Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν ξαφνικά είδα ένα Farman με εθνόσημα σαν των ελληνικών... Μπράβο, σκέφτηκα, το είχαν και άλλοι έτσι βαμμένο? Ώπα, αυτό μου φαίνεται σαν ελληνικό. Και αυτός είναι ο Μουτούσης... Πρέπει να το είδα 5 φορές ξανά...
ʼρα, έχουμε έστω και 5 δευτερόλεπτα από ταινία τραβηγμένη στα τέλη του 1912, σε κάποιο μέτωπο των Βαλκανικών, μάλλον στην Ήπειρο, όπου φαίνεται το Farman, ο Μουτούσης και η μεταφορά βομβιδίων στο αεροπλάνο για την επόμενη αποστολή ανίχνευση και "βομβαρδισμού".
Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλο βίντεο ελληνικού αεροπλάνου από την εποχή εκείνη. Πόσο μάλλον που μιλάμε για πολεμική περίοδο...
Υπάρχει βέβαια και η γνωστή φωτογραφία που μπορεί να έχει τραβηχτεί και ταυτόχρονα με την κινηματογράφηση...Φαίνεται η κάμερα αριστερά, δεν ξέρω αν είναι κινηματογραφική... Η γωνία λήψης πάντως μου φαίνεται να ταιριάζει...
Εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει και άλλο μέρος της ίδιας ταινίας, πιθανότατα απο το αρχείο κάποιου από τα κινηματογραφικά ειδησιογραφικά πρακτορεία της εποχής. Στο τέλος της ταινίας αναφέρονται τα:
British Pathe, Gaumont Pathe και άλλα, εκτιμώ όμως ότι το Gaumont Pathe μπορεί να είναι η πηγή. Και βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες ταινίες της εποχής.
Όποιος μπορεί, ας ψάξει και ας ενημερώσει
gkan