Αποστολέας Θέμα: Μερικές ερωτήσεις για Panther G αλλά όχι μόνο.  (Αναγνώστηκε 1208 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Μερικές ερωτήσεις για Panther G αλλά όχι μόνο.
« στις: Απριλίου 26, 2014, 12:24:33 πμ »
    Στη διάρκεια της κατασκευής του Panther G της Dragon για το group build με τις Γάτες προέκυψαν μερικές απορίες, κάποιες αφορούν τα συγκεκριμένα Panther που θέλω να αναπαραστήσω αλλά είναι και θέματα που αφορούν γενικά τα γερμανικά άρματα οπότε σκέφτηκα να εκθέσω στο φόρουμ τα ερωτήματα μπας και οι παντζερολόγοι ρίξουν λίγο τα φώτα τους. Ακολουθούν οι φωτό που μπόρεσα να συλλέξω :

1. Click to see the original size. ,   2. Click to see the original size. ,   3. Click to see the original size. ,   4. Click to see the original size. ,   5. Click to see the original size.

και τα ερωτήματα :

α)  Στην  φωτό 1 φαίνεται το Panther που θέλω να αναπαραστήσω με αριθμό 434 (και το άλλο στο βάθος 424).  Mπορούμε από ασπρόμαυρες φωτό εποχής να πούμε τη χρώμα ήταν τα νούμερα πχ. αν ήταν μαύρο ή κόκκινο ; αν όχι με βεβαιότητα τουλάχιστον με μια καλή εκτίμηση ;
 Αλλιώς πως βρίσκουν όλοι αυτοί που φτιάχνουν προφίλ σε βιβλία και κλπ. τα χρώματα που είχε το άρμα έκαστου προφίλ ;
   Πάντως η Dragon τα δίνει κόκκινα με άσπρο περίγραμμα αλλά λάθος σχήμα σε σχέση με της φωτό ενώ η  Italeri σωστά ως προς το σχήμα, μαύρα με άσπρο περίγραμμα.

β)   Τα Panther που φαίνονται στις δύο πρώτες φωτό είναι τα μοναδικά Panther που έχω δει να έχουν τις ερπύστριες στον πύργο κρεμασμένες οριζόντια και όχι κάθετα. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που με τράβηξαν στο να φτιάξω ένα από τα δύο μιας και η εμφάνισή τους είναι κάπως ξεχωριστή. Το ερώτημα είναι πως κρεμόταν από τον πύργο, αφού τα κλασσικά άγκιστρα σαν τσιγκέλια που ήταν κολλημένα στο πάνω μέρος του πύργου δεν κάνουν σε αυτή την περίπτωση. Στις φωτό 3,4 βρήκα την μοναδική ένδειξη για το πως μπορεί να ήταν τα στηρίγματα αυτά αλλά αν ξέρει κανείς κάποια άλλη πληροφορία ή έχει κάποια ιδέα ...
πριν από καιρό είχα βρει και μία φωτό που έδειχνε Panther με στηρίγματα όπως αυτά που είχε το King Tiger για τις ερπύστριες στον πύργο αλλά δεν μπορώ να τη ξαναβρώ. Επίσης υπάρχουν φωτό από Panther σε υπαίθριο χώρο μάλλον μουσείου, που δείχνουν στηρίγματα διαφορετικά από τα κλασιικά, αν την ξαναβρώ θα την ανεβάσω.

γ) έχω μεταλλικές κεραίες από δύο εταιρίες οι οποίες φαίνονται στη φωτό 5. Και οι δύο αφορούν την κεραία των 2m αλλά όπως φαίνεται έχουν διαφορετικό πάχος στη βάση.  Υπήρχαν διαφορετικοί τύποι αυτής της κεραίας (πχ. ανάλογα με την εποχή του πολέμου ή τα διαφορετικά άρματα) ή κάποια από τις δύο είναι λάθος ; υπάρχει πουθενά πληροφορία για το ποιές ήταν οι πραγματικές διαστάσεις ;

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τους διαχειριστές αν μπορώ να βάλω φωτό που αφορούν το συγκεκριμένο άρμα/μονάδα και περιέχονται μόνο στο βιβλίο Panzerwrecks 1 (δεν υπάρχουν στο ιντερνετ).  Αν ναι, υπάρχει κάποιος κανόνας, πχ. ένδειξη "for discussion only" όπως έχω δει σε ξένα φόρουμ ;

ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια ή και γνώμη/πρόταση επί των ανωτέρω  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
Απ: Μερικές ερωτήσεις για Panther G αλλά όχι μόνο.
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 26, 2014, 12:58:00 μμ »
Φίλε μου, απ' ό,τι ξέρω τουλάχιστον, πολύ σπάνια τα νούμερα στο πίσω μέρος του πύργου είχαν περίγραμμα.. Συνήθως ήταν μαύρα ή κόκκινα, αλλά από την σκόνη πολλές φορές στις α/μ φώτο δεν μπορεί κανένας να είναι σίγουρος.
Τα άγκιστρα αναρτήσεως ερπυστριών ήταν πατέντες των μονάδων και όχι εργοστασιακά. Επισήμως απαγορευόταν η πρόσθεση βάρους στο όχημα και η επιπλέον καταπόνηση του αδύναμου maybach, αλλά όλοι έκαναν τα στραβά μάτια ( όπως και οι αγγλοαμερικανοί στα Sherman).
Στις φωτο φαίνεται ένας Πάνθηρας με τα άγκιστρα που ζητάς. Απ' ό,τι φαίνεται ήταν ένα οξυγονοκολλημένο έλασμα σε σχήμα -Π-. Στα άκρα του -Π- υπήρχαν 2 τρύπες, όπου πέρνούσε ένας πήρος ασφαλέιας. Τα δύο πρώτα πάντως φαίνεται να είναι κοινά μεταλλικά μήκη, σε γωνία,  οξυγονοκολλημένα κατ' ευθείαν στον πύργο.
Γαι το πάχος της κεραίας θα ψάξω και θα σου πω, αν βρω τίποτα.

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 26, 2014, 02:22:05 μμ »
Σε ένα δεύτερο έλεγχο φαίνεται ότι αυτά τα -Π- είναι ίδια με τα αντίστοιχα στα πλαινά του πήγματος, για κάθετη ανάρτηση ερπυστριών. Στην φώτο με το Panther -λάφυρο φαίνονται παράξενες προεξοχές στον πύργο. Μήπως κολλούσαν διάφορα μήκη μετάλλου και αναρτούσαν τις εφεδρικές ερπύστριες ;

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 27, 2014, 11:37:53 μμ »
φίλε ευχαριστώ για τις φωτό, σε αυτές αναφερόμουν αλλά δεν μπορούσα να τις ξαναβρώ. Το πρόβλημα με τα "U" ή "Π" όπως τα λες είναι ότι το συγκεκριμένο άρμα που φτιάχνω (βλέπε φωτό 1 και 2 ) είχε τις ερπύστριες κρεμασμένες οριζόντια και αυτό δεν γίνεται με "Π". Οπότε ή άγκιστρα ή κάτι σαν αυτό που φαίνεται στην φωτό του Leeman που ανέβασες όπου τα άγκιστρα μοιάζουν με αυτά στα King Tiger. Πάντως πρέπει να ήταν τα μοναδικά άρματα που είχαν τέτοια διάταξη στις ερπύστριες στον πύργο, ότι φωτό έχω δει σε βιβλία και στο νετ πουθενά δεν πέτυχα κάτι αντίστοιχο.

Τα νούμερα όπως τα δίνει η Italeri :Click to see the original size. , σε σχήμα μάλλον ταιριάζουν με τη φωτο 1 του πραγματικού, τώρα περίγραμμα δεν μπορώ να διακρίνω  ::dontknow::

Παράθεση
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τους διαχειριστές αν μπορώ να βάλω φωτό που αφορούν το συγκεκριμένο άρμα/μονάδα και περιέχονται μόνο στο βιβλίο Panzerwrecks 1 (δεν υπάρχουν στο ιντερνετ).  Αν ναι, υπάρχει κάποιος κανόνας, πχ. ένδειξη "for discussion only" όπως έχω δει σε ξένα φόρουμ ;

::salut::

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 28, 2014, 02:10:43 μμ »

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 28, 2014, 02:24:25 μμ »

To play it safe .. που λενε οι φιλοι μας οι Αμερικανοί ... φώτο απο τη σελιδα του βιβλιου .. και οχι scan,  με την ένδειξη "for discussion only" νομίζω οτι ειναι η καλύτερη επιλογη

Αποσυνδεδεμένος Τσάπανος Γεώργιος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 29, 2014, 11:03:18 πμ »

και τα ερωτήματα :

α)  Στην  φωτό 1 φαίνεται το Panther που θέλω να αναπαραστήσω με αριθμό 434 (και το άλλο στο βάθος 424).

β)   Τα Panther που φαίνονται στις δύο πρώτες φωτό είναι τα μοναδικά Panther που έχω δει να έχουν τις ερπύστριες στον πύργο κρεμασμένες οριζόντια και όχι κάθετα. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που με τράβηξαν στο να φτιάξω ένα από τα δύο μιας και η εμφάνισή τους είναι κάπως ξεχωριστή.

Βασίλη έχω την εντύπωση ότι ο πάνθηρας 434 έχει τις ερπύστριες στον πύργο μπροστά κρεμασμένες κάθετα. Γιατί δεν κάνεις το 424 που στις φωτογραφίες στο Panzerwrecks 1 παρουσιάζεται από περισσότερες πλευρές;

Click to see the original size.

Όσο για τα στηρίγματα, όπως φαίνεται στο πίσω μέρος του πύργου του 424, για την τοποθέτηση των ερπυστριών στην θέση που θέλεις, μπορεί να ήταν κάτι σαν ανάποδο π, όπως σε κάποιες άλλες φωτογραφίες.

Click to see the original size.

Για το χρώμα των αριθμών (στο βιβλίο οι φωτογραφίες είναι πιο καθαρές) κατά την γνώμη μου ίσως είναι κόκκινo, γαιτί αν ήταν μαύρo, νομίζω ότι έπρεπε να διακρίνονται στις φωτογραφίες πιο έντονοι, καλή επιλογή. ::salut::
ΤΙΜΗ Σ' ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΩΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΟΥΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ. ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗ ΚΙΝΟΥΝΤΕΣ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 30, 2014, 05:40:52 μμ »
  παιδια πολλά ευχαριστώ για τη βοήθεια.  Αρκάδιε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, ο Γιώργος ανέβασε ήδη τις φωτό που είχα υπόψην οπότε με έβγαλε από τον προβληματισμό.

Γιώργο είσαι πολύ παρατηρητικός, τόσες φορές είχα δει τη φωτό και θεωρώντας δεδομένο ότι και τα δύο άρματα είχαν ίδια διαμόρφωση δεν έκανα τον κόπο να δω πιο προσεκτικά  :oops: :oops: .

Το πρόβλημά μου είναι ότι το 424 είχε τις ορθογωνικές βάσεις των εξατμίσεων ενώ το 434 τις κυλινδρικές (τις "cast") και έχω βάλει εξαρχής τις κυλινδρικές. Τέλος πάντων με τις ερπύστριες θα δω τι θα κάνω, πάντως τα στηρίγματα τύπου "Π" δεν παίζουν για τις οριζόντιες ερπύστριες γιατί δεν ταίριαζαν με τις αποστάσεις των οπών στα πέδιλα. Επίσης αυτά που έχεις βάλει σε κυκλο Γιώργο τα είχα προσέξει αλλά με προβλημάτιζε το ότι στην από κάτω φωτό που φαίνεται η άλλη πλευρά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.  Μάλλον θα βάλω κάτι σαν αυτά που φαίνονται στις πρώτες φωτό από το μουσειακό Pantherπου πόσταρε ο 1st Guards Tank Brigade .

Για τις κεραίες, φίλος μου έδωσε την εξής πληροφορία " η σωστη ειναι αυτη με βαση 0,75 για το panther G , αυτη με το 1,1 ειναι για αρματα του 40-42" . Το μεταφέρω εδώ αν κάποιος ψάχνει την ίδια πληροφορία να το έχει υπόψη.

Για το χρώμα και 'γω κλίνω προς το κόκκινο.
 ::salut::

Tags: