Στη διάρκεια της κατασκευής του Panther G της Dragon για το group build με τις Γάτες προέκυψαν μερικές απορίες, κάποιες αφορούν τα συγκεκριμένα Panther που θέλω να αναπαραστήσω αλλά είναι και θέματα που αφορούν γενικά τα γερμανικά άρματα οπότε σκέφτηκα να εκθέσω στο φόρουμ τα ερωτήματα μπας και οι παντζερολόγοι ρίξουν λίγο τα φώτα τους. Ακολουθούν οι φωτό που μπόρεσα να συλλέξω :
1.

, 2.

, 3.

, 4.

, 5.

και τα ερωτήματα :
α) Στην φωτό 1 φαίνεται το Panther που θέλω να αναπαραστήσω με αριθμό 434 (και το άλλο στο βάθος 424). Mπορούμε από ασπρόμαυρες φωτό εποχής να πούμε τη χρώμα ήταν τα νούμερα πχ. αν ήταν μαύρο ή κόκκινο ; αν όχι με βεβαιότητα τουλάχιστον με μια καλή εκτίμηση ;
Αλλιώς πως βρίσκουν όλοι αυτοί που φτιάχνουν προφίλ σε βιβλία και κλπ. τα χρώματα που είχε το άρμα έκαστου προφίλ ;
Πάντως η Dragon τα δίνει κόκκινα με άσπρο περίγραμμα αλλά λάθος σχήμα σε σχέση με της φωτό ενώ η Italeri σωστά ως προς το σχήμα, μαύρα με άσπρο περίγραμμα.
β) Τα Panther που φαίνονται στις δύο πρώτες φωτό είναι τα μοναδικά Panther που έχω δει να έχουν τις ερπύστριες στον πύργο κρεμασμένες
οριζόντια και όχι κάθετα. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που με τράβηξαν στο να φτιάξω ένα από τα δύο μιας και η εμφάνισή τους είναι κάπως ξεχωριστή. Το ερώτημα είναι πως κρεμόταν από τον πύργο, αφού τα κλασσικά άγκιστρα σαν τσιγκέλια που ήταν κολλημένα στο πάνω μέρος του πύργου δεν κάνουν σε αυτή την περίπτωση. Στις φωτό 3,4 βρήκα την μοναδική ένδειξη για το πως μπορεί να ήταν τα στηρίγματα αυτά αλλά αν ξέρει κανείς κάποια άλλη πληροφορία ή έχει κάποια ιδέα ...
πριν από καιρό είχα βρει και μία φωτό που έδειχνε Panther με στηρίγματα όπως αυτά που είχε το King Tiger για τις ερπύστριες στον πύργο αλλά δεν μπορώ να τη ξαναβρώ. Επίσης υπάρχουν φωτό από Panther σε υπαίθριο χώρο μάλλον μουσείου, που δείχνουν στηρίγματα διαφορετικά από τα κλασιικά, αν την ξαναβρώ θα την ανεβάσω.
γ) έχω μεταλλικές κεραίες από δύο εταιρίες οι οποίες φαίνονται στη φωτό 5. Και οι δύο αφορούν την κεραία των 2m αλλά όπως φαίνεται έχουν διαφορετικό πάχος στη βάση. Υπήρχαν διαφορετικοί τύποι αυτής της κεραίας (πχ. ανάλογα με την εποχή του πολέμου ή τα διαφορετικά άρματα) ή κάποια από τις δύο είναι λάθος ; υπάρχει πουθενά πληροφορία για το ποιές ήταν οι πραγματικές διαστάσεις ;
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τους διαχειριστές αν μπορώ να βάλω φωτό που αφορούν το συγκεκριμένο άρμα/μονάδα και περιέχονται μόνο στο βιβλίο Panzerwrecks 1 (δεν υπάρχουν στο ιντερνετ). Αν ναι, υπάρχει κάποιος κανόνας, πχ. ένδειξη "for discussion only" όπως έχω δει σε ξένα φόρουμ ;
ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια ή και γνώμη/πρόταση επί των ανωτέρω