Αποστολέας Θέμα: Σπάσιμο χρώματος  (Αναγνώστηκε 3263 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Μαρούσι
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
Σπάσιμο χρώματος
« στις: Ιουλίου 24, 2013, 11:16:15 πμ »
ΚΑλημέρα.
Έπαθα το εξής: Έχω βάψει ένα αεροπλάνο στην 1/72. Το πέρασα με παρκετίνη, έβαλα τα αυτοκόλητα και έκανα και λίγο wash. Τα χρ'ωματα όλα που χρησιμοποιήθηκαν είναι της humbrol σμάλτα. Το wash έγινε επίσης με χρώμα της humbrol αραιωμένο με white spirit. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα άρχισε όταν αφού στεγνώσανε όλα, πήγα να τα περάσω με ματ βερνίκι της Humbrol. Εκεί έγινε το κακό. Εκτός του ότι "έσκασε" το μπλε χρώμα, το ίδιο κάνανε και κάποια από τα αυτοκόλητα. Ξέρει κανείς να μου πει τι πήγε στραβά;

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
Απ: Σπάσιμο χρώματος
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 24, 2013, 12:50:24 μμ »
Πολύ σμαλτο ρε παιδί μου.Η λογική λέει ότι βιάστηκες να βάψεις,να washαρεις και μάλιστα με σμάλτο,και φυσικά να σφραγισεις με βερνίκι.
Αφού βάφεις με σμάλτο καλό ειναι να σφραγίζεις την δουλεια σου με ακρυλικό βερνίκι αφού περάσουν μέρικες μέρες πρώτα.Στην συνέχεια καλο ειναι να washαρεις με λάδια ζωγραφικής απλά και αυτά θέλουν τον χρόνο τους για να στεγνώσουν  :wink:

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 24, 2013, 01:52:34 μμ »
Κατανοητό. Αλλά μόλις θυμήθηκα το εξής. Τ χρώμα που έσπασε ήταν το μόνο που ήταν της Revell. Επίσης γιατί να χαλάσουν και τα αυτοκόλητα;

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 24, 2013, 02:40:34 μμ »
Οπως σου είπε και ο S-mat το πιθανότερο είναι ότι δεν άφησες αρκετό χρόνο στεγνώματος (πχ. πάνω από μια ή δύο μέρες, ειδικά όταν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει ένα συνδυασμό) πρίν περάσεις στο επόμενο στρώμα χρώματος ή βερνικιού. Ειδικά όταν χρησιμοποιείς συνδυασμούς που δεν έχουν την ίδια χημική σύσταση (το χρώμα της Revell αν και σμάλτο είναι διαφορετικό στη χημική του σύσταση από αυτό της Humbrol). Πρόσθεσε και την παρκετίνη και έχεις τρείς διαφορετικές χημικές ενώσεις που αν δεν τις αφήσεις να στεγνώσουν πολύ καλά τότε πιθανό να αλληλεπιδράσουν άσχημα μεταξύ τους και αυτό να συμπεριλάβει δυστυχώς και τις χαλκομανίες. Βρές ένα συνδυασμό που να δουλεύει για σένα and stick to it.
Πειραματισμοί μόνο σε αδιάφορα μοντέλα ή πάνω σε χαρτόνια.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 24, 2013, 02:52:51 μμ »
Η λογικότερη εξήγηση είναι ότι το τελικό βερνίκι στέγνωσε πολύ γρήγορα, συρικνώθηκε και λόγω πολύ καλής πρόσφυσης του πάνω στα υποκείμενα χρώματα, τα έκανε να ραγίσουν. Το ίδιο ισχύει βέβαια για τις χαλκομανίες :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 24, 2013, 04:01:19 μμ »

Το βερνίκι το ψέκασα έξω στην αυλή όπου είχε και ένα απαλό αεράκι. Λες να είναι αυτός ο λόγος που έγινε αυτός ο χαμός; Γιατί το βερνίκι το έβαλα 3-4 μέρες μετά από τα βαψίματα - λερώματα κλπ.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 24, 2013, 04:36:49 μμ »

Σίγουρα, η ζέστη και η σχετικά ξηρή ατμόσφαιρα επιταχύνουν τη διαδικασία στεγνώματος. Πέραν τούτου τα ματ βερνίκια στεγνώνουν ούτως ή άλλως σχετικά γρήγορα, οπότε είναι εύκολο να συρικνώσουν τα προυπάρχοντα στρώματα. Πιθανότατα δε, το wash με έναμελ+white spirit πάνω από έναμελ χρώματα, έστω κι αν ενδιάμεσα υπήρχε η παρκετίνη (δε φημίζεται κιόλας για την αντοχή και τη μη διαπερατότητα της), μπορεί να είχε ήδη επηρεάσει την αντοχή και πρόσφυση των βασικών χρωμάτων πάνω στο μοντέλο :roll:
Μου έχει τύχει, έναμελ wash (αραίωση με WS) να επηρεάσει τα έναμελ χρώματα του καμουφλάζ, ενώ το μοντέλο μετά το καμουφλάζ είχε περαστεί με Tamiya gloss βερνίκι, το οποίο μάλιστα θεωρείται (και είναι) εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Κ. Καριωτέλλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 24, 2013, 06:13:17 μμ »
η παρκετινη φιλε μου οπως και η λακ ειναι εφημερα υλικα τα οποια δεν στεγνωνουν ποτε, απλα ξεραινονται και εξαφανιζονται.  το μονο που μπορει να καταφερει καποιος με τη χρηση τους ειναι να αποδυναμονεται η ισχυς του βερνικιου και σε καποιες περιπτωσεις το εκαστοτε χρωμα.
δεν ξερω αν μπορεις να φανταστεις τι θα συναιβαινε αν σ ενα πατωμα παιρναγε καποιος παρκετινη και μετα το ψεκαζε με βερνικι.. η λακ ψεκαζεται στα μαλλακια των ωραιων κυριων και μολις τα τα ανανακατεψουμε λιγο με τα χερια εξαφανιζεται... μοντελιστικα τωρα τι χρηση, εκτος απο αγνωστες χημικες ενωσεις που κατα πασα πιθανοτητα πιο πολυ ζημια μπορει να κανει παρα καλο...δεν ξερω

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 01, 2013, 03:34:11 μμ »
Παιδιά συγνώμη για το πρήξιμο, αλλά μιας και είμαι νέος στην ιστορία με τα βερνίκια κλπ, και θέλω να αρχίσω και με αερογράφο, διαπιστώνω ότι υπάρχει απόσταση από τη θεωρία στην πράξη. Δοκίμασα λοιπόν σε ένα μοντέλο το εξής: Αφού το έβαψα και στέγνωσε, πέρασα με γυαλιστερό βερνίκι. Μετά έβαλα τις χαλκομανίες. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μετά πήγα να περάσω βερνίκι ματ και έγινε και πάλι χαμός. Το γνωστό σπάσιμο του χρώματος. Με το που έπεσε πάνω το ματ έγινε πανικός.
Όλα τα χρώματα και τα βερνίκαι ήταν σμάλτα της humbrol. Τι στο καλό πήγε στραβά; Καμιά ιδεα;
Μια διευκρίνιση. Τα βερνίκια ήταν και τα δύο σε σπρέυ αλλά όπως είπα, της hunbrol.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 01, 2013, 03:51:29 μμ »
Tα βερνικια και χρωματα σε σπρευ ειναι ολα laquer.Αυτο σημαινει οτι ο διαλυτης τους μπορει να κανει ζημια σε ακρυλικα και σμαλτα. Αν ψεκασες υπερβολικη ποσοτητα σε ενα περασμα ειναι λογικο να τα ριμαξει ολα! Θελει ενα πολυ αχνο πρωτο περασμα και αφου στεγνωσει το δευτερο.

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 01, 2013, 03:55:32 μμ »
Tα βερνικια και χρωματα σε σπρευ ειναι ολα laquer.Αυτο σημαινει οτι ο διαλυτης τους μπορει να κανει ζημια σε ακρυλικα και σμαλτα. Αν ψεκασες υπερβολικη ποσοτητα σε ενα περασμα ειναι λογικο να τα ριμαξει ολα! Θελει ενα πολυ αχνο πρωτο περασμα και αφου στεγνωσει το δευτερο.

Ω ναι!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 01, 2013, 04:26:27 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Μόλις ανακάλυψα κάτι που παραλίγο να με κάνει να τα σπάσω όλα. Το γυαλιστερό βερνίκι που χρησιμοποίησα στην αρχή, γράφει πάνω "for enamel paints". Το ματ όμως γράφει "for acrylic paint and hobby spray". Το κερατό μου. Κι εγώ τα είχα πάρει μαζί και νόμιζα πως ήταν και τα 2 για enamel. Το πα΄θημα θα γίνει μάθημα. Του λάχιστον έχω και πεδίο δοκιμών τώρα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 01, 2013, 05:19:42 μμ »
Καλα,μην νομιζεις,αν δεν ψεκαστουν σωστα και με τα δυο το ιδιο προβλημα θα ειχες. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Skylane

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κ.Πατήσια
  • Άκης IPMS 1287
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 01, 2013, 05:33:32 μμ »
Για βγάλε μια φωτό απο το βερνικι

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 12, 2013, 03:38:12 πμ »
Για βγάλε μια φωτό απο το βερνικι

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Μόλις γύρισα από διακοπές, και γι' αυτό η καθυστέρηση.

Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πάνω στο μοντέλο.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 21, 2013, 10:34:54 πμ »
Να ρωτήσω και πάλι γιατί διαβάζω πολλά και χάνομαι. Όταν βάφω με σμάλτα, χρησιμοποιώ ακρυλικά βερνίκια και αντίστροφα; Ισχύει αυτό;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 21, 2013, 10:43:29 πμ »
Να ρωτήσω και πάλι γιατί διαβάζω πολλά και χάνομαι. Όταν βάφω με σμάλτα, χρησιμοποιώ ακρυλικά βερνίκια και αντίστροφα; Ισχύει αυτό;
Το τι βερνίκι θα χρησιμοποιήσεις δεν έχει να κάνει με τον τύπο του υποκειμένου χρώματος αλλά με το τι wash θα χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια. Ετσι για enamel wash περνάς ακρυλικό βερνίκι και αντίστροφα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 21, 2013, 11:13:17 πμ »
και εγω εκανα αυτο που εγραψε ο galant ..φτουυ ρε π.. να σαι καλα ρε gkontog για την υπενθυμιση..δλδ αν μετα το ακρυλικο χρωμα περασω ακρυλικο βερνικι, δεν θα εχω θεμα ,νομιζα οτι θα αντιδρουσαν ασχημα

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 21, 2013, 11:30:05 πμ »
και εγω εκανα αυτο που εγραψε ο galant ..φτουυ ρε π.. να σαι καλα ρε gkontog για την υπενθυμιση..δλδ αν μετα το ακρυλικο χρωμα περασω ακρυλικο βερνικι, δεν θα εχω θεμα ,νομιζα οτι θα αντιδρουσαν ασχημα
Ούτε και αυτό που λες αποκλείεται εντελώς. Αν πχ το ακρυλικό βερνίκι έχει έναν "ζόρικο" διαλύτη και το υποκείμενο χρώμα είναι πολύ ευαίσθητο, μπορεί και να στο σηκώσει. Για το λόγο αυτό δοκιμές με νέα υλικά ΠΑΝΤΑ πάνω σε ένα μοντέλο δοκιμών ή σε πλαστικό φύλλο. Σιγά σιγά θα καταλήξεις, όπως όλοι μας, σε συνδιασμούς που θα σου "δουλεύουν" και δεν θα έχεις προβλήματα.

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 21, 2013, 11:43:35 πμ »
ειχα καταληξει στον τυφλοσουρτη ,χρωμα /wash /φιλτρα να ειναι διαφορετικα απο τα βερνικια καθε φορα, πριν κ μετα. δεν ειχα κανενα θεμα για να ειμαι ειλικρινης κ σε ψιλοδοκιμες.αλλα αν αυτο που εγραψες φερνει καλυτερο αποτελεσμα ,γιατι οχι να αναθεωρησουμε τις αποψεις μας

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 21, 2013, 02:56:47 μμ »
Δηλαδή ρε παιδιά πάνω σε σμάλτα δε βάζουμε σμάλτο βερνίκι; Το δυαλυτικό των σμάλτων είναι δυνατότερο από αυτό των ακρυλικών;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 21, 2013, 03:13:03 μμ »

Δεν είπα αυτό! Υπάρχουν σμάλτα και βερνίκια enamel τα οποία είναι συμβατά. Αν έχεις σμάλτα και ρίξεις βερνίκι lacquer, μάλλον θα σου σηκώσει το χρώμα. Μην είστε απόλυτοι, κάντε δοκιμές και βρείτε τους συνδιασμούς που δουλεύουν, οι γενικότητες δε βοηθούν.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 27, 2013, 09:27:34 πμ »
Παιδιά καλημέρα. Θα περάσω ένα μοντέλο με ακρυλικό της humbrol. Μετά τι βερνίκι προτείνετε; Έχω ακρυλικό της ίδιας εταιρίας, και σμάλτο. Έχει δοκιμάσει κανείς;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 27, 2013, 09:45:09 πμ »

Και το ακρυλικό και το σμάλτο της Humbrol μπορείς να τα περάσεις άφοβα. Φυσικά στα πλαίσια της λογικής, αν το κολυμπήσεις το μοντέλο στο βερνίκι δεν ξέρω τι θα γίνει... Αν είναι να κάνεις wash με λάδια θα σου πρότεινα το ακρυλικό.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:02:33 πμ »
οκ, ευχαριστώ.

Tags: