Αποστολέας Θέμα: Spitfire Vc, Σέδες '45  (Αναγνώστηκε 2203 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
Spitfire Vc, Σέδες '45
« στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 11:48:31 πμ »
Χαιρετώ τους φίλους των Spitfire ::salut::

Πρόσφατα βρήκα αυτό το σύνδεσμο με Spitfire Vc της 32 Squadron στον Aραξο:
http://www.thescale.info/news/publish/spitfire-32-sqn-RAF-greece.shtml

Πρόσεξα ότι το μοιροσημο της 32 κάτω από το μπροστινό μέρος του πιλοτηρίου μπορεί να το διακρίνει κανεις και σε ένα των Ελληνικών μοιρών στο Σέδες.

Παλιό τεύχος της IPMS μας το αναφέρει με αριθμό σειράς JK656. Φαίνεται πως κάποιο (κάποια;) από αυτά τα αεροσκάφη δόθηκε στις μοίρες μας. Τα γράμματα στην άτρακτο έχουν σβηστεί ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η παραλλαγή εάν υποθέσουμε ότι παρέμεινε όπως της 32 αρχικά (Dark Green, Dark Earth και Azure Blue). Λείπει η χαρακτηριστική τάπα του δευτερου πυροβόλου που είχε αφαιρεθεί από τα Vc. Επίσης αντί για μεγάλο φουσκωτό κάλυμμα πάνω από το πυροβόλο έχει το πιο λεπτό που συναντά κανεις στα IX. Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες Vc που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον θέμα πιστεύω ειδικά με αυτή τη παραλλαγή και Ελληνικά σήματα στην άτρακτο. ʼλλες γνώμες, ιδέες;
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
Απ: Spitfire Vc, Σέδες '45
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 12:22:12 μμ »
Πολύ ενδιαφέρον.

Δεν ήξερα πως υπήρχε Spitfire το οποίο έφερε το μοιρόσημο. Οπότε πιθανότατα αυτο να ισχύει καί για άλλα αεροσκάφη;
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 08:18:52 μμ »
Μπράβο Γιάννη! Αυτή ειναι η πιο δημοσιευμένη φωτο Ελληνικών MkV και είσαι ο πρώτος που το διέκρινε και βρήκε απο που προέρχεται το μοιρόσημο.
Το τελευταίο ψηφίο απο το σ/ν εμένα μου φαίνεται για "2" και έχω άλλη βερσιον της φωτογραφίας που φαίνεται το "5". Και στις 2 περιπτώσεις είτε είναι JK656 είτε JK652 τα 2 αυτά σ/ν παραδόθηκαν στην ΠΑ σύμφωνα με το production list.
Το dark green/dark earth πως τεκμηριώνεται; Απ΄οτι θυμάμαι χρησιμοποιόταν για αεροσκάφη που πέταγαν πάνω απο τη Βρετανία και στην Απω Ανατολή αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση που βασίζεται ο προφιλαδόρος; (τους έχει φοβηθεί το μάτι μου...  :lol: στο προφίλ δείχνει μεγάλο φουσκωτό κάλυμμα στο πυροβόλο)

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 08:26:41 μμ »
Πολύ ενδιαφέρον.
Δεν ήξερα πως υπήρχε Spitfire το οποίο έφερε το μοιρόσημο. Οπότε πιθανότατα αυτο να ισχύει καί για άλλα αεροσκάφη;
Υπάρχει φωτογραφία Ελληνικού πενταριου που φέρει ζωγραφισμένο ένα έντομο (σφήκα; κουνούπι; πεταλούδα;) στην αριστερή πλευρά κάτω από το αλεξήνεμο....Δεν ξέρω αν είναι κατάλοιπο βρετανικού μοιροσήμου, ή προσωπικού εμβλήματος.

Η καφέ-πράσινη παραλλαγή σε συνδυασμό με azure blue και τροπικό φίλτρο, ίσως να μαρτυρεί προέλευση του αεροπλάνου από μέτωπο της ʼπω Ανατολής.
Εξαιρετική παρατήρηση πάντως. Ευχαριστούμε Corto!

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 31, 2014, 10:16:47 μμ »
Το τελευταίο ψηφίο απο το σ/ν εμένα μου φαίνεται για "2" και έχω άλλη βερσιον της φωτογραφίας που φαίνεται το "5". Και στις 2 περιπτώσεις είτε είναι JK656 είτε JK652 τα 2 αυτά σ/ν παραδόθηκαν στην ΠΑ σύμφωνα με το production list.

Και εμενα για JK652 φαίνεται! Μάλιστα το JK652 υπηρέτησε με τη μοίρα 32:
http://www.aviationartprints.com/airframe_data.php?FrameID=10126

Το temperate land scheme με Azure Blue για κάτω επιφάνειες έχω διαβάσει πως χρησιμοποιήθηκε με αρκετές μοίρες στην Ιταλία και Σικελία. Επίσης στην Αίγυπτο όταν πρωτοέφτασαν μερικά Spitfire. Πιθανόν όλα αυτά από μαρτυρίες βετεράνων.
Εδώ θα δείτε μερικά ενδιαφέροντα προφίλ από Νοτιαφρικανικές μοίρες: http://www.saairforce.co.za/forum/viewtopic.php?t=2760

Υπάρχει φωτογραφία Ελληνικού πενταριου που φέρει ζωγραφισμένο ένα έντομο (σφήκα; κουνούπι; πεταλούδα;) στην αριστερή πλευρά κάτω από το αλεξήνεμο....Δεν ξέρω αν είναι κατάλοιπο βρετανικού μοιροσήμου, ή προσωπικού εμβλήματος.

Αυτή είναι αλλα με Mk.IX

Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 01, 2014, 12:20:53 πμ »
Αυτή είναι αλλα με Mk.IX

Πράγματι, εννιάρι είναι, λάθος θυμόμουν...

Αποσυνδεδεμένος SPITMAN

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ATHENS
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 11, 2014, 04:14:08 μμ »
Φίλε Corto καλησπέρα,συμφωνώ με όσα έχουν ειπωθεί αλλα νομίζω ότι temperate παραλλαγή με λουρίδα ατράκτου λίγο σπάνιο,τουλάχιστον δεν έχω δει εγώ κάτι ανάλογο.Επίσης πρόσεξε το εθνόσημο στην πτέρυγα που παραμένει ένα μέρος απο το βρετανικό εθν. που αποτελεί τον εξωτερικό δακτύλιο σε σκουρο μπλε,ακολουθεί το λευκό και γαλάζιο στην θέση του κοκκινου δακτυλίου απο το βρετανικό.

Tags: