Αποστολέας Θέμα: Σφραγισμα χρώματος για την τεχνική της ΛΑΚ  (Αναγνώστηκε 2238 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Thanasis BB

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Athens
  • modelclub.gr
Σφραγισμα χρώματος για την τεχνική της ΛΑΚ
« στις: Ιουλίου 09, 2013, 12:14:27 μμ »
Εχοντας πειραματιστει στην τεχνικη της Λακ έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με το κλείδωμα του υπό κειμένου χρώματος (το υπόστρωμα)

Σαν υπόστρωμα χρησιμοποιω τα πάντα ακρυλικα η σμαλτα-λάδια η ακόμα και συνδυασμό (σε διαδοχικά βαψιματα φυσικά)
Το υπόστρωμα αυτο πρέπει να κλειδώσει προτού εφαρμοστεί η Λακ, ώστε με το επερχόμενο τριψιμο να μην πειραχτει το κάτω  χρώμα.
Τα χρώματα τα αφήνω να στεγνωσουν καλά πριν τα τκλειδωσω με ακρυλικου βερνικι (ματ κυρίως).
Παρότι χρησιμοποιω 2-3 στρωσεις για να κλειδωσω το χρώμα ,αυτο δεν γίνεται πάντα.

Υπήρξε περίπτωση που έβαψα σε μέταλλο με σμαλτα ,κλείδωσα με ακρυλικο ,εφαρμοσα Λακ και αφού στεγνωσε μετά απο μισή ώρα ,ψεκασα το ακρυλικο και ετριψα με κοντοτριχο πινελλο και νερό .
Σε κάποια σημεία (και χωρίς να έχω τριψει βίαια) το χρώμα έφυγε τελείως αποκαλύπτοντας το γυμνό μέταλλο.

Σε αντίστοιχη προσπάθεια σε πλαστικο το υπόστρωμα ήταν πιο ανθεκτικό ,όχι όμως όσο νόμιζα.
Και εκεί υπήρξαν σημεία που το τριψιμο έφτασε στο γυμνό πλαστικο.

Τώρα σκέφτομαι τη λύση της παρκετινης (long shine pronto έχω) η την χρήση βερνικι λαδιού (winsor & newton) για κλειδώσει καλύτερα το υπόστρωμα.

Μήπως πρέπει να αφήσω την Λακ να στεγνώσει περισσότερη ώρα?

Το προς ξεφλουδισμα ακρυλικο που ψεκαζω είναι αρκετά αραιο ,για να το διωχνω πιο εύκολα και σε παχυτερο στρώμα Λακ .

Κάθε εμπειρία είναι ευπρόσδεκτη

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Σφραγισμα χρώματος για την τεχνική της ΛΑΚ
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 09, 2013, 12:32:27 μμ »
Οσες φορές έχω δοκιμάσει την τεχνική αυτή απλά περνάω μία παρκετίνη πριν τη λακ και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Περίμενε όμως και τους πλέον γνωρίζοντες.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 09, 2013, 05:33:55 μμ »
Τα χρώματα τα αφήνω να στεγνωσουν καλά πριν τα τκλειδωσω με ακρυλικου βερνικι (ματ κυρίως).
Παρότι χρησιμοποιω 2-3 στρωσεις για να κλειδωσω το χρώμα ,αυτο δεν γίνεται πάντα.
Εφόσον χρησιμοποιείς ακρυλικό βερνίκι ή παρκετίνη, δεν κλειδώνεις τίποτα: το νέρο τα διαπερνά.

Υπήρξε περίπτωση που έβαψα σε μέταλλο με σμαλτα ,κλείδωσα με ακρυλικο ,εφαρμοσα Λακ και αφού στεγνωσε μετά απο μισή ώρα ,ψεκασα το ακρυλικο και ετριψα με κοντοτριχο πινελλο και νερό .
Σε κάποια σημεία (και χωρίς να έχω τριψει βίαια) το χρώμα έφυγε τελείως αποκαλύπτοντας το γυμνό μέταλλο.
Αφού δεν αστάρωσες το μέταλλο, πάλι καλά που έφτασες σε αυτό το σημείο, για να ξεφλουδίσει το χρώμα.

Σε αντίστοιχη προσπάθεια σε πλαστικο το υπόστρωμα ήταν πιο ανθεκτικό ,όχι όμως όσο νόμιζα.
Και εκεί υπήρξαν σημεία που το τριψιμο έφτασε στο γυμνό πλαστικο.
Ισχύει το παραπάνω.

Τώρα σκέφτομαι τη λύση της παρκετινης (long shine pronto έχω) η την χρήση βερνικι λαδιού (winsor & newton) για κλειδώσει καλύτερα το υπόστρωμα.
Μήπως πρέπει να αφήσω την Λακ να στεγνώσει περισσότερη ώρα?
Το προς ξεφλουδισμα ακρυλικο που ψεκαζω είναι αρκετά αραιο ,για να το διωχνω πιο εύκολα και σε παχυτερο στρώμα Λακ .
Κάθε εμπειρία είναι ευπρόσδεκτη
Το κλειδί στην χρήση της Λάκ, είναι απλή χημεία: Το βασικό χρώμα, το σφραγίζεις πάντα με σμάλτο (εναμελ), περνάς την λάκ και το χρώμα που θές να ξεφλουδίζει να είναι πάντα ακρυλικό. Το νέρο δεν επηρεάζει τα σμάλτα (αν αυτά είναι σωστά βάμμένα: σε ασταρωμένη επιφάνεια, στεγνωμένα καλα κ.λ.π.). Αν κάνεις όλα αυτά, δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσεις σχεδόν καθόλου δύναμη για να ξεφλουδίσει το χρώμα...

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 09, 2013, 05:53:40 μμ »
Στις δύο περιπτώσεις που περιγράφεις (μέταλλο και πλαστικό) το πρόβλημα δεν ήταν το "κλείδωμα" αλλά ότι δεν είχε πιάσει καλά το χρώμα στο υλικό συν ότι πρέπει να έτριψες πολύ δυνατά. Για το πρώτο η γιατρειά είναι το καλό αστάρωμα, όπως τόνισε και ο voroshilov, για το δεύτερο το σωστό τάιμινγκ στο τρίψιμο.

Θα πρέπει να αρχίσεις να τρίβεις το τελευταίο χρώμα (αυτό που θέλεις να ξεφλουδίσει) πριν περάσει πολύ ώρα, δηλαδή δέκα λεπτά το πολύ. Για να καταλάβεις, ο μηχανισμός είναι ως εξής: η λακ είναι υδατοδιαλυτή. Μόλις πέσεις από πάνω το ακρυλικό (που είναι υδατοδιαλυτό, για αυτό πρέπει να είναι πάντα ακρυλικό και όχι σμάλτο) αρχίζει και "τρώει" τη λακ. Αν περάσει πολύ ώρα, θα τη διαλύσει, θα κολλήσει πάνω στο βερνίκι/παρκετίνη σφραγίσματος, θα στεγνώσει και θα είναι σαν να πέρασες το ακρυλικό χωρίς να υπήρχε καθόλου η φάση της λακ. Συνεπώς θα πρέπει να τρίψεις πάνω στη φάση που το ακρυλικό έχει αρχίσει να στερεώνει και να γίνεται μια φλούδα αλλά χωρίς να έχει προλάβει να φάει εντελώς τη λακ και να κολλήσει γερά στο βερνίκι.

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 09, 2013, 09:56:51 μμ »
Καταρχας σας ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη προσεγγιση

Απο την εμπειρια απο τα πειραματα που εκανα πριν εφαρμοσω την Λακ εχω να πω τα εξης

επλυνα με ava και νερο το μοντελο και τα μερη του

περασα με primer acrylic της gunze (οταν μιλαμε για ασταρωμα αυτο ειναι αρκετο η θελει καποια surfacer?)

σε καποια σημεια περασα σμαλτα και λαδια (οχι σε ολη την επιφανεια) και αφησα να στεγνωσουν πολλες μερες.

σε προχειρα πειραματα με την Λακ (ακρυλικο Λακ ακρυλικο) ειδα οτι τα 10 λεπτα δεν ισχυουν.
Ακομα και 24 ωρες μετα το πανω χρωμα εφευγε με σχετικη ευκολια.( Θυμιζω χρησιμοποιω Gunze που ειναι και πιοαργα στο στεγνωμα) Σε αλλα σημεια πιο ευκολα σε αλλα πιο δυσκολα. (ισως η τυχαια ποσοτητα της Λακ και του χρωματος που παιζει ρολο)

Στην εφαρμογη της τεχνικης σε ολοκληρο το μοντελο τα σημεια που το χρωμα εφευγε πιο ευκολα ηταν ΟΧΙ οι επιπεδες επιφανεις ,αλλα αυτες που λογω καποιας καμπυλοτητας μαζεψαν περισσοτερη Λακ (πχ εκει που δενουν οι εδαφικοι)

Το προβλημα το συναντησα στα μικρα εργαλεια τα οποια ηταν φουλ καλυμενα με σμαλτα.
Να σημειωσω οτι τα εργαλεια ηταν απο μολυβδο ,οχι πλαστικα και επειδη ειναι μικρα σε μεγεθος το primer δεν μου επιασε καλα

Φυσικα και ειναι θεμα χημειας μεταξυ των ακρυλικων και σμαλτων/λαδιων ,τα πραγματα ομως δεν ειναι και τοσο απλα. Αυτο ειναι ενα αλλο κεφαλαιο ,ευχαριστως να ανταλαξουμε αποψεις καποια αλλη στιγμη.
Εχοντας λοιπον τη σιγουρια οτι απο κατω εχω σμαλτα ,δεν περιμενα με τιποτα να μου τα σηκωσει το τριψιμο.
Ισως χωρις να το αντιληφθω εβαλα περισσοτερη δυναμη ,το εργαλειακι ειναι μικρο
Μονο στον γρυλλο δεν ειχα προβλημα.

Συνοπτικα λοιπον εχουμε
Να ασταρωνω αλλα με τι? primer ,surfacer κατι αλλο?
Να κλειδωνω με βερνικι λαδιου στην τεχνικη της Λακ
Να αφηνω τα χρωματα (στο υποστρωμα) να στεγνωσουν καλα. Ακρυλικα 1 μερα ειναι αρκετη? /Σμαλτα το ιδιο?/ Λαδια θελουν πολυ περισσοτερο ισως και 10 μερες.

Θα διεξαγω οταν μπορεσω αναλυτικα πειραματα για την υπεροχη αυτη τεχνικη.

Σας ευχαριστω θερμα και παλι.

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 09, 2013, 10:13:46 μμ »
Νομίζω ότι το ακρυλικό αστάρι δεν είναι κατάλληλο για μέταλλα. Δεν πετυχαίνει καλή πρόσφυση.
Τώρα. Το Ακρυλικό- Λάκ - Ακρυλικό είναι εντελώς λάθος: Το νέρο σηκώνει και το ακρυλικό που θέλεις όντως να σηκωθεί, αλλά και το ακρυλικό που έχεις για χρώμα που πρέπει να μείνει.
Ένα παράδειγμα: Σε ένα Τ-34 που θές να το κάνεις whitewash, το πράσινο πρέπει να είναι enamel. Αφού στεγνώσει καλά (και αν θες να είσαι σωστός, κάνεις τα ξανοίγματα, φίλτρα, wash, pin wash), τότε το περνάς ένα βερνίκι enamel (εγώ βάζω πάντοτε ματ). Στην συνέχεια, περνάς την λάκ και μετά το ακρυλικό άσπρο. Μετά απο 10 - 15 λεπτά, με ένα πινέλο βουτηγμένο σε νερό, αρχίζεις την διαδικασία ξεφλουδίσματος. Εγώ χρησιμοποιώ ακόμη και πινελάκι 0 και σιγά σιγά ξεφλουδίζει απο μόνο του, χωρίς να βάζω καθόλου δύναμη, απλά με διαδοχικά ελεγχόμενα περάσματα...
Εν κατακλείδει και πάντοτε με βάση την πείρα μου και την ταπεινή μου άποψη: Να ασταρώνεις ανάλογα με το κίτ (πλαστικό - μεταλλικό). Να κλειδώνεις οποσδήποτε με βερνίκι enamel (να αραιώνεται/καθαρίζεται δηλαδή με white spirit). 

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 09, 2013, 11:18:26 μμ »
Να φανταστεις οτι τωρα σχεδιαζω μια λευκη παραλλαγη (whitewash σε dark yellow or panzer grey)
Παντως στο ψεκασμα προτιμω τα ακρυλικα , θα το δω και με σμαλτα.
Καταλαβα το σκεπτικο και θα το ψαξω πολυ.
Και το λευκο ψαχνω αυτο διαστημα με σκονες ,απο μια ιδεα που πηρα απο το δικτυο.
Στα μοντελα μου κανω ολα τα βασικα (pin wash ,general wash ,filters, color modulation ,drybrush etc) και αλλα πολυπλοκα βαψιματα ,κυριως με λαδια.

Και το T 34 ειναι φοβερο ,θα το κανω οπωσδηποτε. Αφηνει και πολλα περιθωρια για scratch building και με ενδιαφερον και κυριως διαφορετικο βαψιμο απο οτι εχω συνηθισει.

Σε ευχαριστω θερμα και παλι.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 09, 2013, 11:59:15 μμ »
Πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου ,οι επισημανσεις του Ορέστη ,το σωστό είναι σμάλτο ,παρκετίνη ,ακρυλικό.....εκτός αυτού πρόβλημα είναι και το ματ βερνίκι .Εκεί η λακ με το ακρυλικό αποχτούν καλό ''πάτημα'' και περισσότερη αντοχή ,έτσι βγαίνουν δυσκολότερα.
 Η παρκετίνη ισως να μην είναι η λύση εκτός αν η βάση είναι με σμάλτα ..
   ..ενα γυαλιστερό έναμελ βερνίκι πριν τη λακ νομίζω οτι κάνει τα πράγματα απλά ,αλλά και το ακρυλικό γυαλιστερό δουλευει εξίσου,αν έχει στεγνώσει ,έχει πολύ αντοχή .Το κλειδί στην περιπτωσή μας ,νομίζω είναι το γυαλιστερό βερνίκι πριν τη λάκ!

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 10, 2013, 12:14:57 πμ »
σε προχειρα πειραματα με την Λακ (ακρυλικο Λακ ακρυλικο) ειδα οτι τα 10 λεπτα δεν ισχυουν.
Ακομα και 24 ωρες μετα το πανω χρωμα εφευγε με σχετικη ευκολια.(Θυμιζω χρησιμοποιω Gunze που ειναι και πιο αργα στο στεγνωμα) Σε αλλα σημεια πιο ευκολα σε αλλα πιο δυσκολα. (ισως η τυχαια ποσοτητα της Λακ και του χρωματος που παιζει ρολο)
...
Ισως χωρις να το αντιληφθω εβαλα περισσοτερη δυναμη, το εργαλειακι ειναι μικρο
α. Μήπως είχες βάλει υπερβολικά πολλή λακ; Για Gunze δεν ξέρω γιατί χρησιμοποιώ Humbrol που στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
β. Αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα, περισσότερη δύναμη επειδή είχε κολλήσει το πάνω χρώμα στο υπόστρωμα.

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 10, 2013, 12:48:50 πμ »
Εχει μια ισχυρη λογικη η χρηση του gloss βερνικου , ειτε λαδιου ειτε ακρυλικου.
Θα δημιουργησει μια επιπεδη επιφανεια που θα απομονωσει καλυτερα το υποστρωμα ,απο την αντιστοιχη σαγρε του ματ.
Θα το δοκιμασω συγκριτικα θα εχει ενδιαφερον.

Στα πρωτα πειραματα που εκανα χρησιμοποιησα ως βαση 4 ξεχωριστες επιφανειες ,οι 2 με σμαλτο και οι αλλες 2 με ακρυλικο. Στις δυο επιφανειες (μια σμαλτου και μια ακρυλικου) εβαλα μια στρωση Λακ και στις αλλες δυο ,3 στρωσεις (την μια στρωση την ορισα ως ενα γρηγορο ψεκασμα δεξια αριστερα)
Το αποτελεσμα ηταν ιδιο και για τους 2 τυπους χρωματος ,και φυσικα οπου η Λακ ψεκαστηκε σε 3 στρωσεις το ξεφλουδισμα ηταν πιο εκτεταμενο και σε μεγαλυτερα κομματια.
Το υποστρωμα δεν το ειχα κλειδωσει σε αυτο το πειραμα ,ηθελα μια πρωτη γευση της τεχνικης.
Στο Stug που ακολουθησε κλειδωθηκε κανονικα.

Σαν τεχνικη ειναι σπουδαια ,ειδικα οταν για υποστρωμα εχεις περισοτερα του ενος χρωματα ,αφου το αποτελεσμα ειναι πολυ ανωτερο και απο το καλυτερο chipping.

Σας ευχαριστω και παλι.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 10, 2013, 01:08:37 πμ »
Εχει μια ισχυρη λογικη η χρηση του gloss βερνικου , ειτε λαδιου ειτε ακρυλικου.
Θα δημιουργησει μια επιπεδη επιφανεια που θα απομονωσει καλυτερα το υποστρωμα ,απο την αντιστοιχη σαγρε του ματ.

Έχω μια μικρή διαφωνία σε αυτό το σημείο. Πράγματι θα απομονώσει καλύτερα το υπόστρωμα κατά το ξεφλούδισμα αλλά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί το τελικό χρώμα πρέπει να πιάσει καλά στο υπόστρωμα όταν στεγνώσει τελείως και το gloss βερνίκι ίσως το εμποδίσει.

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 10, 2013, 11:38:02 πμ »
Και μπορεί να έχεις και δίκιο με το gloss.
Μόνο η πράξη θα δείξει.
Καλή η λογική αλλα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στα πειράματα.

Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που είχα ,όταν αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα μεταλλικό απο μολυβδο mg34 και να το βαψω και έκανα το εξής.
Χωρίς να έχει περαστει τίποτα η επιφάνεια του (ούτε καν το επλυνα) ψεκασα Λακ και μετά απο μιση ώρα με μαύρο gloss tamiya ακρυλικο.
Ετριψα με νερό και το χρώμα έφευγε με τον γνώριμο τροπο ,αποκαλύπτοντας το αληθινό γυμνο μέταλλο .
Μια βδομάδα μετά το χρώμα δείχνει σταθερό και το αποτέλεσμα δείχνει εξαιρετικό ,ακομα και σε μεγενθυση με τον φακό x4.

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 10, 2013, 12:46:09 μμ »
...εκτός αυτού πρόβλημα είναι και το ματ βερνίκι .Εκεί η λακ με το ακρυλικό αποχτούν καλό ''πάτημα'' και περισσότερη αντοχή ,έτσι βγαίνουν δυσκολότερα.
(...) ενα γυαλιστερό έναμελ βερνίκι πριν τη λακ νομίζω οτι κάνει τα πράγματα απλά ,αλλά και το ακρυλικό γυαλιστερό δουλευει εξίσου,αν έχει στεγνώσει ,έχει πολύ αντοχή .Το κλειδί στην περιπτωσή μας ,νομίζω είναι το γυαλιστερό βερνίκι πριν τη λάκ!
Καπετάνιε, ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί αυτό... Ίσως έτσι γλυτώνεις τα πολλά περάσματα με το πινέλο και επιταχύνεις την διαδικασία!!!! Θα το δοκιμάσω!!!!

Θανάση, απ' ότι κατάλαβα, θες να παίξεις με το μέταλλο και το ξεφλούδισμα του βασικού, για να αποδώσεις την φθορά... Εικαστικά, μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά ρεαλιστικά, υπό κλίμακα, είναι υπερβολικό... ποιο "ρεαλιστικό" αποτέλεσμα βγάζεις, αν πάνω από το μαύρο που έχεις βάψει το όπλο περάσεις ένα στεγνό πινέλο με gunmetal. Επίσης, πάντοτε κατά την ταπεινή μου άποψη, η λάκ χρησιμοποιείται για εκτεταμένο ξεφλούδισμα (π.χ. οχήματα του DAK, η οχήματα με white wash και ανάλογες περιστάσεις) και όχι για την αναπαράσταση φθορών (chipping). Αυτό πετυχαίνεται ευκολότερα με το σφουγγαράκι...

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 10, 2013, 06:17:13 μμ »
οντως υπαρχει αυτη η γενικη παραδοχη για την Λακ σε επιπεδο φθορων.
Εφαρμοζοντας την τεχνικη ειδα οτι το μεγεθος των φθορων μπορει να ειναι απο μεγαλο, εως πολυ μικρο σε μεγεθος 0,05mm η και μικροτερο.
Τοσο μικροσκοπικο επιπεδο φθορας δεν ειχα καταφερει να πετυχω με στεγνο πινελο η το αντιστοιχο σφουγγαρακι.
Και φυσικα με τιποτα με περισσοτερα του ενος χρωματα.

Ελπιζω να καταφερω να φωτογραφισω με υψηλη λεπτομερεια καποια στιγμη.
Μπορει η δικη μου αντιληψη για το αποτελεσμα να ειναι τελειως λανθασμενη.
Βαδιζω με εικονες που παιρνω απο την φυση γυρω μου και σε οποιες φωτογραφιες υπαρχουν και μπορω βεβαια να τις δω.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 10, 2013, 06:36:02 μμ »
Για δες αυτό το βεντεάκι, είναι αρκετά κατατοπιστικό

Γιάννης
FLY LOW HIT HARD....    S.L.U.F.F.

• Scale 1/72
  • *