Αποστολέας Θέμα: Turpentine  (Αναγνώστηκε 7346 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xristosk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Turpentine
« στις: Ιουνίου 17, 2013, 06:20:12 μμ »
Καλησπερα παιδια .

Εχω να κανω μια ερωτηση που με ταλαιπωρει ΠΟΛΥ καιρο !
Εχοντας κανει ανω κατω ολα τα σχετικα αρθρα στο φορουμ αλλα και εχοντας ψαξει σε αλλους ιστοτοπους δεν εχω καταληξει ακομη στο ΤΙ ειναι αυτο το Turpentine !!!!

Ειναι κατι σαν το white spirit?
Αντι για Turpentine μπορω να χρησιμοποιήσω white spirit ?
Θα εχω το ιδιο αποτελεσμα ??

Καθε απαντηση ευπροσδεκτη

Ευχαριστω .

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
Απ: Turpentine
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 17, 2013, 06:31:46 μμ »
Ναι είναι νέφτι υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται απ'όσο  ξέρω περισσότερο για αραίωση κι επεξεργασία λαδιών. Εγώ χρησιμοποιώ την δεύτερη με πολύ καλά αποτελέσματα.

http://www.plaisio.gr/zwgrafiki-hobby/zogfrafiki/ylika/Winsor-and-Newton-Distilled-Turpentine-75ml-3022965-3021744.htm

http://www.plaisio.gr/zwgrafiki-hobby/zogfrafiki/ylika/Talens-Rectified-Turpentine-75Ml-S2-24280032.htm

Και με white spirit την κάνεις την δουλειά σου πάντως.

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 17, 2013, 06:38:51 μμ »
Η τουρπεντίνη είναι αυτό που στα Ελληνικά ονομάζουμε τερεβινθέλαιο... το γνωστό μας νέφτι... και η χρήση του μέχρι πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια ήταν σαν διαλύτης για τις λαδομπογιές...
Πρόκειται για φυσικό προϊόν και παράγεται από το ρετσίνι, μιλάμε δηλαδή για οργανικό διαλύτη...και εδώ είναι η βασική του διαφορά από τον αντικαταστάτη του το white spirit που είναι χημικός διαλύτης με βάση την παραφίνη... τώρα ανάλογα με την ποσότητα πετρελαίου που χρησιμοποιήθηκε υπάρχουν τρεις βαθμοί για το white spirit... όπως επίσης και τρεις τύποι αλλά εκεί παμε πιό μακριά...
Κατ' εμέ δεν κάνουν και τα δύο για τις ίδιες δουλειές... αλλού κάνουν και τα δύο, αλλού πρέπει να προσέξεις γιατί το WS είναι επιθετικότερο της τουρπεντίνης...
Για τι ακριβώς το θέλεις;

Αποσυνδεδεμένος xristosk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 17, 2013, 07:22:27 μμ »
Για σκονες του Mig .
Μετα την εφαρμογη πρεπει να τις σφραγισω με τουρπεντινη.
Αλλα δεν εχω !!!

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 17, 2013, 07:40:01 μμ »
για σφραγισμα δεν κανει κανενα απο τα δυο.Δοκιμασε fixer η ματ βερνικι

Αποσυνδεδεμένος xristosk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 17, 2013, 07:47:07 μμ »
Οταν λες fixer τι εννοεις?

Αν ψεκασω ματ βερνικι δεν θα φυγουν οι σκονες απο την θεση τους ??

Μου κανει εντυπωση αυτο που λες . οτι ειναι ακαταλληλη η τουρπεντινη για σκονες και αυτο γιατι ο ιδιος ο Mig τουρπεντινη χρησιμοποιει !

Παραδειγμα

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,20402.0.html

Ογδοη σειρα στις φωτογραφιες

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 17, 2013, 08:12:53 μμ »
τη χρησιμοποιει αλλα οχι για να τις σφραγισει,αλλα για να τις δουλεψει.Σιγουρα επικαθονται καλυτερα οταν διαβραχουν αλλα και παλι φευγουν.Το πραγματικο σφραγισμα ειναι αλλη ιστορια.το βερνικι οχι με αερογραφο,με πινελο

Αποσυνδεδεμένος xristosk

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 17, 2013, 08:18:32 μμ »
Αρα τουρπετινη για δουλεμα και βερνικη για σφραγισμα

Αντι για τουρπετινη μπορω να χρησιμοποιησω white spirit ??

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 17, 2013, 09:05:15 μμ »
Χρηστο τουρπεντινη και ws ειναι οτι ακριβως εγραψε ο συναδελφος nicκemi
την τουρπεντινη τη βρισκεις σε ειδη ζωγραφικης και το πιθανοτερο να ειναι πιο διαφανη η καθαρη απο το τυχον ws του χρωματοπωλειου,αλλα και πιο ακριβη
Τωρα για τις σκονες καθενας εχει καποιον τροπο,που τον γνωριζει καλα,μετα απο λαθη,πειραματα κλπ
Φιξερ δεν εχω δοκιμασει που λεει ο Γιωργος αλλα μαλλον κανει

Εσυ απλα βαψε ενα πλαστικο κοματι βαλε με το πινελακι σκονη και απλωσε η ψεκασε ws αν εξαφανισθει υπαρχει προβλημα και ψαχνεις αλλη λυση
αν οχι προσπαθησε να το πιασεις (αφου στεγνωσει) να δεις τι θα συμβει και αναλογα πραττεις ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 17, 2013, 09:16:36 μμ »
Από δική μου μικρή πείρα λόγω ελάχιστης ενασχόλησης με άλλα μοντέλα πλην πλοίων, θα έλεγα οτι η τουρπεντίνη κρατά την υφή της σκόνης πάνω στο μοντέλο σε αντίθεση με το WS που έχει την τάση να μετατρέπει την σκόνη σε χρώμα... εδώ βέβαια να τονίσω πάλι οτι πλέον υπάρχουν τόσοι τύποι WS αραιωμένοι, αποθειωμένοι, εξευγενισμένοι (με πιάνο και γαλλικά :wink: ) κλπ. που μόνο με δοκιμή θα βρεις αν αυτό που έχεις σου κάνει...

Αποσυνδεδεμένος babi_rg

• Μπάμπης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ανδραβίδα-Θεσ/νικη
  • 117cw phantom phlyers.
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 18, 2013, 12:30:24 πμ »
Παιδια για να μην ανοιγω αλλο θεμα,λεω να παρω τουρπεντινη για αραιωση λαδιων για wash αντι του white spirit το οποιο στο παρελθον  μου εχει σηκωσει  το βερνικι.Απ'οσο ξερω ειναι πιο ηπια απο το white spirit χωρις να κανει ζημια στο χρωμα-βερνικι.Ισχυει αυτο ή θα σπασω τα μουτρα μου;

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 18, 2013, 08:15:27 πμ »
Aγαπητέ babi_rg δεν θα σπάσεις τα μούτρα σου, τα ρουθούνια σου είναι που προκειται να σπάσεις από την οσμή της  :mrgreen: :!:
Προσπάθησε να βρείς άοσμη τουρπετίνη ή κάτι παραπλήσιο αυτής. Εαν δεν μπορείς να το βρείς, προσπάθησε να βρείς απεσταγμένη τουρπετίνη (distilled  turpentine βλέπε Nino).
Υπαρχει και ένα άοσμο υποκατάστατο του νεφτιου, το sansodour.

Kαι να ρωτήσω κάτι και εγώ με την σειρά μου. Αυτό το υγρό που χρησιμοποιεί ο Mig στην επίμαχη φωτογραφία κάτι μου θυμίζει.....Δεν ξέρω την ονομασία του στα ελληνικά, μήπως είναι το φυσικό fixative crayons που χρησιμοποιείται για σκόνες ζωγραφικής, που όντως τις αραιώνει και τις κρατά στην θέση τους (άρα τις σφραγίζει??), έχει τερεβινθέλαιο και είναι πανάκριβο??

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 18, 2013, 08:30:00 πμ »
Aγαπητέ babi_rg δεν θα σπάσεις τα μούτρα σου, τα ρουθούνια σου είναι που προκειται να σπάσεις από την οσμή της  :mrgreen: :!:
Προσπάθησε να βρείς άοσμη τουρπετίνη ή κάτι παραπλήσιο αυτής. Εαν δεν μπορείς να το βρείς, προσπάθησε να βρείς απεσταγμένη τουρπετίνη (distilled  turpentine.)
Υπαρχει και ένα άοσμο υποκατάστατο του νεφτιου, το sansodour.

εχω την εντυπωση ισως και να κανω λαθος οτι το αοσμο στεγνωνει πολυ αργα
το περιεργο στον Μπαμπη ειναι γιατι σηκωθηκε το βερνικι,μηπως και χρησιμοποιει μη ακρυλικο βερνικι?
αν συμβαινει αυτο τοτε μαλλον θα υπαρξει προβλημα σε οποιοδηποτε ειδος νεφτιου και αν χρησιμοποιησει ::salut::

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 18, 2013, 10:33:45 πμ »
Η τουρπετίνη, έχει ένα θέμα με τα ακρυλικά. Εγώ την έχω πατήσει σε μοντέλο που σφράγισα χαλκομανίες με παρκετίνη, και μετά πέρασα wash με λάδια διαλυμένα σε τουρπετίνη Winsor & Newton. Επειδή δεν αλλάζω την παρκετίνη με τίποτα, απλά άλλαξα διλύτη για τα λάδια μου, και χρησιμοποιώ πλέον άοσμο διαλυτικό λαδιού από τα Max stores...

Αποσυνδεδεμένος Busa

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Μοσχάτο
  • the fun lies in the curves... all kind...
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 18, 2013, 01:17:58 μμ »
Παράθεση
άοσμο διαλυτικό λαδιού από τα Max stores
Κώστα ποιο είναι αυτό;

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 16, 2013, 10:58:55 πμ »
Προσφατα ενας φιλος μου που κανει προσωπογραφιες με καρβουνο, μου εδωσε ενα σπρευ της winsor & newton Fixativ. Για σφραγισμα καρβουνου πανω σε καμβα η χαρτι κανει μια χαρα, για πλαστικο ?? Δοκιμασα σφραγισμα παστελ με white spirit πανω σε βαμμενες ερπυστριες βινυλιου τις λαστιχενιες , και τα σηκωσε ολα απο κατω ,τα εκανε μανταρα.Δεν με πειραξε γιατι ηταν για δοκιμη.το κιτ ειχε και τις κομματι-κομματι κ εχω βαλει αυτες. απλα ειπα να δοκιμασω στις λαστιχενιες σαν πειραματοζωο πρωτα.Αν ειναι να βαλω το σπρευ καλυτερα να ψεκασω σε κανενα κυπελακι κ να να το απλωσω πανω απο τις σκονες με πινελο γιατι η δυναμη του σπρευ θα τις σηκωσει.Εκτος κ αν η τουρπεντινη ειναι η καλυτερη λυση για σφραγισμα.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 16, 2013, 04:36:06 μμ »
Προσφατα ενας φιλος μου που κανει προσωπογραφιες με καρβουνο, μου εδωσε ενα σπρευ της winsor & newton Fixativ. Για σφραγισμα καρβουνου πανω σε καμβα η χαρτι κανει μια χαρα, για πλαστικο ?? Δοκιμασα σφραγισμα παστελ με white spirit πανω σε βαμμενες ερπυστριες βινυλιου τις λαστιχενιες , και τα σηκωσε ολα απο κατω ,τα εκανε μανταρα.Δεν με πειραξε γιατι ηταν για δοκιμη.το κιτ ειχε και τις κομματι-κομματι κ εχω βαλει αυτες. απλα ειπα να δοκιμασω στις λαστιχενιες σαν πειραματοζωο πρωτα.Αν ειναι να βαλω το σπρευ καλυτερα να ψεκασω σε κανενα κυπελακι κ να να το απλωσω πανω απο τις σκονες με πινελο γιατι η δυναμη του σπρευ θα τις σηκωσει.Εκτος κ αν η τουρπεντινη ειναι η καλυτερη λυση για σφραγισμα.
Τουλάχιστον το αντίστοιχο της σε μπουκάλι, είναι εντελώς... άκακο με τα υποκείμενα στρώματα βερνικιού και χρωμάτων. Για αυτό σε σπρέυ, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει, ας περιμένουμε κάποιον που το έχει να μας διαφωτίσει :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Thanasis BB

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Athens
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 19, 2013, 11:13:38 πμ »
Απο την εμπειρία που έχω στα pigments ,το σφραγισμα το κάνω με το προϊόν pigment fixer της Mig, το οποίο δεν γράφει στην συσκευασία κάτι για την σύνθεση του.
Είναι όμως αποτελεσματικό και κάνει πραγματικό σφραγισμα στην σκόνη.
Κάποια ποσότητα σκόνης μπορεί να φύγει με σκουπισμα με σκληρό πινελλο (αφού στεγνώσει) ,η υπόλοιπη σκόνη δεν απομακρύνεται ,παρα μόνο με το λεπιδι.

Τουρπεντινη και αοσμο νεφτι χρησιμοποιω της winsor & newton για τα λάδια.
Προτιμώ βέβαια το αοσμο νεφτι, η τουρπεντινη βρωμάει.

Το white spirit για τους λόγους που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα ποστ ,το αποφεύγω.

Στο άμεσο μέλλον θα πειραματιστω με ψεκασμο σκονων σε υδατοδιαλυτο μίγμα με μικρή ποσότητα ατλακολ η ακρυλικης βάσης (που μοιάζει με την ατλακολ)
Το ένα λόγω μίγμα προορίζεται σε διάφορες επιφάνειες διοραματος και όχι πανω σε οχήματα.
Για αυτήν την εφαρμογή αγορασα και τον σχετικό αερογραφο ,ώστε να μην διακινδυνευσω να χαλασω τους ήδη υπάρχοντες.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 02:26:34 μμ »
επειδη ξεμεινα απο humbrol enamel thinner, να βαλω Τουρπεντινη για αραιωμα σμαλτου? το χρωμα παει για φιλτρο ψεκασμα, 1 σταγονα χρωμα 10 αραιωτικο αλλα ειναι δυνατη για να το αραιωσει? γτι την εχω μονο για τα λαδια

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 02:28:44 μμ »
επειδη ξεμεινα απο humbrol enamel thinner, να βαλω Τουρπεντινη για αραιωμα σμαλτου? το χρωμα παει για φιλτρο ψεκασμα, 1 σταγονα χρωμα 10 αραιωτικο αλλα ειναι δυνατη για να το αραιωσει? γτι την εχω μονο για τα λαδια

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 02:31:39 μμ »
αντε παλι .. :mrgreen: καταλαβα κομισαριε.. ::pop::

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 02:33:29 μμ »
αντε παλι .. :mrgreen: καταλαβα κομισαριε.. ::pop::

αν δεν το βιαζεσαι .. να σου φερω white spirit το απόγευμα στην έκθεση?

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 02:44:29 μμ »
ευχαριστω πολυ ρε συ αλλα δεν με βλεπω να προλαβαινω σημερα να κατεβω. αν ειναι για αυριο θα σε παρω τηλ .αλλιως παω τριγωνο.δεν βιαζομαι αλλα δοκιμη με τουρπε δεν κανω  :mrgreen: ξεμειναμε απο πειραματοζωα

Αποσυνδεδεμένος PanzerAlex

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 06:28:19 μμ »
Σταμάτησα να χρησιμοποιώ τουρπεντίνη γιατί 2-3 φορές ενώ δούλευα με λάδια μου σήκωσε τα ακρυλικά της Vallejo.

Κάποια στιγμή μου τελείωσε κιόλας και από τότε κάνω τη δουλειά μου με white spirit.

Από την δική μου εμπειρία θα έλεγα ότι η τουρπεντίνη είναι πιο δυνατή από white spirit και θέλει προσοχή.

Μάλιστα πλέον χρησιμοποιώ άοσμο white spirit που φαίνεται να είναι πιο ''μαλάκό'' ως υλικό και δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Tags: turpentine