Και πήρανε που λέτε οι Ισραηλινοί αυτά τα έρμα τα Μ60 τα Patton και τα κάνανε τούμπανο. Είδαν αρχικά τις αδυναμίες τους στον πόλεμο του Yom Kippur και μετά τους προσθέσανε πρώτα πλάκες ERA, μετά τους ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τους πύργους και στο τέλος έφτιαξαν το «υπέρτατο» Magach, την έκδοση 6B Gal Batash.
Το άρμα αυτό ανάμεσα στις άλλες αλλαγές φέρει: πλαϊνές προστατευτικές-θωρακισμένες ποδιές, επιπλέον θωράκιση στο κάτω μέρος του πήγματος, ερπύστριες από Merkava, νέο αισθητήρα ανέμου για το σύστημα σκόπευσης Gal, επανασχεδιασμένη θωράκιση πύργου, τεραστίων διαστάσεων καλάθι στο πίσω μέρος του πύργου, κ.α.
Όλες οι αλλαγές έχουν «αλλοιώσει» σε τόσο μεγάλο βαθμό το αρχικό προφίλ του Μ60 που το μόνο που παραπέμπει σε άρμα Μ60 είναι οι τροχοί και το πίσω μέρος του πήγματος (γρίλιες κινητήρα). Οι αλλαγές προσδίδουν στο άρμα ένα πολύ φουτουριστικό προφίλ κατά την ταπεινή μου άποψη. Μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο παρά με άρμα.
Μοντελιστικά τώρα, για να φτιάξει ο μοντελιστής το άρμα αυτό έπρεπε μέχρι πρόσφατα να έχει «φορτωμένο» πορτοφόλι. Η γνωστή και μη εξαιρετέα Legend Productions κυκλοφόρησε ένα κιτ μετατροπής που δίνει τα πάντα για να φτιάξει κανείς τη συγκεκριμένη έκδοση του Magach.
Τελικά όμως η Academy λυπήθηκε τους δύσμοιρους μοντελιστές και κυκλοφόρησε προς τα τέλη του 2013 το Magach 6B Gal Batash στην 1/35. Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι πρόκειται για «αντιγραφή» σε πλαστικό του κιτ μετατροπής της Legend. Πολλοί είπαν ότι το κιτ έχει πολλές ατέλειες και δε συμφέρει να το αγοράσει κανείς.

Οι περισσότεροι όμως μοντελιστές, ανάμεσά τους και εγώ, ενθουσιάστηκαν με αυτήν την κυκλοφορία. Επιτέλους, μετά από τόσα Panzer & Panther, είδαμε και μία αξιόλογη σύγχρονη κυκλοφορία.
Το μοντέλο της Academy αποτελεί συνδυασμό παλαιών και νέων κομματιών. Η Κορεάτικη εταιρία πήρε κάποια από τα πλαίσια του Ισραηλινού Μ60Α1 που κυκλοφορεί κανονικά και πρόσθεσε 3 ακόμη πλαίσια με τα νέα κομμάτια. Η λεπτομέρεια κρίνεται ως εξαιρετική (προσωπικά γούστα είναι αυτά) και το πλήθος των κομματιών προδιαθέτει για μία χορταστική κατασκευή. Θα περισσέψουν επίσης πολλά κομμάτια που θα εμπλουτίσουν το spares box σας.
Επειδή στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες των πραγματικών αρμάτων σπανίζουν, ο μοντελιστής μπορεί να αγοράσει τη μονογραφία της Desert Eagle Publishing.
http://www.deserteagle-publishing.com/Πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετικές ανέκδοτες φωτογραφίες που καλύπτει μέχρι και την τελευταία βίδα του πραγματικού άρματος.
Αναλυτικά reviews του μοντέλου της Academy μπορεί να βρει κανείς παρακάτω:
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=9933http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/aca/kit_aca_13281.shtmlΗ συναρμολόγηση του δικού μου μοντέλου, ξεκίνησε από το πήγμα και μεταπήδησε στον πύργο του άρματος.
Έχω φτάσει τη συναρμολόγηση στο παρακάτω σημείο.

Πολλά κομμάτια αλλά «κουμπώνουν» μεταξύ τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ελπίζω να βρω το χρόνο να το προχωρήσω γιατί πραγματικά το τελικό αποτέλεσμα μου φαίνεται πολύ εντυπωσιακό.