σε γενικές γραμμες η διαδικασία για την δημιουργία της θάλασσας είναι η εξής.
1. φελιζολ μπλε ή πράσινο, το λιώνεις με ένα κεράκι (έχω την εντύπωση ότι το πράσινο λιώνει πιο ελεγχόμενα) και δημιουργείς τους κυματισμούς. Όσο πιο πολύ λιώνεις τόσο πιο έντονα τα κύματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα προσέξεις ότι κόλλησα 2 κομμάτια για να έχω το απαραίτητο πάχος και το πάνω κομμάτι πριν το λιώσω τοου έδωσα μια γενική φόρμα με το κοπίδι.

2. Με αραιωμένη ατλακόλ πέρασα όλο την επιφάνεια με κομματάκια περίπου 3χ3εκ χαρτί εφημερίδας. Ατλακολ κάτω και μετά και από πάνω απότο χαρτί. Αυτό δίνει μια λεία επιφάνεια. Επειδή ήθελα να κάνω και μικρούς κυματισμούς το πέρασα μετά και με χαρτί τουαλέτας το οποίο ζαρώνει και δίνει ωραία υφή. Το πρώτο στρώμα μπορεί να είναι έντονο οπότε πέρνα και 2ο ή και 3ο.

3. Αφού στεγνώσουν όλα αυτά ξεκινάει το βάψιμο. Προσωπικά κάνω όλη την επιφάνεια ένα βαθύ μπλε/μαύρο - Εδώ μπορείς να βάψεις την θάλασσα όπως θες να κάνεις σκιάσεις και γενικά να εξαντλήσεις όλο το ζωγραφικό σου ταλέντο. Εγώ ψιλοβαριέμαι

- ι μετά με τιρκουάζ και γαλάζια κάνεις περιμετρικά του σκάφους και καλά τους υποθαλάσσιους αφρισμούς.

4. μετά το περνάς όλο γυαλιστερό βερνίκι πολλά χέρια αδιάλυτο (προσωπική επιλογή) το οποίο κρατάει όπως ακριβώς ήταν όλη την υφή που έχεις αφήσει με το χαρτί τουαλέτας.
ή εναλλακτικά (αυτό που κάνω εγώ)
περνάω όλη την επιφάνεια με ακρυλικό αρμόστοκο (από χρωματοπωλεία) αυτόν που είναι λευκός αλλά στεγνώνει διαφανής. Έτσι δίνεις γρήγορα ένα βάθος στην θάλασσα. ΠΡΟΣΟΧΗ αλείφεις τον αρμόστοκο με το δάχτυλο σε όλη την επιφάνεια και αμέσως μετά πας στην βρύση και με πολύ βρεγμένα δάχτυλα τον χαϊδεύεις για να λειάνεις την επιφάνειά του, αλλιώς θα αφήσει δαχτυλιές. Επειδή στα κύματα μπορεί το νερό να σου κάνει πισίνες και να μην στεγνώσει καλά το αρμοστοκος και να σου μείνει άσπρο, αδειάζεις το νερό γέρνοντας όλη την βάση. ΔΕΝ το ξανακουμπας μέχρι να στεγνώσει.
Όταν στεγνώσει αυτό έχεις μία πολύ λεία και γυαλιστερή επιφάνεια, αλλά ελαφρώς κολλητική οπότε χρειάζεται ένα χερι βερνικάκι
ή εναλλακτικά
αντί για αρμόστοκο μπορείς να το περάσεις acrylic gloss medium το οποίο είναι ακριβότερο από τον αρμόστοκο και μπορεί να χρειαστείς 2-3 χέρια γιατί είναι και πιο ρευστό, αλλά στεγνώνει ωραία και δεν κολλάει. Δεν έχω δοκιμάσει με παρκετίνη ακόμα. Γενικά λόγω κόστους το χρησιμοποιώ μόνο στα κύματα.
5. έχεις τώρα μια πολύ ωραία γιαλιστερή θάλασσα. Αν δεν θες αφρούς, τότε όλα μια χαρά. Αν θες τότε αρχίζουν τα δύσκολα.
Οι αφροί γίνοται με βαμβάκι και ή αραιωμένη ατλακόλ ή αραιωμένο αρμόστοκο αλλά το καλυτερο αποτέλεσμα το δίνει το gloss medium. Γενικά τα στρώνεις σε επίπεδα. Ανοίγεις μία τούφα βαμβάκι στα χέρια σου και το στρώνεις για ταιριάξει στο σημείο που θες. Απλώνεις λίγο medium στο σημείο και κολλάς το βαμβάκι. Μετά το περνάς από πάνω πάλι με medium, και σχηματίζεις τα νερά όπως τα θες. ΣΗΜ. όσο πιο πολύ medium βάλεις τόσο πιο πολύ θα εξαφανιστεί το βαμβάκι. Οπότε ξεκινάς με νωπό πινέλο και προσθέτεις μετά.
Γενικά θέλει εξάσκηση σε ένα άλλο κομμάτι πρώτα μέχρι να βρεις τον τρόπο που θα το βάζεις. Αν δεις και μαζεύεται κάπου πολύ βαμβάκι και δεν στρώνει το βγάζεις και το πετάς επί τοπου και παίρνεις ένα άλλο κομμάτι. Πάντως το βαμβάκι μόλις στεγνώσει έχει μεταραπεί σε αφρό.
6. αφού κάνεις και τους αφρισμούς σου, πιο έντονοι μπροστά και πιο αραιοί και διαλυμένοι προς τα πίσω, και έχουν στεγνώσει παίρνεις περισσότερο βαμβάκι και κάνεις τα έντονα κύματα που απομακρύνονται από το σκάφος. Αυτά τα κόλλησα με medium στην μέσα μεριά αλλά την έξω την πέρασα με απλή αντιμουχλική σιλικόνη. Η διαφορά είναι ότι το medium επειδή είναι ρευστό μουλιάζει το βαμβάκι μέχρι να στεγνώσει ενώ η σιλικόνη το κάνει "ζωντανό".
7. Οι σταγόνες στη γάστρα είναι απλή σιλικόνη πάλι που την ακουμπάς με μια σπατουλίτσα και μετά την απομακρύνεις δίνοντας έτσι και την φορά. Είναι πολύ εύκολο.
Γενικά θέλει εξάσκηση ειδικά τα κύματα, τα πρώτα βήματα είναι τελείως ασφαλή. Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι ακόμα δεν έχω τοποθετήσει το πλοίο οριστικά παρα μόνο το βάζω/βγάζω, για να έχω ένα μπούσουλα. Οπότε αν δεν βγει κάτι καλό απλά το ξανακάνεις.
Όταν έρθει η ώρα βάζεις το πλοίο και περιμέτρικά γεμίζεις τα κενά με βαμβάκι και medium ή σιλικόνη.
Ειδικά για τα κύματα δοκίμασε πρώτα σε ένα άλλο κομμάτι φελιζόλ που έχεις προετοιμάσει και κάνε διάφορα τεστ, με λίγο βαμβάκι, πιο αραιό πιο πηχτό κλπ να δεις πως κάθονται. Φυσικά εξαρτάται και απο την κλιμακα. Και φυσικά κοιτώντας φωτογραφίες. Μην φοβάσαι, η πρώτη φορά θα είναι αποτυχία...
Δες και τις θάλασσες του Chris Flodberg (θα βρεις και τουτόριαλ στο ship model forum)που για μένα είναι οι πιο αληθινές, ίσως καλυτερες και από του Κατσέα (οχι ότι δεν σου τρέχουν τα σάλια και με αυτές)
Πάντως άμα πιάσεις θάλασσα δεν ασχολησε με τίποτα άλλο ούτε καραβάκια ούτε τίποτα. Ελπίζω να είναι κάπως κατανοητά αυτά που έγραψα και να μην κούρασα