Αποστολέας Θέμα: Tων Παθών τα Λάθη ή διαφορετικά τι να προσέχετε!!!  (Αναγνώστηκε 7383 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Γιάννης
Απ: Tων Παθών τα Λάθη ή διαφορετικά τι να προσέχετε!!!
« Απάντηση #50 στις: Αυγούστου 13, 2013, 02:25:59 μμ »
Εχει δίκιο ο Δημήτρης, τα βελτιωτικά σημάτων περιέχουν συνήθως αλκοόλη ή/και αμμωνία, και τα δύο κάνουν ζημιά στα ακρυλικά χρώματα. Χρόνια πριν κατέστρεψα ένα Rafale βαμμένο με Gunze απλά χρησιμοποιώντας βελτιωτικό της Gunze :evil: Μάλιστο το βελτιωτικό αυτό αν ρίξει κανείς μπόλικο, κάνει ασπρίλες και στην παρκετίνη, αναμενόμενο μιας καιη παρκατίνη είναι ακρυλική. Ευτυχώς ένα πέρασμα εκ νέου με παρκετίνη τις εξαφανίζει.

Οσο για το Humbrol clear, πέρασα ένα γενναίο χέρι με πινέλο πάνω από Humbrol 140 πριν μερικές μέρες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα.

+1 για τα βελτιωτικα...εγω με gunze ειχα προβλημα...μολις ειδα το χρωμα να διαλυεται απο το βελτιωτικο πουλησα το μπουκαλακι...εχω το tamiya τωρα και δεν εχω προβλημα,δεν ξερω τι λενε τα microscale.
+1 και στο πινελο που το clear φαινεται να εχει καλυτερη συμπεριφορα...αλλα το εμπιστευεσαι??

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #51 στις: Αυγούστου 13, 2013, 06:54:33 μμ »
Πέρασα Clear στο (scrap πλέον) Ty154 το οποίο είχε βαφτεί με Gunze και Humbrol Metalcote και είχε περαστεί 2 χέρια παρκετίνη.
Είναι βαμμένο και αφημένο στην άκρη τουλάχιστον 3 μήνες...
Η εφαρμογή έγινε με καινούργιο μαλακό φαρδύ πλακέ πινέλο.
Αμέσως μετά το πέρασμα γυάλισε όμορφα.
+ 15' : δεν είχε στεγνώσει ακόμα ούτε στην αφή...
+ 30' : Είχε στεγνώσει στην αφή εκτός από μερικά σημεία που μάλλον έπεσε παραπάνω.  Όμως, όταν έσερνες το νύχι το υποκείμενο χρώμα μαζί με την παρκετίνη υποχωρούσαν.  Δεν έφευγαν σε φολίδες αλλά είχαν μαλακώσει.  Δεν συνέβαινε το ίδιο στο πάνω μέρος των φτερών όπου δεν πέρασα Clear και υπήρχε μόνο η παρκετίνη.  Όσο και να πίεζα και να προσπάθησα να γρατζουνίσω το χρώμα δεν γινόταν τίποτα.
+ 45' : Στεγνό στην αφή, καλή γυαλάδα, ακόμα μαλακό το υποκείμενο χρώμα.
+ 60' : Εντελώς στεγνό στην αφή, καλή γυαλάδα. Σε μερικά σημεία το υποκείμενο χρώμα είναι ακόμα μαλακό αλλά όχι όσο πριν.  Σε άλλα έχει σκληρύνει το όλο σύνολο και είναι αρκετά ανθεκτικό, όχι όμως όσο εκεί που έχει περαστεί παρκετίνη.
Δεν παρατηρήθηκε ακόμα σκάσιμο ή κρακελάρισμα του χρώματος.

Η παρατήρηση συνεχίζεται ανά ώρα από εδώ και πέρα...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #52 στις: Αυγούστου 13, 2013, 07:07:33 μμ »
Το αργο στεγνωμα ειναι λογικο γιατι δεν εχει αραιωθει καθολου. Απο το μπουκαλι ειναι λιγο πυκνο.

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #53 στις: Αυγούστου 13, 2013, 07:27:29 μμ »
Πέρασα Clear στο (scrap πλέον) Ty154 το οποίο είχε βαφτεί με Gunze και Humbrol Metalcote και είχε περαστεί 2 χέρια παρκετίνη.
Είναι βαμμένο και αφημένο στην άκρη τουλάχιστον 3 μήνες...
Η εφαρμογή έγινε με καινούργιο μαλακό φαρδύ πλακέ πινέλο.
Αμέσως μετά το πέρασμα γυάλισε όμορφα.
+ 15' : δεν είχε στεγνώσει ακόμα ούτε στην αφή...
+ 30' : Είχε στεγνώσει στην αφή εκτός από μερικά σημεία που μάλλον έπεσε παραπάνω.  Όμως, όταν έσερνες το νύχι το υποκείμενο χρώμα μαζί με την παρκετίνη υποχωρούσαν.  Δεν έφευγαν σε φολίδες αλλά είχαν μαλακώσει.  Δεν συνέβαινε το ίδιο στο πάνω μέρος των φτερών όπου δεν πέρασα Clear και υπήρχε μόνο η παρκετίνη.  Όσο και να πίεζα και να προσπάθησα να γρατζουνίσω το χρώμα δεν γινόταν τίποτα.
+ 45' : Στεγνό στην αφή, καλή γυαλάδα, ακόμα μαλακό το υποκείμενο χρώμα.
+ 60' : Εντελώς στεγνό στην αφή, καλή γυαλάδα. Σε μερικά σημεία το υποκείμενο χρώμα είναι ακόμα μαλακό αλλά όχι όσο πριν.  Σε άλλα έχει σκληρύνει το όλο σύνολο και είναι αρκετά ανθεκτικό, όχι όμως όσο εκεί που έχει περαστεί παρκετίνη.
Δεν παρατηρήθηκε ακόμα σκάσιμο ή κρακελάρισμα του χρώματος.

Η παρατήρηση συνεχίζεται ανά ώρα από εδώ και πέρα...

Ετσι οπως τα γραφεις εχω αγωνια για να δω την συνεχεια... μην μας κρατας σε αγωνια  ::glossa::
.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #54 στις: Αυγούστου 13, 2013, 08:07:54 μμ »
+120' : Ακόμα πιο σκληρή επιφάνεια.  Κανένα σπάσιμο στο χρώμα προς το παρόν.
Από εδώ και πέρα δε νομίζω ότι αξίζει να το κοιτάω κάθε ώρα, οπότε σε 24 ώρες πάλι...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #55 στις: Αυγούστου 13, 2013, 08:44:33 μμ »
Εγώ προσωπικά το Clear το έχω περάσει με πινέλο πάνω από Humbrol και από Tamiya και δεν έπαθαν τα χρώματα απολύτως τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος ARMED AND READY

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
  • ΕΔΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ.....(ορεστης π.)
« Απάντηση #56 στις: Αυγούστου 14, 2013, 09:46:32 πμ »
Εγώ χωρίς να το χρησιμοποιο το συγκεκριμένο αφού χρόνια τωρα μονο gunze k winsor ειναι τα βερνικια μου αυτο που μου κάνει αυτο που είδα ειναι οτι μάλλον έπεσε παχύ κ πυκνό το στρώμα....κ πιθανόν από μικρη απόσταση.οπως αναφερθεικε καλο ειναι το πρώτο στρώμα να ειναι ελαφρύ αρεωμενο κ από μακριά κ να υπάρχει τουλάχιστον αρκετή ώρα ανάμεσα στα χέρια. Ακόμα κατα winsor λένε 24 ώρες χέρι με χέρι....άσχετα εανκανεις δεν το κάνει.... :mrgreen:

"ΜΟΝΤΕΛΑ"-ΚΥΝΗΓΙ-ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ-Α/ΦΗ

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #57 στις: Αυγούστου 14, 2013, 05:27:58 μμ »
+120' : Ακόμα πιο σκληρή επιφάνεια.  Κανένα σπάσιμο στο χρώμα προς το παρόν.
Από εδώ και πέρα δε νομίζω ότι αξίζει να το κοιτάω κάθε ώρα, οπότε σε 24 ώρες πάλι...
+ 24Hrs : Επιτέλους έχει σκληρύνει σχεδόν όσο και η παρκετίνη.  Κανένα σπάσιμο στα χρώματα.  Ίσως έπαιξε τον ρόλο του ότι είχα ήδη περάσει παρκετίνη πριν από αυτό.  Σε μελλοντική δοκιμή όταν βάψω κάποιο μοντέλο δοκιμών θα το περάσω κατευθείαν να δω...

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #58 στις: Αυγούστου 17, 2013, 11:22:04 πμ »
Λοιπόοοοοον...
3 μέρες μετά και όλα είναι εντάξει. Είναι;... Σχεδόν.  Αυτά που έγραψα παραπάνω ισχύουν ΑΛΛΑ, ΜΟΝΟ όταν έχει ήδη περαστεί βερνίκι ή παρκετίνη να προστατεύει το χρώμα.
Σε εφαρμογή κατευθείαν στο χρώμα που δοκίμασα στην κουδουνίστρα (Falcon 10) το χρώμα έσκασε μετά από 2 μέρες, σε αντίθεση απ΄ότι όταν το πέρασα πάνω από παρκετίνη.
Έχω περάσει την κουδουνίστρα τη μισή με clear και την άλλη μισή με παρκετίνη. Ένα χέρι. Το μέρος της παρκετίνης είναι μια χαρά, το μέρος του clear άστα να πάνε.
Δεν θα το πειράξω.  Θα το φέρω έτσι όπως είναι στην έκθεση με 2 ταμπελάκια "Παρκετινή" και "Clear" να το δείτε...

Αν είναι να πρέπει να έχω περάσει ήδη βερνίκι ή παρκετίνη, ποιος ο λόγος να περάσω και Clear...;;;
Stay Clear... Humbrol, what were you thinking ?????

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #59 στις: Αυγούστου 29, 2013, 04:16:40 μμ »
Λοιπόοοοοον...
3 μέρες μετά και όλα είναι εντάξει. Είναι;... Σχεδόν.  Αυτά που έγραψα παραπάνω ισχύουν ΑΛΛΑ, ΜΟΝΟ όταν έχει ήδη περαστεί βερνίκι ή παρκετίνη να προστατεύει το χρώμα.
Σε εφαρμογή κατευθείαν στο χρώμα που δοκίμασα στην κουδουνίστρα (Falcon 10) το χρώμα έσκασε μετά από 2 μέρες, σε αντίθεση απ΄ότι όταν το πέρασα πάνω από παρκετίνη.
Έχω περάσει την κουδουνίστρα τη μισή με clear και την άλλη μισή με παρκετίνη. Ένα χέρι. Το μέρος της παρκετίνης είναι μια χαρά, το μέρος του clear άστα να πάνε.
Δεν θα το πειράξω.  Θα το φέρω έτσι όπως είναι στην έκθεση με 2 ταμπελάκια "Παρκετινή" και "Clear" να το δείτε...

Αν είναι να πρέπει να έχω περάσει ήδη βερνίκι ή παρκετίνη, ποιος ο λόγος να περάσω και Clear...;;;
Stay Clear... Humbrol, what were you thinking ?????

Δεν περνάς παρκετίνη ούτε άλλο γιαλυστερό βερνίκι, κατευθείαν Clear, βάζεις χαλκομανίες, ξανά clear τοπικά για σφράγισμα και δεν χρειάζεται παρκετίνη. Για αυτή τη δουλειά όπως και για καλύπτρες είναι πολύ ανώτερο το νέο clear από την παρκετίνη.
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #60 στις: Αυγούστου 29, 2013, 04:22:08 μμ »

Δεν με κατάλαβες.
Αυτό έκανα.  Κατευθείαν Clear πάνω από το χρώμα. Αυτό λέω.
Για τις καλύπτρες, συμφωνώ, εφόσον δεν είναι βαμμένες ήδη.  Πρώτα στο Clear και μετά βάψιμο...

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #61 στις: Αυγούστου 29, 2013, 10:57:32 μμ »

Το Hawker Hunter προχωράει παρεπιμπτόντως καί θα γίνει δοκιμή πάλι με Clear-Humbrol, για να δώ τι θα μου βγάλει πάλι!

Εν αναμονή λοιπόν του ΣΚ!!!
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #62 στις: Αυγούστου 30, 2013, 01:21:22 πμ »
Aπό τις πολλές δοκιμές ίσως παίζει και η πιθανότητα ότι κάποια παρτίδα του Clear ήταν ελαττωματική, διότι άλλοι είχαν πρόβλημα και άλλοι όχι (dive, gkontog). Εκανα ένα πείραμα με πρόσφατα βαμμένες επιφάνειες με Humbrol Matt 60 και Gunze ακρυλικό ματ (Η11). Μία ώρα μετά το βάψιμο πέρασα Clear με ένα φαρδύ πινέλο. Αλλά όχι μόνο. Πέρασα παράλληλα και ένα στρώμα με παρκετίνη Pronto Long Shine (αυτή για τα πλακάκια, μάρμαρα και μή ξύλινα δάπεδα - non wax) και επίσης δύο ακρυλικά βερνίκια ζωγραφικής Charvin και LeFranc Anti UV από το Αrt Batis (παρόμοια με τα ακρυλικά της Winsor). Μετά από 15 λεπτά είχαν στεγνώσει (μπορούσες να ακουμπήσεις δάκτυλο) τα πάντα ΕΚΤΟΣ από το Clear που στέγνωσε περίπου μετά από 1-2 ώρες και αυτό ΜΟΝΟ πάνω από το enamel της Ηumbrol. Πάνω από το ακρυλικό Gunze όλα (και το Clear) στέγνωσαν αμέσως και πολύ ομοιόμορφα. Κανένα κρακελάρισμα, εκτός από το σμάλτο της Humbrol, που δεν κρακελάρισε μεν, έχει όμως πρόβλημα ανομοιόμορφου και πολύ αργού στεγνώματος όταν δέχεται το Clear.
Mετά από μια μέρα στεγνώματος δεν έχει αλλάξει κάτι από τα πιο πάνω. Θα συνιστούσα προσοχή πάνω από σμάλτα, αποφυγή πινέλου και ψέκασμα σε 3 απαλά χέρια, όπως πολύ σωστά επαναλαμβάνει ο dive. To πρώτο σχεδόν στεγνό από απόσταση (για να μήν καταστρέψει ο διαλύτης το υπόστρωμα του χρώματος αλλά και για να "γραπώσουν" τα επόμενα) και το τρίτο χέρι πολύ κοντά και υγρό για να δώσει τη μέγιστη γυαλάδα. Αυτά όμως ισχύουν για όλα τα βερνίκια και όχι μόνο για το Clear! Πάντως το Clear πάνω από το ακρυλικό Gunze είναι ότι καλύτερο έχω δεί σε πινελάτο βερνίκι μέχρι σήμερα. Εχει και εξαιρετική αντοχή (δάκτυλο & νύχι και δεν καταλαβαίνει τίποτα). Μια εξήγηση είναι ότι το Gunze, σαν ανώτερης ποιότητας χρώμα με ελάχιστο κόκκο, άντεξε καλύτερα το διαλύτη του Clear. ενώ το πολύ μάτ και χονδρόκοκκο Humbrol δεν πρόσφερε την ιδανική επιφάνεια για ομοιόμορφο και σωστό στέγνωμα. 

Tags: