεπε να λυθούν ξεχωριστά από τις υπόλοιπες ζώνες του καθίσματος σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είχε οδηγήσει σε θανατηφόρο ατύχημα το 1997. Νομίζω ότι από τότε τα καθίσματα τροποποιήθηκαν και οι ζώνες των ποδιών λύνονται μαζί με τις υπόλοιπες σε περίπτωση ανάγκης.

Αποσυνδεδεμένος aetosjm

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 08, 2014, 03:43:10 μμ »
Κάθε κάθισμα έχει διαφορετικό σύστημα ζωνών και ειδικά στα παλιότερα Martin Baker γίνεται χαμός. Οπότε μόνο με φωτογραφίες μπορείς να είσαι σίγουρος. Όπως σωστά αναφέρθηκε στο κάθισμα του φου-16 δεν υπάρχουν ζώνες ποδιών. Υπάρχουν 2 που δένουν στη μέση και 2 που δένονται στα σωστικά του χειριστή καθώς και 2 στους ώμους που δένουν τον χειριστή με το αλεξίπτωτο. Στα παλιότερα Martin Bakers τα leg restraints έπρεπε να λυθούν ξεχωριστά από τις υπόλοιπες ζώνες του καθίσματος σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είχε οδηγήσει σε θανατηφόρο ατύχημα το 1997. Νομίζω ότι από τότε τα καθίσματα τροποποιήθηκαν και οι ζώνες των ποδιών λύνονται μαζί με τις υπόλοιπες σε περίπτωση ανάγκης.

"...Όπως σωστά αναφέρθηκε στο κάθισμα του φου-16 δεν υπάρχουν ζώνες ποδιών..."

Δέν θα έπερνα και όρκο γι αυτό, βλέπε συνημμένο, τουλάχιστόν για τα ACES II που φορούν τα F-16/F-15 καθώς αυτά των B-1 το έχουν προεγκατεστημένο το σύστημα.

Admin Edit: Παρακαλώ για οριζόντια στοίχιση των φωτογραφιών

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 08, 2014, 04:16:55 μμ »
Φίλε aetosjm , όρκο δεν παίρνω και εγώ ... αλλά είμαι σχεδόν απόλυτα σίγουρος ότι τουλάχιστον τα Ελληνικά Φ16 δεν έχουν σύστημα πρόσδεσης αστραγάλων .. αλλά και πάλι δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά .....

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 08, 2014, 09:26:22 μμ »
Τα ελληνικά F-16 δεν έχουν τέτοιο σύστημα 100% μιας και είναι μέρος της δουλειάς μου να μπαινοβγαίνω στο κόκπιτ τους και έχω δει το ACES αρκετές φορές. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος aetosjm

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 10, 2014, 04:10:15 μμ »
Τα ελληνικά F-16 δεν έχουν τέτοιο σύστημα 100% μιας και είναι μέρος της δουλειάς μου να μπαινοβγαίνω στο κόκπιτ τους και έχω δει το ACES αρκετές φορές. ::salut::

Η παρατήρηση μου δεν απευθύνονταν αποκλειστικά στα Ελληνικά F-16 πως θα μπορούσα άλλωστε, αφού το συμβόλαιο με την USAF έγινε μόλις το 2008 (αν διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο) και το σύστημα είναι retrofit. Προφανώς δεν είχε προβλεφτεί/τοποθετηθει εξ αρχής στα συγκεκριμένα α/φη διότι θεωρήθηκε ότι λόγω της γωνίας εγκατάστασης του καθίσματος ήταν αρκετό για να αποφευχθεί τραυματισμός κατά   την εγκατάλειψη.  Για να προχωρήσει η USAF στο πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν τραυματισμοί στα κάτω άκρα κατά την διαδικασία της εγκατάλειψης, και επομένως αναγκαία η παρουσία τέτοιου συστήματος.

Tags: