Αποστολέας Θέμα: Bismarck 1/700 Trumpeter  (Αναγνώστηκε 4750 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
Bismarck 1/700 Trumpeter
« στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 12:37:12 πμ »
Καλησπέρα σε όλους,
Τελευταίο απόκτημα του..στόλου μου, το Bismarck. Πλοίο διάσημο και με πασίγνωστη ιστορία, οπότε δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Το κιτ είναι της Trumpeter και το βελτιωτικό της Voyager (και μου έβγαλε την πίστη). Η παρακάτω είναι η τελευταία γνωστή φωτογραφία του Bismarck, λίγο πριν χωριστεί από το Prinz Eugen και ήταν η έμπνευση για το μοντέλο μου:

Στη φωτογραφία είναι εμφανής η κλίση που είχε πάρει, μετά από πλήγμα που δέχτηκε στην πλώρη από το Prince of Wales. Επίσης διακρίνονται τα υπολείμματα των μαύρων γραμμών του "Βαλτικού" καμουφλάζ (το γκρι, ενώ σκέπασε το άσπρο, δεν μπορεσε να σκεπάσει το μαύρο).

Το χρώμα των πύργων είναι αφορμή για ατελείωτες συζητήσεις. Υπάρχουν δύο μαρτυρίες επιζώντων, όπου ο ένας αναφέρει ότι ήταν κίτρινοι, ενώ ο άλλος αναφέρει ένα σκούρο χρώμα. Υπάρχει ακόμα ένα σήμα του Βρ. Ναυαρχείου που ενημερώνει ότι το Bismarck έχει κίτρινους πύργους (αμέσως μετά τον παραλίγο τορπιλισμό του Sheffield από τα αεροπλάνα του Victorious). Τέλος υπάρχει η γερμανική διαταγή που ορίζει το κίτρινο σαν χρώμα αεροπορικής αναγνώρισης, αλλά αυτή έχει εκδοθεί, ένα μήνα μετά τη βυθιση του Bismarck  :roll:. Ο πιλότος της Catalina που (ξανα)εντόπισε το Bismarck, δεν έχει αναφέρει τίποτα σχετικά (δήλωσε μάλιστα ότι μέλημά του, ήταν να αποφύγει τα αντιαεροπορικά και όχι να κοιτάει τα χρώματα - σωστός!!!!). Τέλος, στο ναυάγιο βρέθηκε μόνο ένας πύργος και αυτός αναποδογυρισμένος, οπότε μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, το χρώμα  ::dontknow::.
Τέλος πάντων, εμένα μου άρεσε με το κιτρινάκι του  :mrgreen: και αφού έσκαψα τη βάση για να επιτύχω την κλίση, το έφτιαξα όσο κοντύτερα στην παραπάνω φωτό μπορούσα.
Ελπίζω να σας αρέσει και φυσικά, τα σχόλια καλοδεχούμενα  ::salut::

Και μία ασπρόμαυρη για σύγκριση με την αρχική:

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
Απ: Bismarck 1/700 Trumpeter
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 12:50:10 πμ »
Αφαίρεσε το στυλίδιο στην πρύμνη και το σχοινί από το στυλίδιο προς τον ιστό. Σπάσε την ασπρίλα των blast bags με ένα μπεζ - ωχρό φίλτρο, ίσα ίσα για scale effect αλλά κι επειδή λέρωναν πολύ εύκολα. Γενικώς το άσπρο να το αποφεύγεις στην divine scale.

Το καλύτερό σου μέχρι τώρα (λογικό σαν Γερμανόφιλος που είσαι  ::glossa:: ::glossa:: ), η θάλασσα πολύ καλύτερη σε σχέση με τα tribal, ίσως θέλει λίγο gloss ακόμα. Την πάτησες λίγο με τα απόνερα της πρύμνης μιας και το πλοίο είχε τρεις προπέλες.  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 12:50:42 πμ »
Και ασπρόμαυρες φωτό !!!!! μας κακομαθαίνετε !!!!!
Λεπτομέρειες τέτοια ώρα δεν κοιτάω... μου αρέσει πολύ...

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 12:54:59 πμ »
πολυ προσεγμενο Δημητρη.Αν και προτιμω τα 2 μουρλια Tribal που εκανες ,και αυτο φαινεται πετυχημενο .δεν εχω εμπειρια αλλα το rigging σου ειναι σουπερ!μ αρεσει και το weathering στα καθετα των υπερκατασκευων.Αν διακρινω κ καλα. Πολυ πετυχημενος κ ο αφρος των κυματισμων στη θαλασσα σου. Μονο μια διαφωνια μαλλον αισθητικης μορφης. τα απονερα του μου κανουν λιγο  για ταχυπλοο, σαν να σου δειχνουν οτι παει με 60 κομβους.Αν και οπως ειπα παιζει να κανω λαθος. :oops: και την πλωρη ισως να την εχεις ¨βουτηξει" λιγο παραπανω μεσα στο νερο? με τον ηρεμο κυματισμο που εχεις περιμμετρικα-κ μαρεσει πολυ!- ισως να ταιριαζει μικροτερο κυμα πλωρης ..
Λεμε οπως καταλαβαινεις κ καμμια μακακια να περναει η ωρα γιατι στο φιναλε αν ειχα κανει αυτο το Bismarck που μας παρουσιαζεις και αυτη τη θαλασσα, θα ημουν περηφανος για την παρτη μου :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 01:08:51 πμ »
Δημήτρη ήθελε κι'άλλο μούτρισμα !Και οπως πάντα και άλλα κάθετα rigging για να μη σου πω και οριζόντια!Στη φάση που είναι θα έπρεπε λογικά να έχει και άλλα πλήγματα σχεδόν παντού ,αλλά η φωτογραφία είναι μακρυνή και ποιός να ξέρει που ακριβώς ...σε γενικές γραμμές πάντως δε μου φαίνεται σαν πλοίο με πληγμα ...θα ξάνοιγα λίγο το κατάστρωμα με στεγνό πινέλο και θα δημιουργούσα και άλλους τόνους !!!Τώρα για τη σβάστιγα στο κατάστρωμα ίσως και να μην είχε κόκκινο ,αλλά γι αυτό δεν είμαι πολύ σίγουρος !!!Μου αρέσει πολύ το weathering που του έκανες ,εγώ θα το ξέσκιζα και άλλο !!!Το προφίλ του είναι όλα τα λεφτά!!!

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 01:13:28 πμ »
Περνα και με λιγο μαυρο παστες τα καγκελα στην κορφη τη τσιμηνιερας.

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 07:09:08 πμ »
Πολύ ωραίο Δημήτρη,μπράβο σου,και φυσικά το αγαπημένο μου πλοίο.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 09:31:41 πμ »
Μήτσο, πάρα πολύ καλό, τουλάχιστον στα δικά μου ανεκπαίδευτα-ημιμαθή μάτια :!:

Μοναδική μου παρατήρηση...: ʼλλη φορά το ύφασμα σιδερωμένο παρακαλώ ::glossa:: :mrgreen:

ΜΦΧ

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 09:44:57 πμ »
Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια. Ειδικότερα:

Αφαίρεσε το στυλίδιο στην πρύμνη και το σχοινί από το στυλίδιο προς τον ιστό. Σπάσε την ασπρίλα των blast bags με ένα μπεζ - ωχρό φίλτρο, ίσα ίσα για scale effect αλλά κι επειδή λέρωναν πολύ εύκολα. Γενικώς το άσπρο να το αποφεύγεις στην divine scale.

Το καλύτερό σου μέχρι τώρα (λογικό σαν Γερμανόφιλος που είσαι  ::glossa:: ::glossa:: ), η θάλασσα πολύ καλύτερη σε σχέση με τα tribal, ίσως θέλει λίγο gloss ακόμα. Την πάτησες λίγο με τα απόνερα της πρύμνης μιας και το πλοίο είχε τρεις προπέλες.  :wink:

To στυλίδιο είναι δύσκολο να το αφαιρέσω τώρα (έχει τρύπες και θα αφήσουν σημάδια). Αντίθετα, το σκοινί είναι εύκολο. Roger that, για τα blast bags και  :oops: :oops: :oops: για τις προπέλες. Λογικό να το έχω προσέξει περισσότερο: Εμείς ....οι γερμανόφιλοι  ::glossa:: το πονάμε το καράβι αυτό  :mrgreen:

Και ασπρόμαυρες φωτό !!!!! μας κακομαθαίνετε !!!!!
Λεπτομέρειες τέτοια ώρα δεν κοιτάω... μου αρέσει πολύ...
Τώρα που ξημέρωσε να κοιτάξετε και να μας πείτε τη γνώμη σας!!! Κακομαθημένε  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

πολυ προσεγμενο Δημητρη.Αν και προτιμω τα 2 μουρλια Tribal που εκανες ,και αυτο φαινεται πετυχημενο .δεν εχω εμπειρια αλλα το rigging σου ειναι σουπερ!μ αρεσει και το weathering στα καθετα των υπερκατασκευων.Αν διακρινω κ καλα. Πολυ πετυχημενος κ ο αφρος των κυματισμων στη θαλασσα σου. Μονο μια διαφωνια μαλλον αισθητικης μορφης. τα απονερα του μου κανουν λιγο  για ταχυπλοο, σαν να σου δειχνουν οτι παει με 60 κομβους.Αν και οπως ειπα παιζει να κανω λαθος. :oops: και την πλωρη ισως να την εχεις ¨βουτηξει" λιγο παραπανω μεσα στο νερο? με τον ηρεμο κυματισμο που εχεις περιμμετρικα-κ μαρεσει πολυ!- ισως να ταιριαζει μικροτερο κυμα πλωρης ..
Λεμε οπως καταλαβαινεις κ καμμια μακακια να περναει η ωρα γιατι στο φιναλε αν ειχα κανει αυτο το Bismarck που μας παρουσιαζεις και αυτη τη θαλασσα, θα ημουν περηφανος για την παρτη μου :mrgreen:
Για το βύθισμα θα συμφωνήσω, αλλά το δοκίμασα και δεν έδειχνε ωραίο. Για το κύμα της πλώρης θα διαφωνήσω, καθώς και στη φωτογραφία δείχνει να σκεπάζει σχεδόν την πλώρη του πλοίου. Για τα περιμετρικά απόνερα, μετά από παρατήρηση πραγματικών, αλλά και πολλών μοντέλων (κυρίως του Katsflyby), φαίνεται ότι ο όγκος του πλοίου τα σπρώχνει και στο σημείο αυτό, η θάλασσα γίνεται πιο ήρεμη καθώς έχει "σπάσει" ο όποιος κυματισμός της. Από την άλλη, ίσως να είναι υπερβολική η απόστασή τους από το σκάφος  ::dontknow::

Δημήτρη ήθελε κι'άλλο μούτρισμα !Και οπως πάντα και άλλα κάθετα rigging για να μη σου πω και οριζόντια!Στη φάση που είναι θα έπρεπε λογικά να έχει και άλλα πλήγματα σχεδόν παντού ,αλλά η φωτογραφία είναι μακρυνή και ποιός να ξέρει που ακριβώς ...σε γενικές γραμμές πάντως δε μου φαίνεται σαν πλοίο με πληγμα ...θα ξάνοιγα λίγο το κατάστρωμα με στεγνό πινέλο και θα δημιουργούσα και άλλους τόνους !!!Τώρα για τη σβάστιγα στο κατάστρωμα ίσως και να μην είχε κόκκινο ,αλλά γι αυτό δεν είμαι πολύ σίγουρος !!!Μου αρέσει πολύ το weathering που του έκανες ,εγώ θα το ξέσκιζα και άλλο !!!Το προφίλ του είναι όλα τα λεφτά!!!
Παρατηρώντας καλύτερα το σχέδιο:

Θέλει όντως μερικά κάθετα, κυρίως στο mainmast. Θα τα προσθέσω, μόλις καταφέρω να κάνω αρκετά λεπτό ΖΤΠ. Για τα πλήγματα: κατά τας γραφάς :lol: είχε δεχτεί τρία (όλα από το Prince of Wales - το Hood είχε ήδη ....μπει σε τροχιά): Αυτό στην πλώρη (δεξιά και χαμηλά, στα όρια της ισάλου), ένα στη μέση, κάτω από την ίσαλο - το οποίο δεν έκανε ζημιά, και ένα ακόμα, πάλι στη μέση αλλά ψηλά, το οποίο κατέστρεψε την Admiral's Barge (τι 'ναι τούτο???) και έκοψε κάποιους σωλήνες του καταπέλτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτοξεύσει υδροπλάνο. Για το μούτρισμα το έγραψα παραπάνω στον Παναγιώτη. Η "μονοτονία" στο κατάστρωμα, μάλλον σχετίζεται με την παροιμιώδη φωτογραφική μου επίδοση  :oops:. Τέλος, η σβάστικα (λογικά) είχε το κόκκινο, καθώς είναι εμφανής μια σκιά στο ναυάγιο:

Περνα και με λιγο μαυρο παστες τα καγκελα στην κορφη τη τσιμηνιερας.
I, I, Sir!!!! Πες πως έγινε  ::salut::
Πολύ ωραίο Δημήτρη,μπράβο σου,και φυσικά το αγαπημένο μου πλοίο.
Ευχαριστώ πολύ Μήτσε!!!!
Μήτσο, πάρα πολύ καλό, τουλάχιστον στα δικά μου ανεκπαίδευτα-ημιμαθή μάτια :!:

Μοναδική μου παρατήρηση...: ʼλλη φορά το ύφασμα σιδερωμένο παρακαλώ ::glossa:: :mrgreen:

ΜΦΧ
Dankesen Herr Manos!!!. Δυστυχώς, η κυρία μου, διπλώνει τα σεντόνια πολλές φορές όταν σιδερώνει. Θα της γίνει η σχετική παρατήρηση  ::glossa::

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους για τον χρόνο και (κυρίως) για τις παρατηρήσεις σας  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 10:03:47 πμ »
Οι γνώσεις μου στα πλοία περιορίζονται στο που είναι το μπροστά και που το πίσω, οπότε οπτικά μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα που αρέσει πάρα πάρα πάρα πολύ! Ειδικά το κίτρινο στους πυργίσκους, δίνει ζωντάνια στη μουντάδα του γκρίζου.

Τώρα για το κίτρινο των πύργων, συμφωνώ και εγώ πως πρέπει να διατηρήθηκε. Το χρώμα αυτό ήταν πρακτικά αόρατο από το επίπεδο θέασης των εχθρικών πλοίων οπότε δεν αποτελούσε πρόβλημα. Από αέρος έκανε μπαμ αλλά από αέρος ήταν ορατό και το τεράστιο σημάδι από τις προπέλες του πλοίου οπότε το κίτρινο δε διευκόλυνε σε τίποτα παραπάνω την εχθρική αναγνώριση. Αλλωστε σκοπός ήταν το σκάφος να τεθεί κάποια στιγμή κάτω από την ομπρέλα της Luftwaffe η οποία ήταν θανάσιμη εναντίον σκαφών επιφανείας και απαραίτητο ήταν να μη γίνει κανένα μπέρδεμα... το παράδειγμα των άγγλων με το Sheffield δείχνει πόσο τραγικά μπορούσαν να περιπλακούν τα πράγματα μέσα στη γκριζάδα του Β. Ατλαντικού...

Για τα πρακτικά να πω πως δε συμφωνώ πως θα έπρεπε να αυξηθεί η κλίση στην πλώρη, από όσα ξέρω ήταν μόνο 3ο, πρακτικά δύσκολα παρατηρήσιμη.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 10:20:20 πμ »
Παρόλο που έχω διαβάσει την ιστορία του Bismarck στο παρελθόν,είχα μείνει με την  εντύπωση πως το Prince of Wales απλά... την έκανε με ελαφρά  :mrgreen: και ποτέ δεν φανταζόμουν πως πρόλαβε να προξενήσει τέτοια ζημιά όπως αυτή που φαίνεται στο μοντέλο σας Herr Μήτσε  :D Είναι απορίας άξιον γιατί ο Lütjens επέμεινε να συνεχίσει υπό αυτές τις συνθήκες την επιχείρηση και δεν επέστρεψε μαζί με το Prinz Eugen...  ::dontknow:: Πολλά μπράβο για τη κατασκευή,αν και λίγα κατέχω από βαπόρια  :wink: Το επόμενο που πρέπει σαν γνήσιος Τευτονολάγνος να φτιάξεις,είναι το SMS Friedrich der Grosse  ::glossa::

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 10:38:09 πμ »
Γιώργο: Κάπως έτσι ήταν και το δικό μου σκεπτικό για την επιλογή του κίτρινου. Για την κλίση δεν ξέρω (από την φωτό δεν μπορώ να καταλάβω τις μοίρες - αν και μου φαίνεται μεγαλύτερη από μόλις 3ο)

Ηρόδοτε: Και όμως, το POW, πριν την κάνει, πρόλαβε να του φυτέψει τρεις οβιδούλες των 14". Αυτή μάλιστα της πλώρης, έμπασε (πολύ) νερό, με αποτέλεσμα, να αχρηστευτούν περίπου 1000 τόνοι καυσίμου. Αυτό σε συνδυασμό με την μη πλήρωση των δεξαμενών στη Νορβηγία (από βλακεία του Lutjens), τον οδήγησε στην απόφαση να αναστείλει την αποστολή του Bismarck (το Prinz Eugen συνέχισε όπως προβλεπόταν αρχικά) και να προσπαθήσει να πάει στη Γαλλία, αντί να εξαφανιστεί στην απεραντοσύνη του Ατλαντικού. Υπό κάποια έννοια δηλαδή, ήταν ένα αποφασιστικό πλήγμα.
Όσο για το Friedrich der Grosse, θα το έφτιαχνα, μόνο αν λεγόταν Friedrich MIT der Grosse  ::glossa::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 10:41:19 πμ »
Δημήτρη συμφωνώ απόλυτα με τον Νίκο ότι το καλύτερό σου μέχρι τώρα (λογικό σαν Γερμανόφιλος που είσαι  ::glossa:: ::glossa:: ) αλλα και με τις υπόλοιπες παρατηρήσεις μιας και με πρόλαβε.
Εγώ θα σταθώ μόνο στον κεντρικό ιστό Main mast ο οποίος σου έχει φύγει και γέρνει.

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 10:54:07 πμ »
Το κοιτάζω με γυμνό μάτι και δεν μπορώ να διακρίνω απόκλιση των δύο ιστών. Μετά την παρατήρησή σου, έβαλα ένα αλφάδι οριζόντια στους ιστούς αλλά δεν μπορώ να δω διαφορά (αισθητή τουλάχιστον) στην φούσκα. Καθώς το πλοίο γέρνει κάπως δεξιά, πάνω στη βάση του και χωρίς να θέλω να κάνω τον προσωπικό μου δικηγόρο  :mrgreen:, πιθανόν η απόκλιση να οφείλεται  στη φωτογραφία. Αυτό, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος ότι δεν έχεις δίκιο.  Θα το δούμε μαζί στην Έκθεση και αν χρειαστεί, θα στραβώσω λίγο τον ένα ιστό (είναι μεταλλικοί, οπότε αυτό, μάλλον μπορεί να διορθωθεί εύκολα) ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 11:09:07 πμ »
Δημήτρη μπορεί η κλείσει να προέρχεται από το τάνυσμα στα σχοινιά.
Τέλος πάντων η μέρα της έκθεσης είναι κοντά.  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 11:13:02 πμ »
Γιώργο: Κάπως έτσι ήταν και το δικό μου σκεπτικό για την επιλογή του κίτρινου. Για την κλίση δεν ξέρω (από την φωτό δεν μπορώ να καταλάβω τις μοίρες - αν και μου φαίνεται μεγαλύτερη από μόλις 3ο)
Στη φωτογραφία είναι σίγουρα μεγαλύτερη αλλά το πλοίο έχει να καβαλήσει και 3-4 μέτρα κύμα...

Παρόλο που έχω διαβάσει την ιστορία του Bismarck στο παρελθόν,είχα μείνει με την  εντύπωση πως το Prince of Wales απλά... την έκανε με ελαφρά  :mrgreen:
Από τις ελάχιστες γνώσεις μου στο θέμα να πω πως το Prince of Wales πολέμησε εξαιρετικά καλά δεδομένων των συνθηκών. Το πλοίο βγήκε στο πέλαγος έχοντας πάνω του ακόμα προσωπικό των ναυπηγείων μιας και οι εργασίες/επιδιορθώσεις/βελτιώσεις δεν είχαν ακόμα περατωθεί. Το PoW άνοιξε πυρ από τις 20000 γυάρδες και μόλις στην 3η ομοβροντία (ομοβροντία 3 πυροβόλων) πέτυχε 2 πλήγματα στο Bismarck. οχι άσχημα για ένα σκάφος που το πλήρωμά του δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, συνεχή προβλήματα με τα πυροβόλα του κυρίου οπλισμού, πχ ο πυργίσκος Α παρουσίασε συνεχή προβλήματα μέχρι που λίγο πριν απαγκιστρωθεί το PoW αχρηστεύτηκε εντελώς. Την ίδια ώρα τα κύματα ήταν τόσο έντονα που αχρήστευαν τα αποστασιόμετρα των πύργων από τον αφρό των κυμάτων που έσκαγαν στην πλώρη!!! Θα συνεχίσει τη μάχη και θα δεχτεί όλο τον όγκο πυρός των γερμανικών πλοίων οπότε, με τον πυργίσκο Α εκτός, ο πλοίαρχος Leach (το όνομα από μνήμης, παρακαλώ επιβεβαιώστε) θα αποφασίσει να απαγκιστρωθεί πίσω από ένα προπέτασμα καπνού.

Και πάλι όμως το PoW δεν θα εγκαταλείψει την καταδίωξη και σε δύο ακόμα περιπτώσεις θα ανταλλάξει πυρά με το Bismarck, μάλιστα στην πρωτη περίπτωση από απόσταση 30000+ γυαρδών. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξαν πλήγματα λόγω απόστασης αλλά και αθλίας ορατότητας. Παρά τις προσπάθειες του πληρώματος και πάλι τα πυροβόλα του PoW παρουσίασαν προβήματα και πάλι ο πυργίσκος Α βγήκε εκτός μειώνοντας κατά 40% τον όγκο πυρός του σκάφους.

Με βάση τα παραπάνω θα έλεγα πως μάλλον πως τα πήγε από καλά έως άριστα.

Sorry για το spam, αλλά με ξέρετε, είδα ιστορικό και όρμηξα :oops:

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 11:23:42 πμ »
Μια και πιάσαμε τα ιστορικά, θα συμφωνήσω με τα κατά καιρούς λεγόμενα του Δημήτρη...
"Θωρηκτά... πεταμένα λεφτά"
Να είσαι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ναυπηγική και να στην κάνει ένα swordfish...
Και τώρα που το κοιτάζω μετά από δύο καφέδες εξακολουθεί να μου αρέσει... σλουρπ, σλουρπ (γλύφω τον πελάτη)...

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 11:35:42 πμ »
Γιώργο: Αυτά τα ιστορικά, είναι μερικές φορές, πολύ πιο ενδιαφέροντα από ένα "ξερό" μοντέλο, οπότε δεν χρειάζεται να σε συγχωρέσουμε. Και ναι, η μνήμη σου δεν σε απατά, ο πλοίαρχος λεγόταν John Leach.

Νίκο: Καλά ξυπνητούρια και thanks a lot. Το δε απόφθεγμα περί πεταμένων λεφτών, το πιστεύω απόλυτα  ::salut::

Μάκη::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 11:48:24 πμ »
Το δε απόφθεγμα περί πεταμένων λεφτών, το πιστεύω απόλυτα  ::salut::
Αααααα! Μη με τσιγκλάτε, παρακαλώ πολύ!!!

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 12:28:19 μμ »
Her Kontusen το πλοιο σας είναι όντως η καλύτερή σας δουλειά μέχρι στιγμής! Θα προτιμούσα λίγο παραπάνω κλήση στην πλώρη, αλλά και έτσι καλό είναι.
Επίσης είναι η τρίτη φορά που βγάζεις φωτογραφίες που φαίνονται καθαρά! Να το κοιτάξεις αυτό...

Αααααα! Μη με τσιγκλάτε, παρακαλώ πολύ!!!

Τσιγκλίστε τον, τσιγκλίστε τον! Θέλω τεκμηριωμένη απάντηση για τα πεταμένα λεφτά των Θ/Κ! ;)

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 01:51:18 μμ »
το Tirpitz παρεμενε στα φιορδ της Νορβηγιας και αυτο μονο ηταν αρκετο ωστε οι βρετανοι κ αμερικανοι να στελνουν το 1/3 του στολου τους ως συνοδεια των εμπορικων που εστελναν στους σοβιετικους μεσω Μουρμανσκ..
το Μουσασι εφαγε τοσο ξυλο που κανενα αλλο ειδος πλοιου δεν θα αντεχε.τα αμερικανικα αεροπλανοφορα συνοδειας αλλαξαν πολλες φορες ροτα για να αποφυγουν τα πυρα του.αν το Γιαματο δεν βυθιζοταν και το προσαραζαν οπως σχεδιαζαν οι γιαπωνεζοι στην οκιναουα σαν σταθερο επακτιο πυροβολειο,νεοτερες μελετες εικαζουν οτι πολυ απλα η αποβαση ειτε θα ειχε τρομερες απωλειες η θα επρεπε να διαλεξουν αλλο μερος αποβασης δλδ ριζικη αλλαγη σχεδιων.
και επιπλεον τα θωρηκτα ηταν η καλυτερη λυση για βομβαρδισμο εχθρικων θεσεων κοντα στην ακτη.αλλο βομβα και αλλο ενα κτηνος 1300+ κιλων με διατρητικη ικανοτητα που πεφτει με σχεδον 2 mach.
το θεμα της επικρατησης των αεροσκαφων εναντι των θωρηκτων ,απλα ας δουμε το εξης..το bismarck δεν ειχε φιλια αεροπορικη καλυψη..το Γιαματο το ιδιο..και τα lancaster που ξεπαστρεψαν το Τιρπιτζ πεταξαν ανενοχλητα σχεδον απο πανω του..not fair  :mrgreen: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 03:10:32 μμ »
Μια και πιάσαμε τα ιστορικά, θα συμφωνήσω με τα κατά καιρούς λεγόμενα του Δημήτρη...
"Θωρηκτά... πεταμένα λεφτά"
Να είσαι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ναυπηγική και να στην κάνει ένα swordfish...

Τυπικά το Bismarck αυτοβυθίστηκε Νικόλα  :wink:

Τώρα για το Prince of Wales ισχύει οτί ήταν νεότευκτο κι αντιμετώπιζε προβλήματα με τον εξοπλισμό του όμως η φυγή του,αν και λογική,ήταν αντίθετη με τις παραδόσεις του Royal Νavy ιδιαίτερα μετά το ολοκάυτωμα του Hood.Γενικά πάντως ήταν άτυχο πλοίο και το τέλος του (μαζί με το Repulse) προήλθε από τορπιλλοπλάνα Mitsubishi G4M για να το κολλήσω με τη κουβέντα περί θωρηκτών και αεροπορικής ισχύος...  :wink:
Η μόνη φορά που το αεροπλανοφόρο την άρπαξε από θωρηκτό,ήταν η περίπτωση του Glorious που το πέτυχαν τα Scharnhorst και Gneisenau χωρίς να διαθέτει τα αεροσκάφη του και το αποτέλεσμα ήταν μοιραίο τόσο για το άτυχο αεροπλανοφόρο όσο και για τα δύο αντιτορπιλικά συνοδείας...

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 03:23:43 μμ »
Ωραία!!!Θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω την άποψή μου, αφού συμφωνήσω με τον Κώστα σχετικά με το Glorious:

Από το Dreadnaught και δώθε, όλοι οι βασικοί παίχτες, μετέφρασαν την ναυτική τους ισχύ σε αριθμό "ντρεντνωτς". Στον ΑΠΠ, παρότι, ʼγγλοι, Γερμανοί, Ρώσσοι και Αμερικάνοι, είχαν μεγάλο αρθμό ντρέντνωτς, αυτά συγκρούστηκαν μόνο στη Γιουτλάνδη (τα αγγλικά με τα γερμανικά), χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα (οι απώλειες τόσο των ʼγγλων όσο και των Γερμανών, αφορούσαν σε Καταδρομικά Μάχης και σε μικρότερα πλοία). Ήταν τα Καταδρομικά Μάχης αυτά που τράβηξαν το ζόρι, καθώς όντας ταχύτερα μπορούσαν να σπεύδουν όπου χρειαζόταν.

Με τη συνθήκη της Ουάσινγκτον, αλλά και αυτή του Λονδίνου (όπου τέθησαν περιορισμοί στο τονάζ και στο διαμέτρημα), η εντύπωση ότι το θωρηκτό είναι το αποφασιστικό όπλο στη θάλασσα εδραιώθηκε. Όμως, τόσο το Graf Spee όσο και το Sharnhorst, αλλά και το Hiei ,αχρηστεύθηκαν από ελαφρύτερα πλοία (καταδρομικά, αν και το δεύτερο τελικά βυθίστηκε από το Duke of York). Στον Ειρηνικό, η μόνη σύγκρουση θωρηκτών, ήταν αυτή των Κirishima και Ηiei με τα Washington και South Dacota (στη μοναδική ναυμαχία θωρηκτών του ΒΠΠ, που έληξε με τη βύθιση του Kirishima). Από κει και έπειτα, όπως τα Bismarck και Tirpitz την έπαθαν από αεροπλάνα, την ίδια τύχη είχαν το Prince of Wales, το Yamato, το Mushashi, το Roma, το Conte di Cavour και φυσικά τα αμερικάνικα θωρηκτά στο Περλ Χάρμπορ. Τέλος κάποια (Royal Oak, Barham, Kongo) βυθίστηκαν από υποβρύχια (ελπίζω να μην ξέχασα κάποιο).

Η βασική χρησιμότητά τους λοιπόν αποδείχτηκε ότι ήταν ο παράκτιος βομβαρδισμός. Η ισχύς πυρός τους ήταν όντως σημαντική και η συμβολή τους μεγάλη σε αυτόν τον τομέα, αλλά με δεδομένο τους πόρους που έπρεπε να δεσμευτούν για την κατασκευή και συντήρηση ενός θωρηκτού, τελικά ήταν μάλλον "πεταμένα λεφτά". Επιπλέον προς το τέλος του πολέμου, οι βόμβες τύπου Tall Boy, έκαναν μια χαρά τη δουλειά των θωρηκτών και μάλιστα σε μεγαλύτερο βάθος από την ακτή. Ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε  και τις ψυχές που χάθηκαν μέσα και πάνω σε αυτά (μ.ο. πληρώματος 1500 άνδρες), τότε.....

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 03:31:10 μμ »
Στον Ειρηνικό, η μόνη σύγκρουση θωρηκτών, ήταν αυτή των Κirishima και Ηiei με τα Washington και South Dacota (στη μοναδική ναυμαχία θωρηκτών του ΒΠΠ, που έληξε με τη βύθιση του Kirishima).
Οχι, υπήρχε και η μάχη του Surigao Strait στις 25/10/1944 όπου ο αριθμός των εμπλεκομένων σκαφών ήταν πολλαπλάσιος. Αναμείνατε να ξεμπλέξω και θα σας πρήξω σχετικά.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 03:44:56 μμ »
Σχετικά με τις φθορές από την μάχη κλπ κλπ. Μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στο να πετύχει κάποιος καλές φθορές από μάχη (battle damage) είναι η κλίμακα. Συνήθως οι φθορές σε ένα πλοίο είναι τρύπες από διάσπαρτα κομμάτια βλημάτων, μετάλλου κλπ κλπ (shrapnel). Στην 1/700 είναι κομματάκι δύσκολο, ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση που δεν υπάρχουν χτυπήματα επί του καταστρώματος ή της υπερκατασκευής.

Ακόμα και η βάρκα του Ναυάρχου (Admiral's barge, και ναι εμείς οι ναυταίοι έχουμε μπόλικες βάρκες και τις κάνουμε του Ναυάρχου, του Διοικητή, του Κυβερνήτη, του πληρώματος, των αξιωματικών κλπ κλπ) που χτυπήθηκε από βλήμα έσπασε σε κομμάτια κι απλά την πέταξαν στην θάλασσα.

Όσο για την χρησιμότητα των θωρηκτών, ήταν περισσότερο θέμα ελλείψεως ναυτικής τακτικής κι όχι αξιόμαχου. Για παράδειγμα, αν ο Γιαμαμότο δεν υπερπροστάτευε τόσο πολύ τα θωρηκτά του κι αποφάσιζε να πλήξει το Midway με αυτά μετά το πρώτο αεροπορικό κτύπημα, ίσως τώρα να μιλάγαμε αλλιώς.

Tags: