Λίγα πράγματα για την τεχνική του σχεδόν στεγνού πινέλου.
Την ιδέα την πήρα από εσάς σε κάποια παλιότερη ανάρτηση σχετικά με το ασημί και τα πινελάτα μοντέλα.
Υπάρχει περιγραφή στο internet αλλά σε ποια σελίδα δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή.
Θέλει ένα μαλακό στρογγυλό πινέλο Νο 9 και ένα μικρότερο (πχ Νο 6) για τα περίεργα σημεία.
Πρέπει να κοπούν οι άκρες από τις τρίχες τελείως οριζόντια και να μην είναι πολύ μακριές.
Εγώ χρησιμοποίησα δύο σχετικά φθηνά πινέλα Talens με τρίχα βοδιού αν δεν κάνω λάθος .
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιφάνεια του μοντέλου να είναι σε τέλεια κατάσταση γιατί η παραμικρή λεπτομέρεια φαίνετε (αν προσέξεις το δικό μου θα δεις σημεία που ήθελαν και άλλη δουλεία αλλά στο Τ-33 αυτά).
Ίσως αν ασταρωθεί να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα γιατί το F-1 δεν το αστάρωσα με τίποτα απλά το πέρασα με Νο 1000 πολύ ελαφρά για να μην γυαλίζει.
Θέλουν όλες οι επιφάνειες που δεν θα βαφτούν τελείως κάλυψη με χαρτοταινία γιατί κατά την εφαρμογή φεύγει ασημόσκονη παντού και αν πάει επάνω στο βαμμένο αντίο!
Όταν λοιπόν είναι έτοιμο το πινέλο κουνάμε το χρώμα και παίρνουμε μπογιά μόνο από την κάτω μεριά του καπακιού, μετά στεγνώνουμε το πινέλο σε χαρτί μέχρι να βγάζει λίγο έως ελάχιστο χρώμα (όχι να μην βγάζει καθόλου όπως στο στεγνό πινέλο) και πριν την εφαρμογή στο μοντέλο γίνετε λίγη εφαρμογή και στο χαρτί.
Μετά πιέζουμε όσο πιο κάθετα γίνετε το πινέλο πάνω στο μοντέλο και το περιστρέφουμε όσο πιο γρήγορα γίνετε αριστερά και δεξιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ θέση περιστροφή και όχι όπως βάφουμε με τον κλασικό τρόπο.
Θέλει 5 - 7 περάσματα ανάλογα και το κάθε πέρασμα με διαφορά 24 ωρών.
Στο ίντερνετ κατά την περιγραφή της τεχνικής ανέφερε ότι μετά το βάψιμο το πινέλο δεν το καθαρίζουμε, εγώ είδα ότι αν το καθαρίσεις (νέφτι) μετά βάφει καλύτερα.
Μετά το τελείωμα και όταν θα έχει στεγνώσει καλά θέλει σφράγισμα με κάποιο ακριλικό βερνίκι ή παρκετίνη γιατί πάντα βγάζει λίγο χρώμα στην επαφή.
Προσοχή αν το σφράγισμα γίνει με πινέλο με ένα πέρασμα γιατί είναι πολύ ευαίσθητο.
Το μοντέλο πρέπει να είναι εντελώς ακίνητο διαφορετικά δεν βάφει το σύστημα, γενικά η τεχνική είναι μπελάς και πιάνετε το χέρι σου αλλά το αποτέλεσμα είναι τρομερό και οι φωτογραφίες το αδικούν.
Το βάψιμο έγινε με μεταλλικό της Humbrol το 27001 και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει και με τα 191-11 ή 56 και γενικά και με άλλα χρώματα, αν βρω χρόνο θα δοκιμάσω και με άλλα)