Αποστολέας Θέμα: Ένα παλιό διόραμα. "The spark of war"  (Αναγνώστηκε 6711 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
Ένα παλιό διόραμα. "The spark of war"
« στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 12:29:34 πμ »
Εδώ έχουμε ένα από τα δυο μεγάλα διοράματα που έχω κατασκευάσει (το δεύτερο είναι ακόμα υπό κατασκευή).
Έχει κατασκευαστεί το καλοκαίρι του 1995 και μου πήρε περίπου 3 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Το κατέβασα στην έκθεση της IPMS το 1996 ή 1997 δεν θυμάμαι ακριβός και έλαβα αρκετά κολακευτικά και μη σχόλια.

Έχουμε λοιπόν βάση 35Χ50, πλακόστρωτο από σκαλισμένο στο χέρι γύψο, 16 φιγούρες με μετατροπές στης στάσεις (multipose της Airfix),
ένα kubelwagen της Heller, 2 Zundap KS750 (Italeri), 3 BMW R75 η μια με sidecar (Italeri), μια σκοπιά σε μεθοριακό φυλάκιο (scratch από balsa)
και μια μπάρα φυλακίου συνόρων (scratch από πλαστικό σωλήνα και milliput).

Η σκηνή αναπαριστά την πασίγνωστη φωτογραφία (και video) από την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία που έγινε αφορμή για να ξεσπάσει ο ΒΠΠ.
Το όνομα του διοράματος είναι "The spark of war" που σημαίνει η σπίθα του πολέμου.

Δυστυχώς το διόραμα αυτό λόγο κακής αποθήκευσης θέλει τρελές ώρες για ανακατασκευή και πάλι δεν νομίζω να επανέλθει.
Ελπίζω να σας αρέσει.
Sorry για της μικρές φωτογραφίες αλλά είναι από κινητό και προσπάθησα να της φέρω όσο το δυνατών καλύτερα με λίγη επεξεργασία.
Όπως πάντα περιμένω τα σχόλιά σας!

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
Απ: Ένα παλιό διόραμα. "The spark of war"
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 12:45:02 πμ »
Μόλις το είδα κάτι έκανε κλικ μέσα μου...
Το έχω φωτογραφίσει στην IPMS του '96 και μάλιστα βρήκα και τις φωτογραφίες...

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 01:17:33 πμ »
Nice!!! :wink:
Καλα,πρεπει να σου εφαγε απιστευτες ωρες η βαση του ετσι?! :shock:
Μονο καλα σχολια μπορω τουλαχιστον εγω να σκεφτω..! :wink:
Ειναι σωστα τοποθετημενη,καλα βαμμενο θα ειναι(δεν φαινεται καλα στις φωτο αλλα δεν περιμενω να δω πατατα απο εσενα ουτως η αλλως!!! 8))εχει θεμα,εχει συγχρονισμο, κινηση.....Τι αλλο να ζητησεις???
Πανω απ'ολα ομως εχει ενα ιστορικο υποβαθρο! :shock:
Καλες ειναι η βινιετουλες και τα διοραματα που φτιαχνουμε για να δειχνουμε την δουλεια μας,αλλα ενα θεμα πραγματικο εχει σαφως μεγαλυτερη βαρυτητα και ξεχωριστο ενδιαφερον!!
Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ για την πρωτοβουλια και την εκτελεση Νικολα!!!!!!!!!!!!

Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 01:44:08 πμ »
Καλα,πρεπει να σου εφαγε απιστευτες ωρες η βαση του ετσι?! :shock:

Έναν ολόκληρο Αύγουστο Τασούλη!!! Και το Σεπτέμβριο που πήγα ξανά στο σχολείο δεν μπορούσα ούτε καν να πιάσω το στυλό όχι να γράψω κιόλας!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ειναι σωστα τοποθετημενη,καλα βαμμενο θα ειναι(δεν φαινεται καλα στις φωτο αλλα δεν περιμενω να δω πατατα απο εσενα ουτως η αλλως!!! 8))εχει θεμα,εχει συγχρονισμο, κινηση.....Τι αλλο να ζητησεις???
Πανω απ'ολα ομως εχει ενα ιστορικο υποβαθρο! :shock:

Είσαι τσάκαλος το έπιασες αμέσως!!!
Όλες οι στάσεις από της φιγούρες είναι μελετημένες μια προς μια για να αναπαριστούν μια αληθινή σκηνή. Έχω δηλαδή κάνει τους εσωτερικούς στρατιώτες (ως προς την μπάρα) να σπρώχνουν με μεγαλύτερη ένταση από τους πιο " χαλαρούς" εξωτερικούς. Όσο για το βάψιμο εντάξει θα μπορούσε να είναι και καλύτερο.
Για την Ιστορική ακρίβεια βασίστηκα σε ένα ασπρόμαυρο video εποχής και με αλλεπάλληλα στοπ καρέ έφτιαχνα σχεδόν ότι έβλεπα.
Δυστυχώς το μικρό τότε χαρτζιλίκι μου το κατανάλωνα σε άλλες δραστηριότητες (πούλ μούρ στης γκόμενες στο σχολείο κλπ) και δεν μπορούσα να αγοράσω κάποιο βιβλίο να ξεστραβωθώ που πήγα και έβαψα με dark grey αντί για το πιο πράσινο field grey της πρώιμες στολές της wehrmacht. Στερνό μου euro να σ' είχα πρώτα!!! :lol: :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 01:52:42 πμ »

Δυστυχώς το μικρό τότε χαρτζιλίκι μου το κατανάλωνα σε άλλες δραστηριότητες (πούλ μούρ στης γκόμενες στο σχολείο κλπ) και δεν μπορούσα να αγοράσω κάποιο βιβλίο να ξεστραβωθώ που πήγα και έβαψα με dark grey αντί για το πιο πράσινο field grey της πρώιμες στολές της wehrmacht. Στερνό μου euro να σ' είχα πρώτα!!! :lol: :lol: :lol:

Κατ'αρχην για το field grey δεν το προσεξα καν!!Το ματι μου επεφτε συνεχεια στην κινηση....Οποτε κρυβε λογια :lol: :lol: :lol: :lol:
Οσο για το πουλ μουρ ,αν ειχε αποτελεσμα..... χεστηκες για το βαψιμο :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Τι επαθε λες απο την αποθηκευση?Εκτος απο ενα πολυ αληθοφανες dusting φανταζομαι 8)
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 02:05:45 πμ »
Καταρχήν να πω ότι από λάθος το έχω βάλει σε άλλη κατηγορία. Παρακαλείτε ο admin να το μεταφέρει στα διοράματα αν δημιουργεί πρόβλημα. Θένκς. :wink:

Η καταστροφή είναι ότι έχει ραγίσει σε μερικά σημεία ο γύψος, αν μαζέψω τη σκόνη του θα έχω να μοιράσω σε όλους real dust pigment για το groyp build ΕΡΗΜΟΣ και ότι έχουν σπάσει 2 μηχανές και 2-3 φιγούρες (Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα στο κουτί αποθήκευσης) :(

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 02:13:48 πμ »
Χωρις να με κραξεις,λεω (προσεξε με,ΑΠΛΑ ΛΕΩ :mrgreen: :mrgreen:) μηπως γινεται με προσοχη ταξη και ασφαλεια να το ρετουσαριζες?Δλδ μια μια οι φιγουριτσες βαψιμο και ξανα κολλημα στην θεση τους κλπ??
Εχει παρει που εχει παρει το σασι καν'του ενα γενικο σερβις :wink:
Ειναι κριμα ρε Νικο να μην το παρουσιαζεις παρα τον κοπο και την δουλεια που εχεις κανει!!
Και τωρα που εχεις 100 φορες περισσοτερες γνωσεις και ικανοτητες θα βγει ΤΕΛΕΙΟ!! :D
Να το φαει το χρονοντουλαπο δηλαδη μεχρι να βαρεθεις να το μετακινεις και να το πεταξεις??!! :(

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 02:20:13 πμ »
 :D :D :D Να το πετάξω δεν παίζει με τίποτα!!!
Τώρα για το service κάτι θα γίνει αλλά αν το ακούσουν τα κιτ του στοκ στο τέλος θα σηκωθούν όλα μαζί και θα με πλακώσουν οπότε μίλα σιγά γιατί τώρα τα έχω και κοιμούνται! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 02:25:56 πμ »
Ιδού και η σχετική (πασίγνωστη πια) φωτογραφία από αυτό ακριβώς το συμβάν.

Πολύ ωραίο το όλο σκηνικό Νίκο, σημασία στη λεπτομέρεια στο στήσιμο, στην κίνηση, στην ατμόσφαιρα. Η αρχή κάθε όμορφου και πετυχημένου διοράματος είναι αυτό ακριβώς: να λέει κάτι, να αφηγείται στον παρατηρητή.

Σημειώνουμε και τονίζουμε την χρήση "πενιχρών" για την εποχή μέσων, την δημιουργία στάσεων από διάφορα μέλη φιγουρών, και να τονίσω εδώ την εποχή "που πηγαίναμε σχολείο", που δίνει άλλο αέρα και σημασία στην όλη δημιουργία. Κι εμείς εδώ ακόμη σκεφτόμαστε πως και άντε να ξεκινήσουμε μια βινιετούλα κάπου στη Β. Αφρική  :? 8) :lol: :oops:

(Αγνοούμε τις επισημάνσεις περι λάθος χρώματος των στολών, όχι για "λιβάνισμα", αλλά διότι εξηγείται, δικαιολογείται και προσθέτει στο "ρομαντικό"χαρακτήρα των παλιών δημιουργιών)

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση.  Next??  :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: με τo αληθινό dust pigment, και τις απειλητικές στοκ-ο-φιγούρες (οι παραμελημένοι εκδικούνται!)  :)

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 07:57:57 πμ »
Φοβερό Νικόλα... Πραγματικά όμορφο δείχνει... Εγώ πάντως θα το ρετουσάριζα και θα το έβαζα πάλι στο σαλόνι μου...
Μεταφέρθηκε και κατόπιν αιτήσεως σου το θέμα στη σωστή κατηγορία...

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 08:29:40 πμ »
Δεν μπορώ παρά να σας μεταφέρω και εγώ τα συγχαρητήριά μου κύριε Νίκο Τσίτσο!!  :)

Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει αν έχεις χρησιμοποιήσει το τελείως σωστό χρώμα για το βάψιμο των στολών, ή οτιδήποτε άλλο σου έχει ξεφύγει τέλος πάντων.
Αυτό που θέλω όμως να πω κι εγώ είναι ότι η όλη σύλληψη-έμπνευση-σχεδιασμός-στήσιμο και απόδοση του πραγματικού γεγονότος υπό κλίμακα (που αν μη τι άλλο είναι από τις χαρακτηριστικότερες του Β' ΠΠ και εμένα τουλάχιστον  - όπως και πολλούς άλλους πιστεύω - παιδάκι ακόμα μου κέντρισε το ενδιαφέρον για τη μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας - με όλα τα συνεπακόλουθα  :mrgreen:) είναι ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ!!!

Γι'αυτό λοιπόν και πάλι ΜΠΡΑΒΟ, και προχώρα πλέον με την τωρινή ωριμότητα στην ανακατασκευή και ρετουσάρισμα του διοράματος γιατί θα είναι πραγματικά κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια να πάει στράφι.

Τελευταία παράκληση μόνο καμμιά καλύτερη και μεγαλύτερη φωτό please  :D

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 09:10:06 πμ »
Για τα χρόνια του και τις τότε συνθήκες κατασκευής είναι καταπληκτικό :o :o
Ριχτου ενα ψιλό ρεκτιφιέ και στην βιτρίνα  :wink:

Γρήγορα Νικόλα  :D
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 09:41:43 πμ »
Πραγματικά πολύ ωραίο!
Το οτι αναπαριστά αληθινή σκηνή είναι
πολύ σημαντικό!

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος 5leptos

• readiness και... γουστα να γινονται!
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αλιμος
  • we keep 'em flying day 'n night
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 12:54:07 μμ »
πιστευω πως η ενταση της σκηνης καθως και η ιστορικη ορθοτητα της ειναι ικανες παραμετροι να αντισταθμισουν το οποιδηποτε χρωματικο λαθος.εξαλλου οι φωτο απ την εποχη εκεινη ειναι ασπρομαυρες οποτε και λιγη φαντασια δεν βλαπτει για εναν απλο παρατηρητη!αν λαβουμε υποψη και τα μεσα και τις συνθηκες κατω απ τις οποιες πραγματοποιηθηκε η κατασκευη,τοτε

:!: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΤΣΟ ΜΑΣ  :!:

δεν μας εκπλησεις ιδιαιτερα,την ποιοτητα της δουλειας σου την σεβομαστε παντοτε αμεριστα!
advrider.com

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 02:14:54 μμ »
Απ'οτι βλεπω το ενδιαφερον για παρουσιαση ιστορικων θεματων ειναι ζωντανο και με χαροποιει ιδιαιτερα το γεγονος οτι ολοι δωσατε μεγαλη βαση στον τομεα αυτον.
 Κι εδω ερχομαι να επαναλαβω την προταση μου για το επομενο group build!!
ΑΣΧΕΤΩΣ θεματος και εποχης το μονο που θα εχει σαν κοινο σημειο ειναι η αναπαρασταση καποιου γεγονοτος με αποδειξη καποιας πχ φωτογραφιας!Κοινως οπως ειχα ξαναγραψει, "χτισιμο 3D φωτογραφιας!"
Τι λετε?

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 02:26:52 μμ »

Κι εδω ερχομαι να επαναλαβω την προταση μου για το επομενο group build!!  Συμφωνώ απόλυτα

ΑΣΧΕΤΩΣ θεματος και εποχης το μονο που θα εχει σαν κοινο σημειο ειναι η αναπαρασταση καποιου γεγονοτος με αποδειξη καποιας πχ φωτογραφιας!Κοινως οπως ειχα ξαναγραψει, "χτισιμο 3D φωτογραφιας!"
Τι λετε?

Εγώ ήδη σχεδιάζω και 'εχω ξεκινήσει ένα αντίστοιχο projectaki   :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 05:18:16 μμ »
Κι εγώ συμφωνώ. Ερώτηση: ΑΝ τελικά προκύψει κάτι τέτοιο ωςθέμα, να είναι ελέυθυερη η επιλογή φωτογραφίας, πηγής, κλπ. ή να είναι από συγκεκριμένο θέμα, περίοδο;

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 05:21:53 μμ »
Ειναι πολυ δυσκολο(ισως αδυνατο) να ταιριαξουν γουστα,ειτε ειναι εποχης ειτε ειδους κιτ κλπ κλπ.Οποτε για μενα το μονο κοινο στο θεμα να ειναι η ιστορικα βασισμενη πηγη του.

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 06:09:37 μμ »
Απ'οτι βλεπω το ενδιαφερον για παρουσιαση ιστορικων θεματων ειναι ζωντανο και με χαροποιει ιδιαιτερα το γεγονος οτι ολοι δωσατε μεγαλη βαση στον τομεα αυτον.
 Κι εδω ερχομαι να επαναλαβω την προταση μου για το επομενο group build!!
Τι λετε?

ΜΕΣΑ!!!!!!!
Έχω βρει και φωτό μούρλια!!!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 06:43:04 μμ »
Καταρχήν 2 ακόμα φωτογραφίες από την εισβολή

Για την πρόταση του Τάσου είμαι και εγώ σύμφωνος!
Πάντα στα διοράματα μου θέλω να υπάρχει ιστορικό υπόβαθρο αν υπάρχει και φωτογραφία ακόμα καλύτερα. Η κατασκευές τύπου " ότι βλέπω φτιάχνω" είναι απίστευτα απολαυστικές

Επισυνάπτω μια λίστα με διοράματα και βινιέτες που έχω ξεκινήσει και είναι σε διάφορα στάδια της κατασκευής:

-Πολυτεχνείο 1974... Διόραμα 1/35 σε βάση 35Χ50.............25%

-Η Ρωσική σημαία στο Reichstag...Βινιέτα 1/35 εξολοκλήρου από ρητίνη αγορασμένη από άγνωστο κατασκευαστή στην Αγγλία...........5%

-Κατέβασμα της Γερμανικής σημαίας από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης..Βινιέτα 1/35 (scratch).............40% (Είναι έτοιμη η σημαία με τον στύλο και περιμένει της μετατροπές στης φιγούρες)

-Σημαία στην Iwo Jima....Βινιέτα 1/72 από το σπάνιο κιτ της Εsci.........10%

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 07:26:20 μμ »
Το Πολυτεχνείο, το κατέβασμα της σβάστιγκας από την Ακρόπολη και το Reichstag τα περιμένω να τα δω πως και πως!!!

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 09, 2006, 09:59:51 μμ »
Πολύ ενδιαφέροντα θέματα όλα Νίκο, και δημιουργικά επίσης.

Η ύψωση της Αστεροέσσας στην Iwo Jima είναι και επίκαιρο λόγω της σχετικής ταινίας που βγαίνει αυτή την εβδομάδα. Πώς θα σου φαινόταν να το ανέπτυσσες λίγο το θέμα και να έβαζες και τις δύο σημαίες στο ίδιο διοραματάκι;

Όσο για το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, αν θες θα μπορούσα(με) να πάρουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 10, 2006, 11:20:29 πμ »
Όσο για το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, αν θες θα μπορούσα(με) να πάρουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι...

Ωπα ωπα μη μου πεις ότι ξέρεις προσωπικά έναν από τους Γλεζο-Σαντα????

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 10, 2006, 04:04:01 μμ »
Μπράβο ρε Νικόλα!
Πολύ εντυπωσιακό διόραμα! :wink:
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 10, 2006, 06:23:18 μμ »
 Σωστός, τον Α. Σάντα

όχι προσωπικά ακόμη, αλλά υπάρχει αυτή ακριβώς η δυνατότητα. Και 1-2 άλλους ήρωες ακόμη.  :mrgreen:

Tags: